Primarul municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, a declarat, marti seara, ca din cauza datoriilor de 3 miliarde de lei conturile municipalitatii sunt blocate si nu se pot face investitii, iar in cursul zilei a avut o intalnire cu ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, cu privire la aceasta situatie.
Edilul a precizat ca i-a solicitat sprijinul ministrului Finantelor pentru cresterea gradului de indatorare a primariei, astfel incat sa poata fi facute si investitii.
"Am gasit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta inseamna trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut ingaduinta Ministerului de Finante care ne-a compensat pe termie 300 de milioane de lei. Am avut ingaduinta marii majoritati a creditorilor care ne-au esalonat platile. Conturile noastre sunt inca blocate pentru investitii.
(...) Am facut o vizita la ministrul de Finante si modul in care am dori sa rezolvam aceasta situatie, care e un blocaj, este sa asumam pentru 2021 ca din banii pe care ii primim de la bugetul national si banii pe care ii colectam noi din diverse taxe sa acoperim cheltuielile de functionare si datoriile curente. Cu acceptul Ministerului de Finante. sa ridicam nivelul de indatorare. Avem un mare avantaj, ca suntem putin indatorati pe termen mediu si lung in comparatie cu orasele occidentale. Deci ne putem imprumuta, daca ne da voie Ministerul de Finante. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus sa fac solicitarile in scris ca departamentele ministerului sa dea un punct de vedere",... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 23:53
Grupul american Chevron a redus, joi, cu miliarde de dolari investitiile pe termen lung si bugetul alocat activitatilor de explorare, chiar si dupa o restructurare majora a operatiunilor sale, pentru a compensa prabusirea preturilor petrolului si a proteja dividendele, transmite Reuters.
In acest an, marii producatori de petrol si-au revizuit in scadere valoarea activelor cu circa 80 de miliarde de dolari, au redus productia si au concediat mii de angajati, pentru a economisi bani pe fondul declinului accentuat al cererii de petrol si al veniturilor.
Chevron a anuntat ca se asteapta la un buget pentru investitii si activitati de explorare de 14-16 miliarde de dolari pe an, pana in 2025, cu mult sub nivelul anticipat anterior, de pana la 22 de miliarde de dolari.
Decizia de a reduce cheltuielile pentru noi proiecte petroliere est un semn ca Chevron se asteapta ca preturile energiei sa ramana scazute timp de ani de zile.
Reducerile vor avea loc chiar daca a adaugat proiecte uriase in Statele Unite, Orientul Mijlociu si Africa, cumparate de Chevron in cadrul preluarii Noble Energy, pentru 4,1 miliarde de dolari.
In pofida reducerii bugetului, compania a anuntat ca incepand din 2022 probabil va creste investitiile in bazinul Permian si Golful Mexic, in urma scaderii capitalului necesat unui proiect din Kazahstan.
Spre deosebire de Chevron, compania concurenta Exxon Mobil a anuntat luni ca pana in 2024 va mari cheltuielile peste nivelul din acest an, de 23 de... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 08:29
Vicepremierul Raluca Turcan spune ca Educatia va beneficia de investitii de peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, in urmatorii ani.
"Vom sprijini proiecte care sa creasca calitatea actului educational, sa aduca echitate in intreg sistemul de invatamant, sa sprijine incluziunea si sa premieze performanta in educatie cu bani europeni. Este nevoie doar de oameni priceputi si dedicati - si nu superficiali! Avem resurse financiare pentru a pune in practica Romania Educata! Aceste resurse vin pe doua directii din fondurile europene: Exercitiul financiar multianual si Programul National de Recuperare si Rezilienta. Lor li se adauga bugetul de stat", a scris Raluca Turcan Pe Facebook.
Vicepremierul a exemplificat ce investitii vor fi facute.
"Prin PNRR, investim 1,05 mld. euro in:
- Campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, inclusiv laboratoare / ateliere scolare;
- Colegii nationale de educatie bazata pe inovatie;
- Modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti.
- In complementaritate, din programele operationale (coeziune) investim 3,64 mld. euro in:
- Construirea si renovarea de crese si gradinite si cresterea accesului la educatie pentru cat mai multi copii;
- Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin programe precum: Masa la Scoala, After-School, cursuri remediale, consiliere scolara si oferirea celor mai bune conditii in clase elevilor si profesorilor;
- Consilierea in... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:32
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat luni seara, 9 noiembrie, ca unele masuri luate de Guvern, cum ar fi somajul tehnic, IMM Invest sau amanarea platii ratelor, au functionat anul acesta si ca vor putea continua anul viitor, dar "poate nu vor avea aceeasi forma".
"Masura somajului tehnic a functionat, dureaza pana la finalul anului, nu a fost niciodata oprita anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate in urma acestei crize de sanatate si daca a fost inchis un anumit sector sau o anumita zona, acestea au beneficiat de somaj tehnic. Sa nu uitam ca este o masura care va ramane, zic eu, si dupa aceasta criza, acea masura a muncii flexibile. Sunt masuri pentru a sustine forta de munca care functioneaza. Pe partea cealalta, de sustinere a investitiilor, IMMInvest continua si anul viitor. Plafonul este epuizat pana la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci inca nu s-a epuizat, deci aceste masuri continua si sunt masurile care au ajutat la cresterea economica in aceasta perioada", a declarat Florin Citu la B1TV, luni seara.
Intrebat cum sunt ajutati cei din HoReCa, Citu a explicat ca programul IMM Invest a fost o masura care a ajutat si acest sector.
"Pana acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, pana la finalul anului. Au fost si alte masuri. IMM Invest a fost o masura care a ajutat foarte mult acest sector si ajuta exact angajatorii pentru ca... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 23:13
Expertii in investitii din Romania spun ca, daca esti la inceputul acestei metode de a face bani - la bursa, atunci va trebui sa te abtii din a te comporta ca un trader, pentru ca iti vei pierde banii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce sa nu faci daca investesti pentru prima oara pe bursa.
"Diferenta dintre un investitor si un trader este ca investitorul este cel care isi pune banii in actiuni pe termen lung, in timp ce un trader este un om cu experienta care vinde si cumpara actiuni in fiecare zi", spun strategii in investitii.
Nu ai cunostintele necesare pentru a face trading, asa ca, in loc sa arunci banii pe diferite actiuni, mai bine mai asteapta, chiar daca ai ratat crah-ul (caderea burselor). Va mai veni unul si vei profita atunci. Invata despre actiuni, documenteaza-te, incearca sa anticipezi, vezi cum au evoluat de-a lungul anilor si ce le-a facut sa-si piarda din valoare.
Daca te comporti ca un trader, si esti comisionat pentru fiecare vanzare sau cumparare pe care o faci, iti diminueazi profitul considerabil, poate chiar ajungi pe pierdere.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce faci cand esti nemultumit de contractul pe care il ai cu banca sau cu IFN-ul
Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru reparatii dupa ce-ti cumperi o casa
Arbitrajul sau solutia impusa: un altfel de "judecata" cu banca ...citeste mai departe despre "Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 08:33
Nicusor Dan va fi investit ca Primar General al Bucurestiului joi, 29 octombrie, la ora 12.00. Imediat dupa preluarea mandatului, noul edil a programat mai multe intalniri urgente, privind situatia din Capitala.
Nicusor Dan este investit in aceasta functie dupa 32 de zile de la alegerile locale, care au avut loc pe 27 septembrie, si un adevarat razboi in instanta cu 52 de fosti sau actuali conslieri PSD care au contestat alegerea acestuia.
Prima intalnire pe care si-a programat-o Nicusor Dan in noua functie vizeaza urgentele juridice, cum ar fi prescriptii sau obligatii legale sau contractuale.
La intalnire vor participa Secretarul general al Bucurestiului, administratorul public, directorii institutiilor implicate si directorul si sefii serviciilor si birourilor Directiei juridice.
Tot in decursul zilei de joi, 29 octombrie, Nicusor Dan si-a mai programat o intalnire axata pe situatia financiara a primariei si a institutiilor subordonate si una in care se va dezbate criza sanitara.
Citeste aici lista intalnirilor pe care le are, joi si vineri, Nicusor Dan- Prima intalnire programata de Nicusor Dan dupa preluarea mandatului de primar al Bucurestiului
Cine este Nicusor Dan
Nicusor Daniel Dan (50 de ani) s-a nascut in Fagaras, urmand cursurile unui liceu din orasul natal, "Radu Negru". A facut o pasiunea pentru matematica, iar mai tarziu a ajuns sa faca performanta in domeniu. A obtinut doua medalii de aur la Olimpiada Internationala de Matematica, in... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:32
Premierul Ludovic Orban a avut marti o intalnire cu reprezentantii mediului francez de afaceri, membri ai celei mai mari organizatii patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Seful Executivului le-a transmis ca Romania e singura tara din UE care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al acestui an si in ciuda provocarilor generate de criza COVID-19, Guvernul roman isi mentine angajamentul ferm pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil cu toti investitorii din sectorul economic.
Intalnirea a avut loc in contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Romaniei o efectueaza in Franta in perioada 26-27 octombrie a.c. si reflecta angajamentul guvernului roman de a promova Romania ca destinatie investitionala.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere a investitiilor in primul semestru al anului 2020", a subliniat prim-ministrul Orban, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
Guvernul va continua, astfel, sa contribuie activ la asigurarea unor conditii prielnice pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania si cresterea competitivitatii companiilor, cu efecte benefice si de durata asupra cetatenilor romani. Inaltul oficial roman a aratat ca obiectivul pe termen mediu si lung al Executivului consta in dezvoltarea unei economii puternice, reziliente si competitive la nivel international.
Totodata, Executivul va urmari implementarea unor politici publice, la nivelul unei... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 20:15
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a realizat doar 4% din investitiile programate in anul 2018 si 11% din cele planificate pentru 2019 si nu are proceduri de acordare a primelor cu caracter exceptional sau a altor stimulente de aceasta natura, potrivit unui raport al Corpului de control al prim-ministrului (CCPM).
Documentarea a vizat perioada 1 ianuarie 2018 - prezent si a avut ca obiective verificarea respectarii prevederilor legale cu privire la atribuirea, incheierea si derularea contractelor de achizitie la nivelul entitatii si verificarea altor aspecte considerate relevante sau care au facut obiectul unor petitii transmise CCPM, se arata in sinteza raportului, postata pe site-ul Guvernului.
In anii 2018 si 2019, la nivelul CNAB S.A. a fost inregistrat un grad de realizare a programelor de investitii de 4,31%, respectiv de 11,67%. De asemenea, un grad de realizare foarte scazut a fost inregistrat la capitolul "lucrari de investitii", de 1,35%, in anul 2018, si de 2,46%, in anul 2019.
"Astfel, cea mai mare parte a obiectivelor/proiectelor continute in Programele de investitii, din aceasta perioada, nu au fost realizate sau au fost realizate partial, principalele cauze identificate fiind: programarea unor obiective de investitii fara a exista o strategie de prioritizare coerenta si asumata la nivelul companiei; intarzieri in elaborarea si aprobarea Referatelor de necesitate pentru unele lucrari si/sau proiecte aferente investitiilor; aprobarea tardiva a... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 15:40