Ambasadoarea Frantei la Bucuresti, Michele Ramis, a declarat joi, la Sibiu, ca investitorii francezi sunt din ce in ce mai interesati sa vina in Romania, dar a precizat ca lipsa autostrazilor de la noi reprezinta "un handicap destul de mare", pe care spera sa il putem rezolva cu ajutorul banilor europeni.
"Este adevarat ca Franta este din ce in ce mai interesata sa investeasca in Romania pentru ca Romania are atu-uri pentru investitorii francezi care vin aici. Exista o traditie industriala in Romania. Din punct de vedere geografic, Romania este foarte bine situata. (...)
Intreprinderile franceze cauta mana de lucru calificata, ingineri. Intreprinzatorii cauta mana de lucru francofona, oameni care vorbesc limba franceza, calificati, pentru a lucra in intreprinderile lor. Cunoasterea limbii franceze ajuta si pentru a fi angajati aici, de catre intreprinderile franceze, dar si sa lucreze in afara in intreprinderi franceze sau francofone", a spus ambasadoarea Michele Ramis.
Potrivit acesteia, lipsa autostrazilor din Romania "este o problema dificila, un handicap destul de mare".
"Este o problema dificila, un handicap destul de mare, dar cu toate acestea ramaneti atractivi. Speram ca fondurile europene sa fie utilizate pentru ameliorarea infrastructurii, este un punct slab, dar speram sa fie ameliorat prin utilizarea fondurilor europene", a mai afirmat Michele Ramis.
Ambasadoarea Frantei in Romania a vizitat, joi, Scoala "Radu Selejan" din municipiul Sibiu, unde... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 17:51
Pilonul II de pensii reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra propriilor contributii, in conditiile in care acesta a inregistrat randamente investitionale pozitive de la lansarea sa, din 2008, precizeaza Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania (CCIFER), intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, este necesara "dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat in perioada 2007 - 2008 ca masura minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active".
"Evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari. Mai mult, Expert Forum estimeaza ca, la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta aceasta suma cu 10-15 procente. In acest context demografic, acum 10 ani, a aparut necesitatea dezvoltarii unui sistem de pensii coerent, bazat pe trei piloni de pensii complementari, menit sa asigure o stabilitate financiara la varsta pensionarii.
In conditiile in care exista o tendinta generala de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii", precizeaza CCIFER.
In... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 23:25
Premierul Dacian Ciolos i-a indemnat, joi, pe sefii mai multor companii franceze sa investeasca in Romania, afirmand ca tara noastra este stabila din punct de vedere politic si predictibila in ceea ce priveste politicile economice si legislative.
"De ce sa veniti sa investiti in Romania? In primul rand pentru ca suntem o tara stabila, cu un mediu economic in evolutie. Romania este probabil singura tara din Europa Centrala si de Est unde nu veti gasi in mediul politic partide extremiste, nationaliste, care ar putea avea reactii imprevizibile in ceea ce priveste deciziile politice sau in politicile economice.
Este o tara stabila din punct de vedere politic, este o tara predictibila in ceea priveste politica bugetara si legislativa.
Este o tara care, dupa reforme dificile imediat dupa instalarea crizei economice, in perioada 2009-2011, a avut o crestere economica de la un an la altul, 3,4 - 3,5% anul trecut, cu o previziune de ...citeste mai departe despre "Ciolos le spune francezilor vorbe dulci: Cum ii atrage sa investeasca in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 13:08
Premierul Victor Ponta le-a spus oficialilor companiei SNR Rulmenti, din Zona Industriala Vest a municipiului Sibiu, ca pana si premierul Frantei este invidios pe ritmul accelerat de crestere economica a tarii noastre.
"Romania este o tara care se dezvolta intr-un ritm foarte rapid. Ritmul nostru de crestere economica il face invidios pe colegul meu, prim ministrul Manuel Valls, dar este important ca investitiile franceze in Romania sunt extrem de importante si extrem de apreciate", a spus Victor Ponta.
Acesta a promis sprijin investitorului francez de la Sibiu.
"Cand vorbesc despre sprijin, ma refer la lucruri concrete care pot creste competitivitatea dumneavoastra. Ma bucur ca Ministerul de Finante a aprobat cererea de ajutor de stat, explic de fiecare data ca ajutorul de stat nu este o donatie din partea statului, se recupereaza cu mult mai mult decat statul acorda, prin taxe, impozite si prin crearea de locuri de munca. Este cel mai bun mod in care statul poate sa investeasca o suma de bani", a explicat Victor Ponta.
Premierul roman a garantat conducerii SNR Rulmenti ca se vor face investitii importante in autostrazile care vor lega Sibiul de restul tarii.
"In al doilea rand, vreau sa va garantez ca Sibiul, locul in care ati decis sa veniti in urma cu zece ani, este deja si va fi o regiune extrem de avansata in ceea ce priveste investitiile in infrastructura. Pana la sfarsitul anului 2015, autostrada care va va duce pana la frontiera cu Ungaria, va fi... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 08:59
Yveline Bonora, bucatar francez, impreuna cu sotul sau, Just Benayache, un chef cu o experienta indelungata in gastronomie, s-au stablit in Romania in 2004, "un Est indepartat" care atrage investitii de miliarde de euro din partea francezilor.
Si-au facut o mica afacere din combinarea fructelor, florilor si a condimentelor in borcanele de dulceata, vanduta sub numele "les saveurs d'Yveline", relateaza Liberalition, care citeaza AFP.
Cuplul, care si-a creat propriul brand "gusturile Yveline", vinde anual 30.000 de borcane de dulceata pe piata locala.
Just Benayache, un barbat energic de 48 de ani, preconizeaza "un viitor real" pentru mica sa afacere cu gemuri in Romania, o tara de 20 de milioane de locuitori, unde Franta se afla in competitie cu Olanda, Austria si Germania, scrie miercuri France Presse intr-un material amplu.
In atelierul lor din Bucuresti, se simte iz de menta, iar borcanele asteapta sa fie umplute cu dulceata de mere, zmeura sau caise.
Citeste mai multe despre AFP: Romania, un Est indepartat care atrage investitii franceze de miliarde de euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 11:48
Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a declarat, sambata, ca societatile franceze care vizeaza dezvoltarea investitiilor lor in Romania au nevoie de siguranta in ceea ce priveste viitorul, deoarece incertitudinea este dusmanul investitorilor.
"Pentru a dezvolta relatiile economice dintre tarile noastre, mie imi revine, domnule prim-ministru, sa apar in fata dumneavoastra si a Guvernului dumneavoastra, interesele societatilor franceze, fara a ma substitui lor. Doresc sa va multumesc cu acest prilej pentru atentia pe care ministrii dumneavoastra o acorda acestui subiect (...)
Societatile franceze vizeaza in general dezvoltarea investitiilor lor in Romania. Pentru acest lucru, ele au nevoie de siguranta in ceea ce priveste viitorul, caci asa cum bine stiti, incertitudinea este dusmanul investitorilor", a afirmat ambasadorul Gustin in discursul sustinut la receptia cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, la care participa premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu.
Ambasadorul francez a aratat ca investitorii din tara sa au nevoie si de mana de lucru calificata si "in acest sens regreta neconcordanta care exista intre formarile pe care le ofera sistemul educativ si necesitatile reale ale pietei de munca".
De asemenea, Gustin a aratat ca in cele patru luni de cand a preluat mandatul sau la Bucuresti a avut ocazia sa constate "realitatea cuplului franco-roman", iar "ceea ce face sarmul unui cuplu sunt diferentele".
"Si ca in orice... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 09:12
Grupul francez GSE va construi fabrica din Oradea a producatorului american de componente electronice Plexus, care a anuntat o investitie de aproximativ 40 milioane de dolari (30 milioane euro) pentru acest proiect, amplasat in Eurobusiness Park.
Noua unitate de productie va avea aproximativ 30.000 de metri patrati si va include zone dedicate productiei, depozitarii si spatii de birouri.
Constructia va fi lansata in luna mai si va continua pana in primavara anului 2013, se arata intr-un comunicat al GSE.
Filiala a grupului francez GSE, GSE Proiecte Turnkey este prezenta in Romania din 2004, unde a construit peste 100.000 de metri patrati de birouri, parcuri logistice si unitati de productie.
GSE este specializat in proiectarea si constructia la cheie de cladiri in domeniul industrial, logistic, comercial, birouri, cercetare-dezvoltare, medical.
Fabrica va prelua operatiunile actuale de productie ale Plexus de la Oradea, care vor fi mutate din spatiile actuale, inchiriate. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:58
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care va face, marti si miercuri, o vizita oficiala la Paris a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca autoritatile romane doresc sa dezvolte pe cat se poate prezenta investitionala franceza in Romania, informeaza Mediafax.
"Vrem sa dezvoltam pe cat se poate prezenta investitionala franceza in Romania. Nu decide Guvernul. Suntem intr-o economie libera, intr-o piata libera, cu o economie larg privatizata deci nu putem decat sa indicam niste idei", a spus acesta.
Intrebat daca subiectul construirii de noi reactoare la centrala de la Cernavoda au constituit o miza in disputa cu Franta, ministrul a tinut sa precizeze ca nu se poate vorbi despore o disputa.
"Nu as numi ceea ce se intampla acum o disputa. Pur si simplu Franta are o alta viziune decat noi in ceea ce priveste chestiunea Schengen. Noi am spus ca suntem pregatiti, grupul Sch-eval a adoptat raportul despre Romania, asteptam un aviz favorabil al Parlamentului European si avem o majoritate de state membre care spun ca pur si simplu aceleasi reguli trebuie aplicate si Romaniei", a explicat el.
Referindu-se apoi la reactoarele de la Cernavoda, ministrul a spus ca este "o posibilitate deschisa si extinderea programului nuclear acolo sau in alt sit cu tehnologie europeana, posibil franceza sau cu alta".
"Este un subiect pe agenda, dar am constatat ca deocamdata Guvernul Romaniei nu a luat o decizie in acest sens pentru ca probabil au lipsit resursele pentru continuarea... mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 22:33
Unii investitori francezi in strainatate, inclusiv in Romania, iau in calcul relocarea activitatilor Unele companii franceze care au investit in Romania, alte state est-europene, China sau Maroc, pentru a avea costuri de productie mai reduse, si-ar putea reloca activitatea in Franta, ca urmare a problemelor de calitate sau cheltuielilor de transport, potrivit cotidianului Les Echos.Printre exemplele oferite de publicatia franceza se numara cazul producatorului de mobila Parisot, care a relocat productia de mobilier de baie din Romania in localitatea franceza Saint Loup sur Semouse in 2009, in timp ce Risc Group, furnizor de servicii IT, a transferat la Orleans activitatea diviziilor din Romania, Maroc si Ucraina anul trecut.
Grupul Parisot detine in Romania cinci fabrici - Mobilux Bucuresti, Mobilux Tarnaveni, Mobila Sovata, Mobila Oradea si SIM Sarmas (Mures) - si o platforma logistica (Mobimexa din Arad).
Potrivit unui studiu citat de Les Echos, cresterea din ultimii ani a pretului barilului de petrol, deprecierea dolarului si majorarea salariilor in tarile considerate ca avand costuri mici de productie au redus atractivitatea acestora.
Fenomenul de crestere a costurilor de salarizare este larg raspandita in randul tarilor cu economii emergente, fapt dovedit si de greva de trei saptamani a angajatilor Dacia din primavara anului 2008. Deciziile de transfer inapoi in Franta a activitatilor unor companii iau in calcul si dificultatile legate de transport, coordonarea... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 11:02