Un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare in judetul Vaslui, pana la sfarsitul anului 2015, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro, se arata intr-un raport intocmit de Consiliul Judetean.
Potrivit unui raport intocmit de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare pana la finele anului 2015 in judetul Vaslui, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro.
Pe langa cele 437 de turbine amplasate in 24 de comune vasluiene si orasul Negresti, va fi construita si o centrala electrica eoliana in comuna Solesti.
Cele mai mari investitii in parcuri eoliene se vor face in comuna Falciu, unde se vor construi trei parcuri eoliene, in valoare de peste 23 de milioane de euro.
"Valoarea totala declarata de firmele care au obtinut autorizatiile de constructii pe cele 27 de parcuri eoliene se ridica la 434,3 milioane lei. Cu exceptia a opt dintre ele, lucrarile sunt incepute in alte 16 locatii, in alte trei fiind deja finalizate si date in exploatare", a declarat directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Capacitatea totala de energie electrica ce va fi produsa de cele 27 de parcuri eoliene din judetul Vaslui se va ridica la 917,4 MW, aproape echivalentul hidrocentralei de la Portile de fier I, cea mai mare capacitate de productie a energiei electrice din Romania, exceptand centrala nucleara de la Cernavoda. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:34
Grupul chinez Sinovel, cel mai mare producator chinez din domeniul eolian si numarul doi mondial, intentioneaza sa intre intr-un parteneriat cu uzinele Faur, detinute de fratii Emil si Marius Cristescu, si sa inceapa productia de turbine eoliene la Bucuresti.
"Recent, o misiune a Departamentului Afaceri Internationale a grupului chinez Sinovel a vizitat firma bucuresteana Faur. Cu acest prilej au avut loc discutii cu managementul societatii privind realizarea unor proiecte in domeniul energetic, in parteneriat cu firma bucuresteana", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert.
Directorul general al Faur, Mariana Hristea, a declarat agentiei MEDIAFAX ca firma chineza intentiona sa deschida o fabrica. Vizitand Faur, chinezii au decis sa produca in uzina bucuresteana.
"Vor sa produca in fabrica noastra, pentru ca au constatat ca avem capacitatea necesara. Daca perfectam contractul cu ei vom face investitii importante si vom cumpara linii de productie noi", a spus Hristea.
Ea a afirmat ca negocierile sunt in derulare, iar un contract cu firma din China ar putea fi semnat in urmatoarele luni.
"Vor produce in parteneriat cu noi turbine eoliene. Ei vor veni cu know-how-ul, iar noi cu capacitatile de productie", a mai spus Hristea.
Grupul Sinovel opereaza in Romania doua proiecte de capacitate medie si intentioneaza sa-si continue dezvoltarea prin constructia de parcuri eoliene. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:18
Liderul industriei eoliene, Vestas Wind Systems, si liderul industriei grele din Japonia, Mitsubishi Heavy Industries, pun la cale un joint venture, pentru construirea celei mai puternice turbine eoliene offshore.
Zvonurile despre aceste discutii circula inca din august, insa abia saptamana trecuta, directorul financiar al companiei Vestas a dezvaluit ca turbina va avea o capacitate de productie de 8 MW, fiind astfel cu 30% mai puternica decat cea mai performanta eoliana construita pana in prezent.
"Un joint venture ar avea sens. Mitsubishi poate contribui cu expertiza industriala, forta financiara si acces la piata japoneza, iar Vestas vine cu tehnologie si experienta in acest sector", a declarat pentru Bloomberg Haakon Levy, analist al DNB Markets.
Mai mult, pentru castigarea unui avantaj in negocieri, Vestas a obtinut si finantare in valoare de 900 milioane de euro. Anuntul a crescut pretul actiunilor cu 21%, in cursul zilei de marti.
Cel mai temut competitor al Vestas este Siemens, care conduce deocamdata sectorul eolienelor offshore. Germanii testeaza o turbina de 6 MW, in contextul in care producatorii incearca sa diminueaze cheltuielile de mentenanta si instalare, prin dezvoltarea unor turbine cu capacitate mai mare. Mai mult, Siemens are in vedere proiectarea unei turbine de 10 MW in viitor.
Germania, Danemarca si Marea Britanie se numara printre tarile cu investitii in crestere in sectorul eolienelor plantate in apa, pe masura ce producerea energiei... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 12:38
Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din Parcurile eoliene Fantanele-Cogealac a fost conectata la sistemul national de distributie al energiei electrice, a declarat vineri, la Drobeta Turnu Severin, purtatorul de cuvant al Grupului CEZ, Angelica Barbu.
Potrivit sursei citate, capacitatea totala instalata a echipamentelor de producere a energiei electrice in cel mai mare parc eolian continental din Europa este de 600 MW, acesta putand sa asigure in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
'Prima turbina a intrat in exploatare la 1 iunie 2010. Ultima a fost conectata la retea la mai putin de doi ani. In perioada dintre cele doua evenimente, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh energie electrica', a precizat Barbu.
In context, reprezentanta CEZ Distributie a mai aratat ca pentru rentabilizarea investitiei se foloseste o tehnologie de ultima generatie a turbinelor eoliene care asigura eficienta si siguranta ridicate intr-o gama larga de conditii meteo, marind semnificativ capacitatea de productie a Parcului eolian Fantanele-Cogealac.
La randul sau, managerul proiectului, Ondrej Safar, a aratat ca Grupul CEZ a achizitionat proiectul pentru construirea Parcului eolian Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008, investitia totala a Grupului CEZ ajungand la 1.1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti), putin dupa primele trei trimestre ale anului 2012, parcul respectiv... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:16
Compania germana REpower Systems, filiala a Suzlon Group, va livra opt turbine eoliene in Romania, printr-un contract cu P.E. DEUS EX S.R.L., o firma romaneasca ce apartine WSB International.
Acestea sunt destinate parcului eolian de la Margineni, care urmeaza sa fie pus in functiune pana in toamna lui 2013.
Pe langa acest contract, REpower Systems este deja prezenta pe piata romaneasca prin compania infiintata la Bucuresti, Repower Systems DTE Romania SRL, anunta Business Line.
"Suntem bucurosi sa lucram cu WSB International ca partener cu experienta pentru a implementa primul nostru proiect in Romania. Piata romaneasca are un potential imens de care vrem sa profitam", a declarat Jan Gasche, directorul Repower Systems DTE Romania SRL.
Turbinele REpower pentru parcul de la Margineni sunt de tip 3.2M114, cu o capacitate de 3,2 MW si un rotor de 114 m in diametru.
REpower a implementat deja mai multe proiecte in Polonia si Republica Ceha, alaturi de compania mama, WSB Neue Energien.
Perspectivele Romaniei pe piata energiei regenerabila
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
Cat de atractiva este Romania pentru investitiile in sectorul energiilor regenerabile
In acest context, guvernul a elaborat o... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:17
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40
Mihai Razvan Ungureanu a anuntat joi, la Varsovia, ca in cadrul intalnirii bilaterale cu primul ministru al Chinei Wen Jiabao, s-a discutat despre cateva proiecte care "pot capata consistenta foarte curand", enumerand varianta ca Romania sa devina un hub regional, cu ajutorul unor firme chineze.
"Am discutat despre posibilitatea ca Romania sa devina un centru regional, un hub regional pentru producerea de catre firme chineze de profil a turbinelor eoliene, a tot ceea ce inseamna tehnologie de inalt nivel utilizabila in producerea de energie regenerabila, produse pe care apoi sa le putem exporta in piata europeana", a declarat premierul Ungureanu.
Potrivit acestuia, "continutul discutiei a fost extrem de pragmatic". "Nu am vorbit despre proiecte care se aseaza bine pe hartie, ci despre proiecte intr-un numar mai mic, dar care pot capata consistenta foarte curand. Dialogul pragmatic la nivel economic este cel care trebuie sa reprezinte continutul real si de viitor al relatiei bilaterale dintre Bucuresti si Beijing", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.
Primul ministru a subliniat ca "intresul major al guvernului roman, in ceea ce priveste relatia cu China, in speta economica, este reprezentat de atragerea firmelor chineze care au potential investitional semnificativ, in proiecte de dezvoltare pe care partea romana le poate pune la dispozitie".
In context, premierul Ungureanu a aratat ca propunerile pe care le-au facut oficialii romani "au fost primite foarte bine... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 20:28
Electrica a anuntat ca la sfarsitul lui 2012 va inaugura doua parcuri eoliene pe care le construieste la Chirnogeni (judet Constanta) si Frumusita (judet Galati), anunta NewsIn, "In prezent se deruleaza procedura de achizitie a turbinelor eoliene pentru parcul eolian Frumusita, de 45 MW. In cursul lunii septembrie, urmeaza sa fie publicat anuntul de intentie pentru licitatia de turbine eoliene al parcului eolian Chirnogeni. Licitatia va fi demarata dupa obtinerea autorizatiei de constructie", se arata in datele transmise de Electrica SA.Parcul eolian de la Frumusita detine autorizatie de infiintare si are contractul de racordare semnat. Pentru parcul eolian Chirnogeni, se afla in curs de depunere documentatia pentru autorizatia de constructie, Electrica SA avand deja obtinut avizul tehnic de racordare. In cursul lunii august, urmeaza sa fie semnat constractul de racordare, spun oficialii companiei.Electrica SA este investitor unic la cele doua proiecte. Investitia totala in cele doua ferme eoliene s-ar putea ridica la circa 200 milioane euro.Oficialii societatii spuneau anul trecut ca parcul eolian de la Chirnogeni urma sa fie primul pus in functiune undeva la jumatatea lui 2011, astfel proiectele vor avea o intarziere de cel putin un an.Electrica SA a realizat in primul semestru din acest an un profit net de 115,61 milioane lei, cu 11% mai mic decat cel inregistrat in prima parte din 2010, de 131,03 milioane lei.De asemenea, compania de stat a avut in primele sase... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 10:04
Grupul elvetian Windex Group GmbH va construi prima fabrica de turbine si palete eoliene din Romania, in judetul Constanta, printr-o investitie de 25 milioane euro, a declarat marti pentru Agentia NewsIn Nicolae Eduard Simion, directorul general al filialei din Romania a grupului."In doua luni vom demara constructia acesteia, care va dura 12 luni si imediat dupa vom avea deja facute primele livrari.
Banii necesari investitiei sunt asigurati de grupul din care facem parte", a precizat Nicolae Eduard Simion.
Acesta a precizat ca in prezent se afla deja in negocieri cu posibili clienti.
"In final, vom avea 100 de angajati. Turbinele vor avea o capacitate incepand de la 225 kW la 2,5 MW", a precizat Nicolae Eduard Simion.
Potrivit acestuia, Windex si-a deschis la inceputul acestui an filiala din Romania, Windex Beast Technology, special cu scopul realizarii acestei fabrici. mai mult
Marti, 15 Iunie 2010, ora 13:31