Masurile fiscale luate de Guvern genereaza un sentiment de nesiguranta si ar putea influenta negativ climatul investitional, dar si competitivitatea tarii, a anuntat marti Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Companiile germane din Romania se numara printre din cei mai mari angajatori si investitori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active in Romania, majoritatea fiind in Bucuresti si in judetele Timis, Sibiu, Brasov si Cluj. Acestea au, conform estimarilor AHK, peste 250.000 de angajati.
"Companiile germane din Romania sunt de parere ca masurile ce urmeaza a fi aplicate intr-un timp atat de scurt, efectele acestora si reducerea predictibilitatii fiscale ar putea influenta negativ pe termen mediu si lung atat climatul investitional, cat si competitivitatea tarii si a companiilor", se arata in comunicatul publicat marti de AHK Romania.
Camera de Comert sustine ca, in contextul repetatelor afirmatii negative la adresa companiilor cu capital strain din Romania, "a face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale nu corespunde spiritului unei economii globalizate".
Astfel, consideratiile impotriva capitalului strain contravin nu doar scopului de a atrage in continuare investitii straine, dar astfel de "acuzatii generalizate si nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei romanesti", a avertizat AHK.
"Mai ales in industria producatoare, in care activeaza... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 16:53
Investitorii germani avertizeaza, vineri, ca masurile fiscale propuse in noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE sunt daunatoare pentru Romania si ca defavorizeaza toate companiile, romanesti si straine, si scad atractivitatea tarii pentru companiile germane.
Avertismentul este transmis prin Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), care reprezinta interesele a peste 550 de companii germane care au investit in Romania.
Intr-o pozitie neobisnuit de dura fata de masurile propuse, AHK Romania considera ca modificarile fiscale anuntate de noul guvern sunt indreptate impotriva mediului de afaceri si constituie un real pericol pentru stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice.
"Modelul fiscal propus este daunator pentru Romania si defavorizeaza toate companiile, fie ele nationale sau multinationale, ducand la pierderea atractivitatii amplasamentului investitional pentru companiile germane. Masurile anuntate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci si asupra populatiei Romaniei", arata comunicatul asociatiei.
Membrii AHK Romania apreciaza ca, pe termen mediu, aceste masuri ar putea duce la reducerea locurilor de munca si a investitiilor, ceea ce va genera efecte precum exodul fortei de munca bine calificate, o tendinta de pe urma careia Romania sufera deja.
"A face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale este, in opinia AHK Romania, o eroare si nu este in avantajul... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 19:03