Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 352 milioane de euro, in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu 2,697 miliarde de euro, in perioada ianuarie - iunie 2019, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicate joi.
Participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 160 de milioane de euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare neta de 192 milioane euro.
Potrivit datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), numarul firmelor cu capital strain nou infiintate a scazut, in primul semestru al anului in curs, cu 41,41%, comparativ cu perioada similara din 2019, la 1.674 de unitati.
Cele 1.674 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 3,841 milioane de dolari, in scadere cu 55,6% fata de ianuarie - iunie 2019.
La 30 iunie 2020, cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 49.168 (cu 3,846 miliarde dolari capital subscris), dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine societatilor olandeze, respectiv 12,749 miliarde de dolari, in 5.462 de firme.
In iunie, au fost inmatriculate 228 de societati cu participare straina, cu un capital subscris de 1,41 milioane dolari.
Pe domenii, cele mai multe firme inmatriculate au fost inregistrate in comertul cu ridicata si cu amanuntul, reparatii auto si moto, respectiv 31,14% din total, activitati profesionale, administrative,... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:29
Investitiile straine directe au scazut cu 70,86% in primele doua luni ale acestui an, la 409 milioane de euro, comparativ cu 1,404 miliarde de euro in perioada similara din 2019, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei remise marti AGERPRES.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 409 milioane euro (comparativ cu 1,404 miliarde de euro in perioada ianuarie - februarie 2019), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 437 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 28 milioane euro", se mentioneaza intr-un comunicat al BNR.
Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate a scazut in primele doua luni ale anului in curs cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din 2019, la 892 de unitati, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele 892 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 1,683 milioane de dolari, in scadere cu 42,4% fata de ianuarie-februarie 2019.
La 29 februarie 2020, cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 49.025, dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine societatilor olandeze, respectiv 12,647 miliarde de dolari, in 5.431 de firme.
La finele lunii februarie 2020, in Romania existau 227.784 societati cu participare straina la capitalul social. Valoarea capitalului subscris era de aproximativ 63,413... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:52
Increderea investitorilor in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta 114, anuntata in decembrie 2018, iar oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica la o situatie dominata de lipsa de predictibilitate, a anuntat, miercuri, Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Rezultatele sondajului pentru ultimele 6 luni ale indicelui de perceptie privind mediul de afaceri, realizat de doua ori pe an in randul membrilor FIC, nu aduc modificari semnificative fata cele din martie anul acesta.
"Increderea membrilor FIC in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 si nu s-a deteriorat mai mult de atunci. Romania continua sa aiba evaluari negative cand vine vorba de infrastructura sau de birocratie, dar acestea sunt lucruri pe care intreg mediul de afaceri le spune de ani de zile", se arata in comunicat.
FIC avertizeaza ca investitorii si oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica o situatie in care lipsa de predictibilitate este un dat si in orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fara consultari prealabile sau o perioada rezonabila in care companiile sa isi adapteze si ajusteze operatiunile.
"Evolutia cea mai ingrijoratoare este cea legata de indicatorul privind disponibilitatea fortei de munca, unde de trei ani observam o continua deteriorare. Doua treimi dintre... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 14:44
Investitorii straini ii indeamna pe romani sa mearga, duminica, se voteze atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendumul pe justitie.
Consiliul Investitorilor Straini subliniaza ca referendumul din 26 mai este important pentru cetateni, pentru mediul de afaceri, dar si pentru economie.
Investitorii straini mai spun ca, daca ordonantele de urgenta ar fi utilizate doar in situatii exceptionale, mediul de afaceri va fi protejat de masuri venite peste noapte, fara o minima consultare sau perioada de ajustare la ele.
"Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate, daca este sa fie catalizatorul pentru o crestere economica sustenabila si pe termen lung. Atat cat putem noi sa apreciem, o utilizare mai judicioasa a ordonantelor de urgenta doar in situatii exceptionale care nu sufera amanare ar merge in directia dezideratului nostru.
De aceea, consideram ca referendumul din 26 mai este important pentru cetateni, pentru mediul de afaceri si pentru economie, deoarece pune bazele unei discutii despre modul in care au fost utilizate OuG-urile de-a lungul timpului. In masura in care rezultatul votului si dezbaterea care ii va urma vor contribui la o utilizare mai echilibrata a OuG-urilor, mediul de afaceri va fi protejat de masuri venite peste noapte, fara o minima consultare sau perioada de ajustare la ele", indeamna Consiliul Investitorilor Straini (FIC) pe Facebook.
Totodata, investitorii straini subliniaza si importanta alegerilor... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:26
Aproape 85% dintre investitorii straini care activeaza in Romania declara ca mediul de afaceri din tara s-a inrautatit, arata cele mai recente rezultate ale indicelui perceptiei membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat in luna martie a acestui an.
Conform sursei citate, 24% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa se contracte, in acest an fata de doar 14%, in 2018, in timp ce 20% estimeaza ca afacerile lor se vor contracta, comparativ cu 12% care anticipau acest lucru, in martie 2018.
De asemenea, aproximativ 20% dintre cei chestionati vad o diminuare a exporturilor si a activitatii lor pe piata interna, dublu fata de acum sase luni, iar 30% se asteapta ca rezultatele propriilor afaceri, pentru urmatoarele 12 luni, sa se inrautateasca fata de perioada anterioara, comparativ cu 15% care aveau aceste asteptari in martie 2018.
Peste o treime dintre respondenti (35%) prevad un declin al investitiilor lor, aproape dubla fata de anul trecut, cand procentajul era de 19%. In plus, 37% dintre investitori considera ca vor angaja mai putine persoane in perioada urmatoare, in timp ce, in 2018, doar 17% au raspuns astfel.
"Inca observam un numar consistent de respondenti, care considera ca afacerea lor va creste si care vor continua sa investeasca, dar exista semne ca aceasta tendinta se poate inversa. Este inca prematur sa stim daca vorbim despre o schimbare pe termen scurt sau ceva structural si mai profund. Vom... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 21:07
Germania intentioneaza sa adopte pana la sfarsitul anului legislatia prin care se va crea un fond detinut de stat ce va putea proteja companiile impotriva preluarilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus in februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters ca Executivul lucreaza acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul sa fie operational din 2020.
Altmaier a precizat ca in Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, otelului si aluminiului, echipamentelor industriale si medicale, utilajelor de constructii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apararii si printarii 3D. Printre companiile a caror supravietuire a fost descrisa de Altmaier ca fiind esentiala pentru economia germana sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar si cei mai mari producatori auto: Volkswagen, Daimler si BMW.
Ministrul Economiei a cautat sa-i reasigure pe cei care i-au criticat masurile ca Germania ramane deschisa investitiilor straine directe, iar Guvernul va interveni cat mai putin posibil.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica din cea mai mare economie europeana vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:49
Parlamentul European a aprobat joi in plen infiintarea unui instrument UE menit sa verifice investitiile straine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Este primul instrument la nivelul UE menit sa verifice investitiile straine directe pe criterii de securitate si ordine publica, acopera ISD facute de companii de stat netransparente in sectoare si tehnologii strategice, si cele cu impact asupra programelor si proiectelor europene.
In timp ce UE ramane deschisa investitiilor, este nevoie de verificarea investitiilor straine directe din exterior pentru a nu pune in pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu ministrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 impotriva si 56 de abtineri.
Noul regulament protejeaza infrastructura strategica, din sectoarele de energie, transport, comunicatii si date, spatiu cosmic si finante, precum si tehnologii precum semiconductorii, inteligenta artificiala si robotica. Deputatii au adaugat cateva sectoare, printre care furnizarea de apa, asistenta medicala, aparare, mass-media, biotehnologie si siguranta alimentara.
Deputatii au intarit mecanismul de cooperare cu includerea schimbului de informatii intre statele membre, care pot emite informari despre ISD directionate catre alte state membre. Comisia Europeana poate cere informatii si emite o opinie pentru tara vizata de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 17:01
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, ca nu crede ca investitorii straini se vor retrage din Romania, dupa adoptarea ordonantei de urgenta privind masurile fiscale.
Afirmatia lui Eugen Teodorovici vine in contextul in care cancelarul Austriei Sebastian Kurz, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, intrebat daca firmele austriece ar putea pleca din Romania din cauza masurilor fiscale anuntate, ca nu Guvernul austriac le spune companiilor ce sa faca, precizand ca "sunt firme libere, care sunt pe piata libera si decid personal".
"Nu stiu de unde aveti traducerea. Eu va spun ca in discutia pe care am avut-o cu doamna premier si domnul cancelar, chiar au fost date cateva exemple si s-a vorbit despre motivele pentru care sa fie adoptata OUG si din toate argumentele prezentate nu a existat niciun fel de reactie decat ca se intelege o astfel de OUG.
Nu cred ca va fi o retragere a investitorilor straini din Romania. Romania este o piata atractiva", a afirmat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de vineri a Guvernului.
Intrebat vineri la Palatul Cotroceni daca are temere ca introducerea unor noi taxe pentru sistemul bancar din Romania si plafonarea pretului la gaze ar putea afecta companiile austriece, precum OMV sau Erste Bank, cancelarul austriac a spus ca isi face griji pentru mediu economic romanesc, ca mediu de investitii.
"Ca sa fiu cinstit, eu nu imi fac griji pentru firmele austriece, deoarece stiu ce firme austriece sunt aici, in... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:42
Investitorii straini spun ca sunt dezamagiti de discursul guvernantilor care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.
"Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici. Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale", se arata intr-un comunicat al Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Ei spun ca au cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.
"Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima ordonanta de urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului.
Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:01