Parlamentul European a aprobat joi in plen infiintarea unui instrument UE menit sa verifice investitiile straine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Este primul instrument la nivelul UE menit sa verifice investitiile straine directe pe criterii de securitate si ordine publica, acopera ISD facute de companii de stat netransparente in sectoare si tehnologii strategice, si cele cu impact asupra programelor si proiectelor europene.
In timp ce UE ramane deschisa investitiilor, este nevoie de verificarea investitiilor straine directe din exterior pentru a nu pune in pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu ministrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 impotriva si 56 de abtineri.
Noul regulament protejeaza infrastructura strategica, din sectoarele de energie, transport, comunicatii si date, spatiu cosmic si finante, precum si tehnologii precum semiconductorii, inteligenta artificiala si robotica. Deputatii au adaugat cateva sectoare, printre care furnizarea de apa, asistenta medicala, aparare, mass-media, biotehnologie si siguranta alimentara.
Deputatii au intarit mecanismul de cooperare cu includerea schimbului de informatii intre statele membre, care pot emite informari despre ISD directionate catre alte state membre. Comisia Europeana poate cere informatii si emite o opinie pentru tara vizata de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 17:01
Romania si Bulgaria sunt singurele tari UE din Europa centrala, estica si de sud-est in care investitiile straine directe au crescut in 2013, releva o analiza a Institutului pentru studii economice internationale (WIIW) data publicitatii joi, in timp ce acestea au scazut drastic in 23 de state si 'alarmant' in Slovacia si Polonia.
Institutul precizeaza in ultima sa analiza privind investitiile straine directe, ca regiunea a fost afectata de fenomenul de deleveraging si ca 11 dintre cei mai noi membri UE au avut scaderi ale investitiilor straine directe de aproape doua treimi, noteaza Xinhua.
Investitiile in Romania au crescut cu 27,4%
Dintre aceste tari aderate la blocul comunitar, doar Romania si Bulgaria au avut cresteri ale investitiilor straine directe, de 27,4% si respectiv 2,1%. Economistul Gabor Hunya, din cadrul WIIW, a declarat ca este optimist in privinta viitorului a numai 'sapte sau opt' din aceste tari.
Cele mai mari state din Comunitatea Statelor Independente, printre care Rusia si Ucraina, au inregistrat in 2013 cresteri considerabile ale investitiilor straine directe, de peste 25%, in timp ce statele din alcanii de Vest au inregistrat o crestere mai moderata, de circa 2%.
Economistii institutului sustin ca se asteapta ca investitiile straine directe din Rusia sa se injumatateasca la 41 de miliarde de dolari, dar a adaugat ca tara este un 'caz special', din cauza fluctuatiilor fluxurilor de capital ale companiilor ruse cu sediul peste hotare.... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:57
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45
Investitiile straine directe atrase de Romania in primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 826 milioane de euro.
Creditele intragrup au insumat 570 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 96 milioane euro, potrivit datelor BNR.
Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat in iulie.
Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.
Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:46
Investitiile straine directe atrase de Romania au totalizat 414 milioane de euro in primele cinci luni, in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 656 milioane de euro.
Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 85 milioane euro, iar creditele intragrup au insumat 329 milioane euro, potrivit unui comunicat al BNR.
In luna mai, investitiile au coborat la 92 milioane de euro, fata de 111 milioane de euro in luna aprilie, cand a fost consemnat cel mai mare nivel din acest an.
In martie, investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in februarie, 60 de milioane de euro, iar in ianuarie, investitiile au totalizat 103 milioane de euro.
Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat, joi, la Palatul Victoria.
Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.
Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 14:53
Primul trimestru al lui 2012 nu s-a dovedit a fi prielnic nici pentru investitiile straine. Pana acum Europa era principalul nostru partener comercial. Ne va determina criza din zona euro sa ne indreptam atentia catre alti investitori cu potential economic mare?
Investitiile straine directe au totalizat in primul trimestru 425 milioane euro, in scadere fata de valoarea de 444 milioane euro din aceeasi perioada a anului trecut.
In opinia consultantilor contactati de Business24, exista diverse cauze pentru care invessitiile straine nu mai parieaza pe Romania, evolutia economica a tarii si masurile de austeritate luate fiindca doua din cele mai importante motive de retragere.
"O investitie, cand vine intr-o tara straina, se uita la situatia de pe piata si am vazut scaderi importante pe piata romaneasca in anul trecut. Acest lucru a influentat decizia investitorilor. Daca ne uitam la piata romaneasca ca si nivel de dezvoltare, vedem ca exista o problema, dar aceeasi problema o au investitorii si la ei acasa. E limpede ca au avut loc restructurari in interiorul companiilor, reorganizari si acum costurile sunt mult mai atent dramuite.
Acum, companiile sunt mult mai atente la pietele pe care se duc. Intre o piata cu forta de munca foarte ieftina, si aici ma refer la zone mai exotice in zona asiatica, sigur ca prefera o astfel de destinatie, daca este o companie care lucreaza in domeniul industrial", a declarat Constantin Rudnitchi pentru Business24.
Pe de alta... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:38
Romania a avut, pentru al doilea an consecutiv, cea mai mare crestere a exporturilor din Europa. Avansul este rezultatul investitiilor straine realizate in urma cu cinci-zece ani, iar lipsa banilor din afara se va reflecta in exporturi peste doi ani.
Cresterea exporturilor realizate de Romania in 2011 a fost de 20,5% in euro si 21,1% in lei, fata de anul anterior, ceea ce ne plaseaza pe locul intai in Europa.
"Suntem campionii Europei la cresterea exporturilor pentru al doilea an consecutiv. Cresterea s-a datorat cursului de schimb atractiv, avantajului investitional pe care il ofera Romania, investitiilor companiilor in tehnica inalta si competitivitatii fortei de munca.
In ultimii ani, am fost preferati de multinationalele care cand au trebuit sa taie din activitate, nu au facut-o in Romania", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), pentru Business24.
Romania a exportat in valoare de 45 miliarde de euro, iar importurile au fost de 54,73 miliarde de euro, in crestere cu 16,7% fata de anul 2010. Rezulta, astfel, un deficit de 9,72 miliarde de euro, apropiat de cel din 2010.
Romania, dependenta de straini
Aproximativ 80% dintre exporturi sunt realizate de companii straine, iar 54% de primele 100 de firme din top, din totalul celor 18.000 de firme exportatoare. Dintre cele 100 de firme doar doua mai au capital romanesc: Interagro si Oltchim.
Aceasta dependenta de... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:14
Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca investitiile straine directe in Romania se vor situa in acest an intre 4 si 5 miliarde euro, iar decalajul intre revenirea economiei in Romania si in tarile din ECE poate afecta investitorii de portofoliu."Pe partea negativa, Romania este in urma fata de restul tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru ca inregistram in continuare scadere economica. In primul si in al doilea trimestru din 2011 inca vom vedea cateva cifre negative, care schimba destul de mult sentimentul investitional. Desi sunt lucruri pozitive in prima luna a acestui an atat pe plan local, cat si pe plan international, acest decalaj poate afecta negativ perspectiva investitorilor", a mentionat Rozalia Pal.
Aceasta a adaugat ca, la finalul lui 2010 si inceputul acestui an, au fost unele mesaje pozitive din partea sectorului public in ceea ce priveste anumite reforme structurale, cum ar fi implementarea legii pentru bugetul de stat pe 2011, legea salarizarii unice, legea pensiilor.
"Toate acestea reflecta o oarecare imbunatatire si o continuare a reformelor in 2011", a mentionat Rozalia Pal, care a adaugat ca o continuare a acordului cu FMI si CE reprezinta un semnal pozitiv.
"Credem ca pe partea de cont curent avem un echilibru. Datoria publica este la un nivel de stabilitate fata de alte state care au probleme de lichiditate. Apar insa probleme pe partea de deficit si, desi am atins acel nivel stabilit cu FMI in 2010, sunt... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 16:31
Investitiile straine directe in Europa de Sud-Est au scazut anul trecut cu 31%, din cauza plasamentelor mai scazute facute de tarile din Uniunea Europeana, care reprezinta in mod traditional o sursa importanta de fonduri pentru aceasta regiune, potrivit Mediafax.Pe ansamblul Europei de Sud-Est si al Comunitatii Statelor Independente (CSI), aceste investitii au crescut cu 0,8%, la 70,5 miliarde de dolari, dupa un declin de peste 40% in 2009.
Federatia Rusa a atras investitii straine in crestere cu 2,5%, la 39,7 miliarde de dolari, in timp ce fluxurile din tarile CSI au avansat cu 5%, sustinute de preturile mai mari ale materiilor prime si imbunatatirea conditiilor pe pietele de capital.
Fuziunile si achizitiile din Europa de Sud Est si CSI au scazut cu 39,8%, la 4,3 miliarde de dolari, iar cele din Rusia au coborat cu 43,6%, la 2,9 miliarde de dolari.
Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) noteaza totusi ca investitorii din Federatia Rusa sunt tot mai interesati de piata locala de consum si a dat drept exemplu preluarea de catre PepsiCo a producatorului de sucuri si lactate Wimm-Bill-Dann, pentru 3,8 miliarde de dolari.
In Uniunea Europeana, investitiile straine directe au scazut anul trecut cu 19,9%, la 289,8 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile cu 0,8%, la 115,3 miliarde de dolari. Germania a atras fluxuri mai mici cu 3,5%, la 34,4 miliarde de dolari, in timp ce fuziunile si achizitiile s-au contractat cu 15,2%, la 10,8 miliarde de dolari.
In... mai mult
Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 23:56