Germania intentioneaza sa adopte pana la sfarsitul anului legislatia prin care se va crea un fond detinut de stat ce va putea proteja companiile impotriva preluarilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus in februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters ca Executivul lucreaza acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul sa fie operational din 2020.
Altmaier a precizat ca in Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, otelului si aluminiului, echipamentelor industriale si medicale, utilajelor de constructii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apararii si printarii 3D. Printre companiile a caror supravietuire a fost descrisa de Altmaier ca fiind esentiala pentru economia germana sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar si cei mai mari producatori auto: Volkswagen, Daimler si BMW.
Ministrul Economiei a cautat sa-i reasigure pe cei care i-au criticat masurile ca Germania ramane deschisa investitiilor straine directe, iar Guvernul va interveni cat mai putin posibil.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica din cea mai mare economie europeana vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:49
Parlamentul European a aprobat joi in plen infiintarea unui instrument UE menit sa verifice investitiile straine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Este primul instrument la nivelul UE menit sa verifice investitiile straine directe pe criterii de securitate si ordine publica, acopera ISD facute de companii de stat netransparente in sectoare si tehnologii strategice, si cele cu impact asupra programelor si proiectelor europene.
In timp ce UE ramane deschisa investitiilor, este nevoie de verificarea investitiilor straine directe din exterior pentru a nu pune in pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu ministrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 impotriva si 56 de abtineri.
Noul regulament protejeaza infrastructura strategica, din sectoarele de energie, transport, comunicatii si date, spatiu cosmic si finante, precum si tehnologii precum semiconductorii, inteligenta artificiala si robotica. Deputatii au adaugat cateva sectoare, printre care furnizarea de apa, asistenta medicala, aparare, mass-media, biotehnologie si siguranta alimentara.
Deputatii au intarit mecanismul de cooperare cu includerea schimbului de informatii intre statele membre, care pot emite informari despre ISD directionate catre alte state membre. Comisia Europeana poate cere informatii si emite o opinie pentru tara vizata de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 17:01
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45
Perioada in care economia chineza a crescut intr-un ritm "ultrarapid" este vizibil incheiata, dar evolutia economica a tarii este buna, sustine presedintele Chinei Xi Jinping.
"Nu cred ca am putea sa mentinem o crestere economica la un ritm ultrarapid si nici nu este ceea ce ne dorim", a declarat luni seful statului chinez, intr-un discurs sustinut la Forumul de la Boao pentru Asia, o reuniune economica ce are loc in fiecare an pe insula Hainan.
"Totusi, putem sa mentinem un ritm relativ ridicat al cresterii economice", a adaugat Xi Jinping, adaugand ca "economia Chinei este intr-o stare buna", scrie AFP.
"China nu-si va inchide niciodata usile lumii din exterior", a mai promis de asemenea presedintele chinez, care si-a sustinut discursul in fata liderilor de multinationale. El a dat asigurari ca a doua economie mondiala va proteja "drepturile si interesele societatilor cu capital strain".
"China isi va mentine usa deschisa pentru investitorii straini si, in sens invers, speram ca tarile straine vor si mai mult sa-si deschida usa pentru investitorii chinezi", a insistat Xi Jinping, care si-a preluat luna trecuta atributiile de presedinte, in fruntea unei echipe de conducere intinerite.
Guvernul chinez si-a fixat pentru 2013 un obiectiv de crestere de 7,5%, la fel ca cel de anul trecut, care a fost depasit, obtinandu-se o crestere de 7,8% pentru intreg anul 2012. Acesta ar fi cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani.
Cresterea economiei chineze s-a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:33
Investitiile facute peste hotare de companiile chineze in primele doua luni ale acestui an au inregistrat o crestere de 147,3% pana la 18,39 miliarde de dolari, in timp ce investitiile straine directe in China in aceeasi perioada au inregistrat o scadere de 1,35% pana la 17,48 miliarde de dolari, a anuntat marti Ministerul chinez al Comertului.
Investitiile chineze peste hotare (ODI) au fost stimulate de o crestere de 281,8% a investitiilor in Australia, Hong Kong (156%) si SUA (145,7%), dar si in Uniunea
Europeana (81,9%), precizeaza Ministerul chinez al Comertului, transmite AFP.
De asemenea, in luna februarie a acestui an investitiile straine directe (FDI) in China au inregistrat o crestere de 6,32% pana la 8,21 miliarde de dolari, aceasta fiind prima crestere dupa opt luni consecutive de scadere. Investitiile Uniunii Europene in China au crescut cu 34,01% pana la 1,21 miliarde de dolari, in timp ce investitiile facute de SUA au scazut cu 5,37% pana la 497 milioane de dolari.
In 2012, China a atras investitii straine directe in valoare de 111,7 miliarde de dolari, acestea inregistrand prima scadere in ritm anual din ultimii trei ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:59
China ramane, in continuare, tara surprizelor, care stie sa-si urmareasca si sa-si sustina interesele. Astfel, desi investitiile straine din tara au scazut, anul trecut, cu 3,7%, tara a ramas foarte dinamica in ce priveste exportul, asigurandu-si excedentele in balantele valutare.
Aproape par de necrezut informatiile conform carora, in acest an de criza generala, exportul chinez a putut inregistra o crestere spectaculoasa de 27%, capabil sa acopere fara probleme efectele retragerii unor investitori straini.
Chiar si asa, investitiile straine existente asigura un echilibru al balantei mai mult decat confortabil. In timp ce valoarea acestora este de 111,72 de miliarde de dolari, tranzactiile efectuate s-au limitat la 77,22 de miliarde de dolari.
Se pare ca oficialii chinezi stiu sa nu amestece interesele economice cu optiunile politice externe, atunci cand nu este cazul. Aceasta a facut ca, in ciuda neintelegerilor cu Japonia vecina si chiar deteriorarii relatiilor bilaterale, comertul sa nu aiba de suferit.
Citeste mai multe despre China - o oportunitate permanenta, pentru cine stie sa profite pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 10:31
Investitiile directe in China au scazut cu 3,8% in primele noua luni ale anului, scadere pusa pe seama crizei economice globale.
Rezultatele slabe raportate la nivelul investitiilor straine au determinat reprezentantii Ministerului Comertului sa avertizeze ca si exporturile se confrunta cu o perioada dificila in ciuda rezultatelor mai bune raportate in luna septembrie, scrie Reuters.
China a atras 83,4 milioane de dolari din investitii straine directe in perioada ianuarie-septembrie. Doar in luna septembrie a inregistrat o scadere a acestor investitii de 6,8 procente fata de aceeasi perioada din 2011, la 8,4 milioane de dolari, au declarat reprezentantii Ministerului Comertului.
Totusi, exista si indicatori care dovedesc, insa, ca economia Chinei nu se afla in cadere libera.
Anterior publicarii acestor date, China a raportat o crestere a rezervelor nationale in moneda straina, la 3,29 miliarde de dolari la finalul lunii septembrie, de la 3,24 miliarde de dolari cat era la finalul lunii iunie.
Vesti bune pentru China: Inflatia, din nou sub control
Rata inflatiei din China a crescut cu 1,9% in septembrie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, inregistrand un ritm foarte lent de crestere. Cresterea lenta a permis Beijingului sa adopte mai multe masuri pentru a contracara incetinirea economiei.
Preturile alimentelor au urcat cu 2,5% luna trecuta, comparativ cu septembrie 2011, dupa un avans de 3,4% in august.
Indicele preturilor de productie... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:12
Investitiile straine directe (FDI) in China - a doua mare economie a lumii - au scazut in iunie cu 6,9%, la 12 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similara din 2011, a anuntat marti Ministerul Comertului.
In primele sase luni din acest an, investitiile straine directe in China au scazut cu 3%, la 59,1 miliarde de dolari. In schimb s-a constatat o redresare a investitiilor din Uniunea Europeana, cu 1%, in primul semestru din 2012, comparativ cu perioada similara din 2011.
In iunie au fost infiintate in China 2.444 noi companii cu capital strain, in scadere cu 16,3% comparativ cu perioada similara din 2011.
In primele sase luni din acest an au fost infiintate 11.705 noi firme, cu 13,1% mai putine decat in primul semestru din 2011.
Avand in vedere cererea externa slaba, la inceputul lunii martie autoritatile de la Beijing si-au redus tinta de crestere economica pentru 2012 la 7,5%, dupa ce anul trecut economia chineza a inregistrat o crestere de 9,2%.
China trebuie sa-si reechilibreze economia, mult prea dependenta de investitii, pentru a da un rol mai mare consumului gospodariilor, in timp ce exportatorii chinezi sufera de pe urma crizei din Europa. Pentru a sustine activitatea economica, Banca Centrala a Chinei a redus de doua ori dobanda de baza in ultima luna. Ultima data cand Banca Centrala a Chinei a redus costul creditului a fost in luna decembrie 2008.
De asemenea, in prima jumatate a acestui an, institutia a redus rezervele minime obligatorii... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 10:27
Trei indicatori economici publicati sambata de Biroul national de statistica din China confirma incetinirea celei de-a doua economii mondiale in luna mai, in conditiile in care productia industriala, vanzarile cu amanuntul si investitiile de capital fix au inregistrat cresteri sub asteptari, transmite AFP.
Potrivit Biroului national de statistica, productia industriala a crescut usor luna trecuta pana la 9,6% in ritm anual, dupa o crestere de 9,3% in luna aprilie. Cu toate acestea, este pentru a doua luna consecutiv in care productia industriala inregistreaza o crestere mai mica de 10%. De asemenea, cifrele oficiale sunt inferioare estimarilor analistilor intervievati de Dow Jones care mizau pe o crestere a productiei industriale de 9,9%.
Investitiile de capital fix in zonele urbane din China au crescut cu 20,1% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In primul trimestru aceste investitii au inregistrat o crestere anuala de 20,9%, iar pe primele patru luni cresterea a fost de 20,2%. Aceste investitii sunt responsabile pentru aproape jumatate din Produsul Intern Brut al Chinei si profita de pe urma masurilor guvernamentale de sustinere a activitatii economice, in special prin constructia de infrastructuri.
In sfarsit, vanzarile cu amanuntul, principalul indicator al consumului gospodariilor, au crescut luna trecuta cu 13,8% in ritm anual, fata de o crestere de 14,1% in luna aprilie si un avans de 14,8% in primul... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 11:59