Vizita lui Alexis Tsipras la Moscova pare sa fi fost o tatonare a pozitiilor pe care se plaseaza atat premierul grec, cat si Vladimir Putin.
In ciuda temerilor care au animat Europa, cu privire la negocierea rapida a unui tratat de cooperare intre Atena si Moscova, care sa contravina politicii oficiale a UE in privinta Rusiei, niciun detaliu din intalnirea celor doi lideri nu a tradat acest lucru.
Sigur, Tsipras a sustinut in continuare ca este impotriva sanctiunilor impuse Rusiei, dar nu a plusat in jocul deschis de Putin pe tema gazoductului Turkish Stream.
La plecare, Tsipras avea in tolba o multime de promisiuni privind derularea unor investitii ruse in Grecia, dar nimic concret obtinut din discutia cu Putin, arata cotidianul Ekathimerini.
Asteptari inselate
Vizita lui Alexis Tsipras era asteptata de rusi ca un eveniment deosebit.
Presa il prezentase la inceputul saptamanii ca pe un rege spartan decis sa se opuna creditorilor cotropitori din zona euro.
Ministrul Agriculturii din Rusia, Nikolai Fyodorov, anunta ca exista posibilitatea ca Rusia sa ridice interdictia de importuri pentru produsele alimentare din Grecia, Cipru si Ungaria, ca urmare a mentinerii unor relatii stabile cu aceste tari europene.
La masa negocierilor, totul s-a sfarsit in discutii sterile purtate intre presedintele Putin si premierul elen.
Turkish Stream, numai cu acordul CE
Discutiile s-au axat pe cooperarea economica intre cele doua tari, Putin manifestandu-si... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 09:35
Ministrul grec al Apararii, Panos Kammenos, sugera ca, in cazul in care creditorii europeni se dovedesc inflexibili, Atena poate recurge la un imprumut din partea Rusiei sau a Chinei.
"Avem si alte cai de a obtine bani. In cel mai fericit caz ar putea fi Statele Unite ori poate Rusia, China sau alte state", a declarat in urma cu cateva zile Kammenos, la televiziunea publica din Grecia.
O interventie a unui alt stat in sustinerea economiei elene este, insa, cel putin improbabila, iar grecii par sa nu aiba alta solutie decat sa respecte cerintele actualilor creditori, potrivit CNN.
Singuri in fata creditorilor
Chiar daca Grecia a relansat discutiile diplomatice cu unul dintre vechii sai aliati, Rusia, ministrul de Externe avand chiar o intrevedere saptamana aceasta cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, este greu de crezut ca Moscova se afla acum in pozitia de a ajuta pe cineva.
Economistul Rob Wood, de la Berenberg, considera ca Rusia nu se poate hazarda sa ajute Grecia in acest moment.
Economia rusa pare chiar ea epuizata de sanctiunile economice aplicate de Occident, iar prabusirea pretului petrolului accentueaza slabiciunea Moscovei.
"Ar insemna un angajament enorm din partea celor doua state. Nu poti sa fugi la Moscova cu o astfel de cerere si sa primesti imediat un raspuns", considera Wood.
De altfel, orice intoarcere a Atenei catre rasarit nu poate avea decat un efect catastrofal asupra bancilor grecesti, acestea fiind dependente in acest... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:20
Proprietarii a circa 300 de hoteluri din Grecia incearca sa gaseasca investitori in Rusia pentru a vinde unitatile de cazare, a declarat un oficial al Asociatiei Companiilor Elene din Turism.
Hotelierii eleni au transmis deja informatiile relevante ambasadei Rusiei din Atena, a declarat presedintele onorific al organizatiei, Nikos Angelopoulos, citat de cotidianul Kathimerini.
De asemenea, presedintele Asociatiei Companiilor Elene din Turism, Andreas Andreadis, se va intalni cu oficiali ai bancilor in zilele urmatoare, pentru a gasi o solutie la problemele de finantare din turism.
Andreadis a declarat la inceputul saptamanii ca se asteapta ca incasarile Greciei din turism sa creasca anul urmator cu 13%, la nivelul record 13 miliarde de euro, sporind astfel sansele economiei de a iesi din recesiune in 2014, conform asteptarilor guvernului si institutiilor internationale.
Prerezervarile pentru sezonul de vara din Marea Britanie au crescut cu 10%, indicand un numar mai mare de turisti anul urmator, a declarat seful organizatiei, Andreas Andreadis, pentru agentia Reuters. Marea Britanie este una dintre cele mai importante piete turistice pentru Grecia, alaturi de Germania.
"Proiectia noastra initiala pentru 2014 este ca vom inregistra peste 18 milioane de sosiri, un nou record, precum si venituri record, estimate la 13 miliarde de euro", a spus el.
Turismul asigura aproximativ 17% din PIB al Greciei, in valoare de 185 miliarde de dolari.
Guvernul elen, FMI... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 14:02
Grecia si Romania isi consolideaza legaturile economice, in pofida crizei economice ce afecteaza ambele tari. Numai in 2011 se estimeaza ca 200 de obiective de afaceri detinute de greci au fost stabilite in Romania, in special in zona metropolitana Bucuresti.
Potrivit Camerei de Comert din Atena, criza economica ce a lovit Grecia, cu o scadere cumulativa a PIB-ului de 20% de cand ea a inceput, a determinat ca oameni de afaceri cu aversiune la risc sa se stabileasca in Romania, potrivit unui amplu articol publicat duminica pe site-ul companiei de analiza americane balkanalysis.com.
Desi aceasta din urma este de asemenea in mijlocul unei crize, ea are un potential mai bun de crestere economica, este situata mai aproape de bazele de consumatori ce se extind din Europa Centrala (Republica Ceha, Slovacia si Polonia), fiind si aproape de Ucraina si Rusia.
Acceptarea recenta a acesteia din urma in Organizatia Mondiala a Comertului va oferi oportunitati ample pentru exportul de produse de consum si servicii. Ministerul grec al Economiei Nationale estimeaza ca aproximativ 35.000 de cetatenii romani lucreaza in prezent in companiile grecesti din tara, unii, anterior imigranti in Grecia care s-au intors acasa pentru a deveni manageri si legaturi intre tara lor si corporatiile grecesti.
Intr-un raport realizat recent de Ambasada Greciei la Bucuresti, Ioannis Paschalis, ministru consilier pentru afaceri economice si comerciale, a remarcat ca la inceputul anului 2012 circa... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:32
Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia, s-a asociat cu firmele de brokeraj din Romania EFG Securities, BT Securities si Romcapital, pentru a intermedia oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP). "Renaissance Capital participa la consortiu prin subsidiara sa din Londra", au declarat, marti, pentru MEDIAFAX surse din consortiu.
EFG Securities este firma de brokeraj detinuta de Eurobank EFG, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Grecia, iar BT Securities este controlata de Banca Transilvania (TLV).
Romcapital este o firma independenta de brokeraj din Timisoara. Ofertele pentru intermedierea operatiunii trebuie depuse pana miercuri.
Initial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, insa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat o amanare de o saptamana.
Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In piata se cunosc deja sase consortii formate atat din societati de intermediere din Romania, cat si companii mari din mediul financiar din strainatate.
BRD (BRD) va merge in consortiu cu Societe Generale si Citibank, CEC Bank si Alpha s-au aliat cu banca japoneza de investitii Nomura, iar BCR intra in consortiu cu JP... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 22:15