Daca dobanzile de la depozitele bancare nu te mai multumesc si ai o suma mare de bani de pe urma careia vrei sa scoti ceva profit, atunci poti alege un fond de investitii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa investesti in fonduri de investittii.
In Romania sunt mai multe astfel de fonduri de investitii, unele cu risc scazut, altele cu risc mediu, iar cele mai putine sunt cu risc ridicat.
Desi cele cu risc ridicat vin si cu castiguri pe masura, de 20-30% pe an, nici cele cu risc scazut nu sunt de neglijat.
In cazul fondurilor cu riscuri scazute la investitii, acestea au avut in ultimele 12 luni profituri de 5-8%, adica deloc rau, avand in vedere ca putine sunt investitiile care iti mai ofera acum un astfel de profit.
Daca te orientezi catre un fond de investitii, intereseaza-te foarte bine tot ce presupune din partea ta. Sunt destule comisioane de care trebuie sa tii cont, si conditii destul de drastice atunci cand te decizi sa pui banii in asa ceva. Apoi,, cantareste daca merita profitul care-ti va veni dupa un an.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
Singura investitie care a crescut de 75.000.000 de ori in 12 ani
Titlurile de stat Tezaur au ajuns mai profitabile decat depozitele bancare
Creditele pentru cei care nu-si permit nici chirie, nici ipotecar, dar vor o locuinta a lor
Creditul Prima masina:... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 08:30
Ministerul Finantelor continua si in aceasta luna programul prin care se imprumuta direct de la populatie prin vanzarea de titluri de stat.
Astfel, incepand de joi, romanii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei in cadrul Programului Tezaur, cu scadente la 1, 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor, titlurile de stat pot fi cumparate:
in perioada 02 - 31 mai 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului;in perioada 02 - 30 mai 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban;in perioada 02 - 29 mai 2019 din mediul rural.
Sursa citata precizeaza ca sunt eligibile persoanele fizice care au implinit 18 ani si ca a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.
"Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans", se arata in document.
Emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua pe tot parcursul anului 2019, mai transmite... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 11:36
Romanii pot subscrie de marti, 2 aprilie, pentru patru noi emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, a anuntat, luni, Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Titlurile au scadente la 1, 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%.
"Alternativa de economisire a Ministerului Finantelor Publice se bucura de un interes crescut al romanilor, astfel ca, pana in prezent, peste 20 de mii de romani au investit in titluri de stat mai mult de 1,2 miliarde de lei", precizeaza MFP intr-un comunicat remis presei.
Titlurile de stat pot fi cumparate in perioada 2-22 aprilie 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului, in perioada 2-19 aprilie 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana pentru mediul urban, iar in perioada 2-18 aprilie 2019 din mediul rural, tot de la oficiile operatorului postal.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, fara plafon maxim individual de subscriere.
Titlurile de stat care sunt lansate in data de 2 aprilie 2019 sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este anuala, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
"Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea, in perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile si nu mai pot fi anulate", precizeaza MFP.
Titlurile de stat emise in cadrul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 08:52
Ministerul Finantelor va lansa, luni, o emisiune de titluri de stat pentru populatie cu o maturitate la doi ani si o dobanda de 4,5%, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
"A fost astazi in Guvern o aprobare a unei hotarari pentru anumite modificari pe care vrem sa le aducem mecanismului de lansare de titluri de stat pentru populatie, pentru ca de luni, de saptamana viitoare, se pot achizitiona din nou de catre populatie astfel de titluri de stat.
Este a treia emisiune pe care o lansam, prima a fost pe cinci ani, a doua la trei ani si a treia va avea maturitatea la doi ani de zile, cu o dobanda atractiva de 4,5%", a spus Teodorovici.
El a precizat ca va fi organizata si o tombola pentru a incuraja si stimula posibilii investitori persoane fizice.
"Si un element de noutate: va fi organizata si o tombola pentru a incuraja si a stimula posibilii investitori persoane fizice, o tombola care sa aiba loc nu la scadenta acestei emisiuni de titluri de stat, ci dupa ce se finalizeaza subscrierea de catre populatie.
O tombola prin care sa se rasplateasca cei care vor sa investeasca cu un bonus de dobanda de 5.000 de lei in cadrul unei tombole, pentru 1.000 de persone, care trebuie sa aiba un minim de investitii, de titluri de stat achizitionate, de 500 de lei.
Asta inseamna ca fie prin posta, fie prin trezorerii, fie cumulat aceasta este suma minima de achizitionat pentru a putea participa la o astfel de tombola,... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 17:01
Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
"Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3,701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se spune in comunicat.
Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori.
Prin aceasta emisiune de obligatiuni, Romania isi acopera cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa planificat pentru anul 2014.
"Romania va continua sa emita titluri de stat pe piata interna conform calendarului anual de emisiuni anuntat la inceputul anului. Totodata, in contextul unor conditii de finantare extrem de avantajoase, Romania ar putea prefinanta necesitatile aferente anului 2015. Nivelul scazut al costului mediu si nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), in conditiile unei participari diversificate, atat institutionale cat si geografice a bazei de investitori, reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:59
Multe lacrimi puse in carca instabilitatii politice, care a caracterizat o buna parte a anului 2012, au fost lasate sa cada pe altarul economiei. Printre acestea, la loc de frunte, cele provocate de caderea ponderii a ceea ce se considera a fi detinerile straine de titluri de stat romanesti.
De unde aceasta pondere urcase spre o cincime in primavara, a coborat in toamna la numai 5%. Vai, investitorii! Au fugit investitorii straini, speriati de instabilitatea politica din Romania!
Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras! Si nu dintr-un alt motiv decat din acela ca ceea ce au abandonat "investitorii straini", luandu-si bagajele si plecand, au preluat bancile din Romania! De parca acestea, cu unele derizorii exceptii, n-ar fi tot straine. Doar in conceptia Bancii Nationale aceste banci sunt romanesti, in ideea ca sunt inscrise juridic in Romania!
Actionariatul lor este insa strain si, ca atare, stategia si tactica lor urmeaza strict ce spune acesta si nu ceea ce crede BNR ca le transmite. Si doar prin raportare la aceasta incadrare elucubranta a respectivelor banci, detinerile lor de titluri de stat trec a fi separate de cele ale "investitorilor straini".
In esenta, atat unele cat si celelalte sunt tot in maini straine si nu autohtone. Asa ca mutarea lor din anumite maini straine in altele tot straine nu prezinta de fapt nicio semnificatie. Titlurile de stat romanesti au fost si au ramas tot in maini straine!
De altminteri, sa precizam ca, in urma unor presiuni... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 12:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-a propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile bancilor au insumat 3,9 miliarde lei.
Performanta este pusa pe seama anuntului facut de JP Morgan, in legatura cu includerea monedei nationale in cadrul unui indice global, care va oferi mult mai multa vizibilitate leului, in fata investitorilor.
In decembrie, administratorii datoriei publice au vandut titluri din aceeasi emisiune de un miliard de lei, la un cost mediu de 6,57%.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei erau planificate in luna ianuarie.
Administratorii... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:13
Transele dedicate micilor investitori ar trebui sa fie mai mari la urmatoarele oferte, cred reprezentantii consortiului care a intermediat oferta Transelectrica, dupa ce actiunile pentru investitorii mici au fost suprasubscrise la 279%.
Micilor investitori le-au fost alocate 10% din actiunile Transelectrica oferite spre vanzare.
"Daca avem un regret, el este acesta. Dar cand te intorci din targ stii mai multe. Poate astazi am fi alocat 15-20% pentru transa micilor investitori", a spus Dan Weiler, directorul executiv al Corporate Finance and Investment Banking BCR, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia finalizarii ofertei.
El a precizat ca urmatoarele oferte de actiuni la companiile de stat trebuie sa ia in calcul rezultatele din cazul Transelectrica, iar micii investitori sa aiba acces la un pachet mai mare din actiuni.
"De exemplu, marti (27 martie, ultima zi de subscriere - n.r.) au fost cozi la anumite sucursale BCR unde oamenii veneau sa cumpere actiuni", a mai spus Weiler.
"Venim dupa o perioada cand ofertele au lipsit. Acum vom invata", a aratat, la randul sau, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Pretul de oferta pentru pachetul de 15% din actiunile Transelectrica a fost stabilit la 15,71 lei pe titlu pentru transa alocata micilor investitori si la 14,9 lei pentru actiunile alocate marilor investitori.
Oferta publica, derulata in perioada 14 - 27 martie, a fost suprasubscrisa la 145,45% pe transa investitorilor mari,... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:01
Lansarea unor emisiuni de titluri de stat catre populatie, dupa modelul italian, poate fi o solutie pentru investitorii romani care vor sa stea departe de riscul generat de colosii financiari. Daca gandul de a-ti economisi banii in depozitele bancare te inspaimanta, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui banii sub "salteaua" statului.
"O astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut", a declarat directorul fondului de pensii Eureko, pentru Business24.
Pe fondul crizei datoriilor suverane, populatia italiana s-a solidarizat si au decis sa contribuie la salvarea statului prin achizitia de obligatiuni de stat. Astfel fotbalistii italieni si-au indemnat suporterii sa cumpere obligatiuni de stat pentru a ajuta la scoaterea tarii din criza. In Romania, o astfel de masura ramane la stadiul de idee, cu toate ca avantajele par a fi mai numeroase.
Totul depinde de apetitul romanilor
Directorul fondului de pensii Eureko, Radu Craciun este de parere ca o astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen mai lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut.
Trebuie sa vedem cat de mult apetit exista. Daca romanii au suficient de mult apetit, o astfel de solutie ar fi... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:00