Criza din Grecia s-a adancit dupa ce a ratat plata unei transe din imprumutul acordat de Fondul Monetar International, iar negocierile ar urma sa fie reluate cu creditorii internationali pentru acordarea unui nou program de salvare. Insa care sunt relatiile economice si comerciale intre aceasta tara si Romania?
Ziare.com a stat de vorba cu Ioannis Markos, consilierul economic si comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti, care a explicat cat de stranse sunt legaturile intre cele doua state.
Curs euro-leu: Euro scade si dolarul creste, pe fondul incertitudinilor din Grecia
Comertul bilateral in 2014
Conform datelor statistice oferite de Autoritatea de Statistica Elena (EL.STAT), comertul bilateral dintre Grecia si Romania s-a ridicat la 1,277 miliarde de euro in 2014. Exporturile grecesti catre Romania s-au ridicat la 658 milioane de euro, in timp ce importurile au fost de 525 milioane de euro.
Tara noastra se situeaza pe locul al 19-lea intre cei mai importanti ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia se adanceste: Care sunt relatiile economice si comerciale cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 07:21
Numarul societatilor cu participare straina la capital a crescut la 195.539, la 30 iunie 2014, comparativ cu 192.416 astfel de unitati la 31 decembrie 2013, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Valoarea capitalului social subscris s-a majorat, la sfarsitul primului semestru din 2014, cu 3,2%, pana la 38,909 miliarde euro, comparativ cu 37,692 miliarde euro la 31 decembrie 2013.
In luna iunie 2014 au fost infiintate 544 de noi societati cu participare straina, iar capitalul social a fost de 1,096 milioane dolari.
Olandezii au investit 7,6 miliarde de euro in companii din Romania
Olanda ramane pe primul loc in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati cu participare straina la capitalul social, cu peste 7,691 miliarde euro si 4.523 societati. Pe locurile urmatoare se afla Austria - peste 5,03 miliarde euro si 6.783 societati, Germania - peste 4,444 miliarde euro si 20.401 societati, Cipru - peste 2,556 miliarde euro si 5.495 societati, Franta - peste 2,129 miliarde euro si 7.802 societati, Italia - 1.743 miliarde euro si 38.324 societati si Grecia - peste 1,695 miliarde euro si 5.903 societati.
Cele mai mici investitii in societati cu participare straina la capitalul social vin din Egipt - 25,666 milioane euro si 1.637 societati, Insulele Virgine - 26,415 milioane euro si 187 societati si Iordania - 21,619 milioane euro si 3.267 societati.
Cele mai multe societati cu participare straina la... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 11:51
Ambasadorul grec la Bucuresti, Grigorios Vassiloconstandakis, declara, intr-un interviu, ca o problema cu care se confrunta toti investitorii din Romania este lipsa de finantare, solutia fiind crearea unor structuri care sa-si asume sarcina cresterii absorbtiei fondurilor europene.
Grigorios Vassiloconstandakis sustine ca, in pofida crizei, firmele grecesti au continuat sa investeasca in Romania, deoarece aici gasesc "un mediu de afaceri favorabil". Una dintre problemele semnalate de toti investitorii este finantarea insuficienta, multe oportunitati de business negasind surse de finantare.
In opinia ambasadorului grec, solutia la aceasta problema consta in dezvoltarea unor structuri, atat in sectorul public, cat si in cel privat, care sa-si asume sarcina de a creste absorbtia fondurilor UE.
Vassiloconstandakis declara ca oamenii de afaceri greci si bancile grecesti care opereaza in Romania pot da o mana de ajutor in acest sens, ca urmare a experientei de succes de patru ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Greciei: Economia romaneasca nu are finantare suficienta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 12:39
Reprezentantii Guvernului din Kahazstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream, sustine Guvernul intr-un comunicat.
Subiectul a fost discutat in intalnirea avuta de premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, cu omologul sau, Serik Ahmetov, si presedintele companiei de stat KazMunaiGaz.
"Atat prim-ministrul Republicii Kazahstan, cat si presedintele Kazmunaigaz au vorbit, in cadrul intrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investitii in Romania. De asemenea, partea kazaha a avansat partii romane propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in Romania, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania", se afirma in comunicat.
Sursa citata mai transmite ca partenerii din Kazahstan si-au exprimat deschiderea si disponibilitatea perfectarii unui contract comercial in vederea livrarii de uraniu, pentru consumul intern aferent unitatilor nucleare de la Cernavoda.
Reprezentantii Guvernului de la Bucuresti au propus partenerilor din Kazahstan "folosirea mai intensa" a Oil Terminal Constanta, dar si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti, se mai arata in comunicat.
Proiectul South Stream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:41
Complexul de fabrici MGC Topoloveni, detinut de familia hotelierului libanez Mohammad Murad, a fost modernizat printr-o investitie de aproape 3,7 milioane de euro.
MGC Topoloveni a investit in ultimii ani in extinderea complexului prin adaugarea unei fabrici de preparate din carne, conform Mediafax.
Compania a modernizat si vechea fabrica, construita in 1901, care produce conserve de legume si fructe.
"In total, investitia in extinderea si modernizarea intregului complex, de la preluare si pana in prezent, insumeaza peste 14 milioane de euro", a declarat Nicolae Pauna, directorul general MGC Topoloveni.
Banii necesari modernizarii au provenit din fonduri europene si credite bancare.
Directorul general al MGC Topoloveni a spus ca, dupa ultima etapa de modernizare a vechii fabrici de prelucrare a fructelor si legumelor, compania poate asigura capacitati de peste 30 tone pe zi de mancare gatita si specialitati traditionale.
Complexul are peste 150 angajati, urmand ca numaarul acestora sa creasca la mai mult de 300, in momentul in care fabrica va functiona la capacitate maxima.
Suprafata totala a complexului este de aproape sase hectare. In acest complex se afla fabrica de conserve legume-fructe, fabrica de conserve mixte si preparate din carne si fabrica de sosuri.
Istoria complexului incepe in anul 1901 cand a fost construita o fabrica de prelucrare a fructelor si legumelor.
Aceasta s-a dezvoltat in urmatorii ani, devenind in 1941 una din cele... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:59
Grecia si Romania isi consolideaza legaturile economice, in pofida crizei economice ce afecteaza ambele tari. Numai in 2011 se estimeaza ca 200 de obiective de afaceri detinute de greci au fost stabilite in Romania, in special in zona metropolitana Bucuresti.
Potrivit Camerei de Comert din Atena, criza economica ce a lovit Grecia, cu o scadere cumulativa a PIB-ului de 20% de cand ea a inceput, a determinat ca oameni de afaceri cu aversiune la risc sa se stabileasca in Romania, potrivit unui amplu articol publicat duminica pe site-ul companiei de analiza americane balkanalysis.com.
Desi aceasta din urma este de asemenea in mijlocul unei crize, ea are un potential mai bun de crestere economica, este situata mai aproape de bazele de consumatori ce se extind din Europa Centrala (Republica Ceha, Slovacia si Polonia), fiind si aproape de Ucraina si Rusia.
Acceptarea recenta a acesteia din urma in Organizatia Mondiala a Comertului va oferi oportunitati ample pentru exportul de produse de consum si servicii. Ministerul grec al Economiei Nationale estimeaza ca aproximativ 35.000 de cetatenii romani lucreaza in prezent in companiile grecesti din tara, unii, anterior imigranti in Grecia care s-au intors acasa pentru a deveni manageri si legaturi intre tara lor si corporatiile grecesti.
Intr-un raport realizat recent de Ambasada Greciei la Bucuresti, Ioannis Paschalis, ministru consilier pentru afaceri economice si comerciale, a remarcat ca la inceputul anului 2012 circa... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:32
Olympus Romania a obtinut un imprumut de 30 de milioane de euro de la Black Sea Trade and Development Bank pentru continuarea investitiilor. In noiembrie 2011, compania de lactate a inaugurat cea mai avansata fabrica din punct de vedere tehnologic din Romania, in urma unei investitii de 55 de milioane de euro din fonduri proprii.
Imprumutul, acordat pe o perioada de sapte ani, va permite cresterea capacitatii de export pe pietele internationale si respectarea standardelor ridicate de mediu si de calitate pentru produsele sale.
Potrivit reprezentantilor Olympus, Romania trebuie transformata intr-o poarta de export catre pietele dezvoltate din Europa de Vest. In prezent, 80% din productia locala este destinata pietelor internationale. In 2011, Olympus a fost al doilea investitor din Romania, dupa valoarea investitiei, iar cifra de afaceri a fost de 22,6 milioane de euro.
"Fabrica din Brasov este una dintre cele mai dezvoltate fabrici de produse lactate din Europa - este obligatoriu ca noi sa crestem standardele si sa ne mentinem pozitionarea pe piata ca fiind producatorul celor mai bune lactate. Scopul nostru este sa avem aceeasi pozitionare si pe alte piete europene.
Trebuie sa punem din plin in valoare materia prima romaneasca si sa demonstram ca este una dintre cele mai bune pentru produsele lactate", a declarat presedintele Olympus, Dimitrios Sarantis.
"Aceasta operatiune are un impact important asupra dezvoltarii companiei, sprijinind modernizarea si... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:13
Intr-o era a competitivitatii, Romania poate concura cu marile puteri economice doar daca ofera oamenilor nevoile primare: mancarea si distractia. In opinia omului de afaceri, actual parlamentar Silviu Prigoana, Romania poate "da lovitura" in lupta concurentiala doar daca investeste in agricultura si turism.
"Cu agricultura si turismul putem da lovitura. Lumea vrea sa aiba distractie. Dupa ce ai muncit 11 luni te duci undeva sa te relaxezi, sa ai munte, mare, plaja, liniste, curatenie. Romania, daca o sa inteleaga ca trebuie sa dea UE mancare si distractie, va fi o tara castigatoare", a declarat Silviu Prigoana intr-un interviu acordat Business 24.
Potrivit acestuia, capitalul autohton nu va mai exista dupa 2017, cand moneda europeana isi va spune cuvantul. Peste 5 ani, "uneltele" Romaniei vor ramane resursele si forta de munca.
Romania s-a clasat pe locul zece in topul celor mai riscante tari pentru investitii. De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, increderea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?
Increderea investitorilor nu e scazuta. Important e ca nu suntem primii pe lista tarilor riscante. Avand in vedere faptul ca am stat 50 de ani in comunism, ca e democratie de doar 22 de ani in timp ce altii au democratii de 200 de ani, e normal ca increderile sa fie cu totul altele.
E discutabil cum se numeste investitorul strain. OMV sau GDF Suez au avut curaj sa faca investitii in Romania, depinde acum cine e acel... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:06
Reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR au plecat vineri spre SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta Romaniei. Este vorba de o emisiunie de obligatiuni in dolari pe care statul intentioneaza sa le lanseze pana la sfarsitul lunii noiembrie cu scopul de a strange un miliard de dolari, daca americanii se simt "atrasi" de potentialul de investire in Romania.
Statul roman testeaza in prezent terenul american, incercand sa isi asigure finantare pe termen lung. In opinia analistilor intervievati de Business 24, Romania are toate sansele sa capteze atentia americanilor si, de ce nu, sa ii convinga ca merita sa investeasca in Romania.
"Economia romaneasca pare sa se stabilizeze la o rata de crestere, cu toate ca este scazuta, iar gradul de indatorare e destul de scazut. In plus, din punct de vedere al bugetului, lucrurile nu arata rau - se asteapta ca in 2013 sa ajungem pe excedent. Romania pare destul de safe", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Asset Management.
In opinia sa, vizita autoritatilor romane in SUA reprezinta o incercare de a face un pas inainte cu toate ca Romania este vazuta ca o tara cu risc ridicat din cauza legaturilor pe care aceasta le are cu Grecia pe filiera bancara.
Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, spune ca statul roman nu trebuie sa se resemneze cu eticheta care i-a fost pusa si "sa se intinda pe jos asteptand ca lucrurile sa devina mai bune". De aceea, vizita in SUA in scopul atragerii de investitori... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:30