Orice discutie despre Germania care se poarta in Romania nu poate sa evite un adevar simplu, dar important.
Atunci cand Romania se lupta cu sine insasi pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana (2000-2004) si toata intelighentia noastra presupunea o legatura ascunsa germano-rusa cu agenda potrivnica noua, ei bine, atunci, Germania nu ne-a cerut nici sa cumparam doua fregate de la ea, nici sa preluam la datoria publica datoriile de 3 miliarde de dolari de la Sidexul dat lui Mittal, nici sa preluam la datoria publica datorii de peste 1 miliard de dolari de la Dacia cumparata de Renault, nici sa vindem Petrom-ul la pret de dumping impreuna cu rezervele de titei si gaze.
Nu, preaputernica Germanie nu ne-a cerut nimic la schimb pentru a ne accepta in Uniunea Europeana, spre deosebire de toate celelalte viitoare colege de Uniune; pana si polonezii se gasisera sa "sugereze" anumite hotarari ale instantelor de la Galati, numai germanii, nu.
Al doilea lucru important care sta intre noi si ei este situatia complicata a minoritatii germane din tara noastra, a doua cea mai importanta minoritate nationala in 1940 (780.000 oameni inainte de razboi, din care au ramas numai cateva zeci de mii). Desi Romania a fost singura tara estica care nu si-a expulzat germanii dupa razboi (si URSS si Polonia si Cehoslovacia si Iugoslavia au facut-o!), prima taiere masiva a acestui numar s-a petrecut in ianuarie 1945, cand sovieticii au deportat aproximativ 100.000 de... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 16:10
Firmele germane au in continuare incredere in Romania ca loc prielnic pentru investitii si privesc increzatoare spre viitor, conform unui sondaj realizat de Camerele de Comert bilaterale germane strainatate (AHK) din Europa Centrala si de Est.
Circa 30% dintre firmele romanesti cu capital german considera ca economia functioneaza mai bine in prezent decat in anul precedent, o dublare fata de procentul de 15% inregistrat in 2015, potrivit reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Sondajul mai arata ca Romania se situeaza peste media tarilor din Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al evolutiei economice. Cu toate acestea, 56% dintre respondenti considera ca situatia economiei romanesti este neschimbata.
Managerii firmelor cu capital german sunt de parere ca tara noastra a inregistrat unele progrese remarcabile in ultimii doi ani, mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei.
Totusi, cei chestionati s-au declarat nemultumiti... citeste mai departe despre "Ce spun investitorii germani despre Romania si cum le merg afacerile in tara noastra - Sondaj" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 August 2016, ora 22:02
Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avut mai multe intrevederi la nivel inalt cu oficiali ai Romaniei, in cadrul carora a precizat ca relatiile bilaterale trebuie sa devina din ce in ce mai stranse. Dar care e situatia relatiilor economice si comerciale?
"Cooperarea dintre tarile noastre a inregistrat o crestere considerabila in acesti ani. (...). Orasul Sibiu, unde ne vom afla impreuna in aceasta dupa-masa, este o dovada a faptului ca politica externa nu este facuta numai de oficiali, ci de oameni, in general, si de reprezentanti ai minoritatilor, in mod specific. Convietuirea romano-germana din acest oras reprezinta un model functional si eficient, care trebuie continuat", a declarat oficialul de la Berlin, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
La randul sau, omologul roman Bogdan Aurescu a precizat ca Germania este pentru Romania un partener esential. "Tarile noastre se bucura de o cooperare solida, bazata pe incredere si sprijin reciproc in ...citeste mai departe despre "Germania, coronita pentru investitiile in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 07:31
Klaus Iohannis, care a castigat alegerile prezidentiale de duminica, a promis in campania electorala ca va aduce mai multe investitii germane in Romania.
Candidatul ACL a fost ales de 54,50% din romanii care au pus stampila pe buletinul de vot, in timp ce contracandidatul sau Victor Ponta, din partea PSD-UNPR-PC, a obtinut 45,49% din sufragii, dupa cum arata datele partiale ale Biroului Electoral Centrale dupa numararea a 99,07% din voturi.
Klaus Iohannis, de etnie germana, a declarat intr-un interviu acordat Digi 24 inainte de turul al doilea ca: "Daca ajung presedinte, o sa avem mai multi investitori germani. Asta pot sa va promit din start", a spus acesta.
Intrebat daca vor veni mai multi investitori germani decat chinezi, facandu-se aluzie la acordurile semnate de Victor Ponta cu tara asiatica, Klaus Iohannis a raspuns: ...citeste mai departe despre "Iohannis a promis mai multe investitii germane: Situatia din prezent a firmelor nemtesti din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 11:41
Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari.
"Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania chestionate apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, potrivit Mediafax.
Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.
La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.
"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:30
Cea de-a cincea editie a "Forumului Investitorilor Germani si Austrieci" are loc luni, 30 septembrie, la hotelul Howard Johnson, sala Iridium, cu incepere de la ora 16.30, invitatii urmand sa dezbata provocarile pe care le ofera investitorilor mediul de afaceri romanesc.
La eveniment vor participa in calitate de vorbitori:
- E.S. Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria la Bucuresti
- ArnulfGressel,Atasat Comercial, Ambasada Austriei in Romania
- Dan Sova, Ministruldelegatpentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine
- Radu Merica, Presedinte, Camera de Comert si Industrie Romano - Germana
- Steven van Groeningen, CEO, Raiffeisen Bank
- Wolfgang Schoiswohl,Vicepresedinte Executiv Corporate, Membru al Comitetului Executiv, BCR
- Ilinca Paun, Managing Director,Colliers International Romania
- Prof. Dr. Joerg K. Menzer, Managing Partner, Noerr - Moderator
Forumul incepe la ora 16:30, cu inregistrarea participantilor, urmand ca intre 17.00 si 19.00 sa ia cuvantul invitatii in cadrul unui panel, iar la sfarsit, de la ora 19.00 sa aiba loc bufetul, dedicat networking-ului intre participanti. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:59
Programele gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ofera multe oportunitati de investitii pentru oamenii de afaceri, deoarece exista multe proiecte cu finantare europeana, a afirmat, marti, Marcel Ioan Bolos, secretar de stat in MDRT, la intalnirea membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.
"Va invit sa luati parte la o diversitate mare de proiecte pe care le dezvoltam in prezent, dar si la proiecte viitoare, pentru care avem deja negocieri cu Uniunea Europeana pentru atragerea de fonduri. Unul dintre proiectele de interes major ar fi cel legat de reabilitarea termica a locuintelor. In prezent, avem un buget de 300 milioane euro, dar, in perspectiva de programare bugetara 2012-2014, aceste fonduri ar putea ajunge la circa doua miliarde euro. Se vor crea multe locuri de munca, dar si oportunitati pentru oamenii de afaceri, pentru companii. Ministerul dezvolta, de asemenea, un proiect legat de infrastructura de utilitati publice pentru mediul de afaceri, in parteneriat cu autoritatea locala si bancile, program prin care investitorul ar putea obtine granturi de 350.000 euro. Cred ca sansa pe care o avem ca tara este ca prin negocierea cu Comisia Europeana sa obtinem finantari mai mari si pe acest program, pentru a atrage cat mai multi investitori', a spus Bolos.
Unul dintre domeniile pe care secretarul de stat l-a mentionat in fata oamenilor de afaceri germani a fost si cel privind investitiile in turism.
Printre zonele de interes... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 10:13
Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.
"89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite. De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).
La chestionar, realizat in luna martie, au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate, regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de firme au participat la chestionar.
Firmele germane au investit peste 5,6 miliarde de euro in Romania
"Europa Centrala si de Est (ECE) este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni firmele germane au investit pana in prezent circa 105 miliarde de euro-circa o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 13:46
Companiile germane vor sa isi extinda investitiile in Romania, dar este nevoie sa stie ca vor gasi in continuare un climat de stabilitate si predictibilitate financiara, a afirmat, joi, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas Von Mettenheim, la receptia de Anul Nou a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.
"Germania este si va ramane partenerul economic numarul unu al Romaniei. Pentru aceasta, este nevoie, la fel ca in intreaga Europa, si aici sa existe o stabilitate financiara. Romania trage din greu pentru aceasta si suntem constienti de eforturile sale. La nivelul Europei trebuie luate picioarele de pe frana investitiilor, iar Romania a luat deja un picior. Acum trebuie sa fie luat si al doilea picior. Este drept, companiile se supara uneori pe birocratie, pe modul de organziare a unor licitatii, pe raspunsurile nu tocmai prompte din partea Justitiei. Asta poate speria investitorii noi si este in interesul Romaniei sa ia masurile corespunzatoare", a precizat Andreas Von Mettenheim.
Potrivit diplomatului german, investitorii sunt interesati ca Romania sa nu poata fi depasita de alte tari in ceea ce priveste costul mainii de lucru si doreste ca in tara noastra sa se dezvolte un sistem de invatamant profesional, prin care firmele germane sa poata gasi mana de lucru bine specializata.
"Dorim sa sprijinim in continuare cresterea schimburilor comerciale, atat in domenii traditionale, precum protectia mediului, automobile si comertul cu amanuntul, dar si in... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 23:02