Romania are ca obiectiv, in 2019, depasirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile catre China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Reducerea deficitului comercial in relatia bilaterala Romania - China a fost una dintre temele abordate de partea romana in cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, organizata in China.
"Cele doua parti au stabilit un grup de lucru pentru imbunatatirea relatiilor comerciale. In acest format, se va face o analiza a barierelor aplicate exporturilor Romaniei catre China, cu obiectivul de a depasi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, in 2019", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit ministerului de resort, Stefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, care se afla in China pentru o vizita oficiala ale carei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial si promovarea Romaniei ca destinatie de investitii, s-a intalnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comertului.
Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborarii bilaterale pana la urmatoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologiile avansate,... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:13
Companiile elvetiene solicita stabilitate si predictibilitate a legislatiei, imbunatatirea infrastructurii de transport si instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale, a aratat miercuri secretarul de stat pentru Afaceri Economice din Elvetia, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, in cadrul unei intalniri cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea.
"In cadrul discutiilor oficiale, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch a prezentat specificul investitiilor straine elvetiene, in mare parte derulate de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a economiei elvetiene si care au proiecte pe termen lung. Din punctul de vedere al companiilor elvetiene, exista solicitari pentru stabilitate si predictibilitate a legislatiei, pentru imbunatatirea infrastructurii de transport si pentru instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale", se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Antreprenoriat remis miercuri AGERPRES.
Oficialul elvetian se afla in Romania in perioada 18 - 20 septembrie si este insotit de un grup de oameni de afaceri din Elvetia.
"Si in Elvetia este dificil sa gasesti forta de munca. Sistemul educational dual ar putea fi adaptat mai bine la ceea ce se cere pe piata muncii. Sunt multe companii care sunt implicate in astfel de programe in Elvetia si ne-am bucura sa se implice si in Romania", a spus Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch.
La randul sau, ministrul Stefan-Radu Oprea a prezentat... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 09:55
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul inalnirii cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica, aratand ca Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune.
"Independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica. Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune printr-o politica a sustinerii interconectorilor energetici si prin exploatarea resurselor proprii", a declarat seful statului.
El a mentionat ca Romania saluta importanta acordata obiectivului de realizare a Uniunii Energetice.
"Consideram esentiala continuarea procesului de consolidare a solidaritatii in interiorul UE, intre Uniune si vecinii sai, precum si a acordarii de prioritate proiectelor de infrastructura din aceasta regiune. De asemenea, avem in vedere substantializarea relatiilor cu statele cu care am incheiat parteneriate strategice sau relatii privilegiate si consolidate precum Franta, Germania, Italia, Polonia, Austria, Regatul Unit, Spania si Turcia", a aratat Klaus Iohannis.
Potrivit sefului statului, Romania va continua sa actioneze si pentru completarea dialogului bilateral, prin cooperari sectoriale in special in sfera economica.
"Aceste tari se numara printre principalii investitori si parteneri comerciali ai Romaniei. De mare parte din aceste tari ne leaga, dincolo de interesele strategice, si afinitati... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:29
Romania este o alternativa viabila pentru investitorii israelieni, oferind multiple avantaje, atat ca membru al Uniunii Europene, cat si din punctul de vedere al pozitiei geografice si mediului investitional, a subliniat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, in cadrul unei intalniri cu ministrul Infrastructurii Nationale, Energiei si Resurselor de Apa al Statului Israel, Silvan Shalom.
Constantin Nita a mai mentionat, in cadrul intalnirii, la care au participat si ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, si reprezentanti ai unor importante companii israeliene din domeniile energetic, gaze naturale si management-ul resurselor de apa, ca Romania constituie una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitorii interesati sa patrunda sau sa-si consolideze pozitia in Europa, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat al ME, desfasurarea celei de-a doua sedinte comune a guvernelor roman si israelian, la Ierusalim, in data de 24 iunie 2014, a marcat atingerea unui nou stadiu al relatiilor bilaterale, iar intalnirea de marti a fost o buna ocazie pentru cei doi demnitari de a analiza in detaliu evolutia acestora.
Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme referitoare la problematica energetica globala si regionala, avand in vedere atat pozitiile de consumator de materii prime energetice ale celor doua tari, cat si faptul ca Israel va deveni in curand exportator de gaze naturale.
In cadrul discutiilor, ministrul roman al Economiei si ministrul... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 09:30
Republica Moldova se afla periculos de aproape de tensiunile din Ucraina si incearca sa iasa din sfera de influenta a Rusiei printr-o apropiere de Uniunea Europeana. In acest context, cum poate Romania sa dea o mana de ajutor?
"Ar fi bine ca cele mai puternice companii din Romania sa investeasca in Moldova si sa realizeze un transfer de capital si tehnologie. La nivel interguvernamental, exemplele unor reforme structurale facute de autoritatile de la Bucuresti (privatizari de succes precum Dacia, reformele fiscale, etc.) ar putea fi folosite ca modele pentru conducerea de la Chisinau.
De asemenea, daca Romania isi imbunatateste rutele de transport care o leaga de Moldova, atunci ambele tari vor avea de castigat", a comentat Andrew MacDowall, analist pe piete emergente si colaborator la publicatia Financial Times, pentru Ziare.com.
Drum lung pana la unire
Premierul roman Victor Ponta a declarat, in luna mai, ca Romania trebuie sa sprijine Republica Moldova sa adere la ...citeste mai departe despre "Moldova, la rascruce: Cum poate sa-i dea Romania o mana de ajutor. Drum lung pana la unire" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 10:47
Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca, a declarat, miercuri, la Roman, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investitie a companiei americane TRW.
"Vreau sa stiti ca nu candidez, nu sunt in campanie. Motivul pentru care am venit este ca fabrica dumneavoastra este model pentru ceea ce trebuie Romaniei. Multumesc si dumneavoastra si vicepresedintelui TRW, care a decis sa-si extinda afacerile in Romania. Deschiderea primariei a facut ca investitia sa aiba loc aici. Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. La nivel national, nu avem un somaj foarte mare comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Avem 7,3 - 7,4 la suta somaj, dar in randurile tinerilor este 24 la suta, Deci cei care contribuie cel mai mult la somaj, in ghilimele, sunt tinerii. Termina scolile si nu au o solutie, Aceasta investitie si-a atins obiectivul, media de varsta din fabrica este foarte mica', a declarat presedintele Traian Basescu.
Circa 770 de milioane de euro au fost puse la dispozitie investitorilor
Presedintele a adaugat ca guvernele din perioada 2008-2011 au pus la dispozitia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.
"De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne sa fie tocate. Dar investitia de aici este efect al unor politici din 2008 - 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite pana in 2016, 4,7... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:25
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.
Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.
Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol
Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.
Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.
Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.
Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile
Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.
Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
Romania are nevoie de investitii straine directe (ISD) in domenii economice orientate catre export, cum ar fi industria prelucratoare sau agricultura, a declarat luni, Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Directiei Strategie Cercetare de Piata si Macroeconomica din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).
Potrivit lui Florin Eugen Sinca, in afara de investitiile straine directe, fondurile europene reprezinta o sansa deosebita pentru dezvoltarea agriculturii romanesti si reducerea dependentei de starea vremii.
Reprezentantul BCR a atras atentia asupra necesitatii unui set de politici guvernamentale in acest sens.
Investitiile straine directe au crescut cu 286 milioane euro in iulie 2012, in conditiile in care in primele sapte luni acestea au totalizat 907 milioane euro, fata de 621 milioane euro in perioada ianuarie-iunie 2012.
Investitiile realizate in economia nationala au crescut cu 19,5% in trimestrul al doilea al acestui an fata de aceeasi perioada din 2011, ajungand la 16,683 miliarde de lei, a anuntat la inceputul lunii septembrie Instititul National de Statistica.
In primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, investitiile realizate in economia nationala au crescut cu 20%, pana la 28,89 miliarde lei.
Investitii: Cati bani au intrat in economia nationala in trimestrul doi mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 13:30