Doi economisti de marca din cadrul unor organizatii internationale, Jean-Paul Fitoussi si Khalid Malik, privesc cu ingrijorare la valul de nemultumire populara care a alimentat Brexit-ul si care ameninta acum sa se reverse pe intregul continent.
Liderii aflati la carma proiectului european par sa fi uitat scopul principal al acestuia: asigurarea bunastarii pentru toti cetatenii europeni, remarca cei doi intr-un editorial din Project Syndicate.
O povara grea
In 1990, raportul comitetului ONU pentru Dezvoltarea Resurselor Umane statua: "Oamenii sunt cea mai importanta bogatie a unei natiuni". De atunci si pana in prezent, raportorii ONU au insistat asupra impactului pozitiv pe care politicile publice care promoveaza ideea bunastarii populatiei il au asupra economiilor si societatilor.
O egalitate sociala reala este reprezentata nu de un sistem care ii pune pe toti pe picior de egalitate, ci de un stat care directioneaza ca mai mare parte din ajutoare catre cei care au cu adevarat nevoie de ele, luand in considerare si handicapul existent intre punctele de pornire in viata ale indivizilor sau ale unor grupuri sociale distincte.
Oricum, aceasta perspectiva pare a fi scapat atentiei actualilor lideri politici care stabilesc destinele Uniunii Europene, echilibrarea bugetelor si austeritatea impusa in sectoare precum sanatate, educatie sau dezvoltarea infrastructurii fiind printre masurile cel mai adesea propuse de economistii din UE.
Pentru acestia, prudenta... mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 16:00
1Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa ofere prioritate investitiilor sociale pentru a sprijini cresterea economica si sa isi modernizeze sistemele de protectie sociala, a anuntat Comisia Europeana.
Aceasta schimbare ar conduce catre strategii mai performante de incluziune activa si o utilizare mai eficienta a bugetelor sociale.
Prin aceasta comunicare, statelor membre li se ofera orientari privind cele mai bune modalitati de a utiliza ajutorul financiar acordat de UE, in special prin Fondul social european, pentru a realiza aceste obiective.
CE se angajeaza sa monitorizeze indeaproape, in cadrul semestrului european, performantele sistemelor de protectie sociala ale statelor membre individuale si sa formuleze, acolo unde este cazul, recomandari specifice fiecarei tari.
"Investitiile sociale sunt esentiale daca dorim sa iesim din criza mai puternici, mai solidari si mai competitivi. In limita constrangerilor bugetare actuale, statele membre trebuie sa-si orienteze investitiile catre capitalul uman si coeziunea sociala.
Acest lucru este foarte important daca dorim sa realizam progrese reale in ceea ce priveste atingerea obiectivelor din strategia Europa 2020. Investitiile sociale realizate astazi ajuta statele membre sa evite plata unei facturi financiare si sociale mult mai mari maine", a declarat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
La ce se refera investitiile sociale
Pachetul... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:55