Romania ar putea utiliza o parte importanta din gazele din Marea Neagra pentru a produce ingrasaminte chimice, iar companiile care extrag gazele si autoritatile ar trebui sa colaboreze pentru a atrage investitori in noi combinate, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta de specialitate.
"Mi-am propus sa abordez o tema foarte importanta: Ce facem cu gazele pe care le vom extrage din Marea Neagra? De multa vreme exista o serie de voci care spun ca nu vor ajunge in Romania gazele din Marea Neagra. Nu o sa comentez aceste informatii cel putin ciudate. Nu este Romania cea mai apropiata piata de sursa respectiva si nu e aici cel mai usor sa vinzi? Situatia pe piata din Romania nu e la fel cu cea din tarile din jur? Ba da. Oare avem nevoie de gazele din Marea Neagra? Azi consumam 11,5 - 12 miliarde de metri cubi si producem 10,5 miliarde, restul importam. Iata ca avem nevoie de mai multe gaze!", a spus ministrul.
El s-a referit apoi la consumul de gaze al populatiei, amintind ca doar 30% dintre consumatorii casnici din Romania sunt racordati la sistemul de gaze.
"Acest lucru a tinut de istorie, de politica de dezvoltare avuta inainte si dupa 1990. Insa, e pacat ca Romania, a doua tara producatoare de gaze, dupa iesirea Marii Britanii din comunitatea europeana, sa aiba doar 30% din populatie racordata. Ar trebui sa facem ceva", a adaugat Anton.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va aproba in curand o metodologie in acest sens, astfel... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:35
Energia este domeniul care ar putea intari relatiile dintre Romania si SUA, a precizat seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache.
Insotit de ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, el a avut o intalnire cu Amos Hochstein, emisar special si coordonator pentru afaceri internationale privind energia in cadrul Departamentului de Stat al SUA.
In cadrul intrevederii au fost abordate o serie de teme, printre care independenta energetica a statelor din Europa centrala si de Est, interconectarea infrastructurii energetice si investitiile din sectorul energetic, informeaza un comunicat al ambasadei Romaniei la Washington.
Dan Mihalache a aratat ca domeniul energetic poate aduce un nou nivel calitativ al Parteneriatului Strategic din Romania si Statele Unite.
Ambasadorul SUA ne spune ce lipseste Romaniei si ce obiectiv de tara ar putea avea
"Este vorba aici inclusiv de transfer de tehnologie, de infrastructura, de securitate energetica si ...citeste mai departe despre "Domeniul care ar putea transforma Romania intr-un hub al investitiilor SUA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 10:45
Autoritatile estimeaza ca vor obtine peste 300 de milioane de euro din vanzarea a 51% din actiunile Electrica in cadrul ofertei publice initiale care va incepe pe 16 iunie, a declarat, marti, seful Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, intr-o conferinta pe teme energetice.
Potrivit acestuia, in sectorul energetic este nevoie de investitii de 30 de miliarde de euro, suma care va fi confirmata sau revizuita in toamna, odata cu lansarea in dezbatere publica a noii strategii energetice a tarii.
"In domeniul energetic, necesarul de investitii este de 30 de miliarde de euro. Odata ce vom adopta noua strategie energetica, aceste calcule vor fi actualizate. Vom vorbi in aceasta strategie de proiecte, termene, destinatia acestor bani', a explicat Dumitrascu.
Anterior, in aceeasi conferinta, el a afirmat ca fondurile obtinute in urma procesului de listare la bursa a societatii Electrica vor fi folosite pentru intarirea retelelor.
"E lesne de vazut spre ce ar trebui sa se indrepte fondurile rezultate din procesul de listare: in primul rand, pentru investitii in retele, in al doilea rand - pentru investitii in retele, iar pe locul trei - tot pentru investitii in retele', a spus Dumitrascu.
Listarea a fost deja anuntata la Londra
La finele saptamanii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anuntul de listare pe piata de capital. Listarea efectiva a Electrica ar putea sa se realizeze la sfarsitul lunii... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:24
Unitatile disponibile pentru productia de energie electrica din Romania au capacitati de peste 21.000 MW, si de aceea in Romania nu mai sunt necesare investitii in proiecte noi de productie, in conditiile in care consumul zilnic la nivel national este asigurat de capacitati de 8.000-9.000 MW.
"Nu este nevoie reala de investitii in capacitati noi de productie a energiei. Avem capacitati de peste 21.000 MW disponibile", a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la un seminar pe tema energiei, citat de Mediafax.
Neagu a adaugat ca, pentru sistemul energetic national, energia hidro este foarte importanta, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, "este gata oricand sa sprijine energia hidro".
"Hidroelectrica ne da un mare avantaj pentru ca ne ofera o solutie extraordinara pentru reglaj", a spus ea.
Neagu: Proiectele energetice mai vechi de zece ani sunt inutile
Neagu a apreciat ca orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, din judetul Cluj, este inutil.
"Se tot vorbeste de Tarnita. Daca decizia pentru un proiect depaseste 10 ani, investitia devine inutila", a afirmat ea.
Proiectul hidrocentralei Tarnita a fost initiat in timpul regimului comunist, dar inca nu a fost inceput. Guvernul considera acest proiect esential pentru sistemul energetic national.
Romania are nevoie de o strategie energetica transguvernamentala si... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 15:44
Investitia companiei Mercuria Energy Trading SA, una dintre cele mai mari companii integrate de energie si comert cu marfuri la nivel mondial, in Amromco arata ca traderii se asteapta la castiguri de pe urma pozitiei de exportator de gaze naturale a Romaniei la care se adauga asteptata liberalizare a pietei romanesti a energiei, transmite Bloomberg.
Investitia in valoare de 50 de milioane de dolari facuta de Mercuria in Amromco, cea mai mare companie independenta producatoare de gaze naturale din Romania, plaseaza Mercuria pe o piata unde preturile la gaze naturale sunt in crestere iar Guvernul trebuie sa reduca controalele pentru a indeplini cererile Uniunii Europene vizand liberalizarea pietei. Mercuria urmeaza exemplul dat de Vitol SA, una dintre cele mai mari firme de comert din lume, care anul acesta a anuntat ca va intra in afacerile cu energie pe piata romaneasca.
"Exista oportunitati semnificative in aceste piete energetice din Europa de Est care trec printr-o faza de liberalizare", a declarat Matthew Gray, analist la Jefferies LLC. Potrivit acestuia, Mercuria va fi bine pozitionata daca Romania va deveni un exportator de gaze naturale. "Este un caz tipic de avantaj al primului venit", considera Matthew Gray.
Incepand cu data de 1 iulie 2013, pretul final al gazelor naturale in Romania a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), urmatorul pas din... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:05
Romania si-a pierdut potentialul de exportator de electricitate, pentru ca nu a investit in unitati de productie si nu are un concept strategic, iar acum este in cadere, a declarat, miercuri, seful CEZ Romania, Jan Veskrna.
"Sunt de opt ani aici si inca nu am vazut un concept strategic (in sectorul energetic). Eu cred ca Romania este deja in cadere si si-a pierdut potentialul de a fi exportatoare de energie", a afirmat Veskrna, seful companiei detinute de grupul ceh de utilitati CEZ.
Potrivit acestuia, multe unitati de productie a energiei din Romania au probleme cu lipsa investitiilor, au tehnologie din anii '60, iar pentru a avea fonduri pentru investitii ar trebui sa creasca preturile reglementate.
Companiile incep sa produca energie regenerabila, pentru reducerea costurilor
El a dat exemplul reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, care treneaza de mai multi ani. CEZ a fost una dintre companiile care au renuntat la acest proiect, la sfarsitul anului 2010.
"In privinta noilor reactoare nucleare nu s-a intamplat nimic de multi ani. Noi am fost foarte interesati de acest proiect, dar am renuntat pentru ca statul a tot schimbat datele proiectului", a continuat el.
CEZ a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005 si a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care jumatate in parcuri eoliene.
In luna august, CEZ Distributie a anuntat ca va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 16:04
Mentinerea preturilor de vanzare a electricitatii va determina reducerea investitiilor, in absenta carora Romania va fi obligata sa importe energie, a declarat, marti, Adrian Borotea, corporate affairs manager in grupul ceh CEZ.
"Daca preturile energiei nu vor creste la consumatorul final nu vom avea investitii. Multe unitati de productie vor iesi din piata, din motive de mediu, si va trebui sa importam energie", a afirmat Borotea la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.
Potrivit acestuia, una dintre primele masuri care ar trebui luate de catre Ministerul Economiei este majorarea pretului energiei electrice.
"Anul 2012 nu este un an bun de crestere a tarifelor, este an electoral. Sigur, au fost ani buni in care nu s-au facut lucruri. Nu trebuie sa dublam tarifele, dar nici nu putem sa le lasam pe loc. Nu poti condamna furnizorii clientilor finali la faliment. Energia nu mai poate fi creditorul industriei, lucru care s-a intamplat timp de cativa ani. Suportabilitatea jucatorilor din piata energiei e apropape de capat" , a continuat el.
Potrivit lui Borotea, daca Romania ar trebui sa importe energie pentru a-si asigura consumul la nivel national nu va putea face acest lucru decat pentru o perioada scurta de timp, intrucat capacitatile de import sunt mici, de 10%-15%.
"Capacitate de import este limitata undeva la 10%-15%. De exemplu, Ucraina exporta constant 500 MW spre alte tari, unde preturile sunt mai bune. Dar importul pe termen lung nu... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:59
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a realizat, in 2011, investitii de 670 milioane de euro in proiectele din sectorul energetic, se arata intr-un comunicat al MECMA.
In acest an a fost repusa in functiune hidrocentrala de la Ciunget-Lotru dupa ce lucrarile de retehnologizare a echipamentelor au avut loc in perioada 2007 - 2011. Contractul, in valoare de 88 milioane euro, a fost finantat de Banca Mondiala printr-un credit care a acoperit aproximativ 75% din valoarea lucrarilor, diferenta fiind suportata de Hidroelectrica din surse proprii. Hidrocentrala Lotru-Ciunget are o putere instalata de 510 MWh.
In luna martie, au fost puse in functiune instalatiile de fluid dens de la centralele Isalnita si Craiova, printr-o investitie de 60 de milioane euro, banii fiind asigurati din surse proprii - 28 milioane euro si dintr-un credit bancar acordat de CEC, AlphaBank si BCR, in valoare de 32 milioane euro. La acestea se adauga si lucrarile la grupurile 7 si 8 ale centralei de la Isalnita in valoare de 78 milioane de euro.
Investitia totala, in instalatiile Compexului Energetic Turceni, incepute in 2008, a fost de 220 milioane euro, asigurata in totalitate dintr-un credit contractat cu Banca de Cooperare Internationala a Japoniei. De asemenea, se afla in derulare o investitie de 100 milioane euro, realizata in prezent in proportie de 80%, la instalatia de fluid dens. Lucrarile vor fi incheiate in octombrie 2012.
La Complexul Energetic... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 14:33
Romania a urcat pe locul 13 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat marti de Ernst & Young.
"Intrata abia de un an in topul celor mai atractive 40 de tari privind energia regenerabila, Romania urca inca trei locuri in acest clasament, in urma investitiilor masive in proiecte eoliene si a concretizarii proiectului legislativ privind certificatele verzi - aflat in asteptare inca din 2008. Desemnat in cadrul raportului drept unul din cele mai atractive proiecte legislative pe energii regenerabile, Legea 220/2008 a fost aprobata de Comisia Europeana si va fi aplicabila pana la sfarsitul anului", potrivit raportului.
Desi noua schema de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabila, se asteapta ca cele eoliene sa genereze cea mai importanta crestere. Daca in 2009, Romania producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de productie a crescut spectaculos in 2010, la 464 MW, iar pana in septembrie anul acesta ea inregistrase un nou salt de 34%, atingand 623 MW.
"Acest salt in indicele calculat de Ernst & Young reflecta noile investitii masive in energii regenerabile atrase deja de Romania - CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fantanele-Cogealac, ce va produce, pana la sfarsitul lui 2012, 600 MW si va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. In mod similar, Iberdrola a demarat in martie lucrarile... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:07