Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a adoptat o serie de reglementari astfel incat companiile din sectorul energetic si de gaze naturale sa realizeze investitii de 16 miliarde de lei in urmatorii cinci ani, a declarat, luni, Dumitru Chirita, presedintele ANRE, la conferinta InvesTenergy.
"In ultima perioada am adoptat o serie de reglementari in domeniul energiei electrice si a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica, dar si pentru cresterea capacitatii de inmagazinarii a gazelor naturale. Suma totala pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depaseste 16 miliarde de lei pentru urmatoarea perioada pana la cinci ani. Suma respectiva o regasim in tarifele reglementate, pentru activitatile de care vorbeam mai devreme. Sunt bani care vor contribui la cresterea sigurantei in alimentare si continuitate in aprovizionare cu gaze naturale si energie electrica", a spus Dumitru Chirita.
El a afirmat ca Autoritatea are in vedere cresterea capacitatii de inmagazinare care se ridica in prezent la 3,1 miliarde Nmc (normali metri cubi n.r).
"Apreciez ca in perioada urmatoare, doi - trei ani de zile, ar trebui sa se dubleze. Cel putin sa se dubleze pentru a avea o securitate in aprovizionate cu gaze naturale mult peste ceea ce este astazi", a afirmat Dumitru Chirita.
Presedintele ANRE a mentionat ca la aceasta data exista inmagazinate... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 10:55
Politicile socialiste, etatiste nu vor permite dezvoltarea sectorului energetic romanesc, chiar daca, printr-o mare sansa, ele vor fi dirijate de persoane bine intentionate.
Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Codrut Seres, Adriean Videanu, Daniel Chitoiu, Constantin Nita: din 2000 pana azi, mai toti ministrii care au gestionat sectorul energetic au ajuns la DNA, iar unii s-au ales cu condamnari.
Din aceasta perspectiva, inteleg ca in Romania pare ca s-a intamplat o adevarata minune atunci cand a aparut un ministru decent (pana la proba contrarie), care face un pic de curatenie in companiile de stat.
Dar nu cred ca este suficient. Eu nu am ascuns niciodata ca sunt un om de dreapta, un republican al carui presedinte favorit este Ronald Reagan. Sunt un admirator al politicilor economice ale doamnei Thatcher, cea care s-a batut cu sindicatele britanice si a pornit un amplu program de privatizare.
Parafrazandu-l pe fostul premier britanic, cred ca privatizarea este ...citeste mai departe despre "Sectorul energetic nu trebuie sa fie "strategic" si pazit de CSAT, ci trecut in proprietate privata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Iulie 2016, ora 07:05
Energy Forum 2015 este un eveniment dedicat sectorului energetic, care va avea loc pe data de 28 mai 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu.
Conferinta constituie un prilej de analiza si dezbatere a sectorului energetic, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piata romaneasca, ai autoritatilor si ai asociatiilor din energie.
In cadrul evenimentului specialistii vor discuta despre proiecte, investitii si perspective de dezvoltare ale sectorului energetic in Romania, fonduri structurale pentru 2014-2020 in domeniul energiei, stadiul adoptarii noului cadru privind redeventele petroliere, dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie si depozitare, piata energiei electrice, noua platforma de echilibrare, mecanisme de reforma a pietei de gaze naturale, tendinte in distributie, solutii smart, aspecte privind energia nucleara, noutati privind energia termica si eficienta energetica, principii privind modificarile schemei de sprijin pentru cogenerarea de inalta eficienta, noul cadru de promovare pentru electricitatea din biomasa, pretul energiei, finantarea proiectelor energetice si aspecte juridice si fiscale specifice industriei. mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:20
Dependenta de importuri a Romaniei se va putea reduce, in viitor, daca vor fi realizate anual investitii in titei si gaze de 1 - 2 miliarde de euro, conform Strategiei Petrom 2021 "Performanta durabila pentru crestere", a declarat, miercuri, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Directorul Petrom a precizat ca, in prezent, dependenta de importuri in sectorul energetic romanesc este de 20% - 30%, in timp ce in Europa este de 50-55%. Pana in 2030, insa, aceasta dependenta va creste la 46%, context in care sunt necesare investitii de 1 - 2 miliarde euro anual, pentru a o diminua, spune directorul executiv al Petrom.
Directorul general al Petrom a subliniat ca aceasta investitie de un miliard de euro anual in productia interna inseamna o valoare economica importanta pentru Romania.
"Un miliard de euro pentru productia clasica inseamna opt milioane tone echivalent petrol la preturile actuale, circa 26.000 locuri de munca/an, direct si indirect, o contributie de 2,3 miliarde euro la PIB si 600 milioane euro la bugetul national, pe durata de viata a activelor achizitionate cu acest miliard", a subliniat Mariana Gheorghe.
Daca aceste investitii nu se realizeaza, atunci banii vor fi folositi pentru a importa 5,5 milioane tep titei, nu ar exista contributie la PIB, numarul de locuri de munca create ar fi nesemnificativ, iar aceste importuri ar avea un impact negativ asupra contului curent.
Mariana Gheorghe a subliniat ca Petrom va continua sa... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:35
Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor in sectorul energetic, din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze si electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati, afirma directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.
"Va fi dificil pentru Romania sa atraga investitii, trebuie sa ofere incredere. Romania a pierdut mult din incredere in ultimii ani, cand s-au anuntat investitii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a facut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuti multi pasi pentru recastigarea increderii. Cresterea pretului energiei si legea de sustinere a investitiilor in energii regenerabile contribuie la recastigarea increderii", a afirmat Hajdinjak, la conferinta Mediafax Talks about Energy.
El a adaugat ca daca autoritatile nu vor clarifica reglementarile si nu vor liberaliza preturile, companiile straine vor alege alte piete in care sa investeasca.
"Sunt si alte piete, care ofera conditii bune, nu doar in UE, ci si in afara Europei, precum Turcia. Toate pietele sunt in competitie pentru atragerea de investitii. Trebuie legi si reglementari predictibile. In privinta privatizarilor, investitorii cauta pachete majoritare la companii de stat. (...) Liberalizarea preturilor este acum interzisa, din cauza preturilor reglementate, ceea ce nu permite investitorilor o rata buna a profitului pentru a putea investi", a continuat Hajdinjak.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa liberalizeze... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 12:09
Directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Stelian Gal, a declarat ca mai mult de jumatate dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special spre productia de energie eoliana, precizeaza NewsIn.Reprezentantii Transelectrica s-au intalnit cu principalii investitori si dezvoltatori in energia eoliana. La intalnire au participat reprezentanti din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, reprezentanti ai distribuitorilor de energiei si ai majoritatii investitorilor ssi dezvoltatorilor in energia eoliana."Mai mult de jumatate dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special spre productia de energie eoliana, deoarece tara noastra are cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei.
Aceasta prima intalnire, deosebit de utila, reprezinta un pas important pentru discutarea perspectivelor si problemelor cu care ne confruntam in contextul colaborarilor pe termen lung", a declarat Stelian Gal.Subiectele dezbatute s-au axat pe teme precum pastrarea accesului liber la RET, in pofida volumului foarte mare (practic nerealizabil) de proiecte aflate in diferite faze, alocarea de capacitate la nivel zilnic si intra-zi, dar si organizarea unui serviciu de prognoza.
Totodata, partile au discutat si despre planul de investitii axat cu... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 17:21
Cel mai atragator domeniu din portofoliul statului pentru investitori este cel referitor la energie, potrivit specialistilor. Acestia adauga ca statul are numeroase active extrem de atractive pentru investitori."Energia este interesanta, poate o parte din productia de carbune si partea de resurse minerale. Transportul de marfa si cel aerian pot fi alternative de luat in calcul, dar modul in care opereaza acum nu este in regula", spune Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.Tendinta din ultima perioada din domeniul energetic este crearea unor companii mari, aflate in subordinea statului, care la randul lor sa devina concurenti pentru grupurile straine. mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 10:53
Grecia se asteapta la investitii de 22 miliarde de euro in sectorul energetic in urmatorii zece ani, mai ales in domeniile eolian si solar, parte a programului de dezvoltare a utilizarii de energii regenerabile, transmite Reuters, precizeaza Mediafax,Potrivit unui plan pe zece ani pentru indeplinirea tintelor fixate pentru 2020 la nivel european, autoritatile de la Atena estimeaza instalarea unor noi capacitati de productie de energie regenerabil insumand 15.000 MW.
Aceste proiecte vor costa 16 miliarde de euro.
"Ne asteptam sa fie instalate capacitati aditionale de productie de energie eoliana totalizand 6.000 MW, respectiv 2.500 MW din surse foto-voltaice si 250 MW pe baza de biomasa", a anuntat Ministerul Energiei, intr-un comunicat.
Restul ar urma sa fie asigurat de energia hidro.
In prezent, Grecia are o capacitate de productie de energie regenerabila 4.500 de MW, incluzand sectorul hidro.
Restul fondurilor, de sase miliarde de euro, vor fi directionate catre modernizarea generarii de energie din alte surse, inclusiv carbune. Investitiile ar urma sa fie asigurate de sectorul privat si de subventii.
Ponderea energiei regenerabile in totalul productiei a fost in Grecia de 4% in 2009. mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 09:02
Autoritatile romane vor recurge la privatizari in sectorul energetic, in perioada 2010-2011, pentru a putea atrage fondurile necesare investitiilor in acest domeniu, aceasta optiune nefiind insa discutata in prezent, potrivit firmei de consultanta in management Horvath & Partners.
"Vom vedea in perioada 2010-2011 un val de privatizari pentru atragerea de fonduri. (...) Este o tema despre care nimeni nu discuta, dar aceasta discutie va aparea la un moment dat", a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanta in management Horvath & Partners Romania, precizeaza Mediafax.
El a adaugat ca privatizarile sunt o sursa viabila si corecta pentru ca Romania sa atraga fonduri necesare investitiilor din acest sector.
Potrivit sursei citate, valoarea investitiilor in sectorul energetic a crescut cu 30% in intervalul 2002-2008, la nivel mondial, insa trendul a devenit descendent dupa aparitia crizei, multe proiecte fiind oprite.
"Daca ne uitam la statisticile europene, vedem ca ar fi nevoie sa se investeasca in continuare in sectorul energetic", a spus reprezentantul Horvath & Partners.
In conditiile in care majoritatea marilor jucatori isi reevalueaza programele investitionale iar numarul activelor de pe piata creste, Romania va avea dificultati in atragerea de fonduri pentru diversele proiecte pe care trebuie sa le realizeze in acest domeniu, a precizat el.
Printre avantajele Romaniei in atragerea de investitii este mixul energetic echilibrat, spre... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 13:23