Datoriile publice ale Italiei si Spaniei au atins noi recorduri istorice, dand noi motive de ingrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobanzilor, relateaza AFP.
In Italia, datoria publica a depasit in octombrie, pentru prima oara, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat vineri de Banca Italiei.
Datoria a atins 2.014,693 de miliarde de euro, fata de 1.995,143 miliarde euro in septembrie, si este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.
Guvernul de tehnocrati al premierului Mario Monti, venit la putere in noiembrie 2011, a pus in practica un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% in acest an si 1,8% in 2013.
Italia a beneficiat in ultimele luni de o tendinta de scadere a dobanzilor, in operatiunile de refinantare a datoriilor, dar acestea se mentin totusi la un nivel ridicat in raport cu cele ale altor tari din zona euro, ceea ce arata ca increderea investitorilor nu a fost restabilita in totalitate.
Pietele asteapta in special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate in februarie, in loc de luna aprilie, dupa ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului in Parlament, obligandu-l pe Monti sa demisioneze.
In Spania, datoria a atins la sfarsitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, in crestere cu... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 10:48
Fotbalistii italieni destul de curajosi pentru a cumpara obligatiuni ale guvernului de la Roma au obtinut castiguri de 26% pentru investitiile realizate in urma cu un an, cand si-au dovedit patriotismul imprumutand statul, confruntat cu lipsa de incredere a sectorului financiar, scrie Bloomberg.
In luna noiembrie anul trecut a fost organizata in Italia o zi speciala pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, in cadrul careia bancile au incercat sa atraga investitorii neconventionali, precum populatia sau persoanele publice, pentru a imprumuta statul.
Din 28 noiembrie 2011, randamentul obligatiunilor pe zece ani ale statului italian au scazut cu 2,5 puncte procentuale, iar guvernul se imprumuta acum mai ieftin, la dobanzi mai mici decat anul trecut.
Seful Asociatiei Fotbalistilor Italieni, Damiano Tommasi, a declarat ca a existat "un raspuns foarte pozitiv" din partea jucatorilor de fotbal, inclusiv a atacantului clubului Udinese Antonio Di Natale, golgheterul Serie A in 2010 si 2011.
"Am vrut sa ne aducem contributia pentru a ajuta Italia sa se mentina pe linia de plutire intr-o perioada foarte dificila, dar nu doar solidaritatea ne-a motivat sa ne implicam. Obligatiunile s-au dovedit a fi o investitie foarte buna. Asociatia noastra a cumparat obligatiuni guvernamentale si am trimis o scrisoare catre capitanii tuturor echipelor de fotbal in care i-am invitat sa procedeze la fel. Eu insumi am cumparat", a declarat Tommasi, fost mijlocas al clubului AS Roma.... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:57
Pozitia tot mai nuantata a cancelarul german Angela Merkel fata de planul presedintelui BCE Mario Draghi pentru salvarea Spaniei si Italiei reprezinta o dezamagire pentru investitorii care au cumparat masiv obligatiuni guvernamentale germane, impingand dobanzile pe minus.
Germania a economisit zeci de miliarde de euro pe fondul crizei economice
"Germania nu are cum sa scape neafectata. Spania nu va putea supravietui fara ajutor extern. Bailout-ul (acordul de salvare) va impovara Germania", comenteaza pentru Bloomberg Stuart Thomson, manager la fondul scotian Ignis Asset Management, care administreaza active de 109 miliarde de dolari si a vandut obligatiuni germane in luna iulie, cand costurile de finantare ale Spaniei atingeau maxime record.
Investitorii convinsi de politica fiscala serioasa a cancelarului Merkel sunt dezamagiti de atitudinea liderului german fata de planul propus recent de Mario Draghi, potrivit unei analize Bloomberg.
In cautarea unui activ sigur in care sa-si plaseze banii, investitorii au acceptat dobanzi extrem de scazute, in unele cazuri negative, pentru imprumuturile catre guvernul german, increzatori ca Executivul condus de Merkel nu va creste gradul de indatorare al Germaniei pentru a extinde programele de salvare acordate statelor din zona euro.
"Riscul ca Germania sa emita noi datorii pentru a finanta bailout-urile este real. Sunt sceptic in privinta investitiilor in titluri cu dobanda zero. Nu sunt convins ca actualele randamente... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 15:20
O eventuala decizie a Greciei de a parasi zona euro ar ridica probleme serioase pentru Spania, Italia si alte tari din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
Criza datoriilor de stat din zona euro ramane cel mai mare risc pentru economia globala, a afirmat Zoellick miercuri seara la Washington Economic Club.
"Cea mai importanta problema nu va fi Grecia, ci Spania si Italia", considera oficialul.
Daca Grecia ar decide sa iasa din zona euro, efectele propagate in economia globala ar fi foarte grave, amintind de consecintele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, avertizeaza seful BM.
"Pericolul real apare atunci cand evenimentele incep sa afecteze increderea intr-o asemenea masura incat te intalnesti cu momente de lipsa de lichiditate, care anunta ca ceva urmeaza sa se prabuseasca, fie companii, fie banci", a explicat Zoellick.
Liderii europeni trebuie sa gaseasca modalitati de a actiona inainte ca astfel de probleme sa se manifeste, de a sprijini Spania si Italia, care implementeaza in prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.
Acest sprijin ar putea fi acordat prin emisiuni de eurobonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, sau prin utilizarea resurselor Bancii Europene pentru Investitii sau ale altui mecanism de acest tip, crede presedintele BM.
Liderii UE vor discuta, saptamana viitoare, la o intalnire informala a sefilor de... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 11:46
Randamentele obligatiunilor si costurile asigurarii datoriilor Spaniei si Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, in timp ce randamentele obligatiunilor germane au atins minime record.
Euro a coborat aproape de minimul ultimelor patru luni, iar cotatiile actiunilor au scazut la nivel mondial, dupa ce partidul socialist elen PASOK a refuzat sa participe la un guvern de uniune nationala, marind probabilitatea unui faliment al Greciei si a iesirii din zona euro.
Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a coborat la un minim record de 1,432%.
Impasul politic din Grecia, datoriile neperformante din portofoliile bancilor spaniole si noi semne de recesiune in zona euro au amplificat temerile investitorilor ca regiunea se afunda in criza.
Costul asigurarii pentru default-ul datoriilor spaniole a urcat la un maxim record, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,33%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro.
La un nivel de seste 6%, costul imprumuturilor Spaniei poate sa se indrepte rapid spre un nivel nesustenabil, asa cum s-a intamplat in cazul Irlandei si Portugaliei, sporind asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reia un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale.
Iesirea Greciei din zona euro va afecta Spania si Italia
"Exista un risc real ca la un moment dat Grecia sa iasa din zona euro,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 19:45
Spania si Italia au acceptat marti ca vanzarea titlurilor pe termen scurt sa fie facuta cu costuri mai mari, iar aceasta evolutie arata ca tarile se tem ca acordul de ajutorare a Greciei, incheiat de liderii europeni, nu a rezolvat criza datoriilor.Costul imprumuturilor pe termen scurt ale Spaniei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar cererea a scazut.
Spania a vandut titluri pe termen de trei si sase luni, in valoare de 2,89 miliarde de euro, sub tinta maxima de trei miliarde de euro.
Randamentul titlurilor italiene pe termen de sase luni a urcat la un nivel maxim de dupa noiembrie 2008.
"Cel mai important lucru este ca fata de licitatia precedenta randamentele sunt mult, mult mai mari", a declarat Marc Ostwald, analist la firma Monument Securities din Londra.
Randamentele obligatiunilor spaniole si italiene pe termen de zece ani au crescut dupa aceste licitatii, ca si spreadul fata de obligatiunile germane de referinta, reflectand indoielile investitorilor ca liderii din zona euro au rezolvat criza datoriilor.
La cinci zile dupa stabilirea celui de-al doilea plan de sustinere a Greciei, randamentlee obligatiunilor spaniole si italiene au revenit astfel la nivelurile anterioare acordului. mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:01
Spania si Italia au reusit sa imprumute de pe piete trei miliarde de euro, respectiv sase miliarde de euro, sumele maxime avute in vedere, dar la dobanzi mai ridicate, prin emisiuni de obligatiuni considerate teste pentru evaluarea increderii investitorilor, transmite AFP, informeaza Mediafax.Spania a reusit fara probleme sa plaseze prima emisiune de obligatiuni din acest an, dupa succesul unor operatiuni similare ale Greciei si Portugaliei desfasurate marti si miercuri.
Madridul a vandut obligatiuni scadente la cinci ani, profitand de o cerere echivalenta cu 6,3 miliarde de euro, la un randament mediu de 4,542%, mai ridicat decat cel al emisiunilor anterioare.
La ultima operatiune de acest tip, dobanda medie se situa la 3,576%.
Pentru obligatiunile italiene, scadente la cinci si 15 ani, cererea a urcat la 8,5 miliarde de euro.
Randamentul titlurilor cu scadenta la cinci ani s-a situat la 3,67%, fata de 3,24% pentru ultima emisiune similara, iar cel al obligatiunilor scadente la 15 ani s-a cifrat la 5,06%, comparativ cu 4,81%.
Portugalia s-a imprumutat miercuri de 1,25 miliarde euro prin doua emisiuni de obligatiuni cu maturitati diferite, bucurandu-se de cerere mare din partea investitorilor si de randamente in scadere la titlurile cu scadenta la 10 ani.
Publicatia Jornal de negocios a indicat joi ca Beijingul a cumparat datorii portugheze de un miliard de euro, printr-un plasament privat, la un randament mai ridicat decat cel al pietei. mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 17:17