Mulți ruși au cumpărat acțiuni străine în Statele Unite într-un adevărat boom de investiții cu amănuntul declanșat în timpul pandemiei de COVID-19, însă acum ei s-au trezit că în urma sancțiunilor au conturile înghețate. Peste 5 milioane de persoane din Rusia aveau titluri de valoare în America la sfârșitul lunii martie 2022, reprezentând 14 miliarde de dolari, conform unei declarații a vicepreședintelui Băncii Centrale de la Moscova, Philip Gabunia.
Un raport al instituției financiare ruse arată că aproape o treime din titlurile de valoare străine în valoare de aproximativ 3 trilioane de ruble (49,1 miliarde de dolari) deținute de ruși au fost emise în Statele Unite, potrivit Investing.
La sfârșitul primului trimestru din 2022, titlurile de valoare americane din portofoliul rușilor reprezentau 855,3 miliarde de ruble (14 miliarde de dolari) sau 27% din totalul instrumentelor financiare, care include obligațiuni și acțiuni, dar toate înghețate.
Mutare neașteptată a Elveției: Afaceri masive cu Rusia, mult mai mult decât înainte de război
Emitenții din Marea Britanie au reprezentat 464,8 miliarde de ruble, iar cei din Irlanda 308,9 miliarde de dolari. Următoarele state emitente unde dețineau acțiuni străine rușii erau în ordine Luxemburg, Cipru, Țările de Jos și Insulele Cayman.
”În total, titlurile de valoare străine deținute de ruși erau în 120 de țări, ele fiind în conturile persoanelor... mai mult
Marti, 02 August 2022, ora 05:30
Parlamentul European a aprobat joi in plen infiintarea unui instrument UE menit sa verifice investitiile straine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Este primul instrument la nivelul UE menit sa verifice investitiile straine directe pe criterii de securitate si ordine publica, acopera ISD facute de companii de stat netransparente in sectoare si tehnologii strategice, si cele cu impact asupra programelor si proiectelor europene.
In timp ce UE ramane deschisa investitiilor, este nevoie de verificarea investitiilor straine directe din exterior pentru a nu pune in pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu ministrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 impotriva si 56 de abtineri.
Noul regulament protejeaza infrastructura strategica, din sectoarele de energie, transport, comunicatii si date, spatiu cosmic si finante, precum si tehnologii precum semiconductorii, inteligenta artificiala si robotica. Deputatii au adaugat cateva sectoare, printre care furnizarea de apa, asistenta medicala, aparare, mass-media, biotehnologie si siguranta alimentara.
Deputatii au intarit mecanismul de cooperare cu includerea schimbului de informatii intre statele membre, care pot emite informari despre ISD directionate catre alte state membre. Comisia Europeana poate cere informatii si emite o opinie pentru tara vizata de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 17:01
Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Vladimir Potanin, cel mai bogat om al Rusiei, sustine ca efectul sanctiunilor economice aplicate de Occident nu se mai resimte cu aceeasi intensitate.
Oligarhul, care detine cea mai mare companie miniera din tara, GMK Norilsk Nickel, afirma ca investitorii straini revin treptat in Rusia. "Se observa ca situatia politica s-a stabilizat", afirma Potanin intr-un interviu acordatBloomberg.
Relatii reluate
Incepand cu 2014, Rusia a fost subiectul unor sanctiuni economice aplicate de Statele Unite si Uniunea Europeana ca urmare a anexarii Crimeei si a amestecului in conflictul din estul Ucrainei.
Coroborata cu prabusirea pietei petrolului, masura sanctiunilor economice a produs un soc puternic in economie, ducand la deprecierea rapida a rublei si la o explozie a inflatiei.
"Investitorii sa asteptau la un nou val de sanctiuni economice. Cred ca acum este momentul sa revina in Rusia", sustine Vladimir Potanin, facand referire si la recenta vizita in Rusia a sefului diplomatiei americane, John Kerry.
Averea lui Potanin este estimata la 16,7 miliarde de dolari, acesta detinand 30% din compania Norilsk Nickel. Firma sa nu a fost afectata de sanctiunile economice, valoarea actuala de piata fiind de 32,4 miliarde de dolari.
Norilsk Nickel a profitat din plin de socul declansat pe piata din Rusia, exportand nichelul si paladiumul contra dolari si platind salariile in tara in ruble.
Poza democratica
Potanin, in varsta de 54 de ani, face parte din prima... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 17:59
1La aproape un sfert de secol de la sfarsitul Uniunii Sovietice si a epocii Perestroika, Rusia ramane un taram greu de explorat pentru investitorii straini.
Chiar daca prabusirea economiei centralizate a permis deschiderea pietei rusesti pentru multe companii straine, ciudateniile mediului de afaceri din Rusia de astazi pot fi deslusite doar printr-o atentie sporita acordata cercului politico-economic dominat de Vladimir Putin.
Ultimii 25 de ani au marcat o evolutie paralela a institutiilor cu rol regulator in piata si a sistemului de justitie, alaturi de noi practici ale abuzului de putere, protectionism si coruptie.
Iata si un ghid de supravietuire pentru afaceristii straini din Rusia, intocmit de Peter Rodgers pentru revista Quartz.
Afacerile, mana in mana cu politica
Cele doua sisteme paralele ale Rusiei te fac sa intelegi din start ca aici este un loc in care afacerile evolueaza mana in mana cu puterea politica.
Companiile locale si cele internationale prezente pe piata din Rusia sunt fortate sa recurga la negocieri aprinse pentru stabilirea regulilor jocului.
Exista un set formal de reguli, exprimate destul de explicit in sistemul legislativ rusesc si altele de natura informala.
Sub Putin, Rusia a dezvoltat o retea unica de guvernare informala, cunoscuta si sub numele de "Putin sistema", bazata pe acordarea de stimulente, control si transferuri de capital reglate de la nivelul Puterii.
O lume provocatoare
Pentru afacerile internationale,... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 12:34
Romania a atras 311 proiecte de investitii straine intre 2009 si 2013, aproape jumatate din cele din intervalul 2004-2008, scadere care s-a reflectat si in locurile de munca create, care s-au redus cu peste 50%, insa in acest an a urcat pe locul trei ca atractivitate in Europa Centrala si de Est.
In perioada 2004-2008, Romania a atras un numar de 612 de proiecte de investitii si se pozitiona pe locul doi in Europa Centrala si de Est (CEE), dupa Polonia, in functie de acest indicator, inregistrand insa cea mai mare scadere intre 2009 si 2013, de aproape 50%, la 311 proiecte. In urma acestei scaderi, piata locala a coborat pe pozitia cinci, in urma Rusiei, Poloniei, Turciei si Cehiei, potrivit editiei din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey.
Numarul de locuri de munca create in urma investitiilor straine din Romania, Polonia si Cehia au scazut cu peste 50%, in timp ce in Turcia si Serbia au crescut cu 143%, respectiv 157%.
Romania, printre cele mai atractive piete investitii straine directe din CEE
Romania a urcat insa pe locul trei in topul celor mai atractive piete pentru investitii straine directe din zona CEE, castigand doua puncte procentuale in preferintele investitorilor, conform raportului.
Pe fondul scaderii atractivitatii pietelor din Polonia (31%, in scadere cu 6% fata de 2013) si Cehia (11%, in scadere cu 4% fata de 2013), Romania (+2%) este considerata, alaturi de Ungaria (+3%) si Turcia (+4%), una dintre destinatiile cele mai... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:03
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45
Rusia ia in considerare accesul companiilor occidentale la exploatarea titeiului din zona arctica. Guvernul rus isi propune sa atraga mai multi investitori straini.
Alexander Novak, ministrul rus pentru energie, a declarat pentru Financial Times ca aceasta propunere va permite firmelor straine sa foreze pe platformele petroliere, dar si sa aiba acces la productie si sa devina "co-proprietari" ai licentelor de exploatare.
Aceasta ar fi o schimbare radicala de la o politica constanta de a acorda licente de forare in larg doar pentru grupurile detinute de stat, precum Gazprom si Rosneft. Comentariile sale vin pe fundalul unui interes crescand al grupurilor energetice occidentale de a exploata bogatiile arctice.
"Am aprecia aceasta (n.r. initiativa)", a declarat Tim Dodson, directorul pentru explorare al colosului petrolier norvegian Statoil, care are in Oceanul Arctic un joint-venture cu Rosneft.
El doreste o simplificare a modelului de investitii majore din Rusia, astfel incat "sa fie mai asemanatoare modelului cu care suntem obisnuiti".
Desi exista discutii in acest sens cu ministrul Energiei, nu s-a luat inca vreo decizie. Insa doar companiile sigure din punct de vedere ecologic, cu tehnologii avansate si puternice din punct de vedere financiar, s-ar califica sa acceseze petrolul rusesc.
Dezvoltarea unor noi exploatari de petrol este critica pentru ca Rusia sa-si mentina productia zilnica de 10 milioane de barili de petrol.
Alexander Novak... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 09:05
Investitiile straine directe in Rusia au inregistrat anul trecut o scadere de 41% fata de 2008, pana la 15,9 miliarde dolari, in conditiile in care economia tarii a suferit cea mai mare contractie de la prabusirea URSS, relateaza Bloomberg.Investitiile straine totale, care le includ si pe cele din piata de capital, s-au redus cu 21%, la 81,9 miliarde dolari, a anuntat sambata biroul rus de statistica. In acelasi timp, investitiile straine directe in actiuni si obligatiuni rusesti au cazut cu 37,7% in 2009, la 882 milioane dolari.
In ultimul trimestru din 2009, investitiile straine directe din Rusia au insumat 27,2 miliarde dolari, fata de 22,5 miliarde in trimestrul al treilea. Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 7,9% anul trecut, iar bugetul tarii a trecut pe deficit pentru prima data in ultimul deceniu.
Rusia este cel mai mare producator de energie din lume. Ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, declara recent ca Rusia are nevoie de un nou model economic, care nu mai poate fi bazat pe preturi mari la energie si investitii straine ridicate.
Totusi, el estimeaza ca investitiile straine directe ar putea reveni in doi sau trei ani la nivelul de dinaintea crizei, de 60-70 miliarde dolari.
Mai multe companii straine mari si-au redus operatiunile pe piata rusa in ultimul timp, retailerul francez Carrefour hotarand chiar sa iasa complet din Rusia, la doar cateva luni dupa ce a intrat pe piata.
La inceputul lui februarie, premierul Vladimir Putin a cerut... mai mult
Sambata, 27 Februarie 2010, ora 18:40