Liderii sectorului de telecomunicatii sunt optimisti in ceea ce priveste perspectivele transformarii digitale, dar exista o lipsa de sinergie in aplicarea tehnologiilor emergente la nivel de retea.
Aceasta este una dintre concluziile studiului global EY, Accelerarea aparitiei companiilor inteligente, care include o analiza realizata de 27 de lideri din sectorul telecomunicatiilor cu privire la procesul de transformare digitala din cadrul companiilor lor.
5G si internetul lucrurilor (Internet of Things sau IoT) sunt considerate cele mai importante tehnologii emergente care vor facilita transformarea digitala in urmatorii cinci ani, potrivit declaratiilor a 69% dintre respondenti, urmate de automatizare (62%) si inteligenta artificiala (58%).
Cu toate acestea, companiile de telecomunicatii utilizeaza in prezent tehnologiile digitale cu preponderenta in beneficiul clientilor, si nu al retelelor.
Aproape jumatate dintre respondenti (48%) considera ca imbunatatirea serviciilor de asistenta pentru clienti este principalul catalizator pentru adoptarea automatizarii, iar 96% cred ca imbunatatirea experientei clientului este principalul motor in utilizarea analizei de date si a inteligentei artificiale in urmatorii cinci ani.
Doar 44% dintre respondenti considera ca scenariile de utilizare legate de retea sunt critice in acelasi interval.
"In Romania se vede in prezent o slaba utilizare a tehnologiilor IoT, care ar putea furniza date relevante, contribuind... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 11:20
Intracom Telecom, furnizor global de sisteme si solutii de telecomunicatii, a anuntat castigarea licitatiei organizate de Wiicom Camerun, avand ca scop furnizarea unei retele radio compusa din echipamente de acces (WiBAS™ Punct-La-Multipunct - PtMP), transmisiuni (OmniBAS™ Punct-La-Punct - PtP) precum si solutia avansata de management al retelei (uniMS™).
Acest proiect presupune atat implementarea unei retele de telefonie mobila cat si dezvoltarea ofertei de servicii de banda ultra-larga pentru consumatorii rezidentiali dar si pentru cei de tip corporatie din Camerun, consumatori care nu pot fi conectati prin reteaua traditionala de fibra optica.
Planul provocator al Wiicom de implementare a unei retele radio precum si posibilitatea de a oferi servicii de conectivitate de inalta calitate si banda ultra-larga utilizatorilor sai finali a dus la selectarea sistemelor Intracom Telecom de ultima generatie - WiBAS™ PtMP -, a familiei de produse unice - OmniBAS™ PtP cat si a sistemului avansat de management al retelei - uniMS™.
Selectia tehnologiei PtMP precum si a sistemului WiBAS™ este o parte integranta esentiala a investitiilor pe care Wiicom le face pentru extinderea, modernizarea si actualizarea retelei sale.
Familia de produse WiBAS™, formata din WiBAS™-OSDR si WiBAS™-Connect va opera in banda de frecventa licentiata de 10.5GHz, oferind cea mai rapida activare a conexiunii pentru clienti cat si cea mai mare viteza de transfer - de 100 Mbps... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 12:43
Intracom Telecom, un furnizor global de solutii si sisteme de telecomunicatii, a carei subsidiara in Romania este Intrarom, a anuntat astazi semnarea unui acord strategic cu Asociatia Nationala a Operatorilor Locali de Telecomunicatii (AOTEC) din Spania, asociatie care reprezinta interesele industriei de telecomunicatii, pentru a furniza servicii de banda larga ultra-rapide in urmatorii doi ani, membrilor sai.
Mai precis, prin acest acord, membrii AOTEC pot beneficia de solutiile inovatoare ultra-rapide de banda larga de tip Point-to-MultiPoint (PtMP) ale Intracom Telecom pentru banda licentiata de 28 GHz, oferind viteze de peste 200 Mbps pentru abonatii sai rezidentiali.
In plus, membrii AOTEC vor avea posibilitatea de a oferi mai multe servicii cu valoare adaugata pentru abonatii lor, utilizand solutiile Smart City, IoT, Big Data si IPTV ale Intracom Telecom.
Dl. Antonio Garcia Vidal, presedintele AOTEC, a subliniat ca aceasta alianta va permite operatorilor locali sa acceseze solutii de ultima generatie dezvoltate in cadrul Uniunii Europene, extinzand gama de posibilitati pentru toate firmele mici si mijlocii, in jur de 1.000 in Spania, prin intermediul asociatiei.
Dl. Vidal a subliniat ca Intracom Telecom s-a diferentiat prin valoarea sa adaugata "care se bazeaza pe solutii, nu numai pe produse" si si-a exprimat increderea ca cele doua entitati pot evolua dezvoltandu-se impreuna.
"Operatorii locali sunt firme de inalta tehnologie, agenti de inovare care... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 12:58
Cu 40 de ani de experienta si importante investitii in cercetarea si dezvoltarea solutiilor dedicate unei Societati Conectate mai Inteligent, Intracom Telecom va prezenta diverse inovatii tehnologice cu ocazia participarii la MWC Americas 2017.
Intracom Telecom, un furnizor global de sisteme si solutii de telecomunicatii, ce activeaza in Romania prin subsidiara Intrarom, participa la Mobile World Congress Americas (12-14 septembrie 2017, San Francisco).
La standul S.116 din Hala de Sud, compania va prezenta o gama larga de oferte de acces fix (Fixed Wireless Access - FWA), transmisiuni si conectivitate pentru sisteme 4G/5G prin intermediul solutiilor de microunde si unde milimetrice, precum si solutii dedicate zonei de software pentru telecomunicatii, solutii IoT si servicii Smart City.
Mai exact, Intracom Telecom isi prezinta solutia punct la multipunct (WiBAS™-Connect), in banda de frecventa de 28GHz, care se adreseaza pietei rezidentiale FWA, oferind viteze de acces ajungand pana la valori de Gigabiti pe secunda.
Solutia Gigabit-To-The-Home (StreetNode™ V60-PTP), in banda V, este de asemenea prezentata, punandu-se accentul pe usurinta instalarii echipamentelor radio de inalta capacitate, functionand in domeniul undelor milimetrice, permitand furnizorilor de servicii sa isi extinda reteaua de acces.
Pentru operatorii care se pregatesc pentru adoptarea tehnologiei de acces de tip 5G, compania isi prezinta echipamentul radio in banda E... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 12:08
Sectorul dominant al celui de-al treilea trimestru al anului este cel al investitiilor, iar volumul celor din primele 3 trimestre ale anului este estimat la 809 milioane de euro, cea mai ridicata valoare din 2008 pana in prezent, un semn clar ca Romania este din nou in lumina reflectoarelor, se arata intr-un raport JLL.
In ciuda faptului ca activitatea tranzactionala din prima jumatate a anului 2014 s-a axat in principal pe sectorul de birouri, in T3, sectorul de retail a inceput sa atraga atentia investitorilor reprezentand 85% din intreaga activitate tranzactionala.
Dupa ce economia Romaniei a depasit asteptarile in 2013 cand a inregistrat o crestere a PIB de 3,5%. trendul pozitiv pe care tara se afla a continuat si in S1 2014, atunci cand PIB a crescut cu 2.6% fata de accesasi perioada din 2013. Totusi, in T2 2014, economia a dat primele semne de incetinire. In aceasta perioada PIB-ul s-a contractat cu 1% fata de trimestrul anterior, datorita nivelului scazut al investitiilor publice si urmand trendul crescator lent al celorlalte economii din Europa.
PIB-ul Romaniei este estimat sa creasca cu 2.3% in 2014, conform Oxford Economics (prognoza din octombrie 2014). In primele opt luni ale lui 2014, cresterea s-a datorat in principal comertului cu amanuntul, a carui cifra de afaceri a crescut cu 7.6% (11.3% la vanzarile de produse nealimentare) in perioada similara din 2013. In consecinta, in primele 8 luni din 2014 atat exporturile cat si importurile au crescut cu... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:16
1Romtelecom si Cosmote ar putea amana o parte din investitiile planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 milioane de euro, in urma aplicarii impozitului pe constructiile speciale, a carui valoare pentru acest an, in cazul Romtelecom, va fi dubla fata de impozitul pe profit platit pentru 2013.
"Romania are nevoie de investitii in infrastructura, iar taxele aditionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive. In cazul Romtelecom si Cosmote Romania, cea mai mare parte a investitiilor planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 de milioane de euro, sunt directionate catre tehnologia 3G si 4G, pentru segmentul de comunicatii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicatii fixe. Din nefericire, din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiti sa amanam parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructura", a declarat directorul general al celor doi operatori telecom, Nikolai Beckers.
Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate la 20 mai, prima plata fiind programata pentru 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.
"In opinia noastra, aceasta ar trebui sa se calculeze la valoarea contabila neta a constructiei, nu la cea nominala bruta. Decizia pentru aceasta taxa a fost luata fara nicio consultare prealabila a mediului de... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 09:02
Operatorii de telefonie mobila din Rusia se pregatesc pentru investitii estimate la 13 miliarde de dolari in modernizarea retelelor, contracte pentru care se bat marii producatori de echipamente pentru telecomunicatii, de la Ericsson si Nokia Siemens Networks la Huawei.
Rusia este cea mai mare tara din lume ca suprafata, iar infrastructura de telecomunicatii a ramas din punct de vedere tehnic in urma retelelor din SUA si Europa, transmite Bloomberg.
Astfel, dezvoltarea retelelor telecom la nivel national reprezinta o oportunitate uriasa pentru producatorii de echipamente, precum statiile si antenele care conecteaza utilizatorii la retea.
Grupul suedez Ericsson, cel mai mare producator de retele mobile, si compania finlandeza Nokia Siemens Networks, detinuta de producatorul de telefoane Nokia, si-au asigurat deja pozitia pe piata rusa, castigand primele contracte mari scoase la licitatie de operatori.
Urmatoarea faza de dezvoltare a industriei telecom din Rusia aduce insa in scena noi concurenti, precum grupurile chineze Huawei si ZTE, care au reusit sa se impuna pe unele piete prin servicii conforme cu standardele, dar la preturi mai mici.
Clientii rusi sunt tot mai pretentiosi
Desi pietele emergente precum Rusia sau India sunt mai mici ca cifra de afaceri fata de SUA sau Europa, dezvoltarea industriei telecom in aceste tari este de importanta critica pentru producatorii de echipamente, datorita potentialului ridicat de crestere.
Companiile trebuie sa... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 12:40
Miliardarul mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a inregistrat in acest an pierderi de aproape 2 miliarde de euro din investitii derulate in companii din sectorul telecomunicatiilor din Europa, dupa ce valoarea participatiilor detinute a scazut puternic.
America Movil, cel mai mare operator telecom din America Latina, controlat de Slim si familia sa, a derulat primele investitii semnificative in Europa in aceasta vara, prin achizitia unor participatii la KPN Olanda si Telekom Austria, pretul insumat fiind de 4 miliarde de euro, potrivit Financial Times.
Intrarea agresiva a lui Slim pe cele doua piete europene a determinat analistii sa avertizeze ca investitorul mexican vrea sa cumpere active telecom la preturi de criza. Averea lui Slim este estimata de Forbes la circa 69 de miliarde de dolari.
In numai cateva luni de la achizitie, valoarea participatiei de 23% din Telekom Austria a scazut cu circa 42%, iar cea a pachetului de 28% detinut la KPN cu aproximativ 46%, potrivit unor estimari ale firmei de administrare de active Bernstein.
America Movil nu a dezvaluit pretul de achizitie pentru actiuni reprezentand 21% din Telekom Austria, dar a raportat ca a cheltuit circa trei miliarde de euro pentru detinerea la KPN si 3,95 miliarde de euro in total pentru investitii europene.
Investitia initiala, de 4 miliarde de euro, a scazut astfel aproape la jumatate, noteaza Financial Times. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:59
In anul 2011, doar 2 case din 10 de la tara au internet. Cu toate ca statul vorbeste de foarte multi ani despre informatizarea zonelor rurale, operatorii de internet recunosc potentialul de business, dar nu se inghesuie sa investeasca in sate. Vezi de ce.Acum cativa ani, deschiderea unui centru informatic intr-o scoala dintr-un sat uitat de lume era un eveniment pe care Ministerul Comunicatiilor il anunta cu mare fast. Se vorbea despre modul in care accesul la informatii va schimba stilul de viata al taranului roman si despre egalizarea sanselor copiilor de la tara cu a celor de la oras. Timpul a trecut, iar rezultatele sunt nule.
In satele romanesti, doar 2 case din 10 au internet. Acest bilant este principalul motiv pentru care Romania este in continuare pe ultimul loc in Uniunea Europeana la rata penetrarii internetului broadband - sub 14%.
Tot de cativa ani se vorbeste despre faptul ca internetul si telefonia vor deveni comoditati, servicii pentru care consumatorii nu vor plati sau vor da sume foarte mici. Drept urmare, companiile din domeniu trebuie sa se reinventeze, sa faca bani din servicii aditionale sau sa caute zone cu potential. Statul da vina pe operatori
Ca zonele rurare ar putea fi o mina de aur pentru operatorii de internet o recunoaste toata lumea.
"Segmentul rural ramane unul foarte ofertant", spune Gabriel Ionita, Senior Manager, Dezvoltare Produse si Servicii, Cosmote Romania. Asadar, merita sa ne punem intrebarea "de ce nu exista internet in sate?".... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 12:17