Investitorii privati au bagat anul trecut 111,6 miliarde de dolari in infrastructura, la nivel global, conform unui raport al Bancii Mondiale, iar o parte uriasa din acesti bani au fost cheltuiti intr-o singura tara: Turcia.
Cele sapte mari proiecte de infrastructura demarate sau continuate de Turcia in 2015 au absorbit investitii private de 44,7 miliarde de dolari, informeaza Hurriyet Daily News.
Numai doua dintre acestea, aeroportul IGA din Istanbul (35,6 miliarde de dolari) si autostrada Gebze-Izmir (6,4 miliarde de dolari), au beneficiat de 40% din totalul investitiilor globale in sector.
Pe regiuni, investitori au preferat zone din Africa, Europa si Asia Centrala, in timp ce regiunea Asia-Pacific, America Latina si Caraibe, Asia de Sud, Orientul Mijlociu si Nordul Africii au trecut nebagate in seama, ultimele doua si din cauza conflictelor militare intalnite la tot pasul.
Proiectele de infrastructura au luat amploare anul trecut, fata de ultimii patru ani, valoarea contractelor incheiate fiind de aproximativ 420 de miliarde dolari, conform datelor prelucrate de Banca Mondiala.
"Mega-afacerile au fost la moda anul trecut, cu peste 40 de proiecte contractate la valori de peste 500 milioane dolari fiecare. Cinci tari - Turcia, Columbia, Peru, Filipine si Brazilia - au reusit sa atraga 74 de miliarde de dolari, insumand 66% din investitii", se mai arata in comunicat. mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 15:34
Una din provocarile pe termen mediu pentru Romania este delimitarea clara a granitei dintre investitiile de stat si cele private, a apreciat, joi, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, intr-o conferinta cu tema "The World Bank global economic prospect 2013", desfasurata la Academia de Studii Economice.
"Este necesara o combinatie foarte clara intre investitiile private si investitiile publice, iar Romania are avantajul ca in energie are un mix de resurse. Important este sa decidem in ce sector este prioritar sa investim. Cred ca sectorul privat ar trebui sa investeasca in energiile verzi, eoliana si solara. Pentru fiecare sector trebuie sa stim foarte clar ce investitii trebuie facute de stat si ce investitii trebuie facute de sectorul privat", a spus Lazea.
Acesta a aratat pe de alta parte, ca Romania are nevoie sa creasca locurile de munca, dar altele decat in agricultura, importante in acest moment fiind locurile de munca cu productivitate inalta.
"Statul trebuie sa faca un singur lucru in ceea ce priveste zona rurala - sa investeasca doar in infrastructura. Restul trebuie facut de sectorul privat. Trebuie sa stim foarte clar limitele pana la care poate merge statul cu investitiile", a subliniat Lazea.
Economistul sef al BNR a aratat ca Romania se afla pe un trend bun in ceea ce priveste criteriile de la Maastricht si a spus ca Banca Centrala are sub control evolutiile privind inflatia. mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:16
Grecia va rascumpara obligatiuni guvernamentale cu o valoare nominala de 31,9 miliarde de euro de la investitorii privati, intre care se afla si banci elene, intr-un program de care depinde furnizarea urmatoarei transe de imprumut de la creditorii internationali, transmite Bloomberg.
Statul elen va plati un pret mediu de 33,8% din valoarea nominala a obligatiunilor cu maturitate cuprinsa intre 2023 si 2042, se arata intr-un comunicat al Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice de la Atena.
Programul a inceput pe 3 decembrie si s-a incheiat marti.
Pentru rascumpararea tuturor obligatunilor inscrise in program, Grecia are nevoie de acordul creditorilor institutionali externi pentru cheltuirea a 11,29 miliarde de euro, peste imprumutul de 10 miliarde de euro de la fondul european de salvare prevazut pentru aceasta operatiune.
Grecia incearca sa reduca povara datoriei publice care risca sa puna in pericol planul de ajutor convenit cu UE si FMI.
Rascumpararea de obligatiuni face parte printr-un pachet de masuri menite sa reduca datoria publica la 124% din PIB pana in 2020, de la un nivel estimat de 190% din PIB in 2014.
"Programul de rascumparare a fost un succes. Rezultatul arata ca a fost indeplinita inca o conditie pentru furnizarea urmatoarei transe de ajutor", a declarat George Provopoulos, guvernatorul Bancii Greciei.
Rascumpararea de obligatiuni marcheaza o indepartare de la politica de promovare a austeritatii aplicata de la declansarea crizei,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 08:55
Producatorul de materiale plastice Prodplast Bucuresti (PPL), companie controlata de omul de afaceri Florin Pogonaru, vrea sa investeasca pana la 7,5 milioane euro pe piata de capital si in fonduri de investitii de private equity, pentru "valorificarea eficienta a disponibilitatilor banesti".
Propunerea urmeaza sa fie discutata intr-o AGA programata pentru 18 decembrie, potrivit unui convocator transmis, marti, de Prodplast Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
O propunere asemanatoare privind investitiile Prodplast a fost aprobata de actionarii Prodplast in aprilie, cand valoarea maxima a plasamentelor a fost de 5 milioane euro.
Pe ordinea de zi a AGA din decembrie, figureaza si aprobarea reluarii activitatii Prodplast intr-o noua locatie.
Pogonaru a declarat la finele lunii septembrie pentru MEDIAFAX ca Prodplast se muta pe platforma industriala Faur din Capitala, unde a inchiriat doua hale in suprafata totala de peste 7.000 de metri patrati si vrea sa reinceapa productia cu echipamente noi.
Compania si-a intrerupt activitatea la 1 mai, pentru relocare.
Terenul pe care se afla compania, amplasat in zona Pietei Obor din Capitala, apartine Prodplast Imobiliare, firma desprinsa din Prodplast. Pe terenul respectiv ar urma sa fie construit un centru comercial.
Prodplast a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri in scadere cu circa 5%, la 23 milioane lei, si un profit de aproape 1,7 milioane lei, fata de un castig de 215.000 de lei in primele sase luni... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:50
Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.
Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro , daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.
OMV Petrom a anuntat in luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:12
China se va orienta in 2012 spre investitii private in infrastructuta pentru a combate o posibila recesiune si pentru a stimula cresterea economiei.
Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare din China a precizat ca va sprijini investitiile private in cale ferata, utilitati si proiecte financiare, care in prezent sunt dominate de catre Guvern.
De asemenea, statul chinez are in vedere o posibila politica de stabilizare a preturilor de consum, cu toate ca anul acesta in Beijing "rasuna" ideea de inflatia ca o prioritae pentru politic.
O deschidere catre investitorii privati in 2012 ar fi un contrast puternic cu 2008 cand statul chinez a contracarat o recesiune mondiala cu stimul guvernamnetal masiv.
In ultimele 11 luni, investitii straine in China au totalizat 396,3 miliarde de yuani. Cu toate acestea, China a promis in mod repetat de-a lungul anilor sa elibereze industriile cheie pentru investitii private, insa niciodata nu si-a respectat cuvantul dat.
O mare parte din sectorul privat se concentreaza asupra intreprinderilor mici si mijlocii care au fost cel mai rau afectate de incetinirea ritmului de crestere.
Zhang Dejian, unul din cei patru premieri ai Chinei a declarat ca Beijing-ul va lua mai multe masuri in 2012 pentru a le sprijini.
Potrivit acestuia, China a oferit IMM-urilor mai multe stimulente financiare si fiscale si intentioneaza sa lanseze un Fond National pentru IMM-uri, destinat sa creasca ajutorul financiar acordat acestor firme mai... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 10:41
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa fie aprobat programul privind "constructia de locuinte cu chirie realizate prin atragerea capitalului privat". Programul ar permite accesul la o locuinta, ce respecta standardele in vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program, informeaza NewsIn.
"Aceasta transferare se realizeaza prin contracte incheiate intre ANL si autoritatile publice locale, cu stabilirea drepturilor si obligatiilor care revin fiecarei parti in vederea implementarii programului", informeaza documentul citat.
Totodata, avand in vedere ca mai exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, oficialii MDRT au in vedere preluarea acestora in cadrul programului, in vederea punerii lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor publice locale.
Aceste constructii vor urma acelasi regim juridic ca si terenurile aferente.
Acest proiect a fost demarat ca urmare a numarului foarte mare de solicitari pentru obtinerea unei... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 17:11
Diplomatii din zona euro sustin ca discutiile privind implicarea investitorilor privati in al doilea program international de sustinere a Greciei sunt blocate si ca sunt sanse mici sa se ajunga la o contributie de 30 de miliarde de euro, anunta Reuters.Germania, Olanda si alte tari nordice vor ca povara financiara sa nu revina doar statelor si contribuabililor si cer ca sectorul privat sa acopere o parte din costul celui de-al doilea imprumut pentru Grecia.
Restul fondurilor vor proveni din veniturile obtinute de Grecia prin privatizari, precum si de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI), in suma de circa 60 de miliarde de euro, scrie Cotidianul.
Desi negocierile intre oficialii Bancii Centrale Europene, ai Uniunii Europene si ai Institutului pentru Finante Internationale (IFI) dureaza de doua saptamani, inca nu s-a ajuns la niciun consens.
Mai mult decat atat, un diplomat din zona euro a precizat ca discutiile s-ar putea incheia prin asigurarea unei contributii a sectorului privat de 15 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:01
Increderea si optimismul investitorilor private equity cu activitate in Europa Centrala a continuat sa creasca in ultimele sase luni, potrivit unui sondaj Deloitte, insa nivelul tranzactiilor este in continuare unul scazut, iar contractele sunt semnate cu intarziere, potrivit Deloitte, precizeaza Mediafax.Indicele privind increderea investitorilor private equity cu activitate in Europa Centrala a crescut la cota 140 in cel mai recent studiu pe aceasta tema efectuat de Deloitte, de la 117 in octombrie 2009, respectiv un minim istoric de 48 in octombrie 2008.
Compania de consultanta apreciaza astfel ca optimistmul fondurilor de investitii cu activitate in regiune a crescut, insa fondurile de capital de risc si bancile pun mai mare accent pe procesul de due dilligence, intarziind astfel tranzactiile si afectand volumul total al acestora.
"2009 a fost un an dificil pentru industria globala a fondurilor de capital de risc, inclusiv in Europa Centrala. 2010 arata mult mai bine, in conditiile in care pietele de capital se redreseaza, iar fondurile observa si imbunatatirea disponiblitatii capitalului. Tot mai multi economisti au incredere intr-un efect de convergenta care va ajuta economiile central-europene sa creasca intr-un ritm mai rapid decat Europa de Vest, pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Garret Byrne, partener Deloitte si lider M&A Transactions Service.
In urmatoarele 12 luni, principalul obiectiv al companiilor de profil ar trebui sa fie... mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 15:08