Criza din Ucraina, cu o posibila secesiune a Peninsulei Crimeea, pune in pericol proiectele petrolifere si gazeifere off-shore derulate in Marea Neagra de companii precum Exxon Mobil, Shell sau Eni, potrivit unei analize Bloomberg.
Inainte ca presedintele ucrainean Viktor Ianukovici sa fie destituit in urma unor revolte violente si ca Peninsula Crimeea sa fie ocupata de forte militare ruse, un consortiu condus de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell pregatea investitii de 735 milioane de dolari pentru forarea a doua puturi in lartul coastei de sud-vest a regiunii.
Ucraina a incheiat un acord pentru exploatarea perimetrului gazeifer
Ucraina a incheiat anul trecut cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifska din nord-vestul Marii Negre.
Consortiul urma sa extraga gaze naturale din zacamantul Skifska, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.
Acordul a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in prezenta presedintelui Viktor Ianukovici, anunta in septembrie anul trecut presedintia ucraineana.
Proiectul are un potential de 8-10 miliarde metri cubi de gaze pe an
Proiectul are un potential de 8-10 miliarde metri cubi de gaze pe an, potrivit datelor prezentate atunci. Volumul este echivalent... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 10:59
Romania va beneficia de pe urma exploatarilor de gaze naturale din Marea Neagra daca pretul de vanzare si de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare si Productie, la OMV European Media Summit.
"Primul pas pe care o sa il facem dupa ce vom descoperi hidrocarburi in Marea Neagra va fi sa ne indreptam spre piata locala, spre piata domestica. Vorbim despre inlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care pretul este foarte ridicat.
Statul roman doreste sa vindem gazele din Marea Neagra pe piata locala si noi intentionam la fel, dar depinde de sistemul de taxare si de pret. Sunt doua componente importante in orice afacere. Nu putem sa facem investitii daca ele nu sunt profitabile", a afirmat Jaap Huijskes, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca eventuale schimbari ale sistemului de taxare din Romania vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua in privinta dezvoltarii proiectelor din Marea Neagra.
"Deocamdata nu cunoastem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbari vorbim. Daca sunt minore, impactul va fi minor. Daca sunt dramatice, la fel si impactul", a mentionat acesta.
Oficialul OMV a adaugat ca infrastructura necesara pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra va fi asigurata de Exxon, companie partenera cu 50% din proiectul derulat offshore. Prin intermediul OMV Petrom vor fi realizate... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:31
Sectorul petrolului si gazelor naturale din sud-estul Europei este considerat mic si riscant, cu o capacitate limitata de productie, iar Gazprom devine treptat una dintre putinele companii dispuse si capabile sa investeasca in regiune, in contextul retragerii jucatorilor din Vest.
NIS, subsidiara sarba a Gazprom, a pregatit un plan multianual de cateva miliarde euro pentru extinderea in sud-estul Europei, pe toate segmentele pietei - explorare si productie, rafinare, marketing si retail - in timp ce unii rivali, precum MOL (Ungaria) sau OMV (Austria) bat in retragere, potrivit unei analize realizate de beyondbrics, pagina destinata statelor emergente a Financial Times (FT).
In Romania, NIS a inceput deja proiecte de explorare impreuna cu East West Petroleum (Canada), iar pe retail vrea sa ajunga la 120 de benzinarii pana in 2014.
NIS a anuntat ca va investi in urmatorii trei ani 500 milioane euro pe an, bugetul urmand sa creasca la un miliard de euro pe an dupa 2015. In prima faza a proiectului Gazprom in Europa de Sud-Est, investitiile vor fi alocate in proportie de 30% catre explorare si productie, 30% in rafinare si 40% in vanzari si distributie. Ulterior, compania se va concentra pe productia de petrol si gaze, pe care vrea sa o tripleze la cinci milioane tone echivalent petrol. Gazprom detine 56% din actiunile NIS.
Compania sarba vrea sa dezvolte in acest an o retea de 40 de benzinarii in Romania, la care ar urma sa adauge inca 80 de unitati pana in 2014.... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 15:31
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata la bursa si partenerul OMV Petrom in activitatile de explorare din Marea Neagra, a anuntat investitii anuale de 37 miliarde de dolari in urmatoarea perioada.
Suma care confirma estimarile anterioare si care se aliniaza trendului de cheltuieli masive al industriei. Potrivit noului raport Exxon, cheltuielile pentru investitii cresc de la 33 miliarde de dolari la 37 miliarde de dolari pe an. In 2011, capitalul si cheltuielile de explorare s-au ridicat la 36,8 miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Tonul acestui trend de majorare a capitalului a venit de la competitorul de dimensiuni mai mici, Chevron, care a crescut bugetul la 32,7 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut si-a depasit cu 3 miliarde de dolari bugetul prevazut. De asemenea, si Royal Dutch Shell a majorat bugetul pentru investitii la 33 miliarde de dolari.
Costuri mai mari, resurse mai putine
In plus, costul fortei de munca ar putea creste cu 9% in acest an, iar companiile petroliere s-ar putea confrunta in Australia cu un deficit de muncitori.
"Activitatea de gasire a zacamintelor de titei va deveni mai costisitoare, iar companiile petroliere pariaza pe cresterea pretului petrolului pe termen lung, o recesiune la nivel mondial fiind putin probabila in acest moment", este de parere Michael Yoshikami, de la YCMNET Advisors.
Avantajul companiilor petroliere este faptul ca nu au nevoie sa isi fac griji pe termen scurt asupra fluctuatiilor... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 11:55
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de catre Petrom, sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie. Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia.
Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.
Forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire. Daca se va confirma o descoperire comerciala, dezvoltarea ulterioara a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social si economic pozitiv semnificativ asupra Romaniei.
"Impreuna cu partenerul nostru, ExxonMobil, dezvoltam un proiect unic pentru Romania. Explorarea in ape de mare adancime implica riscuri investitionale mari si necesita investitii de mai multe sute de milioane de dolari, dar un eventual succes ar schimba fundamental perspectivele sectorului energetic romanesc", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie.
Perimetrul... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 11:08