Un potential investitor strategic soseste miercuri la combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea impreuna cu administratorul judiciar Gheorghe Piperea.
Surse de nivel inalt din cadrul combinatului valcean Oltchim au declarat, miercuri, in exclusivitate pentru Agerpres, ca de la Bucuresti soseste o delegatie formata din administratorul judiciar Gheorghe Piperea si un potential investitor strategic la Ramnicu Valcea.
Gheorghe Piperea a declarat, inainte de vacanta de Paste, ca urmatoarele masuri pe care le vor lua administratorii judiciari ai Oltchim sunt desemnarea unui evaluator al activelor societatii si formarea societatii Oltchim 2 pentru privatizare.
"Ne apucam de o procedura cat mai accelerata pentru crearea Oltchim 2. Vom decupa, vom trece activele functionale in societate pentru a le pregati pentru privatizare. Principala decizie pe care trebuie sa o ia Comitetul Creditorilor este sa desemneze un evaluator.
Trebuie sa fie unul foarte specializat. In afara de constituirea Oltchim 2 urmeaza sa incheiem contracte pentru a obtine capitalul de lucru absolut necesar. Exista unul dintre creditori care este de acord sa ne finanteze cu 30 milioane euro cash astfel incat sa ne putem sigura capitalul de lucru necesar", a spus Piperea.
El a anuntat ca BCR s-a retras din Comitetul Creditorilor societatii Oltchim, dar un alt creditor a decis sa finanteze compania, iar Comitetul Creditorilor se va intruni din nou pe 9 mai.
Cat priveste disponibilizarea... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:53
In doua luni combinatul Oltchim va fi privatizat, a declarat, joi, deputatul PNL de Valcea Traian Dobrinescu, el sustinand ca are informatii si cu privire la investitorii strategici interesati de activele combinatului valcean.
"Am avut mai multe discutii cu domnul Vosganian si domnul Chitoiu si pot spune ca la inceputul lunii iunie Oltchim va fi privatizat. El a ramas in continuare interesant pentru mai multe concerne straine si as putea spune ca o companie din Turcia si Tisse sunt principalii investitori care vor sa preia activele de la Ramnicu Valcea.
Mai mult decat atat, noi, grupul parlamentar PNL, vom discuta si despre reluarea procesului de conversie in actiuni a creantelor de la Oltchim dat fiind ca acum exista si precedentul CFR Marfa si Aversa care au trecut prin asemenea procedura", a precizat Dobrinescu.
Liderul de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, s-a referit la conversia creantelor in actiuni spunand ca "putin a fost pentru a nu se face anul trecut".
"Am la mine documentul cu semnaturile din cabinetul Ungureanu necesare procesului de conversie in actiuni a creantei AVAS, singurul memorandum aprobat de Bruxelles. Nu stim de ce nu s-a facut, dar stim ca o singura semnatura lipseste de pe acest document, cea a Ministrului de Justitie din acea perioada", a spus Diculoiu.
Peste 1.000 de salariati ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strans, joi dimineata, intr-un miting de amploare in curtea institutiei, protestand fata de restantele salariale... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 13:50
Stefan Vuza a declarat ca saptamana viitoare se va discuta cea de-a patra varianta de privatizare a Oltchim. Omul de afaceri a explicat ca este luata in calcul posibilitatea stergerii unei parti din datoriile pe care Oltchim le are acum, dar si atragerea unui investitor care poate face dovada ca va investi la Valcea aproximativ 100 de milioane euro.
"Niciun 'greu' din industrie nu vine daca datoriile sunt lasate la acest nivel. Combinatul Oltchim poate fi adus prin investitii reale la un profit anual de 20-30 de milioane de euro. Compania care preia aceasta afacere isi face niste calcule si nu doreste sa munceasca peste 30 de ani pentru a achita doar datorii. Un termen de cel mult sapte ani este unul corect", a spus Vuza, pentru NewsIn.
In acest moment datoriile totale ale firmei valcene se apropie de 800 de milioane euro. Doar creanta Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro, iar cea a AVAS de aproximativ 250 milioane de euro. Pentru a putea scapa de povara datoriilor care se acumuleaza constant la Oltchim statul are de ales dintre doua variante: fie privatizeaza combinatul cu un investitor strategic si accepta sa stearga o parte din creante, fie declara insolventa si face demersurile necesare pentru a opri definitiv activitatea la Valcea.
"Sunt multi cei care si-ar dori ca Oltchim sa nu mai existe. Cei mai interesati sunt cei de la PCC SE. Stiu ca se spune ca acest combinat este o gaura neagra care nu mai are nicio sansa de redresare. Este... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:33
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul va reporni discutiile cu investitorii strategici, in cazul privatizarii combinatului Oltchim si a mentionat ca investitorii nu trebuie speriati de protestele care au loc la combinatul din Ramnicu Valcea.
"Ne-am asumat aceasta responsabilitate, sa repornim discutiile cu investitorii strategici. Nu o sa facem decat sa ii speriem pe cei cu bani (daca protestele continua n.red)", a spus Ponta, intr-o interventie Digi 24.
Premierul a mai mentionat ca, daca vor continua protestele, si-ar putea pierde locurile de munca si ceilalti angajati, care nu au iesit in strada. "Trebuie sa le explicam celor care dau bani ca trebuie sa puna umarul la rezolvarea situatiei", a mentionat Ponta.
Oltchim: FMI ar solicita privatizarea sau lichidarea - Surse
Reprezentantii Fondului Monetar International ar fi cerut, potrivit unor surse citate de Antena3, privatizarea sau inchiderea combinatului Oltchim.
Intre timp, protestele continua, marti, la combinatul din Ramnicu Valcea, unde 500 de angajati au intrat in greva. mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 13:12
Statul roman poate impune, in schimbul stergerii creantelor AVAS si Electrica asupra Oltchim, investitii a caror valoare sa fie cel putin egala cu datoriile, a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
"Am gasit si o formula prin care cele 400 de milioane de euro datorie AVAS si Electrica, datoria la stat, poate fi anulata, daca o anulam pe calea ajutorului de stat legal. Ce inseamna ajutor de stat legal?
In baza directivelor Uniunii Europene, inseamna un ajutor conditionat de o valoare a investitiilor cel putin echivalenta. Deci tot de 400 de milioane de euro. Deci, daca acordam un termen rezonabil de cinci pana la sapte ani pentru un investitor, acesta va investi 400 de milioane de euro", a spus Blanculescu.
Acesta a declarat ca a asigurat consultanta pentru o companie "situata la 200 de km est de Moscova" interesata de Oltchim, dar ca incercarile "au fost soldate cu esec".
Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa.
Guvernul cere acordul FMI sa vanda Oltchim prin negociere directa
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca procedura de privatizare a Oltchim a fost incheiata prin nesemnarea contractului de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni de 54% detinut de Ministerul Economiei prin OPSPI. Acesta sustine ca adjudecatarul licitatiei nu a... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 12:51
Esecul privatizarii Oltchim si datoriile de peste 700 de milioane de euro, care continua sa creasca, au determinat guvernul Ponta sa ia in considerare modalitatea de privatizare prin negociere directa cu un investitor strategic.
Preluarea combinatului Oltchim inseamna preluarea pachetului majoritar de 54,8%, detinut de catre statul roman, dar si a unor creante, de peste 700 de milioane de euro. La acestea se adauga presiunea ca Oltchim sa fie repornit, restructurat si eficientizat.
In acest context, negocierea directa cu un investitor strategic poate reprezenta o solutie, insa doar in cazul Oltchim, crede brokerul Mihai Chisu.
"In mod normal, negocierea directa pentru privatizare n-ar trebui sa se intample si cu alte companii de stat", a declarat Mihai Chisu, pentru Business24, adaugand faptul ca se refera la companiile pentru care statul nu doreste privatizarea majoritara, ci doar vanzarea a unui procent minoritar de actiuni.
"In cazul Oltchim, negocierea pentru privatizare directa ar fi o solutie, care ar rezolva punctual o problema. Altfel, privatizarile ar trebui sa se faca prin intermediul bursei, pentru ca aceasta intermediere presupune transparenta, deschidere catre publicul larg si ar genera si un business nou si noi piete de capital", afirma Mihai Chisu.
Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Statul nu baga in seama bursa - Interviu
Oficialul companiei crede ca guvernul Ponta va recurge la aceasta metoda de privatizare, prin negociere directa, si in... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:55
Institutiile financiare internationale vor accepta initierea unui nou proces de privatizare la Oltchim (OLT) daca Guvernul va prezenta in acest sens o strategie viabila, a declarat premierul Victor Ponta.
Premierul a raspuns astfel la solicitarea jurnalistior de a clarifica faptul ca in memorandumul transmis de Guvern catre Fondul Monetar International este indicata lichidarea voluntara a Oltchim in cazul unui esec al privatizarii.
Premierul a aratat ca in discutiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost inclusi si reprezentantii institutiilor financiare internationale.
"Discutiile sunt deja incepute", a adaugat Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intentie, ca Oltchim (OLT) va fi trecuta in lichidare voluntara daca privatizarea esueaza, premierul Victor Ponta sustinand ulterior ca societatea va intra in acest caz in administrare speciala.
Intrarea combinatului Oltchim in procedura de licihidare voluntara a fost prevazuta distinct in memorandumul transmis catre Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima data cand o astfel de obligatie este inserata intr-un document final al Guvernului trimis Fondului.
Ulterior trimiterii acestui document catre FMI si pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat ca societatea va fi trecuta in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:45
Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: "este o privatizare romaneasca". Premierul a declarat ca nu exclude posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala".
De asemenea, Constantin Roibu, fostul director Oltchim, a spus la Romania TV, ca Boureanu "are o datorie de 280.000 de euro fata de Oltchim".
Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat declaratia lui Victor Ponta, potrivit careia, ar fi avut o intalnire cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu si cu Adriean Videanu. In schimb, el sustine ca nu au discutat despre privatizarea Oltchim.
Potrivit lui Roibu, cu Boureanu a discutat despre niste datorii pe care acesta le are catre Oltchim si pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, cu Videanu ar fi vorbit despre un memorandum, despre care acesta nu isi mai aducea aminte. Intalnirea a avut loc miercuri. "Am avut intalniri, dar nu am discutat despre privatizarea Oltchimului si nu au fost intalniri secrete. Atata timp cat te intalnesti intr-o cafenea, in timpul zilei, in mijlocul Bucurestiului, nu poate fi secreta", a spus Roibu.
Al doilea termen pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim nu a adus schimbari in ceea ce... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:13
Guvernul a decis schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Strategia de privatizare a fost modificata printr-un memorandum aprobat joi de Guvern, la propunerea Ministerului Economiei, mentioneaza Executivul.
AVAS a fost mandata sa vanda creanta asupra Oltchim, iar reprezentantii Ministerului Economiei in AGA Electrica SA sa aprobe vanzarea creantei detinute de Electrica SA asupra Oltchim.
Guvernul a mai precizat ca Ministerul Economiei va negocia, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, cu OMV Petrom o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.
Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat
Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.
Dupa majorarea capitalului, compania urma sa fie vanduta in urma unei licitatii cu oferta in plic, in 14 septembrie, urmata, daca era... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 10:25