Dintre gigantii americani de tehnologie, Amazon castiga cel mai mult intr-o singura ora: 43,5 milioane de dolari. Netflix incaseaza "doar" 2,9 milioane de dolari in acelasi interval.
Cand s-a listat in 1997, la un pret de 18 USD/actiune, Amazon a atras 54 milioane USD, valoarea sa de piata fiind de 438 milioane USD. In 2020, capitalizarea bursiera a companiei a crescut cu 689 miliarde USD, iar vanzarile au depasit produsul intern brut al Noii Zeelande.
Intre 2000 si 2010, valoarea de piata a Amazon a crescut cu 27 miliarde USD. In urmatoarea decada, intre 2010 si 2020, cresterea a fost de 1.5 trilioane USD.
La listarea din 1997, Amazon avea 256 de angajati. In 2002, numarul a ajuns la 7.500 de angajati. In prezent, compania are peste 1.125.000 de angajati si detine 39% din piata de e-commerce din SUA (Walmart este pe locul 2, dar la mare distanta, cu aproape 6%).
Dupa listare, au trecut 18 trimestre (adica 4 ani si jumatate) pana cand Amazon sa inregistreze primul profit (unul modest, de numai 5 milioane USD). In aceasta perioada de asteptare, pierderile cumulative au atins 3 miliarde USD.
In 2007, venitul anual al Amazon a fost de 15 miliarde USD. In 2020, potrivit estimarilor companiei, cifra de afaceri ar putea ajunge la 369 miliarde USD.
Si totusi, cel mai important eveniment anual de shopping din lume nu este Amazon Prime Day, ci Singles Day (11 noiembrie) organizat de Alibaba.
In 2019, Singles Day a generat 1 miliard USD in primele 68 de secunde,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 11:34
Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre cei mai importanti producatori de conserve si preparate din carne din Romania, a vorbit in cadrul unui interviu despre investitiile derulate la compania pe care o conduce.
Capacitatea de productie a fabricii din Vaslui urmeaza sa fie extinsa, dupa finalizarea unui proiect in valoare de 1 milion de euro.
"Compania Vascar investeste in permanenta, in fiecare an am avut un buget bine stabilit de investitii, in functie de contextul in care se regaseste piata si de modul in care vedem noi dezvoltarea pe termen mediu si lung. Anul trecut, am inceput un proiect de dezvoltare, mai exact vom construi o noua sectie de productie in cadrul fabricii. Am primit finantarea in anul 2019, iar in luna iulie am finalizat implementarea. Este vorba despre o linie de semipreparate, carne tocata, mici si alte produse unice la nivelul pietei din Romania. Investitia se refera atat la echipamente, cat si la partea de infrastructura", a declarat Vlad Ciuburciu.
Ciuburciu (Vascar) a vorbit si despre extinderea retelei proprii de magazine, care in prezent numara 21 de unitati in judetele din Moldova. Conform planului, pana la finalul lui 2020, Vascar va mai deschide inca cinci magazine, iar fiecare dintre acestea ar putea reprezenta o investitie de pana la 100.000 de euro.
"Nu am inchis niciun magazin (n.r. din cauza situatiei globale actuale), intentionam sa crestem numarul acestora si sa deschidem alte 5 in acest an, tot in regiunea... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:54
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a adoptat o serie de reglementari astfel incat companiile din sectorul energetic si de gaze naturale sa realizeze investitii de 16 miliarde de lei in urmatorii cinci ani, a declarat, luni, Dumitru Chirita, presedintele ANRE, la conferinta InvesTenergy.
"In ultima perioada am adoptat o serie de reglementari in domeniul energiei electrice si a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica, dar si pentru cresterea capacitatii de inmagazinarii a gazelor naturale. Suma totala pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depaseste 16 miliarde de lei pentru urmatoarea perioada pana la cinci ani. Suma respectiva o regasim in tarifele reglementate, pentru activitatile de care vorbeam mai devreme. Sunt bani care vor contribui la cresterea sigurantei in alimentare si continuitate in aprovizionare cu gaze naturale si energie electrica", a spus Dumitru Chirita.
El a afirmat ca Autoritatea are in vedere cresterea capacitatii de inmagazinare care se ridica in prezent la 3,1 miliarde Nmc (normali metri cubi n.r).
"Apreciez ca in perioada urmatoare, doi - trei ani de zile, ar trebui sa se dubleze. Cel putin sa se dubleze pentru a avea o securitate in aprovizionate cu gaze naturale mult peste ceea ce este astazi", a afirmat Dumitru Chirita.
Presedintele ANRE a mentionat ca la aceasta data exista inmagazinate... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 10:55
Procentul celor care sunt optimisti in privinta economiei romanesti a scazut semnificativ fata de editia anterioara a studiului (18% in 2019 vs. 31% in 2018), ilustrand un fond de ingrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale si legislative, caracterul nesustenabil al cresterii economice bazata pe consum si de presiunile inflationiste, acestia fiind doar cativa potentiali factori care pot influenta mediul de afaceri in 2019.
Avand in vedere estimarea unui ritm de crestere mai putin puternic al consumului privat in 2018, fondul accentuat de ingrijorare al respondentilor a scazut in 2019 comparativ cu 2018 (18% vs. 26%).
Raportul realizat de EY, in parteneriat cu Business Mark, are la baza un sondaj online la care au raspuns 301 lideri de organizatii din diverse sectoare ale economiei romanesti, in perioada 25 octombrie - 10 decembrie 2018.
Din perspectiva pietei locale, executivii romani pierd din optimism, pastrand insa acelasi nivel ridicat de incredere pentru cererea de produse si servicii (44%) . Cand vine vorba de investitiile private in economia locala, nivelul de incredere scade, 36% dintre respondenti acordand un vot negativ. In ceea ce priveste piata de capital, oamenii de afaceri romani nu sunt foarte optimisti, doar 15% dintre acestia afirmand ca au incredere in evolutia acesteia. Aceleasi perspective negative planeaza si asupra stabilitatii pe termen scurt a pietelor. Analizand evolutia increderii liderilor de companii din Romania asupra economiei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:34
Actiunile companiei austriece Verbund AG au inregistrat cele mai bune performante in indexul companiilor europene de utilitati, dovada a beneficiilor investitiilor in companiile de energie regenerabila.
Valoarea actiunilor Verbund AG s-a triplat in 2018, devansand toate celelalte 27 de companii incluse in indicele STOXX 600 Utilities Index. Compania austriaca si-a construit afacerile pe o strategie foarte simpla, dar foarte profitabila: sa cumpere energie electrica ieftina noaptea, pe care sa o utilizeze pentru a pompa apa in sus, in Alpi, pe care sa o elibereze pentru a produce energie hidroelectrica in timpul zilei, cand preturile sunt mai mari, transmite Bloomberg.
Alte companii europene de utilitati cu cresteri mari la bursa sunt grupul danez Orsted A/S, care, in cativa ani, s-a transformat din compania nationala de petrol si gaze intr-o companie specializata in constructia de turbine eoliene offshore, precum si producatorii de electricitate care nu folosesc combustibili fosili Electricite de France SA si Fortum Oyj (Finlanda), ale caror actiuni au crescut cu 30%, respectiv 15%.
Unul dintre motivele pentru care aceste companii au avut rezultate atat de bune la bursa este ca nu trebuie sa plateasca pentru certificatele de emisii, un gen de obligatiuni al caror pret a crescut cu 204% in acest an.
"Producatorii de energie verde sunt bine plasati pentru a genera profituri si randamente pe termen lung pentru actionari pe fondul cresterii preturilor la emisiile... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 12:28
Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare din lume, solicita Ministerului de Finante sa-si extinda investitiile, inclusiv in companiile nelistate, a anuntat Banca Centrala, care supervizeaza fondul, transmit Bloomberg si Reuters.
Daca ministerul va permite investitii in firme care nu sunt cotate la bursa, banca va aborda gradual oportunitatile de investitii si isi va construi expertiza. Obiectivul este realizarea unui compromis intre risc si profit, se arata in comunicatul Norges Bank.
Recent, Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cu active de peste 1.000 de miliarde de dolari, a propus reducerea investitiilor sale in companiile de petrol si gaze naturale.
Fondul suveran al Norvegiei este cel mai mare fond de acest tip din lume. Veniturile realizate de Norvegia din productia de petrol si gaze sunt investite de Fondul suveran in actiuni, obligatiuni si proprietati imobiliare din strainatate, in beneficiul generatiilor viitoare. mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 15:42
Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 1,444 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an, in scadere cu 12,6% fata de perioada ianuarie-mai 2016, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In primele cinci luni din 2016, investitiile straine directe in Romania au insumat 1,653 miliarde de euro, arata datele revizuite publicate de catre BNR.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 1.444 milioane euro (comparativ cu 1.653 milioane euro in perioada ianuarie - mai 2016), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1.850 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 406 milioane euro", a precizat banca centrala.
Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.
In 2016, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 4,08 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior si nivel-record al ultimilor opt ani.
Investitiile straine directe au acoperit integral anul trecut deficitul de cont curent al Romaniei, estimat la 4,1 mliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR.
Citeste si Investitiile straine cresc ca Fat-Frumos, daca ar fi sa-i dam crezare lui Dragnea. Dar datele nu... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:35
O mare parte din companiile europene au potentialul de a atrage atentia investitorilor activisti americani, dupa ce acestia si-au facut deja simtita prezenta in randul actionariatului unor mari companii de peste ocean.
"Nicio companie nu are cum sa ramana imuna la aparitia acestui tip de investitor, decat cele mai mari de pe piata, probabil", considera David Katz, un consultant juridic pentru actionarii din firmele americane, citat de Daily Sabah.
Nestle este una din firmele vizate de Daniel Loeb, un miliardar american care a investit 3,5 miliarde dolari in actiunile companiei.
Pretentiile lui Loeb merg de la reducerea costurilor de operare pana la punerea in vanzare a unui pachet de actiuni detinut de Nestle in firma L'Oreal, scopul fiind acela de a creste valoarea de piata a companiei.
"L'Oreal a fost o investitie fantastica, dar nu reprezinta un punct foste pentru o firma care are ca obiect de activitate principal segmentul de bauturi si produse de alimentatie", a comentat un purtator de cuvant al lui Loeb.
Totodata, Nestle intentioaneaza sa treaca si la rascumpararea unui pachet de actiuni de 21 miliarde dolari, lucru care ar trebui sa duca la o apreciere a pretului acestora.
"Nu stiu daca acest lucru va elimina presiunea pusa de Loeb asupra companiei", sustine Katz.
Moda investitorilor activisti este un trend care afectezea mii de companii din SUA de mai bine de 7 ani, peste 2.900 de incercari de preluare a controlului asupra Consiliilor de... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 06:26
Companiile au devenit foarte preocupate de rezultate si de modul in care sunt recuperate investitiile in servicii de training si consultanta, reiese dintr-o analiza a Brightway, companie de training si consultanta de business.
Raportul studiaza principalele transformari prin care a trecut piata de training si business coaching in Romania, de la momentul cand a aparut acest concept la noi in tara si pana in prezent.
Astfel, la inceputul anilor 2000, programele de training inca reprezentau o noutate pentru majoritatea managerilor romani. Piata a ajuns la un apogeu in 2007-2009, cand trainingul a devenit un serviciu frecvent accesat, mai ales in multinationale.
Daca in perioada de varf, a boomului economic, se alocau destul de usor bugete, odata cu venirea crizei lucrurile s-au schimbat, iar in momentul de fata piata este foarte concurentiala si in urmatorii ani va continua procesul de maturizare.
De asemenea, din analiza reiese ca vor avea succes programele cu o finalitate practica si masurabila pentru companie.
Sa fie training, dar cu rezultate
In 2014 principalele roluri ale consultantului/trainerului sunt de a ajuta liderii sa isi clarifice directia de actiune, de a sparge tiparele, de a deschide echipa catre schimbare, de a oferi instrumente pentru cresterea performantei, de a antrena oamenii sa isi dezvolte anumite abilitati si cel mai important, de a ajuta compania sa implementeze in mod practic solutiile identificate impreuna.
"Cand am inceput,... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 14:00