Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai activi investitori de pe piata imobiliara locala in ultimii ani, a atras 144 milioane euro de pe bursa de la Londra, bani care vor fi utilizati pentru investitii, inclusiv pentru cumpararea cladirii de birouri UniCredit HQ din Bucuresti.
"Din fondurile stranse, circa 79 milioane euro provin dintr-o emisiune de noi actiuni. In plus, am finalizat transferul facilitatii de credit, in valoare de 65 milioane euro, accesata de la UBS catre fondurile de investitii York Capital si Oak Hill. Aceasta facilitate va fi convertita in actiuni pana la data de 18 decembrie 2014, ceea ce inseamna ca la capitalul Globalworth se va mai adauga 65 milioane euro", se arata intr-un anunt al fondului Globalworth, fondat anul trecut de omul de afaceri si care este listat la bursa de la Londra.
Fondurile, in suma totala de circa 144 milioane euro, vor fi investite partial pentru dezvoltarea proiectelor detinute de companie (circa 23 milioane euro), pentru achizitia si dezvoltarea de noi proiecte, care fie au fost contractate, fie sunt in stadii avansate de negociere (circa 56 milioane euro) si pentru plata facilitatii de credit de 65 milioane euro.
Globalworth a anuntat luna trecuta ca vrea sa atraga de pe bursa pana la 135 milioane euro printr-o emisiune de noi actiuni. Papalekas anunta la acea data ca vrea sa cumpere de la omul de afaceri Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art, cladirea de birouri UniCredit... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 10:53
Romania nu a inregistrat nicio tranzactie imobiliara semnificativa in al doilea trimestru din acest an, dificultatile de obtinere a finantarii si perceptia investitorilor vizavi de gradul de risc al pietei locale contribuind la aceasta situatie.
Astfel, ca la finele lunii iunie, valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale - birouri, spatii de retail, industriale - a ramas la 116 de milioane de euro, nivel inregistrat la sfarsitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost si anul trecut sarac in tranzactii cu proprietati imobiliare, fiind inregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, in acest an a fost consemnata o scadere de usoara, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzactiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultantii sunt optimisti in ceea ce priveste sectorul investitiilor imobiliare insa mai ales pentru sfarsitul anului.
"Sunt cateva tranzactii in curs, care se vor inchide probabil spre sfarsitul anului. Motivele pentru care nu s-au inchis tranzactii semnificative in trimestrul al doilea sunt cele clasice si arhicunoscute pentru aceasta perioada: mediul macroeconomic fragil, Romania vazuta ca o piata cu grad ridicat de risc, putini cumparatori activi, dificultatile de obtinere ale finantarilor bancare, diferente de pret semnificative intre asteptarile vanzatorilor si ofertele cumparatorilor, putine produse de investitii de calitate institutionala, rate de neocupare destul de... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 12:19
Creditele bancare raman in continuare principala sursa de finantare pe piata imobiliara romaneasca, ca urmare a slabei dezvoltari a pietei de capital, spre deosebire de celelalte tari din Europa, unde exista tendinta de crestere a ponderii finantarilor in acest domeniu din surse non-bancare.
Astfel, deficitul net de finantare in Europa s-a diminuat in ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de indatorare si a finantarilor din surse non-bancare, se arata intr-o analiza DTZ Echinox.
"Desi in Europa exista tendinta de a creste ponderea finantarilor in real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de actiuni sau obligatiuni corporative, Romania este inca extrem de dependenta de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltari a pietei de capital. Din acest motiv, fondurile de investitii ce detin proprietati in Romania si care in general apeleaza la atragerea de resurse de pe piata de capital, din pacate fac acest lucru pe alte burse si nu la Bucuresti ", sustine Marius Grigorica, senior business analyst DTZ Echinox, intr-un comunicat de presa al companiei.
Comparativ cu anul trecut se remarca o reducere a gradului de indatorare pe majoritatea pietelor importante din Europa, situatie care contribuie la relaxarea creditelor de refinantare.
Daca pe termen scurt disponibilitatile de creditare sunt limitate intrucat atragerile de capital ale fondurilor se realizeaza mai lent, pe... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 11:42
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
Investitorii imobiliari sunt greu de convins sa vina in Romania deoarece ar obtine profituri reduse in raport cu riscurile pe care trebuie sa si le asume, a declarat, joi, Babis Padis, managing partner al fondului BlueHouse Capital.
"Noi suntem aici pentru ca avem incredere in piata, dar este foarte greu sa convingi alti investitori sa vina in Romania, sa cumpere proiecte, pentru ca riscul este prea mare, iar profitul pe care l-ar obtine nu justifica acest risc. Romania nu este pe radarul investitorilor, chiar daca are proiecte de calitate, cu chiriasi buni si chirii bune", a spus Padis, la o conferinta pe teme imobiliare.
Reprezentantul fondului cipritot de investitii spune ca este foarte greu pentru un investitor sa gaseasca un cumparator final pentru un proiect dezvoltat sau detinut in Romania.
El a aratat ca nici din punct de vedere politic lucrurile nu sunt incurajatoare pentru investitori.
In opinia sa, in prezent Romania nu este o locatie potrivita pentru a incepe dezvoltarea unui proiect nou, din cauza costurilor de finantare.
El a aratat ca BlueHouse detine in Romania un teren pe care va incepe constructia doar cand va fi momentul oportun.
In acelasi timp, fondul negociaza alte trei tranzactii pe piata locala, insa in acest an nu a finalizat niciuna.
Anul trecut BlueHouse a facut doua achizitii in Romania, un spatiu de retail si o cladire de birouri.
Investitiile straine pe piata imobiliara din Romania ar putea creste in urmatorii ani... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:31
Investitorii imobiliari au devenit mai circumspecti fata de planurile de achizitii din Romania ca urmare a celor mai recente evolutii din politica locala, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox, care intr-un scenariu optimist estimeaza un volum al tranzactiilor de 400-450 milioane euro in acest an.
"In lumina tulburarilor recente de pe scena politica, sesizam o crestere a circumspectiei marilor investitori fata de planurile de achizitii din Romania. Am observat o incetinire a discutiilor in curs, ca rezultat al dorintei investitorilor de a obtine confirmarea ca alegerile de anul acesta vor aduce stabilitate si potential de crestere economica", a declarat, intr-un comunicat, Cristian Ustinescu, investments director la DTZ Echinox.
"Estimarea noastra se bazeaza pe prezumtia ca bancile vor scoate pe piata garantiile imobiliare ale creditelor neperformante, in efortul de a se recapitaliza. Volumul creditelor neperformante a continuat sa creasca in 2011", se spune in comunicat.
Potrivit DTZ, in primele trei luni ale anului valoarea tranzactiilor cu active imobiliare a ajuns la 99 milioane de euro, in crestere cu 189% fata de ultimul trimestru din 2011, dar cu 50% sub intervalul corespunzator al anului trecut. In 2011, volumul total al investitiilor a atins 348 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent.
Randamentele de pe piata investitionala se situeaza la 8% pentru cladirile de birouri, 8,5% la centrele de retail prime si 10,5% la centre logistice. mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 15:53
Volumul investitional in piata imobiliara din Romania ar putea avea o crestere de cel putin 30% in acest an, ajungand la aproximativ 400 milioane euro, estimeaza directorul de marketing al Be Igloo, Nimrod Zvik, citat de NewsIn."Romania este deja un teren cunoscut pentru investitorii internationali, datorita reputatiei de una dintre cele mai ravnite locatii pentru plasat bani pe care o avea in 2008.
In momentul in care oamenii de afaceri straini decid ca e momentul oportun pentru investitii, atunci Romania va intra pe lista lor scurta. Unii vor renunta, speriati de instabilitatea economica locala, dar altii vor miza pe redresarea realitatii economice si vor veni aici.
Tocmai de aceea, estimez ca volumul investitional va avea o crestere de cel putin 30%, ajungand cam la 400 milioane euro", a declarat Nimrod Zvik.Reprezentantul Be Igloo (organizatie de vanzari pe real estate pentru Fondul de investitii norvegian Romania Invest) precizeaza totodata ca ritmul de crestere estimat pentru 2011 este aproape de media europeana a ultimilor zece ani."Primele semne de revigorare europeana s-au simtit in trimestrul IV al anului 2010. Investitorii au inceput prin a juca precaut. Ei au ales sa isi plaseze banii in segmentul comercial - birouri, mall-uri si spatii industriale.
In 2010, pe aceste segmente s-a resimtit o crestere de peste 50% fata de valoarea atinsa in anul 2009, adica 95 miliarde euro, potrivit cifrelor provenite de la partenerii internationali ai Be Igloo.
Compania... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 12:35
Valoarea tranzactiilor imobiliare ar putea ajunge in 2011 la 500 milioane de euro, in crestere fata de nivelul inregistrat in acest an, potrivit estimarilor DTZ Echinox, care considera ca diferentele dintre asteptarile proprietarilor si cele ale investitorilor s-au diminuat, anunta Mediafax.
"Cred ca anul 2011 va concretiza multe dintre asteptarile noastre din 2010, si anume atingerea unui volum investitional de aproximativ 500 milioane de euro, majoritatea tranzactiilor fiind incheiate in T2 si T4. Suntem in discutii avansate in legatura cu lansarea unor proiecte noi, dezvoltate atat de investitori locali, cat si internationali. Cu adevarat demn de semnalat este curajul si increderea pe care le manifesta capitalul local. In majoritatea cazurilor, ne referim la achizitii de proprietati generatoare de venit", a declarat Cristian Ustinescu, investment director in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Ustinescu estima un nivel de 500 de milioane de euro si pentru 2010, insa tranzactiile incheiate in acest an au totalizat doar jumatate din prognozele consultantului.
"Analizand anul 2010 din perspectiva asteptarilor in ceea ce priveste revigorarea pietei, putem afirma ca a fost un an mai slab decat asteptarile noastre, care estimam o valoare a investitiilor de 500 milioane euro. Privind in urma, insa, valoarea tranzactionata in acest an reprezinta aproape o dublare a volumului investitional din 2009, deci o crestere semnificativa. Suntem increzatori ca anul... mai mult
Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 21:44
Investitorii iau inca in calcul posibilitatea de a cumpara proprietati in Romania, anticipand redresarea pietei pe termen mediu, dupa ce criza globala si scaderea accentuata a activitatii economice interne i-au determinat sa actioneze precaut in perioada anterioara, potrivit BNP Paribas Real Estate.Astfel, in Bucuresti se inregistreaza in continuare cele mai mari randamente din cadrul celor 28 de orase analizate de BNP Paribas Real Estate, se arata in comunicatul transmis luni de companie."Piata de investitii din Bucuresti a trecut printr-un an dificil, inregistrandu-se doar o tranzactie semnificativa in 2009. In ciuda perceptiei generale negative asupra pietei, investitorii iau inca in considerare optiunea de a achizitiona proprietati in Romania, asteptandu-se la o redresare a pietei pe termen mediu", se mai arata in comunicat.Totusi, acestia au o atitudine optimist-precauta fata de evolutia viitoare a pietei locale imobiliare, ca urmare a factorilor cu un grad inalt de incertitudine si risc, respectiv cresterea ratelor de neocupare, diminuarea chiriilor si a activitatii de inchiriere.
Studiul BNP Paribas Real Estate arata ca atitudinea investitorilor institutionali fata de piata imobiliara romaneasca difera in functie de tipul de investitii urmarit si de adversitatea la risc.
Astfel, fondurile cu politici de investitii cu risc scazut au stopat pentru moment prospectarea pietei romanesti, pana cand piata locala va atinge un punct de echilibru, in timp ce fondurile cele... mai mult
Luni, 15 Februarie 2010, ora 15:19