Turismul ar putea avea un rol important in economie, dar cu investitii substantiale si cu un efort sutinut din partea autoritatilor care ar trebui sa fie mai atente la strategiile de promovare, spun specialistii din industria de profil.
In acest moment, contributia directa a turismului in Produsul Intern Brut (PIB) este de aproximativ 1,5%, sub media mondiala de 5,2%.
"Lipsa unei promovari a destinatiilor turistice din Romania si slaba eficienta a marketingului in atragerea de turisti sunt indicatori care au plasat tara noastra pe locul 123 in competitivitatea turistica", spune Calin Ilie, vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), prezent in cadrul unei conferinte.
Calin Ilie a mai atras atentia autoriatilor ca statul roman nu are, inca, o Lege a turismului. "Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiasi clasament, pe locul 123 din 140 de tari. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinatiilor turistice. Nu avem un centru de conferinte conform normelor internationale. Dar va avem pe voi, tinerii care ati studiat in strainatate si care doriti sa va implicati in dezvoltarea turismului romanesc", a precizat Calin Ile, citat de Agerpres.
Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, declara recent ca isi propune sa creasca ponderea turismului la 5% din PIB.
"Turismul romanesc are un potential deosebit si daca la inceputul mandatului meu reprezenta circa 1,5% din PIB,... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 07:38
Citesc si vad la televizor ca "ciuca Europei", "falimentara si indisciplinata" Grecie a reusit intr-o singura luna sa aiba din turism venituri ce depasesc un miliard de euro. Vad ca, in pofida grijuliilor atentionari pe care Ministerul Afacerilor Externe de la noi le transmite despre dificultatile ce pot aparea ca urmare a manifestatiilor si grevelor din Grecia, romanii nu pregeta sa plece cu zecile de mii in concediu pe plajele grecesti.
Oare ce am putea face in Romania pentru a fi si ea la fel de atractiva pentru turistii straini? Evident, nu putem avea nici soarele, nici apa albastra a Egeii si nici savoarea proaspetelor fructe de mare, dar nici nu cred ca am avea nevoie.
Dupa parerea mea, este gresit sa mai credem ca peisajul si conditiile naturale sunt in continuare o conditie sine qua non a dezvoltarii turismului. Chiar daca elementele naturale sunt importante, ele nu mai sunt determinante din momentul in care turismul a devenit un serviciu cu atribute industriale.
"Industria turismului" se bazeaza, dar si genereaza in mod continuu, politici si modele de dezvoltare din ce in ce mai elaborate care descopera sau creaza atractivitati mult mai variate si mai interesante decat clasicul peisaj, fie el marin sau montan, decat diferentele climatice sau decat facilitatile curative. Este deja cunoscut turismul cultural, citadin, religios, culinar, bacchusian, de cazinou sau chiar de prostitutie. Practic, turismul a devenit o activitate de cerere si oferta bazata pe... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:20
Turismul din Romania are nevoie de investitii de cel putin 10 miliarde de euro, pentru a redeveni competitiv si pentru a creste numarul de turisti care vin in tara. Din pacate, cu mici exceptii, investitiile straine pe plan local, mai ales pe segmentul hotelier, sunt aproape de zero, spune consultantul in turism Traian Badulescu, intr-un interviu acordat Business24.
Specialistul a vorbit si despre problemele pe care le are turismul din Romania, dar a enumerat si o serie de investitii de succes pe plan local, facute de oameni de afaceri precum Nicolae Bucovala, cel care a cumparat Hotelul Steaua de Mare din Eforie Nord, sau Mohammad Murad, care a anuntat ca investeste 5 milioane de euro intr-un hotel de cinci stele in Navodari.
Pentru revitalizarea turismului din Romania si pentru competitivitatea sectorului Dan Matei Agathon, fostul ministru de resort, spunea ca sunt necesare investitii de 10 miliarde de euro. Este plauzibila aceasta suma? Cat de mari ar trebui sa fie investitiile in turismul romanesc?
Suma amintita este mai mult decat plauzibila, daca ne gandim ca trebuie facute investitii in domeniul balnear, unde multe dintre hoteluri nu sunt, inca, renovate, dar si pentru turismul montan si pentru infrastructura de schi care este in continuare deficitara. De asemenea, pe litoral si in Delta ar trebui facute modernizari. Cuantificand, cred ca ar fi necesari cel putin 10 miliarde de euro, care sa ne ajute sa ne dezvoltam, din punct de vedere turistic.
Anul... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 00:30
Investitiile in Turism au devenit subiectul unui schimb de replici intre un fost ministru al Turismului, Elena Udrea si actualul ministru de resort, Maria Grapini.
Udrea spune ca va fi o mare performanta daca Grapini va continua investitiile pe care ea le-a inceput, iar actualul ministru spune ca va continua doar investitii care sunt intr-o proportie de 80% finalizate. Dincolo de disputele cu tenta politica, investitiile sunt un capitol problematic al Turismului din Romania.
Specialistii in Turism cred ca Maria Grapini va gestiona mai bine acest segment in mandatul sau pentru ca ea provine din mediul de afaceri.
"Doamna Grapini are un mare avantaj in fata celorlalti fosti ministri: este o femeie de afaceri si un manager de succes", a spus Traian Badulescu, fost purtator de cuvand al ANAT pentru Business24.
Toti jucatorii din piata insista, insa, ca stabilirea investitiilor sa se faca dupa discutii cu patronatele.
"Investitiile trebuie discutate cu patronatele si este important sa prioritizezi ceea ce iti aduce bani maine" a spus Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45 pentru Business24.
Domeniile prioritare pentru investitii
In ceea ce priveste domeniile asupra carora ar trebui sa se indrepte investitiile, Corina Martin, presedintele ANAT crede ca infrastructura turistica ar trebui sa fie o prioritate.
"Este vorba de drumuri, de indicatoarele turistice, de facilitatile pe care o zona turistica trebuie sa le indeplineasca ca... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:50
Situatia turismului romanesc s-ar putea imbunatati considerabil, pe fondul problemelor aparute in Grecia si al schimbarilor aparute pe acest segment in Turcia, potrivit Fundatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Turismul romanesc ar putea profita de pe urma problemelor inregistrate pe acest segment in Grecia, tara afectata de instabilitatea politica si de pericolul iesirii acestei tari din zona euro. In acest context, in industria turismului au loc relocari, iar tur-operatorii straini se reorienteaza, astfel ca Romania poate sa castige un aflux semnificativ de turisti straini.
Romania mai are o alta oportunitate, care rezulta din faptul ca Turcia, o tara cu o dezvoltare turistica ridicata si cu traditie pe pietele vest si est-europene, a ridicat tarifele pentru sezonul 2012, profitand de brandul de tara. Aceasta masura a dus la scaderea cererii de pachete turistice in Turcia.
Instabilitatea socio-economica din Grecia si cresterea tarifelor in cazul pachetelor turistice in Turcia determina o nisa in turism de pe urma careia pot profita pe plan european doar doua tari, Romania si Bulgaria. Desi Bulgaria are o colaborare exterm de lunga cu operatorii germani, ultimele doua luni au adus o usoara scadere a prezentei turistilor germani pe litoralul bulgaresc. Acestia pot fi considerati o tinta reala pentru turismul romanesc, considera reprezentantii FPTS.
Romania are nevoie insa de modificari importante in sistemul turistic pentru a atrage persoanele care... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 13:19
Turismul romanesc si reprezentantii acestuia trebuie sa invete de la modelele de succes din jurul sau.
Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural.
In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Totusi, in conditii asemanatoare, cum a ajuns Bulgaria ca in 2011 sa atraga peste 9 milioane de turisti straini si asta intr-o perioada marcata de criza economica?
Reteta succesului bulgaresc
Pentru a intelege mai bine ascensiunea turismului bulgaresc trebuie sa pornim de la bazele lui. Bulgaria, ca si Romania, a pornit de la aceleasi hoteluri contruite pe timpul comunismului. Pentru a atrage turistii, in special pe cei germani, bulgarii au inceput sa achizitioneze licente de la marile lanturi hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia.
Aceste licente insa nu au insemnat pentru hotelieri aducerea turistului german pentru a admira siglele celebre. Aceste licente s-au dat si se prelungesc si astazi pe criterii stricte.
O astfel de licenta se obtine printre altele prin obligativitatea licentiatului de a face investitii in unitatea hoteliera. In plus, de foarte multe ori, in hotel activeaza un manager din partea companiei ce atribuie licenta.
Personalul... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 14:20
Turismul romanesc este in continuare in agonie din cauza barierelor puse investitorilor straini, ceea ce a dus la un patronat de slaba calitate si, indirect, un personal nepregatit, a lipsei infrastructurii de transport si a unui marketing precar, apreciaza analistii economici.
"Toata lumea vorbeste de lipsa infrastructurii fizice si nimeni de infrastructura umana. In strainatate, in turism lucreaza cel mai bine platiti angajati dupa cei din sistemul bancar. Ai nostri patroni nu-si trimit oamenii sa invete limbi straine pe motiv ca a doua zi vor pleca in Spania sau Italia. Daca facem turism cu oameni nepregatiti, nici nu ne putem astepta la rezultate", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
Economsitul-sef al Bancpost, Dan Bucsa, vede starea deplorabila a turismului romanesc ca o consecinta a politicii de a opri intrarea marilor investitori pe aceasta piata, ceea ce a permis promovarea unor antreprenori locali nepriceputi, selectati pe alte criterii decat cele de performanta.
"Cred ca principala cauza din turism este costul intrarii. De fapt, noi nu i-am invitat niciodata pe straini sa investeasca aici. Investitiile sunt atomizate si de proasta calitate. Diferenta de calitate este foarte mare", a spus Bucsa.
Turismul, care aducea cateva sute de milioane, acum aduce deficit
Analistii au relevat ca evolutia turismului a fost descendenta in ultimii ani, in ciuda unor declaratii care indicau iesirea din criza a acestui sector.
"In timpul crizei,... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 16:41
Calitatea serviciilor si infrastructura slaba afecteaza capacitatea Romaniei de a incasa mai multi bani din turism, fiind necesare atragerea mai multor investitii straine in acest domeniu, imbunatatirea semnificativa a infrastructurii rutiere si know how-ului, dar si "educarea" angajatilor.
"Desi are unul dintre cele mai ridicate potentiale din turism din regiune (peisaje naturale si biodiversitate), Romania atrage destul de greu turisti straini care sunt dispusi sa cheltuiasca, in medie, de 12 ori mai mult decat cei autohtoni", a declarat intr-un comunicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
Banca estimeaza, intr-un raport, ca fluxurile din balanta turismului ar putea creste cu 1-1,5 miliarde euro in 2016 prin atragerea mai multor investitii straine directe, care ar contribui la imbunatatirea serviciilor si ar pune bazele pentru cresterea numarului de turisti straini, precum si a duratei sejururilor petrecute in Romania.
"Investitiile organice alaturi de patrunderea capitalului strain in turism ar putea genera fluxuri aditionale de 1-1,5 miliarde euro in balanta turismului in 2016", se arata in raport.
Raportul face referire la opt tari din Europa Centrala si de Est, respectiv Austria, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Croatia, Slovacia si Romania.
Dintre tarile vizate, Romania atrage cei mai putini turisti straini, alaturi de Slovacia, potrivit raportului BCR, care citeaza datele Eurostat. Totodata, turistii straini petrec cele mai scurte perioade in... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 14:15
Ministrul turismului si dezvoltarii regionale, Elena Udrea, scrie pe blogul sau ca turismul romanesc poate reveni in forta dupa perioada de criza, adaugand ca investitiile in turism vor continua cu prioritate acolo unde exista potential si este nevoie de reamenajari, informeaza NewsIn."Anul trecut, turismul a fost afectat de criza si in general, de un sentiment de incertitudine legat de problemele economice. Am discutat si cu responsabilii de turism din alte tari.
Toata lumea statea cu ochii pe prognozele economice pentru 2010. Anul asta, si vad asta din toate discutiile, toata lumea priveste optimist, de genul "I'm back". Sunt un om realist, dar am invatat ca gandirea pozitiva reprezinta 50% din reusita", scrie ministrul turismului pe blogul sau.Elena Udrea spune ca este optimista in legatura cu turismul romanesc pentru ca "anul acesta se va vedea soarele dupa furtuna in economia mondiala, iar Romania va reveni de asemenea la crestere economica"."Am in minte un plan special pentru reabilitarea unor statiuni de traditie, care sa refaca parfumul istoric. Exista de asemenea, de anul trecut, o strategie pentru refacerea turismului balnear despre care vom vorbi pe larg la momentul potrivit. Ca o paranteza, am avut de curand surpriza ca intr-o discutie in colegiu, sa vad ca Baile Herculane, Caciulata, Calimanesti sunt recunoscute nu numai de cei mai in varsta, ci si de cei mai tineri", spune ministrul turismului pe blogul sau.Elena Udrea reaminteste ca in acest an revine in... mai mult
Sambata, 13 Februarie 2010, ora 14:18