Marile grupuri industriale din Europa trebuie sa reziste dificultatilor cauzate de monedele slabe ale statelor emergente si de euro puternic, dupa ce in ultimii ani au fost nevoite sa faca fata stagnarii economice, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Multe dintre companiile europene au cautat in afara Europei oportunitati de crestere in timpul crizei, mai ales in tarile cu economii in curs de dezvoltare. Multe dintre economiile emergente au intrat acum intr-o perioada de incetinire a cresterii, care a condus la deprecierea monedelor nationale, cu impact in rezultatele financiare ale unora dintre cele mai mari corporatii europene.
In acelasi timp, euro s-a intarit in raport cu monedele altor economii puternice, precum SUA si Japonia, in pofida indiciilor ca Europa isi revine cu greu din criza. Datele publicate vineri referitoare la declinul increderii mediului de afaceri din Germania si la creditarea slaba in zona euro reprezinta indicii ca economia ramane fragila, scrie WSJ.
De la sfarsitul lunii iunie, euro s-a apreciat cu 17% in raport cu rupia indoneziana, cu 9,6% fata de rupia indiana, cu 5,4% fata de randul sud-african, cu 4,5% comparativ cu realul brazilian si cu 1,7% fata de rubla ruseasca. In aceeasi perioada, euro a castigat teren si in fata monedelor Statelor Unite si Japoniei, inregistrand un avans de 6% fata de dolar si de 3% fata de yen.
Impactul valutar va fi negativ asupra vanzarilor si profiturilor
Evolutia monedei euro din ultima perioada... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 14:15
Leul a inregistrat in luna decembrie cea mai mare crestere fata de euro, comparativ cu celelalte monede din Europa.
Aceasta crestere s-a situat la 1,6%, astfel ca leul a recuperat o parte din deprecierea suferita pe parcursul anului si a incheiat 2012 cu o scadere de aproximativ 2,9% comparativ cu moneda unica europeana, arata o analiza realizata de casa de brokeraj Noble Securities, sucursala Romania.
Leul a ramas singura moneda din UE care s-a depreciat anul trecut fata de euro, insa a iesit din categoria monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scaderi comparativ cu moneda unica europeana.
Luna trecuta, leul s-a apreciat semnificativ si fata de dolarul american, cresterea fiind de circa 3%, astfel ca moneda nationala a recuperat aproape in totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 fata de dolar.
"Au fost desigur, mai multi factori care au sustinut leul in ultima perioada, dar cel mai important dintre acestia a fost stabilitatea adusa de alegeri si confirmarea rapida a unui nou guvern, fara tensiuni suplimentare.
Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar si evitarea recesiunii - spre deosebire de alte tari din regiune: estimarile privind cresterea economica pe 2012 se situeaza sub 1%, dar raman pozitive. Desigur, au fost si alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei nationale, precum intrarile de euro de la romanii plecati in strainatate si care vin in tara de... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 18:00
Economia europeana, apasata de trei ani de criza datoriilor si cresterea somajului, s-ar descurca mai bine daca euro ar fi o moneda mai slaba, asemanatoare mai mult lirei italiene decat marcii germane, considera tot mai multi investitori si analisti.
Euro s-a apreciat in ultimele trei luni mai mult decat oricare din alte noua monede importante incluse intr-un indice valutar al Bloomberg, chiar daca rata somajului din uniunea monetara este la un nivel record de 11,6%, relateaza Bloomberg.
In loc sa se comporte ca o marca, cea mai importanta moneda europeana inainte de 1999, cand a fost lansata oficial moneda unica, euro ar trebui sa urmeze modelul lirei italiene, pentru ca economiile si companiile sa devina mai competitive, spun analistii.
Lira italiana s-a depreciat cu circa 30% in deceniul anterior introducerii euro.
"Euro nu este sustenabil la acest nivel, pe termen mediu si lung. Zona euro ar trebui sa aiba o moneda mai slaba, mai mult ca o lira italiana decat ca o marca. O moneda mai slaba ar ajuta la rezolvarea unor probleme", a declarat Ulrich Leuchtmann, director pentru strategie pe piata valutara la Commerzbank in Frankfurt.
La 11:09 ora Londrei, euro era in scadere cu 0,1%, la 1,2801 dolari pe unitate.
La 1 ianuarie 1999, euro a inchis la 1,18 dolari pe unitate, in octombrie 2000 era la un minim de 82,30 centi americani pe unitate, iar in iulie 2008 a atins un maxim de 1,6038 dolari pe unitate.
Leuchtmann anticipeaza ca euro ar putea cobori la... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:20
Moneda unica europeana va supravietui anului 2012, iar Spania va avea nevoie de asistenta financiara in urmatoarele 12 luni, in timp ce Italia va reusi sa evite o astfel de situatie, releva rezultatele unui sondaj international realizat de agentia Bloomberg printre investitori, traderi si analisti.
Criza datoriilor in Europa se pare ca se va mentine si in al patrulea an, au estimat cei intervievati la circa trei de ani de la aparitia primelor semne ale tendintelor de criza in regiune.
Aproape jumatate dintre expertii chestionati de Bloomberg (47%) se asteapta la falimentul Spaniei intr-un viitor apropiat.
Der Spiegel: BCE ar putea limita nivelul randamentelor obligatiunilor
Randamentul obligatiunilor spaniole cu scadenta la zece ani se apropie de 7%, iar asistenta pentru Grecia, Portugalia si Italia s-a impus dupa excederea continua a acestui prag, mentioneaza Bloomberg.
Aproximativ jumatate dintre persoanele intervievate se asteapta la intrarea in colaps a Portugaliei, dar procentul acestora este mai mic fata de cel din ianuarie 2011.
Portugalia: Deficitul va fi depasit, dar planul de austeritate financiara continua
Falimentul Irlandei este prezis de 21% dintre cei chestionati, cel mai scazut nivel din iunie 2010.
In schimb, 95% dintre respondenti considera realista intrarea in incapacitate de plata a Greciei in urmatoarele 12 luni, in timp ce 56% dintre ei presupun ca aceasta tara va iesi din zona euro pana la sfarsitul anului 2013. Procentul... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 12:37
Moneda europeana s-a apreciat fata de dolar pentru prima oara in ultimele trei zile, dupa ce investitorii au inceput sa redevina increzatori ca BCE va reusi sa limiteze efectele crizei europene si ca Fed va relaxa politicile monetare.
Moneda europeana s-a apreciat cu 0,5%, pana la 1,2567 dolari/euro, dupa ce atinsese un maxim de 1,2573 dolari/euro in timpul zilei. Traderii sustin ca lichiditatile sunt reduse, iar castigul inregistrat de euro este datorat bancilor de investitii americane care cumpara valuta.
Euro s-a apreciat si fata de yen, cu 0,3%, scrie Reuters.
Moneda celor 17 natiuni s-a apreciat puternic in ultimele saptamani, dupa ce seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca este dispus sa faca "tot ce e nevoie" pentru a ajuta zona euro.
Investitorii se asteapta ca in zilele urmatoare sa se desfasoare o serie de evenimente cheie, inclusiv un discurs al sefului Federal Reserve, Ben Bernanke, vineri, si o intrunire de politica monetara la Banca Centrala Europeana, in 6 septembrie.
Un alt eveniment asteptat este decizia Curtii Constitutionale germane privind compatibilitatea Mecanismului de Stabilitate Financiara cu legile in vigoare, pe 12 septembrie.
Bernanke ar putea, conform analistilor, sa isi dea acordul pentru o a treia runda de "relaxari cantitative", adica pentru absorbtia obligatiunilor din piata. Acesta este un instrument al bancilor centrale pentru stimularea economiei atunci cand politicile monetare conventionale... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 19:04
Moneda euro s-a mentinut la un nivel scazut fata de restul valutelor, dupa deprecierea inregistrata la finalul saptamanii trecute. Investitorii anticipeaza ca raportul de luni privind indicele climatului mediului de afaceri din Germania nu va fi favorabil.
Intrunirea de luni dintre ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, si omologul sau francez, pe tema tintelor bugetare ale Greciei, a afectat, de altfel, evolutia monedei euro, scrie Bloomberg.
Conform estimarilor, indicele climatului mediului de afaceri din Germania, calculat de institutul Ifo, ar putea sa cobori la 102,7 in august, un nivel inregistrat in martie 2010, conform estimarilor analistilor Bloomberg. Prin comparatie, in iulie 2012 indicele se cifra la 103,3.
Schaeuble se va intalni luni cu ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici pentru a discuta despre situatia Greciei. Pozitia ministrului german fata de aceasta a fost clara in ultimele saptamani. El a declarat ca un nou pachet de ajutor pentru Grecia "nu este rezolvarea corecta" pentru rezolvarea crizei datoriilor.
"Putem sa vedem deteoriorarea situatiei din zona euro. Moneda unica va continua sa se deprecieze", a spus Kengo Suzuki, strategist al celei de-a treia cea mai mare banca japoneza. "Ceea ce fac liderii zonei euro acum e sa castige timp, nu sa rezolve criza. Problemele inca exista", a mai spus analistul japonez.
Moneda europeana s-a tranzactionat luni la 1,25 dolari/euro luni, dupa ce vineri a pierdut 0,4 procente... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 10:53
Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor 11 ani fata de yen, iar costurile de finantare ale Spaniei au atins un nou record, pe fondul revenirii in actualitate a temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Potrivit unui oficial al bancii centrale a Chinei, cresterea economica a tarii ar putea incetini pentru cel de-al saptelea trimestru consecutiv in perioada iulie - septembrie, la 7,4%, transmite Bloomberg.
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat luni cu 1,8%, tras in jos in principal de bursa din Hong Kong, care a pierdut 2,6%.
Moneda euro a coborat la minimul ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la zece ani a urcat la 7,368%, un nou record de la introducerea monedei euro, in timp ce dobanda titlurilor de Trezorerie SUA cu scadenta similara a coborat la un nou minim istoric, de 1,43%, indicand cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor.
Oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene vor ajunge marti la Atena pentru a determina daca statul isi poate respecta angajamentele fata de creditorii internationali. Creditorii externi ai Greciei par neincrezatori ca tara s-a incadrat in tintele fiscale si ar putea intrerupe finantarea, decizie care ar conduce la faliment, posibilitatea iesirii statului elen din zona euro revenind in atentia pietelor.... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:08
Moneda europeana a continuat sa se deprecieze luni, inainte de intalnirea ministrilor de finante europeni care se va desfasura la Bruxelles.
Daca in trecut investitorii se aratau entuziasmati atunci cand se organizau astfel de intruniri oficiale, acum problemele europene sunt mult prea apasatoare pentru a crea un val de reactii pozitive in pietele financiare.
Euro a atins nivelul minim al ultimilor doi ani pentru a treia sedinta de tranzactionare consecutiva, in timp ce yenul se apropie de nivelul maxim al lunii fata de euro. O valoare asemanatoare a euro a mai fost inregistrata in iulie 2010, cand cursul atinsese 1,2251 dolari/euro, scrie Bloomberg.
"Riscul unei astfel de intruniri oficiale a ministrilor de finante din zona euro este evidentierea pronuntata a 'crapaturilor' din unitatea europeana, dar si a intarzierii implementarii masurilor asupra carora s-a cazut de acord la summit", a spus Mike Jones, specialist pe cursul de schimb la Banca Noii Zeelande.
Moneda euro a coborat pana la 1,2251 dolari/euro, cea mai slaba cotatie din iulie 2010 si pana acum, inainte de a se tranzactiona la 1.2276 dolari/euro la putin timp dupa deschiderea pietelor financiare.
Situatia a fost insa si mai proasta in ultimii ani de la izbucnirea crizei economice. Raportul dintre moneda europeana si cea europeana a atins si alte valori mai mici, precum 1,1877 dolari/euro pe 7 iunie 2011.
Moneda euro s-a depreciat cu 3,2 procente in ultimele trei luni, cea mai proasta... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 12:46
Bursele din Asia au deschis indecis marti, moneda euro s-a depreciat, iar preturile din tranzactiile futures cu actiuni europene au scazut dupa datele privind incetinirea puternica a cresterii economice a Germaniei in trimestrul al doilea, transmite Mediafax.Datele economice slabe inregistrate in Germania au accentuat incertitudinea din piete inainte de intalnirea dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, care vor discuta marti despre criza datoriilor de stat din zona euro.
Preturile tranzactiilor futures cu actiuni americane au inregistrat de asemenea pierderi importante, de 0,8%, anuntand scaderi marti la New York.
Biroul oficial de statistica din Germania a anuntat marti incetinirea cresterii economice la 0,1% in trimestrul al doilea, de la 1,3% in primele trei luni si cu mult sub asteptarile pietei, de plus 0,5%.
Indicii tranzactiilor futures cu actiuni europene au coborat cu 0,7%, iar contractele futures pe indicele DAX al bursei de la Frankfurt anunta scaderi de 0,9%.
Inainte de raportul privind PIB-ul din Germania, tranzactiile futures anuntau cresteri pe pietele europene, dupa evolutia pozitiva determinata luni pe Wall Street de optimismul generat de oferta de 12,5 miliarde de dolari lansata de Google pentru achizitia Motorola Mobility.
Moneda euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,4385 dolari/euro, dupa ce a crescut luni cu 1,4% datorita optimismului privind intalnirea dintre Merkel si Sarkozy.
Majoritatea investitorilor nu se... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 10:46