Steven van Groningen demisioneaza din functiile detinute in cadrul Comitetului Reprezentantilor si in Comitetele Consultative ale Fondului Proprietatea (FP), decizia urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 13 noiembrie 2020, a anuntat, joi, Templeton International Services SARL, in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al FP, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a urmatoarei Adunari Generale a Actionarilor Fondului.
"Decizia domnului van Groningen vine in urma dorintei acestuia de a respecta standardele stricte de guvernanta corporativa ale Bursei de Valori de la Londra, unde Fondul Proprietatea este listat secundar, care prevad ca membrii Consiliilor de Administratie din companiile listate nu mai pot fi considerati independenti dupa o activitate de noua ani in pozitia respectiva.
Avand in vedere faptul ca trei dintre membrii Comitetului vor fi detinut aceasta functie pe o perioada de noua ani in 2021 si pentru a evita schimbari semnificative in componenta Comitetului intr-un timp scurt, domnul van Groningen a luat aceasta decizie, avand in vedere interesele Fondului Proprietatea", se mentioneaza in comunicatul citat.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea ("Fondul") a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:44
Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,4%, in prima parte a sedintei de vineri, pentru a patra zi consecutiv, intr-o piata unde investitorii si-au orientat atentia spre actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au revenit la maximul istoric, de 0,71 lei/titlu.
Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, insa la fel ca in precedentele sedinte volumele de tranzactionare au fost axate doar pe cateva actiuni.
Daca in primele trei zile din aceasta saptamana investitorii si brokerii au acordat mai multa atentiei subscrierilor pe transa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, interesul a fost indreptat vineri mai mult catre actiunile Fondului Proprietatea, care s-au intors la maximului istoric atins pe 16 august.
Incepand din ultima saptamana a lunii august si pana la finalul saptamanii trecute, pretul actiunilor FP a scazut pana aproape de 0,67 lei, insa de luni a reintrat pe crestere, indreptandu-se din nou catre nivelul maxim atins in luna august.
In prima parte a sedintei de vineri, pretul a urcat pentru cateva momente la maximul istoric de 0,71 lei. Cotatia, atinsa in jurul orei 12:45, este cu 1,57% peste inchiderea de joi. La scurt timp dupa ora 13:00, titlurile Fondului erau cotate la 0,7095 lei, pret cu 1,5% peste ziua precedenta.
Evolutia de vineri a venit pe un rulaj de aproape 5,1 milioane lei cu actiunile Fondului Proprietatea.
In prima parte a sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 16:40
Investitorii institutionali straini si-au majorat participatiile la Fondul Proprietatea (FP) in luna iulie, dupa ce in precedentele doua luni si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
In luna iulie, participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a crescut cu 0,37 puncte procentuale, la 56,51% din actiuni, dupa ce in mai si iunie pachetele detinute au scazut cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.
De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.
De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina peste 18% si, respectiv, 9,43%.
Cele mai recente achizitii realizate de Elliott Associates au avut in prima parte a lunii mai, cand fondul american de hedging a cumparat 0,08% din actiunile FP, pentru... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:20
Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat in primul semestru un profit de 514,6 milioane lei (117,2 milioane euro), cu 10% sub castigul din primele sase luni ale anului trecut, in conditiile in care compania a incasat dividende mai mici de la companiile din portofoliu.
In primul semestru din 2012, Fondul Proprietatea a consemnat un profit de 573,8 milioane lei.
Fondul a inregistrat in luna iunie din 2013 un castig de 34,1 milioane lei, iar cumulat cu cel din primele cinci luni, de 480,5 milioane lei, profitul din primul semestru a fost de 514,6 milioane lei.
Activul net a scazut nesemnificativ in luna iunie, la 14,998 miliarde lei, de la 15 miliarde lei la finele lunii mai.
In luna iunie, Fondul Proprietatea a vandut actiunile detinute la o firma listata, astfel ca la finalul lunii mai detinea titluri emise de 24 de companii cotate la bursa. Fondul mai detine actiuni si la 42 de companii nelistate.
La finele lunii iunie, Fondul avea investitii in titluri de stat de 466,8 milioane lei, in crestere cu 63% fata de luna precedenta (285,7 milioane lei in mai), in timp ce sumele din depozitele bancare au urcat cu aproape 15%, la 857,8 milioane lei, de la 748,808 milioane lei in luna mai.
Cresterea importanta atat a plasamentelor in titluri de stat si in depozite a fost determinata de incasarea unor dividende consistente de la companii din portofoliu. Astfel, creantele au scazut de 477,4 milioane lei, la 54,5 milioane lei.
Actiunile detinute la companii din... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 12:10
Participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a coborat usor in mai, pentru prima data in ultimele 13 luni, luna in care investitorii straini au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
La finele lunii mai, investitorii institutionali straini detineau cumulat 56,61% din actiunile Fondului Proprietatea, fata de 56,68% in luna aprilie, potrivit datelor transmise, luni, de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Anterior lunii mai, participatia acestor investitori a mai scazut cel mai recent in luna aprilie a anului trecut, de la 46,87% la 46,28%.
Investitorii institutionali, cei mai mari cumparatori de actiuni
De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42,6% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.
De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina peste 18% si, respectiv, 9,43% mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:29
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,19% si au incheiat ziua aproape de pretul din primele zile de la listarea la Bursa, in ianuarie 2011, intr-o piata in stagnare si al carei rulaj a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele pot sedinte.
Piata a deschis ziua in scadere foarte usoara, insa dupa primele minute a trecut pe verde, pentru ca la inchdere sa revina in imediata apropiere a nivelului de miercuri.
Volumele de tranzactionare au ramas, insa, concentrate doar pe cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Investitorii au vizat actiunile Fondului Proprietatea inca din prima parte a sedintei, iar pretul a urcat usor peste 0,64 lei si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si doua luni.
Ulterior, cresterea s-a temperat la aprozimativ 1,3%, pentru ca spre finalul sedintei sa ajunga la 1,19%. La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,6375 lei. Un pret mai mare de inchidere decat cel de joi a fost in data de 26 ianuarie 2011, a doua zi de tranzactionare a actiunilor FP la Bursa. Atunci, titlurile au incheiat ziua la 0,64 lei.
Astfel, pretul de joi este cu 1,85% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:47
Ministerul Finantelor Publice a transferat in luna iulie 6,51% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despagubiri, astfel ca participatia statului a scazut la 12,39%, iar investitorii institutionali straini au continuat sa fie principalii cumparatori, preluand 3,88% din actiuni, anunta Mediafax.Astfel, rezulta ca in a doua jumatate a lunii iulie statul a mai cedat 1,84% din actiunile Fondului.Desi statul a transferat celor cu drept de despagubire 6,51% din titlurile FP, actionarii persoane fizice din Romania au continuat sa fie principalii vanzatori in luna iulie. Astfel, la finele lunii actionarii persoane fizice romani detineau cumulat 38,61% din actiunile Fondului, cu doar 1,59 puncte procentuale mai mult decat la 30 iunie, cand aveau 37,02%, potrivit unui raport transmis de FP, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Majoritatea actiunilor FP vandute in iulie la Bursa au fost cumparate de investitorii institutionali straini, care au preluat 3,71% din toate titlurile Fondului. Prin aceste tranzactii, investitorii persoane juridice straine au ajuns sa controleze cumulat 31,04%, fata de 27,33% la finalul lunii iulie.Investitorii institutionali romani au fost si ei printre cumparatorii importanti de actiuni Fondul Proprietatea, achizitionand in total 1,19% din capital. Astfel, persoanele juridice inregistrate in Romania si-au majorat detinerile la un total de 9,1%, de la 7,91% in luna iunie.Actionarii persoane fizice straini au cumparat in iulie 0,17% din titluri,... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 10:03
"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?
Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.
A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.
Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.
Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.
Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?
Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.
Din punctul... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05
Tradeville ofera clientilor sai posibilitatea de a tranzactiona in marja actiuni Fondul Proprietatea, din prima zi a listarii, prin intermediul serviciului SMART, a anuntat compania de brokeraj duminica.Astfel, din 25 ianuarie, clientii pot utiliza portofoliul actual de valori mobiliare pentru a accesa serviciul SMART in vederea tranzactionarii actiunilor FP. De asemenea, investitorii pot utiliza titlurile Fondului drept garantie pentru obtinerea unui imprumut in vederea tranzactionarii in marja a altor emitenti. "SMART poate fi accesat pe baza portofoliului de valori mobiliare detinut initial de client la Tradeville, ce va fi utilizat ca garantie (colateral) in obtinerea unui imprumut acordat de Tradeville. Valorile mobiliare listate pe piata BVB, aflate in portofoliul clientului, sunt ponderate de catre Tradeville cu un coeficient stabilit in urma unei analize interne. Astfel, titlurile FP vor avea un coeficient de ponderare de 50% in prima zi de tranzactionare. Incepand cu cea de-a doua sedinta, aceste actiuni vor fi ponderate cu 70%".Valoarea liniei de credit poate atinge maximum 300.000 lei si va fi cel mult egala cu valoarea ponderata a portofoliului initial al clientului. Tradeville nu percepe comision de acordare sau de administrare, iar perioada maxima de acordare este de un an.
SMART este destinat persoanelor fizice si juridice rezidente in Romania.
Beneficiarii SMART au la dispozitie, prin intermediul platformei de tranzactionare, un sistem de monitorizare... mai mult
Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 21:11