Romania si Flandra au o buna interactiune chimica, nu numai in afaceri, ci si ca traditie culturala, iar in general este bine sa faci afaceri cu oameni cu care ai aceleasi sentimente si emotii, a declarat vineri Wim Van Rompay, manager regional al FITA, o asociatie a investitorilor flamanzi, in cadrul unui seminar desfasurat la biroul din Bruxelles al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Evenimentul, la care au participat ambasadorul Romaniei in Belgia, Stefan Tinca, si ambasadorul Republicii Moldova in Belgia, Mihai Gribincea, a fost un seminar de pregatire a unei misiuni sectoriale de afaceri la Iasi si Chisinau din luna noiembrie.
Oamenii de afaceri flamanzi pot ajuta regiunea de dezvoltare Nord-Est din Romania
Wim Van Rompay, manager regional Flanders International Technical Agency (FITA), a declarat ca oamenii de afaceri flamanzi pot ajuta atat regiunea de dezvoltare Nord-Est din Romania - care include judetele Suceava, Botosani, Iasi, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui-, cat si R. Moldova in principal in doua domenii in care regiunea are o expertiza recunoscuta la nivel mondial: managementul deseurilor si infrastructura apelor uzate.
'Cred ca in Flandra am trecut prin acelasi proces si cred ca este important cu know-how-ul pe care il avem in Flandra faptul ca putem sa va putem arata ce nu a mers bine la noi. Avem o expertiza recunoscuta la nivel mondial in special in chestiuni de mediu si legate de infrastructura apelor uzate. Dar desi suntem... mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 08:00
Compania belgiana Connect Group, producator de componente electronice, isi muta operatiunile in Romania, unde a inceput afacerile in 2002 cu o linie de productie cu 15 angajati. Acum, fabrica de la Oradea are peste 900 de salariati si este considerata "regina" grupului belgian.
In prezent, grupul belgian are in Romania, in compania pe care a deschis-o la Oradea, Connectronics Romania, peste 900 de angajati, reprezentand jumatate din totalul personalului grupului, aceasta find cea mai mare fabrica pe care o detine.
"In iulie si in prima parte a lunii august am angajat inca 40 de persoane, si inca mai cautam, mai vrem sa facem inca 20 de angajari", a declarat, pentru Business 24, Calin Vesa, directorul general al Connectronics Romania.
In 2012, Connect Group avea angajati la Oradea 975 de romani, acesta fiind cel mai mare numar de salariati, care va fi depasit, daca afacerile continua pe acelasi trend.
In prezent, compania are postate anunturi de angajare pe site-urile de recrutare din Romania.
Investitiile continua la Oradea
Luna trecuta, Connect Group a mai investit doua milioane de euro in fabrica din Oradea, unde a deschis a treia linie de productie care monteaza piese pe placi electronice. Noua linie are o capacitate maxima de productie de 100.000 de componente pe ora, ridicand, astfel, capacitatea fabricii din Romania la 300.000, aceasta fiind cea mai mare si mai moderna pe care grupul belgian o detine.
Acestor trei linii de productie se adauga o... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 12:40
Legislatia in domeniul insolventei este unul dintre motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania, potrivit ambasadorului Belgiei in Romania, Philippe Beke.
Diplomatul belgian si-a exprimat preocuparea in legatura cu cadrul legislativ din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o, saptamana trecuta, cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care l-a asigurat ca au fost luate deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata anul acesta, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
2013, anul insolventelor pentru IMM-uri
Ingrijorarile investitorilor straini sunt confirmate si de jucatorii de pe piata locala. Intr-un interviu acordat Business24, directorul general Coface Romania, Constantin Coman a declarat ca 20% din IMM-urile din Romania vor intra in insolventa in 2013.
"Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.
Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 16:03
Privatizarea Companiei Nationale "Posta Romana" (CNPR) trebuie sa aiba loc cu un operator postal cu experienta din Europa, pentru ca nu dorim ca Posta sa fie un cobai pentru experimente in laborator, a declarat, joi, la protestul postasilor organizat in Bucuresti, Cristian Iancu, secretar general adjunct al Federatiei Sindicatelor din Posta si Telecomunicatii.
"Interesul pentru privatizare este una si trebuie sa fie departajat cumva de protestele noastre. Am spus ca, daca se va intampla ca Posta Romana sa fie privatizata, acest lucru sa se intample cu un operator postal din Europa cu experienta. Nu dorim ca Posta sa fie un cobai pentru experimente de laborator. Din datele pe care le detin, nici cu operatorul postal din Ungaria, nici cu cel din Belgia nu mai exista contacte din partea autoritatilor pe tema preluarii Postei Romane", a afirmat Iancu.
Intrebat care este punctul de vedere al sindicatului in legatura cu disponibilizarile si desfiintarea unor puncte de lucru detinute de Posta Romana in teritoriu, oficialul FSPT a precizat ca initiativele sunt demarate sub masca unei asa-zise reorganizari, ce va afecta sute de angajati.
"Pozitia sindicatului lucratorilor postali din Romania este destul de clara in ciuda acuzatiilor nefondate aduse de catre conducerea Companiei Nationale Posta Romana. Practic, ni s-a pus in fata un acord in care se prevedeau concedieri, reduceri de venituri, renuntarea la tichetele de masa, lucruri cu care, evident, nu suntem de acord.... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:05
Romania trebuie sa dezvolte industriile orientate spre cercetare si inovare, in ciuda faptului ca a facut progrese in ceea ce priveste competitivitatea, releva un raport al Comisiei Europene, dat publicitatii joi.
Bruxellesul subliniaza nevoia unor eforturi suplimentare din partea Romaniei pentru a stimula cercetarea-dezvoltarea si inovarea in sectorul privat, precizand ca una din principalele provocari o constituie sprijinirea infiintarii de companii bazate pe cunoastere, conform Agerpres.
Consumul de energie este ridicat in Romania, releva raportul Comisiei Europene, ceea ce impune imbunatatirea eficientei energetice si o utilizare mai ampla a utilizarii energiilor regenerabile.
Cum pot fi imbunatatite cercetarea si inovarea in Romania
Pentru a-si imbunatati competitivitatea pe termen lung, Romania trebuie sa creeze si sa implementeze o strategie nationala pentru industrie si inovare cu politici si prioritati clare, coerente si coordonate, reorientandu-si resursele in domenii cu avantaje comparative, se arata in raport.
CE atrage totodata atentia ca Romania are nevoie de o reforma eficienta a administratiei publice.
Sistemul de administratie actual limiteaza reformele, impiedica absorbtia fondurilor europene si indeparteaza investitorii, releva documentul, care subliniaza nevoia imbunatatirii transparentei, responsabilitatii si independentei.
Companiile au de asemenea nevoie de un mediu de afaceri mai bun, cu reglementari de calitate, dar si de o... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:23
Europarlamentarii romani au investit, in 2011, in case, terenuri, masini si bijuterii, au acordat imprumuturi, dar au facut si credite.
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu detine doua terenuri agricole - unul in judetul Brasov, de circa 7.000 mp, unul in judetul Sibiu, de aproximativ 8.000 mp si peste 1.000 mp de faneata, toate detinute in coproprietate cu A. Grigore.
In 2011 a cumparat o casa in Bucuresti, cu o suprafata de 466 mp.
In ultimul an a vandut o jumatate dintr-o casa din Constanta catre o ruda, contra sumei de 20.000 de euro.
A contractat, in anul 2011, un credit, scadent in 2014, in valoare de 210.000 euro, in acelasi timp imprumutandu-se 15.000 euro de la A. Grigore.
El declarat ca venituri in anul 2011 diurna de la Parlamentul European, decontul pentru transport, suma forfetara pentru cabinetul sau de europarlamentar de 50.532 euro, indemnizatia de europarlamentar de 70.800 euro si salariul sotiei, de 9.240 de lei.
El detine conturi curente de 900 de euro si circa 21.000 lei.
Europarlamentarul PDL Elena Basescu nu detine casa sau terenuri, are un autoturism Range Rover fabricat in anul 2007, bijuterii de aur si argint, dobandite in perioada 2007-2012, in valoare de 35.000 euro.
Are conturi curente si depozite bancare de circa 22.000 de euro si are datorii de 2.105 euro.
Ea declara ca venituri de la Parlamentul European indemnizatia de europarlamentar de 74.445 euro, deconturile pentru transport si diurna in valoare de 125.454 euro si... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 20:58
2012 este anul fondurilor europene si al parteneriatelor public-private, spune consiliera primului ministru. Andreea Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca exista deja proiecte noi in faza de intentie, in valoare de 71 milioane euro.
Potrivit acesteia, oamenii de afaceri interesati de Romania vin din cele mai diverse locatii precum Argentina, SUA, Arabia Saudita sau chiar si Israel. In opinia consilierei primului ministru, se prefigureaza cel putin 1.220 noi locuri de munca in acest an venite din investitii straine.
Ati declarat cu ceva timp in urma ca anul 2012 este anul fondurilor europene si al PPP-urilor. In ce stadiu se afla procesul invetsitional in proiectele prioritare care urmeaza sa se desfasoare in regim de parteneriat public-privat?
Intr-adevar, 2012 este anul absorbtiei fondurilor europene si al Parteneriatelor Public-Private. Din acest an, demersurile pentru implementarea proiectelor incep in forta. Pana acum vorbeam de o perioada de "curtare", de familiarizare cu proaspata legislatie si de contractare.
Ministerele isi cunosc deja prioritatile: proiecte in domeniul energiei, precum interconectorul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti, proiecte pentru extinderea retelei de infrastructura, pentru asigurarea dezvoltarii regionale, in agricultura si domeniul justitiei, ca sa dau doar cateva exemple.
Vorbim de o serie de proiecte in care au fost deja realizati pasi... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:50
Romania a urcat pe locul 13 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat marti de Ernst & Young.
"Intrata abia de un an in topul celor mai atractive 40 de tari privind energia regenerabila, Romania urca inca trei locuri in acest clasament, in urma investitiilor masive in proiecte eoliene si a concretizarii proiectului legislativ privind certificatele verzi - aflat in asteptare inca din 2008. Desemnat in cadrul raportului drept unul din cele mai atractive proiecte legislative pe energii regenerabile, Legea 220/2008 a fost aprobata de Comisia Europeana si va fi aplicabila pana la sfarsitul anului", potrivit raportului.
Desi noua schema de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabila, se asteapta ca cele eoliene sa genereze cea mai importanta crestere. Daca in 2009, Romania producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de productie a crescut spectaculos in 2010, la 464 MW, iar pana in septembrie anul acesta ea inregistrase un nou salt de 34%, atingand 623 MW.
"Acest salt in indicele calculat de Ernst & Young reflecta noile investitii masive in energii regenerabile atrase deja de Romania - CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fantanele-Cogealac, ce va produce, pana la sfarsitul lui 2012, 600 MW si va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. In mod similar, Iberdrola a demarat in martie lucrarile... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:07
Romania s-a plasat in 2008 pe pozitia a zecea in Uniunea Europeana, cu investitii straine directe primite de la alte state membre, de 8,1 miliarde euro, si pe locul al 14-lea din UE, dupa investitiile straine directe primite din afara-UE, cu 0,8 miliarde euro, a anuntat, joi, Eurostat, conform Newsin.
In schimb, Romania figureaza cu retrageri de investitii de 200 milioane euro din tarile Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica.
Franta (cu 92 miliarde euro), Germania (cu 71 miliarde euro) si Olanda (cu 37 miliarde euro) au fost principalii investitori in interiorul Uniunii Europene, iar principalii beneficiari de investitii din cadrul UE au fost Franta (55 miliarde euro), Spania (40 miliarde euro) si Belgia (34 miliarde euro).
Investitiile straine directe ale UE in tari din afara blocului comunitar au scazut in 2008 cu 28% fata de 2007, pana la 354 miliarde euro, in timp ce investitiile statelor din afara UE in statele membre ale comunitatii europene s-au micsorat cu 57%, la 172,7 miliarde euro. In plus, investitiile intra-comunitare au scazut anul trecut cu 42% fata de 2007.
UE a investit anul trecut 149 miliarde euro in SUA fata de 171 miliarde euro in 2007, in timp ce investitiile din Statele Unite in tari din blocul comunitar s-au prabusit la 45 miliarde euro de la 194 miliarde euro in 2007.
In pofida cresterii importante a comertului cu bunuri, investitiile UE in China, excluzand Hong Kong, au ramas modeste in 2008, de 5 miliarde... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 09:18