Romania are un potential foarte mare de dezvoltare in sectorul IT, dar, deocamdata, se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de digitalizare, se arata intr-o analiza PwC remisa marti.
Romania se claseaza pe locul 28 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste indicele DESI- Digital Economic and Society Index, calculat de Comisia Europeana, conform analizei PwC.
"Noua, romanilor, ne place sa ne mandrim cu vitezele exceptionale ale serviciilor noastre de banda larga de mare viteza, cu calitatea specialistilor IT, care sunt foarte cautati de catre marii jucatori globali din domeniul tehnologiei, si cu inventiile si aplicatiile IT lansate in Romania. Insa privita la nivel statistic, performanta tarii noastre in ceea ce priveste digitalizarea este mai degraba modesta. Mai avem inca multe de facut pentru a beneficia cu adevarat de a patra revolutie industriala, cea digitala, iar analiza PwC a venit cu o serie de recomandari pentru a valorifica la maximum potentialul tarii", a declarat Ionut Simion, country managing partner, PwC Romania, coordonatorul acestui studiu.
In document se mentioneaza ca, desi Romania are performante in ceea ce priveste abonamentele la servicii de mare viteza (locul 2 in Uniunea Europeana), precum si cu privire la pretul relativ raportat la venit pentru serviciile fixe de banda larga (locul 10), tara noastra se situeaza pe locul 22 din 28 in ceea ce priveste conectivitatea, avand de recuperat in privinta acoperirii... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:17
1Sectorul IT din Romania este unul puternic si iti poate lasa impresia ca ar putea lansa un produs de talia Facebook, insa adevarul este ca are o problema cu inovarea.
Ideea este prezentata intr-un articol amplu realizat de Forbes, care a luat pulsul situatiei companiilor din acest domeniu prezente in tara noastra.
Romania are mai multi ingineri IT pe cap de locuitor decat centre IT globale precum SUA, India, China sau Rusia, iar sectorul a crescut semnificativ in ultimii ani. Datele prezentate pe site-ul guvernamental Invest Romania arata un avans de 9% in 2015 fata de 2014, iar previziunile arata ca acest sector va ajunge sa valoreze 4,5 miliarde de dolari in 2020.
Insa Forbes arata ca in timp ce IT-istii romani sunt multi si industria inregistreaza o crestere puternica, avem si un mare minus: nu exista persoane care sa inoveze si care sa stie sa promoveze un produs la nivel mondial.
Deci avem multi dezvoltatori buni la ceea ce fac, insa cu toate acestea nu am reusit pana ...citeste mai departe despre "Forbes: Romania poate da ceva de talia Facebook, dar are o problema majora" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Mai 2016, ora 16:24
Afacerile anuale inregistrate in sectorul IT&C din Romania au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, insa specialistii din domeniu sustin ca valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Economiei Aurel-Sorin Encutescu, la Summit-ul Regional de Securitate Cibernetica de la Palatul Parlamentului.
"In 2014, Romania avea un numar de peste 64.000 de specialisti in IT, tara noastra fiind lider european in ceea ce priveste numarul de angajati in sectorul tehnologiei informatice pe cap de locuitor. De asemenea, ocupa locul 6 la nivel mondial pe acest segment.
La ora actuala, performanta financiara a sectorului IT&C din Romania a crescut. Cifra de afaceri medie anuala a sectorului a ajuns la 2,8 miliarde euro. Specialistii sustin ca targetul Romaniei poate atinge chiar 10 miliarde de euro. Sectorul IT a fost singurul in care, in plina criza economica, nu s-au facut concedieri", a afirmat Encutescu.
Potrivit oficialului, sectorul ...citeste mai departe despre "Sectorul in care Romania e lider european, cu afaceri de 2,8 miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 12:40
Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, i-a indemnat, miercuri, pe oamenii de afaceri romani si estonieni sa lucreze impreuna pentru dezvoltarea economiilor lor si a aratat ca Estonia a investit mult in sectorul IT iar exporturile din acest domeniu reprezinta motorul dezvoltarii economiei tarii.
"Hai sa facem bani!", a fost indemnul adresat public de presedintele Estoniei participantilor la reuniunea de afaceri Romania - Estonia gazduita de Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Camera Nationala.
"Am colaborat indeaproape pentru aderarea la Uniunea Europeana si integrarea in NATO. Este mult de facut si cred ca putem folosi aceasta oportunitate prin intermediul Camerelor de Comert sa dezvoltam economiile noastre. Am investit mult in domeniul IT, iar exporturile IT reprezinta motorul economiei noastre.
Romania si Estonia pot colabora in acest domeniu. M-am concentrat pe IT pentru ca facem foarte mult in acest sector. Suntem foarte transparenti si avem un program IT foarte dezvoltat. 98% din populatie isi plateste taxele pe computer. 98% din populatie foloseste computer-ul. Putem colabora de asemenea in domeniul turismului si al infrastructurii", a spus presedintele estonian.
Potrivit presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Estoniei, Toomas Luman, intalnirea de la Camera de Comert din Romania va putea crea noi legaturi comerciale bilaterale in domeniile de interes pentru investitorii estonieni, cum sunt domeniul IT, constructiile, imobiliarele,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:52
Companiile de IT americane ar putea sa nu isi atinga tintele de profit pentru trimestrul patru din 2012, in contextul in care "varful fiscal" a determinat, cel mai probabil, ca principalii clienti din segmentul corporate ai acestora sa economiseasca o parte din bugetele dedicate IT-ului.
Companiile din sectorul tehnologic se bucura, in general, de o crestere a comenzilor in luna decembrie, in masura in care corporatiile utilizeaza banii ramasi in bugetul anului respectiv pentru a achizitiona produse si servicii care, desi utile, nu sunt neaparat esentiale pentru lor buna functionare.
Dar aceasta "traditie" nu a fost insa pastrata, cel mai probabil in 2012, potrivit analistilor si expertilor din sectorul IT, citati de Reuters.
Astfel, companiile s-au ferit sa se angajeze la cheltuieli suplimentare pe fondul posibilului "varf fiscal", pentru prevenirea caruia republicanii si democratii nu au ajuns la un acord decat pe 1 ianuarie 2013.
"Daca Boehner si Obama ar fi ajuns la intelegere pana pe 15 decembrie, am fi avut si investitii de sfarsit de an", a declarat Andrew Bartels, analist in cadrul Forrester Research, companie care ofera consultanta pentru achizitiile de servicii si produse IT.
Analistii prevad ca bugetul destinat acestui tip de achizitii va ramane redus si in primul trimestru al lui 2013, mediul de afaceri ramanand in asteptare pana cand Congresul va rezolva noul conflict, care priveste, de aceasta data, plafonul datoriei publice a SUA si reducerea... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 15:51
Cheltuielile alocate la nivel mondial pentru tehnologia informatiei vor creste cu 3% in 2012, in pofida conjuncturii economice negative, pentru a ajunge la 3.600 miliarde de dolari, potrivit estimarilor firmei de consultanta Gartner.
"Desi provocarile cu care se confrunta cresterea economica mondiala persista, criza din zona euro, revenirea slaba din SUA si incetinirea economica din China, cel putin perspectiva s-a stabilizat", a declarat vicepresedintele Gartner, Richard Gordon.
Potrivit Gartner, sectorul IT profita in acest an de cresterea investitiilor in solutiile de stocare a datelor, in serviciile de cloud computing, precum si in echipamentele de telecomunicatii.
Expertii Gartner sustin ca in acest an companiile vor cheltui in total 1.700 miliarde de dolari pentru servicii de telecomunicatii si 377 miliarde de dolari pentru echipamente de telecomunicatii, in crestere cu 1,7%, respectiv 10,8% comparativ cu 2011.
Potrivit expertilor, cheltuielile pentru serviciile cloud computing vor creste de la 91 miliarde de dolari in 2011 pana la 109 miliarde de dolari in acest an pentru a ajunge la 207 miliarde de dolari in 2016. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 12:01
Calificarea personalului si facilitatile economice oferite de statul bulgar sunt factorii care au cantarit cel mai greu in favoarea Bulgariei pentru companiile straine de IT care au dorit sa se delocalizeze.
Principalii producatori de software din tara vecina au confirmat acest lucru cu ocazia unui tur media in Bulgaria, organizat saptamana trecuta de catre Agentia bulgara de investitii pentru reprezentanti ai presei din Statele Unite, Europa si Asia.
Statul bulgar a reusit sa creeze un mediu economic favorabil pentru ca firmele de IT sa vina sa investeasca in Bulgaria, a declarat Stamen Kotchkov, vicepresedintele SAP Labs Bulgaria. Grupul german SAP este cel mai mare producator de software de afaceri din lume cu peste 54.000 de angajati si centre de dezvoltare in peste 50 de tari din intreaga lume. SAP Labs Bulgaria are peste 500 de angajati responsabili pentru aproape toate produsele Java dezvoltate de SAP.
Bulgaria are cele mai scazute taxe pentru companii si venituri personale din Uniunea Europeana (10%) iar impozitul pe dividende este de 5%. De asemenea, costul cu mana de lucru in Bulgaria este cel mai mic din Uniunea Europeana, la fel ca si pretul terenului si cel al energiei electrice.
'In mod obisnuit companiile de IT vin intr-o tara deoarece costurile sunt mai mici, dar nu acesta este si motivul pentru care raman. Companiile raman daca in acea tara gasesc personal de calitate', a declarat Ted Hampartzoumian, director operational al HP Bulgaria.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 11:16
Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7%, dupa un declin de 2,6% in 2010, remarcandu-se o crestere a interesului pentru investitii a jucatorilor de profil din China, Rusia si UE, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR. "Piata IT isi revine usor.(...) Valoarea totala a pietei IT in 2010 a scazut cu 2,6%, la 831 milioane euro, insa declinul nu a fost la fel de semnificativ ca in urma cu un an. In general, in 2009-2010 criza economica din tara a afectat consumatorii privati si companiile, ceea ce a avut ca efect reducerea bugetelor pentru IT.
Cheltuiala publica pe partea de IT a scazut, desi posibilitatea de a atrage fonduri europene a devenit un factor menit sa reinvie o parte din proiectele IT din Romania", se arata in analiza PMR.
In 2010, au existat cateva cresteri de nisa si pe grupe de produse, inclusiv pe segmentele de laptopuri, servere, solutii de Business Intelligence si de management al relatiei cu clientii, software pentru securitate, fara a imbunatati situatia intregii piete."Cota de hardware in valoarea totala a pietei romanesti de IT a scazut semnificativ in 2009 si 2010, ceea ce se explica prin reducerea masiva a cheltuielilor IT.
Declinul vanzarilor hardware in 2009 si 2010 a afectat afacerile distribuitorilor si retailerilor IT. In acelasi timp, declinul cererii pe segmentul de hardware a determinat scaderea preturilor", sustin analistii PMR.In ceea ce priveste partea de retail, ca urmare a reducerii... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 16:57
Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a declarat luni, la un eveniment, ca sectorul IT&C va ajuta Romania sa treaca peste criza economica, precizeaza NewsIn."IT&C va scoate aceasta tara din criza.
In aceasta industrie lucreaza 50.000 de oameni, iar salariile depasesc media nationala. De asemenea, cifra de afaceri a companiilor din acest sector se ridica la 6,5 miliarde euro pe an, iar contributia sectorului la PIB este de 8%", a spus Mark Gitenstein.Acesta a precizat ca prezenta celor mai mari companii din domeniu pe piata romaneasca, cum sunt Oracle, Hewlett Packard (HP) sau Microsoft, va da incredere si viitorilor investitori. mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 12:25