Romania a fost inclusa de Banca Mondiala in categoria tarilor cu venituri mari, tara noastra bucurandu-se de un venit pe locuitor de 12.630 de dolari pentru anul 2019. In acest clasament suntem in "selecta companie" a unor state precum Mauritius si Nauru... si suntem ultima dintre cele 3.
Cu toate acestea, expertii financiari consultati de Ziare.com spun ca aceasta nu este decat o cifra seaca, una care nu reflecta deloc "realitatea din teren" a Romaniei.
"Efectele acestei decizii sunt destul de bune cu privire la pozitia Romaniei pe piata internationala. Faptul ca Romania este pusa in categoria unor tari cu venituri mai mari inseamna pentru cei care privesc tara noastra ca un loc de investitii sau privesc Romania ca un loc unde pot acorda credite ca fiind o piata mai buna. Este un fel de rating, mult mai simplu, dar foarte spectaculos. Asta este foarte important din acest punct de vedere", a declarat pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.
Din punct de vedere al efectelor interne este mai putin important pentru ca aici noi ne situam la o diferenta foarte mare de tarile care au veniturile in prima jumatate a Uniunii Europene. Dar acest lucru tine de cum sunt repartizate veniturile, nu de felul cum sunt create veniturile.
"Noi vedem foarte bine ce se intampla la noi in tara, avem niste greutati care tin de felul in care ne gospodarim noi veniturile pe care le avem, nu intotdeauna foarte bine, nu intotdeauna foarte juducios. Ba mai mult facem asta cateodata... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 09:13
Banca Europeana de Investitii (BEI) a asigurat, de la inceputul colaborarii cu Romania, investitii de peste 13 miliarde de euro in aproape 130 de proiecte, fiind un pilon important pentru dezvoltarea economica strategica a tarii, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta organizata cu prilejul aniversarii a 60 de ani de la infiintarea BEI.
"2018 a fost un an plin de lectii pentru viitor, evidentiind impactul deciziilor de politici asupra dezvoltarii economice. Cresterea economica este puternic legata de ciclurile economice, insa sustenabilitatea ei depinde de investitii strategice pe termen lung mult mai mult decat de o impulsionare pe termen scurt a consumului.
Cooperarea de lunga durata intre Romania si Banca Europeana de Investitii, care a inceput in 1990, s-a intarit in 2007 cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene si, implicit, al BEI.
Acest parteneriat a impulsionat investitiile in Romania in zone de importanta deosebita cum ar fi infrastructura, intreprinderile mici si mijlocii, mediul si inovarea. Exista insa un potential semnificativ de dezvoltare si imbunatatire a acestuia.
Romania este un beneficiar net de fonduri de la Uniunea Europeana, cele mai recente date indicand o balanta pozitiva de peste 32 de miliarde de euro fonduri nete.
In primele 7 luni din 2018, Romania a beneficiat de 2,7 miliarde de euro fonduri europene. Insa experientele trecute indica faptul ca exista un ciclu de invatare... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 13:47
Mai mult de 38% dintre romani spun ca nu se informeaza despre cum sa isi gestioneze banii si doar 17% dintre acestia considera ca au cunostinte financiare medii spre bune, potrivit unui sondaj realizat de un furnizor de credite la domiciliu, pe un esantion de 1.265 de respondenti cu varste cuprinse intre 21 si 65 de ani.
Astfel, pe o scara de 1 la 10, de la foarte slabe la foarte bune, o medie de aproape 17% dintre romani isi evalueaza cunostintele financiare ca fiind medii spre bune.
Aproape 40% spun ca au cunostinte financiare sub 5, pe aceeasi scara valorica.
In acelasi timp, trei din 10 romani petrec mai mult de cinci ore, in fiecare saptamana, jucandu-se pe telefon, laptop sau calculator. Mai mult, aceeasi proportie aloca intre 1 si 5 ore jocurilor, in fiecare saptamana.
Potrivit studiului, trei din 10 romani gasesc ca principala sursa de informatii financiare lumea online, peste 11% consulta specialistii financiari, putin peste 8% isi iau detaliile relevante de la televizor, aproximativ 9% de la prieteni si sub 5% din ziare.
"Astfel, de la lansarea platformei www.sigurantafinanciara.ro, peste 100.000 de utilizatori unici au citit articolele, au folosit calculatoarele de costuri sau au beneficiat de sfaturile expertilor nostri. Durata petrecuta, in medie, de un utilizator pe www.sigurantafinanciara.ro a fost de aproximativ 1 minut si jumatate. Acesta a fost un alt motiv pentru care, in plus fata de articolele si sfaturile existente pe website, noua... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 15:21
Cea mai mare banca din Franta, BNP Paribas recomanda investitorilor sa cumpere obligatiuni ale Romaniei cu scandenta in aprilie 2020, considerand ca imbunatatirea lichiditatilor interbancare va avea un efect pozitiv asupra pietei romanesti de obligatiuni. Totusi, analistii romani spun ca
"Imbunatatirea recenta a lichiditatilor interbancare poate avea un impact pozitiv asupra pietei obligatiunilor romanesti, in urmatoarele saptamani", considera BNP Paribas, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Potrivit bancii, profilul de credit al Romaniei s-a imbunatatit, fapt care trebuie sa fie recunoscut de agentiile de rating.
"Momentul este incert, dar vedem potentialul unei imbunatatiri" a calificativului de tara, arata BNP Paribas.
Banca franceza considera astfel ca investitorii ar trebui sa cumpere obligatiuni cu maturitate in aprilie 2020, la o licitatie care va fi organizata saptamana viitoare.BNP Paribas recomanda si achizitia de obligatiuni cu scandenta in 2017.
Ionut Dumitru: Trendul de castig cu titlurile romanesti s-a materializat deja
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania spune ca recomandarea analistilor de BNP Paribas vine prea tarziu. Titlurile de stat sunt inca o investitie profitabila, insa daca ar fi cumparat obligatiuni romanesti la inceputul anului ar fi avut un randament mai bun.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania
"Daca faceau recomandarea aceasta la sfarsitul anului trecut, dupa alegeri... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:56
BERD a investit in Romania circa 600 de milioane de euro in 2012, prin semnarea a 26 de proiecte, potrivit datelor comunitate vineri MEDIAFAX de Olga Rosca, analist la institutia financiara.
De la inceputul operatiunilor in Romania, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit peste 6 miliarde de euro, in 331 de proiecte.
La nivel international, BERD a finantat anul trecut un numar record de proiecte, oferind un sprijin puternic tarilor in care a investit, intr-un mediu economic deosebit de dificil, se arata intr-un comunicat al bancii.
Potrivit estimarilor preliminare, BERD a investit anul trecut 8,7 miliarde de euro in aria sa operationala traditionala, finantand 388 de proiecte individuale, un numar fara precedent.
In 2011, volumul investitiilor a fost de 9 miliarde de euro, iar numarul proiectelor de 380.
Banca estimeaza ca a obtinut un profit net de circa 1 miliard de euro in 2012, fata de 173 milioane de euro in 2011. In aceste conditii, BERD ramane bine pregatita pentru a sustine economiile emergente in acest an, astfel incat sa fie bine pregatite pentru redresarea economica.
"Conditiile economice au fost in mod special dificile in majoritatea tarilor in care investim. Cu un numar record de investitii, banca a dovedit inca o data ca este un partener serios. BERD va continua sa ajute la revenirea in viitor la o crestere economica sustenabila", a declarat presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.
Pe langa investitiile in... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 09:33
Investitiile Goodyear Dunlop Tires Romania, subsidiara locala a producatorului mondial de anvelope, in lantul sau de magazine-service in sistem franciza vor depasi 13 milioane de euro la finalul anului 2012, au anuntat reprezentantii companiei.
Introdus pe piata locala a service-ului si retailului cu anvelope in al doilea trimestru al anului 2009, programul european de franciza Premio de la Goodyear, numara in prezent 30 de magazine-service si o investitie initiala cumulata de aproape 12,5 milioane de euro.
Pana la finalul anului, reteaua de magazine-service va ajunge la 32 de unitati. Reteau Premio din Romania se va extinde cu doua noi centre ce urmeaza sa fie inaugurate in Constanta si Bistrita Nasaud.
"Lansarea Premio Proinvest a marcat atingerea unui numar de 30 de magazine-service Premio in reteaua noastra de franciza din Romania.
Este o suma rotunda pe care am realizat-o in trei ani de franciza alaturi de parteneri care au dorit sa isi creasca afacerea si nivelul serviciilor sub un concept puternic si cu rezonanta pe piata din intreaga Europa.
Dorim sa ne mentinem acest ritm de crestere, respectiv de 10 magazine-service pe an. Sunt sigur ca alaturi de parteneri locali puternici, ca cei pe care i-am adus alaturi de noi pana acum, vom reusi atingerea cu usurinta a acestei tinte", a declarat Ovidiu Balan, director general pentru Romania si Bulgaria al Goodyear Dunlop Tires Romania.
Lantul de franciza Premio din Romania detine centre greenfield de... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:59
Companiile germane vor sa isi extinda investitiile in Romania, dar este nevoie sa stie ca vor gasi in continuare un climat de stabilitate si predictibilitate financiara, a afirmat, joi, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas Von Mettenheim, la receptia de Anul Nou a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.
"Germania este si va ramane partenerul economic numarul unu al Romaniei. Pentru aceasta, este nevoie, la fel ca in intreaga Europa, si aici sa existe o stabilitate financiara. Romania trage din greu pentru aceasta si suntem constienti de eforturile sale. La nivelul Europei trebuie luate picioarele de pe frana investitiilor, iar Romania a luat deja un picior. Acum trebuie sa fie luat si al doilea picior. Este drept, companiile se supara uneori pe birocratie, pe modul de organziare a unor licitatii, pe raspunsurile nu tocmai prompte din partea Justitiei. Asta poate speria investitorii noi si este in interesul Romaniei sa ia masurile corespunzatoare", a precizat Andreas Von Mettenheim.
Potrivit diplomatului german, investitorii sunt interesati ca Romania sa nu poata fi depasita de alte tari in ceea ce priveste costul mainii de lucru si doreste ca in tara noastra sa se dezvolte un sistem de invatamant profesional, prin care firmele germane sa poata gasi mana de lucru bine specializata.
"Dorim sa sprijinim in continuare cresterea schimburilor comerciale, atat in domenii traditionale, precum protectia mediului, automobile si comertul cu amanuntul, dar si in... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 23:02
Premierul Emil Boc sustine ca investitiile reprezinta singura solutie pentru a contracara criza. In opinia sa, acestea sunt cel mai "sanatos si mai important raspuns" la criza. Tocmai din aceasta cauza, prim-ministrul a cautat investitori dispusi sa ajute Romania si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii economice a statului roman.
"Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.
La inceputul lunii octombrie, premierul a declarat ca "investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si central".
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", spunea, la inceputul lunii octombrie, Emil Boc.
Acesta a mai adaugat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de responsabila si rationala.
Mai putini bani pentru investitii anul viitor... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:00
" Majorarea TVA-ului cu 5% ar trebui sa atraga o majorare a preturilor de 4,2%. Cresterea preturilor o vom plati cu totii. Vom plati printr-o reducere a profiturilor companiilor si ma tem foarte tare ca interesul investitorilor de a veni in Romania si de a investi va scadea", a declarat Eugen Radulescu, directorul Directiei de audit intern a BNR, intr-un interviu acordat Bloombiz.Cum se pot proteja consumatorii de servicii financiare de eventualele abuzuri ale institutiilor de credit?
Cred ca principalul lucru pe care ar trebui sa-l faca consumatorii e sa se informeze, sa nu se duca la o singura institutie financiara si cumpere produsul.
Ar trebui sa vada cum arata produsul la mai multe institutii financiare, sa citeasca cu atentie contractele care li se pun in fata, inclusiv partile scrise cu litere mici si, mai mult decat atat, sa puna intrebari.
Sa nu accepte ideea “noi asa facem, daca vrei bine, daca nu, iar bine”.
Cred ca, pe masura ce avansam, aceasta atitudine a producatorilor de servicii bancare dispare din cauza concurentei.
Consumatorul trebuie sa se informeze, sa nu sara cu capul inainte.
Care este rolul institutiilor guvernamentale in protejarea consumatorului de servicii financiare?
In ultima vreme, s-au intamplat mai multe lucruri pentru a evita ca institutiile financiare sa profite de necunoasterea consumatorilor.
Imi vine in minte aparitia DAE (dobanda anuala efectiva) care a fost un pas foarte mare fata de perioadele anterioare, cand era mult... mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 09:59