Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune ca in prezent nu mai exista blocaje in ceea ce priveste realizarea Autostrazii Transilvania. In ceea ce priveste Autostrada Sibiu-Pitesti, Lucian Bode arata ca fie au inceput lucrarile, fie sunt demarate proceduri de achizitie pentru unele tronsoane, cu unele termene stabilite pentru toamna acestui an.
Lucian Bode a anuntat, vineri dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, ca "saluta" ceea ce a numit "decizia istorica pentru Romania" luata de Comisia Europeana, aceea ce a aproba finantarea in vederea realizarii a trei loturi din autostrada Sibiu - Pitesti.
"Vorbim despre 875 de milioane de euro fonduri europene pentru finantarea sectiunilor I, IV si V din Autostrada Sibiu - Pitesti, practic prima autostrada transcarpatica din Romania", a afirmat ministrul.
"De la un proiect, in noiembrie 2019, care se impiedica in gandac astazi avem un proiect care merge inainte cu certitudine, cu sectiunea I Sibiu - Boita in lucru, peste 20 la suta progres fizic, cu sectiunea V semnata Curtea de Arges - Pitesti si se lucreaza la documentatie urmand sa inceapa executia, cu sectiunea IV in procedura de achizitie si cu cele doua sectiuni de pe Valea Oltului, II si III, aproximativ 68 de kilometri cu procedurile de achizitie lansate pentru sectiunea II, termen 10 septembrie, iar pentru sectiunea II octombrie 2020", a explicat el.
Lucian Bode a adaugat ca si in ceea ce priveste Autostrada Transilvania demersurile au avansat, el aratand... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 17:52
Transilvania Trek, prima companie de management hotelier din Romania, anunta astazi startul operatiunilor la nivel national. In prezent, compania detine in portofoliul sau hotelul Double Tree by Hilton - City Plaza din Cluj-Napoca.
Pentru 2020, Transilvania Trek are in plan preluarea gestionarii unui nou proiect hotelier in Cluj, aflat in stadiu de constructie, precum si semnarea a cel putin doua contracte de management pana la finalul anului.
Transilvania Trek introduce pe piata autohtona conceptul de management hotelier pentru proprietari si investitori.
Astfel, compania acopera toate directiile de afaceri ale unui hotel, de la stabilirea si implementarea strategiei comerciale, la planul de mentenanta a cladirii si facilitatilor si managementul financiar.
Prin semnarea unui contract de management, proprietarul hotelului mandateaza compania sa gestioneze activitatea din cadrul hotelului si sa-si asume raspunderea asupra rezultatelor comerciale si asupra normelor legale de functionare a proprietatii.
De cealalta parte, proprietarul este informat in mod regulat despre strategia de dezvoltare si rezultatele inregistrate de hotelul aflat in administrare.
Potrivit companiei, un contract de management se incheie pentru o perioada de minimum zece ani, cu doua optiuni de extindere de cate cinci ani fiecare. Fiind un angajament pe termen lung, acesta permite exploatarea optima a resurselor imobiliare si stabilirea unor relatii durabile si eficiente cu toti... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:47
Sergiu Manea, CEO-ul Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat ca institutia ia in calcul sa-si amane planurile de investitii, ca urmare a introducerii noii taxe pentru banci.
CEO-ul BCR a precizat ca au luat aceasta decizie, deoarece banca trebuie sa creeze "un model economic viabil".
"Inseamna automat un efect in lant. Poate ca unele dintre investitiile pe care le doream sa le facem sa le punem in asteptare. Inseamna mai putine ordine catre economie. La nivelul nostru mititel", a detaliat Manea, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
Amanarea acestor investitii duce la scaderea increderii in economie, iar lipsa increderii "duce la mai putini oameni care iau credite", a punctat reprezentanul BCR.
"Nu suntem deosebiti de alti agenti economici", a subliniat Manea, facand o comparatie intre o banca si o companie. El a dat un exemplu simplu: daca unei firme ii creste cheltuiala de la 100 de lei la 119 lei, atunci va reveni la cheltuieli de 100 de lei.
"In conditiile in care exista cheltuielile la un anumit nivel, putem trage concluzia ca unii jucatori economici, in primul si in primul rand, vor incerca sa isi reduca cheltuielile interne. Asta inseamna, automat, mai putine investitii", a explicat Manea, modelul teoretic.
Taxa pentru activele financiare ale bancilor este de 0,1-0,5%, daca ROBOR mediu trimestrial este de 2-4%.
ARB si CPBR au organizat vineri o... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 13:17
Banca Transilvania reactioneaza dur la decizia guvernului de a impozita activele bancilor in functie de nivelul ROBOR, afirmand ca va avea consecinte grave asupra sistemului bancar, a economiei, asupra populatiei si antreprenorilor.
BT precizeaza, pentru Ziarul Financiar, ca aceasta taxa inseamna nationalizarea profiturilor, care va opri orice plan de dezvoltare al bancii in perioada urmatoare.
"Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat. Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman - Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM.
Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea businessurilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei", a precizat BT.
In acest context, subliniaza Banca Transilvania, "avand in vedere incertitudinea generata de discutiile legate de aceasta taxa, precum si turbulentele econonomice pe care taxarea... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 20:40
Managementul Bancii Transilvania (BT) a anuntat ca a fuzionat cu Bancpost pe 31 decembrie 2018.
"Suntem bucurosi sa anuntam ca Banca Transilvania si Bancpost au devenit o singura banca.
Este un pas inainte in povestea bancii noastre, in care achizitiile Bancpost, Victoriabank si Volksbank Romania au un loc aparte.
Prima reinventare BT a avut loc in anul 2001, odata cu inceperea extinderii la nivel national a retelei de unitati", au scris, intr-o declaratie comuna, reprezentantii managementului Grupului Bancii Transilvania, adica Horia Ciorcila (presedintele Consiliului de Administratie) si Omer Tetik (directorul general al BT).
Prin fuziunea cu Bancpost, Banca Transilvania ajunge la 3 milioane de clienti, iar Grupul Financiar Banca Transilvania la 10.000 de angajati.
Infiintata acum aproximativ 25 de ani, BT a creditat, in ultimii zece ani, aproape 75.000 de companii, a platit taxe la bugetul de stat de peste 3,7 miliarde lei si a investit peste 1,1 miliarde lei in dezvoltarea activitatii.
Integrarea Bancpost in BT a inceput in aprilie, dupa ce Consiliului Concurentiei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si-au dat acordul pentru realizarea fuziunii.
La finele lunii noiembrie 2017, BT a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.
Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 226 de milioane de euro din... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 20:31
Scaderea Bursei este semnificativa, iar investitorii sunt speriati pentru faptul ca prin aceasta taxa pe care statul vrea sa o impuna practic reduce din profiturile bancilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gusta, mentionand ca situatia s-ar putea clarifica dupa publicarea ordonantei de urgenta privind noile taxe in Monitorul Oficial.
"Scaderea este reala. Este o scadere semnificativa. Investitorii sunt speriati pentru faptul ca prin aceasta taxa pe care statul vrea sa o impuna practic reduce din profiturile bancilor. Reduce se pare substantial prin niste mecanisme care se pare ca nu au legatura chiar cu profitabilitatea lor, adica nu e corecta ancorarea in ROBOR. Pe de alta parte ar mai trebui sa ne gandim si sa vedem pasul doi, in momentul in care banca va fi obligata sa plateasca o taxa "pe lacomie", cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate catre clienti. Prin urmare, aceste costuri vor fi platite tot de catre populatie. Si ultimul aspect cred ca se refera la ce se intampla cu bancile mici sau cu jucatorii mai mici care s-ar putea sa aiba o problema reala in a plati aceste costuri motiv pentru care s-ar putea sa vedem o consolidare a pietei bancare in continuare. Adica o reducere a numarului de jucatori din piata. Si ma refer nu numai la piata bancara, ma refer la toate pietele unde discutam de o asemenea taxa. Unde profitabilitatea e mica, o taxa pe cifra de afaceri poate fi echivalenta cu... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 11:57
Instabilitate politica, perspectiva de afaceri neclara: investitorilor germani le este pusa la incercare increderea in mediul de afaceri din Romania. Si, totusi, business-ul german mai pune un picior in Transilvania.
Romania ramane un taram al surprizelor pentru straini - turisti sau investitori. Un prim contact al germanului, italianului sau austriacului cu Romania devine o avalansa de contradictii.
Tara era considerata pana nu demult repetentul Europei; printre cele mai sarace state ale Uniunii Europene; celebrele imagini cu carutele trase de cai intr-o tara UE au tot facut inconjurul mass media straine.
Ca dintr-un alt film, logo-urile Bosch, Continental, Deutsche Bank, Schaeffler, Dekra si altele le sar in ochi vizitatorilor, pe drumurile de la aeroporturi catre marile orase romanesti. Cladiri moderne, constructii din sticla si localuri hip distrug instantaneu imaginea intiparita de la distanta.
Si analizele economice din ultimii ani au adus rezultate surprinzatoare: in 2017, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE: aproximativ 7%.
In calitate de cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei si ca element deloc neglijabil al motorului cresterii economiei romanesti, germanii activeaza in momentul de fata cu circa 7.500 de companii in Romania.
Aproape 300.000 de oameni au gasit locuri de munca la firmele cu capital german.
AHK Transylvania Office, la Cluj
Cu toate neajunsurile si contradictiile de care s-au lovit in... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:27
Stiai ca poti vedea cele mai frumoase locuri din Transilvania calatorind timp de cinci zile cu trenul printre cetati medievale si facand cu mana ta ceea ce vechii mestesugari obisnuiau sa faca?
Din 2017 poti face asta datorita proiectului Transilvania Train, pus la cale de patru antreprenori romani din turism, din pasiunea lor pentru calatoriile cu trenul.
Ideea ii apartine lui Cristi Pitulice, un antreprenor cu o experienta de zece ani in turism si numeroase calatorii cu trenuri precum Transsiberianul, Glacier Express si Bernina Express. Dupa zeci de povesti despre frumusetea acestor experiente, a venit firesc si intrebarea: "De ce nu ar merge si in Romania?".
Asa s-a nascut Transilvania Train, fondat de Alina Deak si Oana Pricop, Managing Partners Free Spirit Travel, alaturi de Alexandra Grigore si Cristi Pitulice, Managing Partners Globe365 Travel Boutique: cu trei vagoane tip bistro si 100 de participanti.
Proiectul romanesc creste de la an la an, asteptand in 2018 alti 200 de calatori, care vor vizita 20 de fortificatii istorice si 6 orase medievale, de-a lungul a 600 de kilometri de cale ferata.
"Proiectul este unul costisitor (...), asteptarile si standardele in privinta calitatii serviciilor sunt mari, iar acest lucru se traduce in preturi pe masura", povesteste Alina Deak, intr-un interviu acordat Business24.
Ce experiente v-au inspirat in crearea conceptului Transilvania Train?
Ideea unui tren turistic prin Romania ii apartine lui Cristi... mai mult
Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 13:51
1Transilvania printului Charles si a demonicului personaj Dracula este perceputa in Occident ca un taram rural de secol XIX. Lipsa unei infrastructuri dezvoltate si a unei industrii performante lasa oricarui occidental impresia unei scufundari in vartejul timpului.
Cu toate acestea, vesticii dau sanse tinutului de a se dezvolta prin lobby-ul facut de mostenitorii familiilor nobile din regiune, proaspat reveniti pe taramurile stapanite odinioara de catre stramosii lor. Iar unii dintre acestia, incep sa aseze lucrurile pe un fagas normal, reluand reconstructia vechilor conace si castele si dezvoltand incet-incet afaceri care sa impuna un model de dezvoltare durabila in comunitati, relateaza publicatia Bloomberg.
Inapoi la origini
Alexander Roy-Chowdhury, mostenitorul familiei Mikes din Zabala a parasit Londra pentru a reveni pe domeniul detinut pana la venirea comunismului de catre bunicii din partea mamei. Din fericire, aceasta a apucat sa ia calea Vienei inainte de a fi arestata si condamnata in seria de procese din anii'50, casatoria ei cu un print bengalez dand o nota exotica noii linii a fostilor latifundiari transilvaneni.
Roy-Chowdhury a revenit in Zabala pentru a deschide o afacere in silvicultura si exploatarea lemnului, dar si pentru a promova turismul rural, pe fostul domeniu al familiei deschizand o pensiune turistica. "In ciuda conditiilor dificile, incercam sa dezvoltam afaceri sustenabile si sa cream un mediu care sa retina forta de munca tanara in... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 16:30