Comisia Europeana a aprobat luni noile norme ce reglementeaza activitatea agentiilor de rating, prin care se incearca cresterea transparentei si reducerea riscului aparitiei unor conflicte de interese.
Evaluarilor celor mai influente agentii de rating, Moody's, Standard & Poor's si Fitch, toate americane, au pus numeroase probleme unor tari din zona euro in timpul crizei, scazand credibilitatea acestor state si impiedicand astfel finantarea lor cu dobanzi rezonabile pe pietele financiare internationale, relateaza agentia de presa EFE.
Noile norme nu prevad crearea unei entitati europene, dar instituie un regim de rotatie intre agentii. Astfel, emitentii produselor financiare structurate care platesc agentiile de rating pentru evaluarea acestor produse vor fi obligati sa schimbe agentia de rating la fiecare patru ani.
Avand in vedere complexitatea instrumentelor financiare structurate si rolul acestora in criza financiara, noua reglementare obliga emitentii acestora sa ceara evaluarea lor de cel putin doua agentii de rating.
Pentru combaterea riscului conflictelor de interese, agentiile de rating vor fi obligate sa anunte public daca vreuna dintre entitatile pe care le evalueaza detine peste 5% din capitalul respectivei agentii de rating sau din drepturile de vot in cadrul acesteia. De asemenea, societatile emitatoare de produse financiare nu vor avea dreptul sa detina peste 5% din capitalul sau din drepturile de vot in mai mult de o singura agentie de rating.... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 17:27
In cele opt luni de cand Standard & Poor's a scazut ratingul Frantei, de la AAA la AA+, increderea investitorilor in aceasta tara a crescut.
De cand S&P a anuntat scaderea ratingului, datoria Frantei de 1,04 trilioane euro, in obligatiuni cu o maturitate de cel putin un an, a adus un castig de 7,4%, aproape dublu fata de cel al Germaniei, Marii Britanii sau Australiei, care si-au pastrat ratingul AAA, potrivit Bloomberg.
Performanta Frantei demonstreaza ca investitorii au considerat irelevanta analiza facuta de agentia de rating. De altfel, si in cazul Statelor Unite, costurile imprumuturilor au scazut dupa downgrade-ul de anul trecut, iar Austria a avut o performanta similara.
Bloomberg a centralizat datele a 314 schimbari de rating, iar in jumatate din cazuri, randamentul obligatiunilor de stat a avut o evolutie inversa fata de previziunile agentiilor de rating.
"Agentiile de rating isi pierd credibilitatea", a declarat Shinji Kunibe, chief portfolio manager pentru Nissay Asset Management Corp., o companie de investitii care supervizeaza fonduri de peste 66 miliarde de dolari.
In aceasta situatie, purtatorul de cuvant al S&P, Sharon Beach, a declarat ca "ratingurile trebuie evaluate pe baza corelatiei de-a lungul timpului cu standardele existente, si nu pe baza evolutiei pietelor pe termen scurt", factorii implicati in ambele procese fiind diferiti.
Politicienii europeni si-au exprimat insa ingrijorarea ca o parte din deciziile companiilor de rating a... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:31
Agentiile de rating nu mai sunt de incredere pentru marii investitori, dupa ce si-au compromis integritatea si credibilitatea pentru a atrage clienti, potrivit unui fost director in cadrul Standard & Poor's (S&P), intervievat de Bloomberg.
"Sunt acolo pentru ca trebuie sa fie, nu pentru ca mai crede cineva in ele. Poate doar micii investitori, si asta e trist, dar cred ca marii investitori nu mai cred in ratinguri", cometneaza David Jacob, concediat in decembrie de la S&P.
Agentiile de rating influenteaza de mai bine de 70 de ani costurile de finantare ale companiilor si guvernelor, dar s-au compromis in urma crizei financiare din urma cu patru ani, cand au acordat, sub presiunea dezvoltarii business-ului, cele mai ridicate calificative titlurilor de valoare formate de banci din credite ipotecare subprime. Piata ipotecilor subprime s-a prabusit in 2007 - 2008, dand nastere crizei financiare mondiale, iar ratingurile titlurilor notate in trecut cu triplu-A sunt acum in categoria "junk" a investitiilor cu caracter speculativ.
Cazuri care ilustreaza motivele pentru care reputatia agentiilor de rating continua sa se deterioreze
Astfel, la cativa ani dupa ce au adus o contributie decisiva la declansarea celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune, reputatia agentiilor de rating continua sa se deterioreze pe piete.
In luna august, cand S&P a coborat in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, dobanzile titlurilor de Trezorerie SUA au scazut... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:46
Relevanta agentiilor de rating este din nou pusa sub semnul intrebarii de reactia pietelor, unde actiunile bancilor suedeze au crescut, iar costurile de imprumut ale acestora au scazut, desi Moody's a retrogradat saptamana trecuta institutiile de credit.
Reactia pietelor la retrogradarea Nordea, Svenska Handelsbanken si DNB Bank sugereaza ca investitorii dau tot mai putina atentie agentiilor de rating si se bazeaza pe propriile analize pentru a determina daca vor cumpara sau vor vinde o actiune, potrivit unei analize Bloomberg.
"Putem vedea si singuri cat de solide sunt bancile suedeze si nu acordam prea multa greutate informatiilor transmise de agentiile de rating. Tot mai mult, piata pare sa adopte o abordare similara", comenteaza un partener la fondul Norron din Stockholm.
UE incearca sa reduca influenta agentiilor de rating asupra pietelor financiare, iar investitorii par tot mai dispusi sa ignore Moody's, Standard & Poor's si Fitch.
Danemarca, care detine presedintia rotativa a UE, a anuntat recent ca a obtinut sprijinul blocului comunitar pentru initiative de scadere a influentei agentiilor de rating. Bancile daneze au inceput deja sa renunte la contractele cu Moody's.
Moody's a retrogradat saptamana trecuta cu cate o treapta bancile suedeze Nordea si Svenska Handelsbanken la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB si Swedbank au fost confirmate, in timp ce Landshypotek a fost retrogradata cu doua trepte, la Baa2. Toate ratingurile au... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 16:44
Credibilitatea agentiilor de rating se clatina, iar investitorii isi pierd increderea in notarile facute de acestea, valurile deciziilor abia atingand pietele bursiere.
Saptamana trecuta, sambata, agentia Fitch a scazut ratingul Greciei pana la nivelul de "faliment controlat". Marti, aceeasi agentie a urcat ratingul atat pentru datoriile pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt.
"Agentiile de rating sunt un factor de influenta foarte puternic si toata lumea se uita la ele. Ce e interesant de stiut e modul in care calculeaza si metoda pe care o aplica pentru calcularea ratingului, pentru ca el este foarte variabil, nu numai de la tara la tara, ci de la o perioada la alta," a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.
In ceea ce priveste situatia Greciei, el considera ca revenirea asupra deciziei de scadere a ratingului a fost "hazardata", pentru ca restructurarea datoriei si aprobarea celei de-a doua transe de ajutor nu reprezinta o imbuntatire a climatului economic sau o iesire "victorioasa" din situatia in care se afla.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, atentioneaza insa ca insasi agentiile respective recomanda investitorilor sa nu se ia dupa ele 100%. "In acelasi timp, vor sa fie mai rapide, sa surprinda evenimentele in timp real si sa le noteze ca atare. Ca le noteaza bine, ca nu le noteaza bine, asta e altceva", a declarat economistul pentru Business24.
Actiunile agentiilor de rating, controlate de investitori... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:51
Europa ar putea avea propriile agentii de rating, au anuntat premierul polonez Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, care sustin ca principalele trei agentii de rating americane s-ar putea confrunta in curand cu o competitie europeana, dupa ce degradarea ratingului Portugaliei de catre Moody's a suparat liderii UE. "Nu Comisia Europeana trebuie sa infiinteze agentii de rating", a declarat Barroso, la Varsovia, dupa o intalnire cu Tusk.
"Insa...sunt multe competente in Europa si nu as fi surprins daca as vedea si mai multa competitie", a adaugat el, citat de DPA. "Nu as fi surprins daca intr-un viitor previzibil vor exista incercari de a crea o agentie europeana de rating", a declarat, la randul sau, premierul polonez a carui tara se afla la presedintia Consiliului UE.
"Nimeni nu cauta noi mesageri a caror sarcina sa fie numai furnizarea de vesti bune", a tinut sa precizeze Donald Tusk.
"Dar este de o importanta capitala ca informatiile despre situatia financiara si economica a companiilor si tarilor sa fie cat mai obiectiva posibil", a mai spus el.
UE a criticat adesea agentiile de rating pentru ca au avut evaluari negative pentru moneda celor mai slabite economii.
Marti, agentia Moody's, cu sediul in SUA, a coborat ratingul Portugaliei pana la "junk" (nerecomandat pentru investitii), argumentand ca Lisabonei ii va fi greu sa-si tina datoriile sub control, in ciuda imprumutului de 78 de miliarde de euro, si ca ar putea avea nevoie chiar... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 18:00