Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, sustine ca - din cauza lipsei investitiilor - tara noasta risca sa nu isi poata asigura necesarul de energie, intr-o iarna geroasa.
Prezent la o dezbatere organizata de publicatia specializata Focus Energetic, ministrul Virgil Popescu a vorbit despre problemele majore ale sistemului energetic romanesc, despre riscurile pe care acestea le produc, dar si despre solutii.
"Din informatiile pe care le am, avem inmagazinati aproape 3 miliarde de metri cubi (aproape un sfert din consumul anual al Romanaiei - n.red.). Rezervele de carbune sunt si ele la un nivel destul de bun.
Dar asta nu ne va ajuta prea mult in zielele de frig, in care se ating varfuri de consum.
Eu cred ca este bine ca s-a inmagazinat o cantitate mai mare de gaze. Problema este ca degeaba avem o cantitate atat de mare, daca nu avem si capacitatea de a-l extrage din depozite, cand avem nevoie de el. Degeaba il avem daca nu putem extrage zilnic mai mult de 28 de milioane de metri cubi (in scadere pana pe la 15 miliarde de metri cubi, in a doua parte a lunii februarie).
Exista posibilitatea ca, in primavara, sa ramana in depozite o cantitate mare de gaze (din cauza incapacitatii de a le extrage la timp, in conditiile in care, pe masura ce se golesc, depozitele sunt mai greu de exploatat - n.red.). Iar asta inseamna ca in acele cantitati ramase s-au imobilizat bani.
Cred ca avem nevoie de un program serios de investitii pentru... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 12:28
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a adoptat o serie de reglementari astfel incat companiile din sectorul energetic si de gaze naturale sa realizeze investitii de 16 miliarde de lei in urmatorii cinci ani, a declarat, luni, Dumitru Chirita, presedintele ANRE, la conferinta InvesTenergy.
"In ultima perioada am adoptat o serie de reglementari in domeniul energiei electrice si a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica, dar si pentru cresterea capacitatii de inmagazinarii a gazelor naturale. Suma totala pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depaseste 16 miliarde de lei pentru urmatoarea perioada pana la cinci ani. Suma respectiva o regasim in tarifele reglementate, pentru activitatile de care vorbeam mai devreme. Sunt bani care vor contribui la cresterea sigurantei in alimentare si continuitate in aprovizionare cu gaze naturale si energie electrica", a spus Dumitru Chirita.
El a afirmat ca Autoritatea are in vedere cresterea capacitatii de inmagazinare care se ridica in prezent la 3,1 miliarde Nmc (normali metri cubi n.r).
"Apreciez ca in perioada urmatoare, doi - trei ani de zile, ar trebui sa se dubleze. Cel putin sa se dubleze pentru a avea o securitate in aprovizionate cu gaze naturale mult peste ceea ce este astazi", a afirmat Dumitru Chirita.
Presedintele ANRE a mentionat ca la aceasta data exista inmagazinate... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 10:55
Directorul General al Transgaz S.A. ("Transgaz"), domnul Ion Sterian si Directorul General al Black Sea Oil & Gas SRL ("BSOG"), domnul Mark Beacom, au semnat astazi la Corbu ordinul de incepere a lucrarilor pentru proiectele celor doua companii in vederea preluarii productiei provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia ("Proiectul MGD") in Sistemul National de Transport ("SNT").
La eveniment au participat Ministrul Economiei, Niculae Badalau, si seful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache, care a prezentat mesajul Premierului Romaniei, Viorica Dancila.
Proiectul Transgaz "Extindere SNT Vadu-T1" consta in construirea unei conducte cu diametrul de O20" (Dn 500), proiectata pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, in lungime totala de aproximativ 24,37 km, care va conecta Tarmul Marii Negre cu Sistemul National de Transport - conducta T1 pe directia Tarmul Marii Negre - Corbu - Sacele - Cogealac - Gradina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021, potrivit unui comunicat de presa remis Business24.
Proiectul MGD consta in saparea a cinci sonde de productie (o sonda pe zacamantul Doina si patru sonde pe zacamantul Ana), un ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie automatizata amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:05
Compania de stat Transgaz (TGN) ia in calcul realizarea unor emisiuni de obligatiuni sau imprumuturi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Banca Mondiala pentru finantarea investitiilor, intrucat nu reuseste sa atraga fonduri nerambursabile suficiente.
Alte metode prin care ar putea obtine finantari sunt participarea la programe derulate de "autoritatile competente" ale statului si obtinerea, de la Uniunea Europeana, a statutului de "proiect de interes comun" pentru investitiile de interes regional, se arata intr-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2013-2017 elaborat de Consiliul de Administratie al Transgaz.
Documentul citat precizeaza ca, "din nefericire", doua din trei proiecte finantate cu fonduri europene au primit cereri de returnare a finantarii din cauza descoperirii unor nereguli.
Programul de modernizare si dezvoltare a companiei va pune accentul pe dezvoltarea sistemului de transport al gazelor si pe eficienta, mai mult decat pe modernizarea si retehnologizarea conductelor, chiar daca 71% din conducte au durata de functionare depasita.
2014, un an "crucial" pentru viitorul Transgaz
Conducerea Transgaz considera ca anul 2014 va fi unul "crucial" in "definirea viitorului companiei".
Trebuie subliniat ca acest plan de dezvoltare este un plan minim care va fi ajustat odata cu clarificarea nevoilor viitoare ale unor proiecte importante, cum ar fi exploatarea si transportul zacamintelor semnificative de gaze... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 13:45
Cererea de actiuni Transgaz din partea micilor investitori este de aproape trei ori peste titlurile disponibile pe aceasta transa, subscrierile insumand 19 milioane euro, in conditiile in care investitorii au fost atrasi de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei derulate de stat.
Pana marti, in jurul orei 12:00, transa subscrierilor mici (intre 10 si 1.000 de actiuni) era suprasubscrisa de aproape trei ori. Pe aceasta transa sunt alocate 7% din toate actiunile scoase la vanzare de stat.
"Astazi aproape ca nu s-a intamplat nimic pe transa mica. Pana luni a fost nebunie", a afirmat un broker.
Interesul ridicat pe aceasta transa este determinat de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei. In urmatoarele sase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.
Micii investitori pot subscrie actiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/actiune, iar pretul de vanzare este determinat in functie de subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, la care se aplica discountul de 3% - 5%.
Subscrierile pe aceata transa valoareaza in prezent 84,5 milioane lei (19,1 milioane euro).
Astfel, statul ar urma sa incaseze de pe aceasta transa 20 milioane lei (4,5 milioane euro), daca pretul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei si se va aplica un discount de 5%. Daca pretul va fi stabilit la maximul din oferta si se aplica acelasi discount de 5%, valoarea acestei transe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:05
Bugetul consolidat al companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH Austria pentru primul trimestru din 2013 si modificarea cotei de participare a Transgaz in cadrul companiei vor fi analizate in 29 ianuarie 2013.
In cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor se va supune aprobarii modificarea cotei de participare detinuta de SNTGN Transgaz in cadrul companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH de la 17,38% la 17,48%, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Transgaz
Proiectul Nabucco, un consortiu din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania), are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene.
De asemenea, in cadrul AGEA se va supune aprobarea desfiintarii a trei sectoare din cadrul societatii Transgaz Medias. Este vorba despre Sector Campia Turzii din cadrul Exploatarii Teritoriale Cluj, Sectorul Buzau din cadrul Exploatarii Teritoriale Braila si Sectorul Manesti - Exploatarea Teritoriala Bucuresti. Totodata, ar putea fi desfiintata si Exploatarea Teritoriala de Tranzit Constanta. mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 15:20
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) estimeaza ca in acest an va avea venituri de 1,53 miliarde de lei (338 milioane euro), in crestere cu aproape 4,8% fata de valoarea de 1,46 miliarde de lei inregistrata anul trecut, dar profitul net este prognozat sa scada cu 6,4%.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei de stat, profitul net estimat pentru acest an este de 355 milioane de lei (78,3 milioane euro), fata de 379,5 milioane de lei in 2011.
Cheltuielile companiei ar urma sa stagneze la valoarea de un miliard de lei.
Cheltuielile pentru investitii sunt bugetate la 290 milioane de lei, mai mari cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acestea s-au ridicat la valoarea de 176 milioane de lei.
Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca listarea la bursa a Transgaz va fi realizata la mijlocul lunii septembrie.
Florin Georgescu: Listarea Transgaz, programata in septembrie mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 17:25
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Sibiu, ca va cere un control "riguros" la Romgaz si Transgaz pentru a vedea cum s-au folosit banii, spunand ca s-a terminat cu societatile de stat "pusculite pentru partid".
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul pe care il conduce nu are de gand sa mute sediile celor doua societati din Medias, dar ca va cere un control pentru a vedea cum au fost folositi banii in cadrul acestora.
"In ceea priveste Guvernul USL nu exista nicio discutie, Transgaz si Romgaz raman acolo unde sunt, la Medias, dar va fi o schimbare fundamentala. Gata cu numirile politice si afacerile pentru partid. Voi cere un control riguros pentru a vedea cum s-au folosit banii la Romgaz si Transgaz.
Nu vom schimba directorii PDL-isti cu directori USL-isti, Romgaz si Transgaz reprezinta nu numai o bogatie a Mediasului, a Sibiului, ci a intregii tari, si trebuie folosita pentru toata tara. Nu e o chestiune de o zi sau doua, ci una de principiu, gata cu afacerile pe spinarea societatilor de stat si gata cu societatile de stat pusculite pentru partid", a afirmat Ponta.
In ceea ce priveste vanzarea unor pachete minoritare de actiuni ale acestor doua societati, Ponta a declarat ca banii obtinuti nu vrea sa ii directioneze intr-un fond de rezerva, asa cum era intentia guvernului anterior.
"Acei bani, fostul guvern vroia sa ii bage la buget si sa ii foloseasca pentru proiecte electorale. Eu sunt de parere ca banii obtinuti sa ramana in societati... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:20
Transportatorul national de gaze naturale Transgaz SA din Medias si-a planificat pentru acest an investitii de circa 413 milioane lei, cu 30% mai mari fata de cele realizate anul trecut, de 317 milioane lei, a declarat pentru NewsIn directorul Directiei de Strategie al companiei, Elisabeta Ghidiu. "Investitiile de 413 milioane lei programate pentru acest an vor fi directionate atat spre lucrari noi, cat si spre proiecte in curs de derulare. Din suma totala, 183 milioane lei vor merge in programul de modernizare si dezvoltare, iar 230 milioane lei vor fi alocate pentru reabilitarea unor conducte de gaze", a declarat Elisabeta Ghidiu.
De asemenea, Transgaz vrea sa isi majoreze capitalul social cu 14% (adica aproape 112 milioane euro), in acelasi timp cu listarea pe bursa a unui pachet de 15% din actiuni, a afirmat Elisabeta Ghidiu.
Potrivit unui comunicat emis luni pe site-ul companiei, Transgaz a trimis catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) o nota de fundamentare in care a cerut ca "in paralel cu vanzarea pachetului de 15% de catre stat sa se faca si o majorare de capital, astfel incat actiunile pe care le vom emite pentru majorare sa fie vandute direct pe bursa".
Directorul Directiei de Strategie al Transgaz mentioneaza ca societatea a propus aceasta majorare de capital pentru a finanta investitiile.
"Am facut calculele astfel incat statul sa ramana actionar cu 51% la Transgaz.
Prin vanzarea la bursa a celor 15% din actiuni, banii... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 14:22