In aceasta toamna va veni la Bucuresti cea mai mare misiune economica din istoria relatiilor romano-americane, subliniaza George Maior, ambasadorul roman in SUA, atragand atentia totodata asupra importantei pe care o capata in acest context existenta unui cadru fiscal si juridic stabil si predictibil in Romania.
Prezent la Bucuresti cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane, George Maior a anuntat, marti dimineata, ca lucreaza intens la o vizita a premierului Tudose in SUA, in aceasta toamna.
Invitat marti seara la Digi24, ambasadorul roman in SUA a vorbit, printre altele, despre importanta unui cadrul fiscal stabil in Romania pentru toti investitorii straini, alaturand predictibilitatii fiscal-bugetare si cerinta ca modificarile la legile justitiei sa fie facute transparent si in acord cu opinia publica.
Declaratiile au fost facute in contextul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, marti, ambasadorilor romani sa sprijine economia romaneasca in tarile in care isi desfasoare activitatea, insa tot marti, SUA au transmis un mesaj de ingrijorare cu privire la modificarea legilor justitiei in sensul dorit de Tudorel Toader, dar criticat de magistrati si de opinia publica.
Intrebat despre aceste pozitii exprimate oficial, George Maior a subliniat ca pentru investitorii straini care se uita la Romania este important sa vada ca lucrurile sunt clare si terenul stabil.
"In aceasta toamna va avea loc in Romania cea mai mare misiune economica din istoria... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 23:35
Presedintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe adjunctul secretarului de stat pentru comert al Statelor Unite ale Americii, Bruce Andrews, cu care a discutat despre cresterea investitiilor americane in Romania.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis a salutat initiativa SUA de a organiza, la Bucuresti, Summitul Regional dedicat securitatii cibernetice si folosirea acestei ocazii de catre reprezentantul SUA pentru stabilirea de contacte bilaterale pe teme economice.
"Cei doi interlocutori si-au exprimat ...citeste mai departe despre "Iohannis vrea mai multe investitii americane in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 16:32
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru ca tara noastra sa devina un hub al investitiilor americane in regiune.
"Stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investitiilor americane in regiune.
Dincolo de dimensiunea pietei romanesti, economia romaneasca are de oferit multe oportunitati de afaceri. Domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritate, orice avans in acest sens va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor si va contribui la crearea de noi locuri de munca si, evident, la cresterea bunastarii", a spus Iohannis la Forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania".
El a precizat ca Parteneriatul strategic cu SUA ...citeste mai departe despre "Iohannis: Romania ar putea deveni un hub al investitiilor americane in regiune (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 14:45
Premierul Victor Ponta a declarat, in sedinta de guvern de miercuri, ca nu este multumit de partea economica a parteneriatului strategic pe care Romania il are cu Statele Unite si ca vrea mai multe investitii americane. Insa care este situatia din prezent a acestora si cum au evoluat de la intrarea noastra in NATO?
Seful Executivului si-a exprimat nemultumirea la scurt timp dupa intrevederea pe care a avut-o cu insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.
Tariceanu a discutat cu Ponta la Guvern. Dean Thomson, prezent la Palatul Victoria
"O sa facem un update la foaia de parcurs la zona comerciala. Trebuie sa avem cat mai multe investitii, nu doar din Europa, cat si din SUA. Parteneriatul strategic cu SUA merge foarte bine din punct de vedere militar si politic, dar nu merge foarte bine pe tema economica", a sustinut premierul, la debutul sedintei de guvern.
El a adaugat faptul ca tot mai multe companii mari americane ar trebui sa investeasca in tara noastra, din cat mai ...citeste mai departe despre "Ponta, nemultumit de investitiile americanilor - Care e situatia din prezent, comparativ cu 2002" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 07:42
La sfarsitul anului trecut, activau in Romania peste 2.700 de societati comerciale cu participare din SUA, care au generat in 2011 afaceri in valoare de peste 16,1 miliarde de lei.
Dintre acestea, 2.400 au capital majoritar american, potrivit datelor furnizate de catre Oficiul National al Registrului Comertului, pentru Business24.
Cate locuri de munca ofera companiile americane
Companiile cu actionariat american au oferit in 2011 locuri de munca pentru 43.541 de angajati, adica aproape 1% din din numarul total al angajatilor din Romania, in conditiile in care, la sfarsitul anului trecut, erau activi 5.035.463 de salariati.
Care sunt cele mai populare domenii
Dintre societatile cu capital majoritar american, cele mai multe (473) activeaza in domeniul "activitati profesionale, stiintifice si tehnice", potrivit codului CAEN. Urmatorul domeniu, in functie de criteriul amintit, este "comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor" (432), iar pe locul trei se afla domeniul "informatii si comunicatii" (239).
In ceea ce priveste numarul companiilor cu actionari minoritari din Statele Unite, domeniile cele mai "aglomerate" sunt "comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor" (531), "activitati profesionale, stiintifice si tehnice" (450) si "industria prelucratoare" (280).
Cine a generat cele mai mari vanzari
Cea mai mare cifra de afaceri, la nivelul anului 2011, a fost generata de catre... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 07:00
Presedintele Traian Basescu a primit, joi, la Palatul Cotroceni o delegatie a reprezentantilor companiilor americane asociate in cadrul Consiliului de Afaceri Romano-American, acestia multumindu-i sefului statului pentru sprijinul constant acordat investitiilor in Romania.
"Reprezentantii companiilor americane i-au adresat multumiri domnului presedinte Traian Basescu pentru sprijinul constant acordat proiectelor de investitii pe care le desfasoara in Romania", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
De asemenea, presedintele Basescu a apreciat ca relatiile politice si militare sunt excelente in conditiile actualului Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii, el exprimandu-si dorinta ca si relatiile economice bilaterale sa ajunga la potentialul real al celor doua economii.
Basescu a mai afirmat, potrivit comunicatului Presedintiei, ca mediul investitional s-a imbunatatit semnificativ avand in vedere ca in ultimii cativa ani Romania a implementat reforme structurale al caror rol a fost asigurarea unei cresteri economice sustenabile.
Consiliul de Afaceri Romano-American a fost infiintat in ianuarie 2012 de 12 companii multinationale din SUA, care activeaza in domenii ca energia, serviciile financiare, farmaceutic, agricultura. Printre acestea se numara Chevron, ExxonMobil, Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Eli Lilly, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods and Timken.
Delegatia de oameni de afaceri americani se afla... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:00
In timpul primului mandat al lui Obama, investitiile americanilor in Romania au depasti trei miliarde de euro. Companii importante, precum Ford, Emerson si Procter&Gamble au investit sume considerabile in mediul de afaceri din Romania.
Cum va ajuta cel mai puternic om din lume, businessul local?
In 2008, investitiile companiilor americane in Romania crescusera la 869 de milioane de euro, de la 581 de milioane, inregistrate in anul precedent. In 2009, primul an de mandat al lui Barack Obama la presedintia Statelor Unite, investitorii americani au adus in Romania peste un miliard de euro.
In anii urmatori, 2010 si 2011, investitiile americane in Romania s-au ridicat la peste 1,3, respectiv peste 1,4 miliarde de euro.
Principalele companii americane din Romania
Cea mai mare investitie a unei companii americane in Romania este cea efectuata de Ford, in valoare de 675 de milioane de euro. Compania americana s-a angajat la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in valoare totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare, in valoare de 250,95 de milioane de euro.
Potrivit acordului pe care compania Ford l-a semnat cu statul Roman, producatorul va scoate din fabricile sale, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, peste 810.000 de automobile.
O investitie similara, ca valoare, o are si Smithfield Foods, care a investit peste 600 de milioane de dolari in ferme si abatoare in Romania, in... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:17
Relatiile economice bilaterale intre SUA si Romania au nevoie de un nou impuls, iar actiunile pe care le va proiecta Consiliul de Afaceri SUA - Romania (American - Romanian Business Council - AMRO), recent creat, vor duce la o mai buna informare a mediului de afaceri si, cu siguranta, la noi si importante investitii americane in Romania, a declarat presedintele AMRO, Eric Stewart.
"Intr-un clasament oficial al investitiilor straine directe ale companiilor americane in Romania, SUA se plaseaza undeva pe locul al treisprezecelea, dar nu este pozitia reala pentru ca multe investitii ale subsidiarele americane din Europa pot fi vazute ca fiind investitii olandeze sau britanice cand de fapt este vorba despre companii americane care-si folosesc diviziile europene pentru a realiza investitii in Romania", a declarat Stewart intr-un interviu pentru Agerpres.
In ceea ce priveste domeniile de maxim interes pentru investitorii americani, acestea ar fi domeniul apararii, al productiei, agricultura, IT, sanatate si energie.
Potrivit lui Eric Stewart, principalul obstacol pe piata din Romania ar fi competitia.
"Romania se afla in competitie cu alte 200 de tari din lumea intreaga pentru investitii americane si comert cu SUA. Acesta este cel mai mare impediment, iar companiile americane trebuie sa fie mai bine informate cu ceea ce se intampla in Romania, sa afle despre lucrurile bune - oportunitati, resurse naturale, pregatirea profesionala a romanilor", a declarat acesta. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:42
Reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR au plecat vineri spre SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta Romaniei. Este vorba de o emisiunie de obligatiuni in dolari pe care statul intentioneaza sa le lanseze pana la sfarsitul lunii noiembrie cu scopul de a strange un miliard de dolari, daca americanii se simt "atrasi" de potentialul de investire in Romania.
Statul roman testeaza in prezent terenul american, incercand sa isi asigure finantare pe termen lung. In opinia analistilor intervievati de Business 24, Romania are toate sansele sa capteze atentia americanilor si, de ce nu, sa ii convinga ca merita sa investeasca in Romania.
"Economia romaneasca pare sa se stabilizeze la o rata de crestere, cu toate ca este scazuta, iar gradul de indatorare e destul de scazut. In plus, din punct de vedere al bugetului, lucrurile nu arata rau - se asteapta ca in 2013 sa ajungem pe excedent. Romania pare destul de safe", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Asset Management.
In opinia sa, vizita autoritatilor romane in SUA reprezinta o incercare de a face un pas inainte cu toate ca Romania este vazuta ca o tara cu risc ridicat din cauza legaturilor pe care aceasta le are cu Grecia pe filiera bancara.
Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, spune ca statul roman nu trebuie sa se resemneze cu eticheta care i-a fost pusa si "sa se intinda pe jos asteptand ca lucrurile sa devina mai bune". De aceea, vizita in SUA in scopul atragerii de investitori... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:30