Investitiile in terenuri arabile nu sunt o modalitate stralucita pentru a face bani insa un grup de familii germane instarite pariaza ca astfel pot sa contracareze dobanzile reduse oferite de banci, transmite Bloomberg.
Aceste familii, printre care se numara si descendentii producatorului de avioane Claude Dornier, au cumparat terenuri agricole in Romania si Uruguay iar acum incep sa se orienteze spre o regiune si mai indepartata.
"Consideram ca Australia este foarte interesanta. Este singura tara dezvoltata din lume care dispune de terenuri agricole la preturi rezonabile", a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupa de investitiile familiilor respective.
Apetitul pentru terenuri agricole a crescut in ultimii 20 de ani pe masura ce investitorii incearca sa cumpere active pentru a se proteja de inflatie si recesiune. Ruettgers, care descrie investitiile in terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare impotriva crizei, a subliniat ca mizeaza pe un randament de sase pana la noua procente pe an.
"Populatia creste, terenul se imputineaza iar cererea de alimente este in crestere", a subliniat Dirk Ruettgers.
Ideea de a investi in terenuri arabile a aparut cand familia lui Silvius Dornier a decis sa ii vanda actiunile pe care le detinea la constructorul de avioane Dornier-Werke si sa gestioneze activele printr-o companie de investitii. Ulterior, in 2005, a fost infiintata compania Do Investment sub forma unui asset... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:00
Investitorii straini sunt atrasi de terenurile agricole din Romania deoarece acestea costa mult mai putin decat in Germania sau in Marea Britanie.
Spre exemplu, compania agricola germana ASI Europe GmbH detine circa 4.000 de hectare in Romania, iar Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta un proiect fermier in tara noastra, scrie Bloomberg.
De asemenea, Velcourt Group Plc din Marea Britanie a anuntat in anul 2013 ca va intra pe piata romaneasca.
In tara noastra, un hectar de teren agricol costa in medie 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Regatul Unit, arata firma Savills Plc.
LAPAR: Chinezii nu sunt interesati de agricultura romaneasca
Romania are cei mai multi proprietari agricoli din Uniunea Europeana - 3,86 milioane in anul 2010, adica 31 la suta din totalul UE. Astfel, o proprietate agricola are o marime medie de 3,4 hectare, comparativ cu 14,2 hectare, la nivelul UE, si cu 53,9 hectare in Franta, cel mai ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 11:50
Pretul terenurilor agricole din Romania, mult mai mic decat media europeana, ii incurajeaza pe investitorii straini sa pregateasca noi proiecte si chiar sa viseze la randamente de minim 10%.
Pana acum, mai mult de 5% din suprafata agrara a tarii apartine strainilor, iar eforturile timide si nesiguranta autoritatilor nu ii sperie pe cumparatori.
Britanicii de la companiile Velcourt Group si Mintridge International au anuntat ca sunt gata sa investeasca pana la 20 de milioane de euro in proiecte pe piata din Romania. Directorul general Velcourt Group, James Townshend, recunoaste ca Romania este atractiva pentru investitii, mai ales datorita perspectivele de crestere a valorii activelor si calitatea terenului agricol.
Townshend se asteapta ca proiectele pe care le va dezvolta in Romania vor aduce randamente de peste 10%, atat din operatiunile de exploatare agricola cat si prin cresterea preturilor terenurilor.
"Vom obtine randamente in doua feluri: vom creste productivitatea si vom reduce costurile si exista potential pentru operatiuni foarte profitabile in agricultura, ca urmare a calitatii foarte bune a solului", a spus directorul Velcourt Group, citat de Bloomberg.
Pretul terenurilor va ajunge la 7.000 de euro pe hectar
Seful companiei britanice estimeaza ca pretul terenurilor agricole va creste, in urmatoarii sase-sapte ani, pana la o medie de 7.000 de euro pe hectar.
In prezent, Preturile terenurilor agricole din Romania sunt printre cele mai scazute... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 09:11
Cresterea economica de la finalul anului trecut s-a datorat, in mare parte, agriculturii si a recoltei bune din toamna, cifrele inregistrate atunci reducand inflatia si sporind PIB-ul.
Anul agricol din 2012 nu se anunta insa la fel de bun. Intrebarea este, cum se mai vand terenurile agricole?
La inceputul anului, analistii se aratau optimisti cu privire la recolta de anul acesta, dupa ce norii au adus ploile peste intreaga tara. Cateva saptamani mai tarziu, toata lumea se arata ingrijorata ca toate plantele vor putrezi de la atat de multa apa. Acum, dupa atat de multa seceta, culturile sunt iar amenintate, iar analistii anunta o scadere a productiei agricole si, in consecinta, o crestere a preturilor.
In ciuda faptului ca Romania are foarte multe terenuri agricole nelucrate, strainii se inghesuie sa faca achizitii la noi in tara. Impinsi de preturile exagerate ale terenurilor agricole din alte state, investitorii vin pe plaiurile mioritice, unde terenul este ieftin si fac afaceri.
Din fericire pentru doritori, pretul terenurilor agricole listate pe site-urile de imobiliare pot fi considerate "modice" de cei care au destuli bani, incat sa faca un business din lucrarea pamanturilor romanesti.
Iata cateva dintre ofertele disponibile pe imobiliare.ro:
In judetul Ilfov, cel mai ieftin teren agricol se afla in apropiere de Centura a II-a a Bucurestiului, langa Glina. Aici, proprietarul ofera terenul de 300 de hectare cu un pret care atinge 199 euro/hectar.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:45
Pentru ca nu mai au incredere in euro si nici in investitii financiare, nemtii cu bani isi plaseaza economiile in proprietati imobiliare. Consultantii finaniari spun ca romanii cu bani ar face bine sa mizeze pe achizitia de teren agricol, pentru ca preturile sunt mici, fata de UE, iar criza alimentara se acutizeaza.
Randamentele sumbre ale multor active in timpul crizei financiare precum si indoielile crescande privind promisiunile politicienilor si bancherilor centrali de a mentine euro drept depozit sigur de valoare, i-au determinat pe multi dintre cei 800.000 de milionari ai Germaniei sa-si protejeze averea prin cumpararea de proprietati, potrivit unui raport de al agentiei imobiliare germane Engel & Volkers.
Investitia in imobiliare, mai "palpabila
"Oamenii au avut experiente teribile cu alte investitii - fonduri mutuale sau actiuni. Ei vor ceva palpabil", a declarat Kai Enders, membru in board-ul Engel & Volkers pentru proprietati rezidentiale. "Preturile sunt in crestere rapida in varianta de lux comparativ cu restul pietei. Oamenii au perceptia ca cu cat locatia este mai buna cu atat mai sigura este investitia", a precizat el.
Adrian Manaila, actionarul majoritar al casei de brokeraj EldaInvest, a declarat pentru Business24 ca in momente dificile pentru economie, dar si pentru piata de capital, cei care au bani ar trebui sa urmeze indemnul celebrului investitor american Warren Buffet, care spunea ca, atunci cand celorlalti le este frica, tu trebuie sa... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:46
Alaturi de Laos, Indonezia si Liberia, Romania se afla in topul tarilor unde companiile straine detin suprafete mari de teren agricol, potrivit unui raport realizat de Grain, o agentie non-guvernamentala ce sprijina micii fermieri.
La nivel global, cele mai multe terenuri agricole detinute de straini se afla in Africa, unde strainii detin peste 1% din suprafata agricola, in 20 de tari din cele 56 de pe continentul african, scrie Actmedia.
In Liberia, companiile straine controleaza 67% din terenurile agricole, adica 200.000 de hectare, in timp ce in Sierra Leone, 15% din terenul agricol e inchiriat pe termen lung sau detinut de straini.
Aceeasi situatie se intalneste si in cateva tari din America de Sud, in Paraguay si Uruguay, unde strainii detin un sfert din terenurile agricole.
Cu 7% din teritoriile agricole detinute de straini, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste tarile europene, al caror teren agricol se afla in mainile companiilor straine.
Procentul de 7% din suprafata arabila controlata de straini, insumeaza 700.000 de hectare, in valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In tara noastra, investitorii exploateaza terenurile agricole prin intermediul unor companii locale, deoarece cetatenii straini nu pot achizitiona terenuri decat daca au domiciliu stabil in Romania sau cumpara teren ca persoana juridica.
In topul tarilor al caror teren arabil e detinut de straini, Romania e... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:01
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca se pregateste in perioada urmatoare un demers catre UE "pentru a intra intr-un moratoriu" ca pana in 2020 Romania sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti.
"Trebuie vazut faptul ca noi avem o legislatie in acest domeniu. Este o lege care se regaseste in Codul Civil si care prevede doua restrictii, si anume: nu pot detine teren in Romania persoanele fizice care nu au domiciliul in Romania si persoanele juridice care nu au sediul in Romania.
Ca urmare, tertii nu pot cumpara teren la aceasta data in Romania sau nerezidentii, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta situatie cred ca trebuie prelungita si vom pregati, poate chiar in luna ianuarie, un demers catre UE pentru a intra intr-un moratoriu ca pana in 2020 Romania sa nu fie obligata sa vanda teren catre nerezidenti", a declarat Valeriu Tabara pentru NewsIn.
El a spus ca este de dorit ca in agricultura Romaniei sa vina investitori, nu neaparat numai in productia primara, ci mai ales in cea de prelucrare, "pentru ca exista un domeniu extraordinar si mult loc pentru dezvoltarea unor astfel de activitati".
"In primul rand, terenurile agricole nu trebuie sa intre intr-o zona de specula, asa cum au fost pana acum. Eu prevad o piata funciara in dezvoltare, si ma refer la terenurile agricole, nu la cele ale zonei imobiliare. La aceasta data exista o presiune mare pe Romania de a se deschide pentru vanzare de terenuri. Nu vom... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 14:45
Un fond privat din Golful Persic vrea sa cumpere 50.000 de hectare de teren agricol in Romania si a trimis deja o echipa de specialisti pentru a identifica suprafete potrivite, productia urmand sa fie vanduta in Orientul Mijlociu, a declarat un oficial apropiat situatiei.Vehiculul financiar va fi infiintat, pana la sfarsitul anului, de Pharos Financial Group, o firma de administrare a fondurilor din Dubai, si compania britanica Miro Holdings International, specializata in managementul activelor agricole, urmand sa dispuna de 350 de milioane de dolari pentru achizitii in Europa de Est si Africa.
"Avem o echipa in Romania in acest moment care cauta suprafete de teren pe care sa le putem dezvolta. (...) Avem in vedere achizitia unei suprafete de circa 50.000 de hectare in Romania", a declarat directorul general al Miro, Oliver Barnes.
Romania ofera investitorilor straini dreptul de a detine suprafete de teren agricol, a spus Barnes, adaugand ca si Republica Moldova este aproape de a oferi aceleasi drepturi.
"O mare parte din terenul din aceasta regiune nu produce la potential maxim din cauza lipsei de capital si tehnologie. Putem creste usor productia la hectar de la doua tone de grau la cinci", a afirmat el.
Productia din Europa de Est va fi vanduta cu precadere in Orientul Mijlociu, in timp ce recoltele obtinute in Africa vor fi comercializate local.
"Intentionam sa incepem intai cu proiectele din Europa de Est si sa continuma ulterior in state din Africa, ca Tanzania,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 22:30
Cererea pentru terenuri agricole si forestiere a ramas constanta, in conditiile in care pe alte segmente ale pietei imobiliare cererea a scazut semnificativ. Cele mai multe investitii inregistrate la nivel national, incepand cu jumatatea anului 2008 si pana in prezent, au fost inregistrate in sectorul terenurilor agricole si forestiere.
"Media preturilor de vanzare ale terenurilor agricole era de 200 euro/ hectar in 2004, iar la sfarsitul lui 2008 pretul pentru un hectar ajunsese la peste 2.700 euro", sustin cei de la Regatta.
In cazul terenurilor forestiere, evolutia a fost aproape similara, insa suprafetele tranzactionate sunt mult mai mari, iar pretul mediu de vanzare este cu 20-25% mai ridicat decat in cazul terenurilor agricole.
Rezultatele studiului arata ca aceste segmente imobiliare sunt cel mai putin afectate de situatia economica dificila ce caracterizeaza in prezent piata.
In ultimele sase luni, cele doua sectoare au inregistrat scaderi de doar 10%, iar interesul pentru achizitionarea lor a ramas constant, spre deosebire de alte segmente imobiliare care au inregistrat scaderi de preturi de pana la 40%, iar numarul doritorilor pentru acestea s-a diminuat chiar si cu 50%. mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 16:33