Romania ar putea utiliza o parte importanta din gazele din Marea Neagra pentru a produce ingrasaminte chimice, iar companiile care extrag gazele si autoritatile ar trebui sa colaboreze pentru a atrage investitori in noi combinate, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta de specialitate.
"Mi-am propus sa abordez o tema foarte importanta: Ce facem cu gazele pe care le vom extrage din Marea Neagra? De multa vreme exista o serie de voci care spun ca nu vor ajunge in Romania gazele din Marea Neagra. Nu o sa comentez aceste informatii cel putin ciudate. Nu este Romania cea mai apropiata piata de sursa respectiva si nu e aici cel mai usor sa vinzi? Situatia pe piata din Romania nu e la fel cu cea din tarile din jur? Ba da. Oare avem nevoie de gazele din Marea Neagra? Azi consumam 11,5 - 12 miliarde de metri cubi si producem 10,5 miliarde, restul importam. Iata ca avem nevoie de mai multe gaze!", a spus ministrul.
El s-a referit apoi la consumul de gaze al populatiei, amintind ca doar 30% dintre consumatorii casnici din Romania sunt racordati la sistemul de gaze.
"Acest lucru a tinut de istorie, de politica de dezvoltare avuta inainte si dupa 1990. Insa, e pacat ca Romania, a doua tara producatoare de gaze, dupa iesirea Marii Britanii din comunitatea europeana, sa aiba doar 30% din populatie racordata. Ar trebui sa facem ceva", a adaugat Anton.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va aproba in curand o metodologie in acest sens, astfel... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:35
Guvernul a propus companiei KazMunayGas, care detine Rompetrol, sa construiasca in Dobrogea un combinat chimic cu bani din miliardul de dolari promis de compania kazaha, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Una din sugestiile statului roman facute celor de la Rompetrol pentru o posibila investitie, utilizind acel miliard de dolari, vizeaza construirea unui combinat chimic nou in zona Dobrogea. Nu este o decizie luata inca. Pe langa combinat, am mai propus investirea unor sume din acest fond in depozite de gaze. Ei ne-au propus achizitionarea de benzinarii deja construite, dar nu am acceptat si nu vom accepta niciodata asa ceva. Putem vorbi eventual de noi benzinarii", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar, transmite Mediafax.
Potrivit unui memorandum incheiat intre Guvern si KazMunayGas, cele doua parti vor infiinta un fond detinut in proportie de 80% de companie si 20% de statul roman prin care vor fi efectuate investitii de circa 1 miliard de dolari, pe o perioada de sapte ani. mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 11:28
Oltchim a avut in luna septembrie cele mai bune rezultate din acest an, intrucat cifra de afaceri s-a dublat la 11,43 milioane de euro, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit administratorilor judiciari ai companiei.
Combinatul chimic a raportat pentru septembrie anul trecut o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro.
"Indicatorul EBITDA a inregistrat in aceasta perioada o evolutie pozitiva, ajungand la un minus de doar 707.000 euro, fata de minus 8,45 milioane euro in septembrie 2012", potrivit unui comunicat al administratorilor judiciari, firmele RomInsolv si BDO Business Restructuring.
Gradul de utilizare a capacitatii de productie a urcat la 24% in septembrie, de la o medie de 22% in lunile anterioare.
Oltchim a incheiat primele noua luni cu afaceri de 81,54 milioane de euro si pierderi 136 milioane de euro.
Potrivit comunicatului, pana in prezent s-au inscris in etapa de preselectie a investitorilor interesati de achizitia Oltchim consortiul format din PCC si fondul de investitii Fortissimo Capital, un consortiu condus de Chimcomplex Borzesti si compania rusa Oil Gas Trade.
Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim, si a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat in insolventa in luna ianuarie a acestui an. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 20:05
Un singur combinat din cele sase detinute de omul de afaceri Ioan Niculae mai functioneaza, cel de la Slobozia, dar si acesta se va inchide la inceputul lui iulie.
Prezent, joi, la o dezbatere privind piata gazului, Ioan Niculae a anuntat ca ultimul sau combinat functional isi va inchide activitatea pe 6 sau pe 7 iulie, iar el se va indrepta spre alte domenii de activitate si va renunta la industria in care a investit, in ultimii 16 ani, peste 400 de milioane de euro.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca, in urmatoarele luni, industria Romaniei se va confrunta cu "cea mai neagra" perioada de pana acum, odata cu liberalizarea preturilor la gaze.
"Inca din 2011, cand domnul Boc a dat acel ordin al ANRE prin care gazul romanesc l-a dat in proportie de 94% numai la doua firme straine, punand pe umerii intregii industrii tot imortul de gaz din Federatia Rusa la preturi de 1 la 3 sau 1 la 4, am spus ca de fapt ne apropiem de un moment crucial pentru Romania, poate mai dur si mai urat decat cel din anul 1997 - 1998. Din pacate, foarte multi dintre dvs confirmati astazi ceea ce spuneam anul trecut in septembrie.
Trebuie sa mentionez inclusiv Legea 123 care s-a facut fara niciun fel de consultare cu cei care de bune de rau mai sustineau economia romaneasca. Pur si simplu ne-am trezit cu o pleasca la care nu ne-am asteptat. Acestea au continuat cu o viteza debordanta cu ianuarie 2013 cu acea HG de Guvern cu anexe fabuloase pe care cred ca nici 100 de spitale de... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:35
Constantin Roibu, cel blamat de toti pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns Oltchim, spune ca nu este vorba de nicio demisie de la conducerea combinatului. Acesta doar s-a conformt legislatiei, care prevede ca, intr-o companie in care statul este actionar majoritar, functiile de director general si presedinte al consiliului de administratie nu pot fi ocupate de aceeasi persoana.Constantin Roibu, cel blamat de toti pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns Oltchim, spune ca nu este vorba de nicio demisie de la conducerea combinatului. Acesta doar s-a conformt deciziei statului, care prevede ca, intr-o companie in care statul este actionar majoritar, functiile de director general si presedinte al consiliului de administratie nu pot fi ocupate de aceeasi persoana.
"Eu am ales sa raman cu functia de director general", a declarat acesta pentru Bloombiz.
Roibu spune ca cei care il considera vinovat pentru distrugerea combinatului sunt platici de actionarul minoritar PPC, companie care, sustine acesta, are un singur scop. Sa falimenteze Oltchim pentru a scapa de concurenta. PCC, care a intrat in actionariatul Oltchim in urma cu trei ani, detine companii care concureaza cu Oltchim pe piata europeana.
Directorul general este convins ca poate scoate la lumina compania pe care o conduce si ca o poate aduce intr-un stadiu potrivit pentru privatizare. Singurul lucru necesar este retragerea PPC din board-ul combinatului.
In cazul in care statul va deci aducerea de management... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 13:18
Conform scrisorii de intentie convenite cu FMI, Guvernul a renuntat la intentia de a lichida compania Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) daca privatizarea esueaza in acest an si a mentinut doar calendarul prin care isi propune sa vanda actiunile detinute la combinatul chimic pana la sfarsitul anului, relateaza Mediafax. Documentul, convenit cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din aprilie-mai si obtinut de MEDIAFAX, releva intentia Guvernului de a vinde pana la sfarsitul acestui an pachetul de actiuni Oltchim ramas in proprietatea statului si de a identifica in urmatoarele luni o solutie pentru datoriile combinatului.
Este prevazuta astfel angajarea pana la sfarsitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei banci de investitii pentru privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, precum si finalizarea procedurilor de licitatie pana la sfarsitul acestui an.
Scrisoarea convenita cu FMI nu mai include insa si varianta lichidarii companiei in cazul in care privatizarea esueaza in acest an.
Draftul scrisorii de intentie cu FMI, datat 3 mai, prevedea ca Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni pe care statul il mai detine la combinatul chimic.
"Daca privatizarea nu are succes pana la sfarsitul anului 2011, firma va fi trecuta in lichidare", se arata in document.
Surse apropiate discutiilor cu FMI au declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 13:36
Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a avut in primul trimestru al acestui an pierderi de 52,8 milioane lei, de 1,8 ori mai mari fata de pierderile inregistrate in primul trimestru al anului trecut, de 28 milioane lei, potrivit datelor transmise joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit NewsIn.De asemenea, compania a acumulat creante de 206,53 milioane lei, cu 9% in scadere fata de creantele pe care le avea de recuperat din perioada similara a anului trecut, de 226,74 milioane lei.Datoriile Oltchim se ridicau la sfarsitul lunii martie la peste 1,9 miliarde lei, dintre care acelea care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an sunt de 1 miliard lei.
In primele trei luni ale anului trecut, datoriile companiei erau de 1,7 miliarde lei.
Altfel, cheltuielile pentru investitii ale companiei ar urma sa atinga in acest an 406,6 milioane lei.Oltchim din Ramnicu Valcea este cea mai importanta unitate din industria petrochimica din Romania, lider in Europa Centrala si de Est la PVC, soda caustica, polioli si plastifianti.Societatea are ca actionar majoritar statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (54,79%), iar PCC SE Duisburg Deu detine aproape 12,16% din actiuni. Titlurile Oltchim sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, la categoria I, sub simbolul OLT. mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 13:51