Pentru derularea eficienta si transparenta a programului, in data de 13.05.2020, conducerea FNGCIMM a avut o intalnire de lucru, pe platforma zoom, ce a reunit reprezentanti ai bancilor partenere in Programul IMM INVEST, oficiali ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
Intalnirea a avut ca scop discutarea si clarificarea unor aspecte punctuale ridicate de catre finantatori, pentru ca procesele de analiza atat la FNGCIMM cat si la creditori sa se desfasoare cat mai eficient, iar aprobarea finantarii garantate, solicitata de fiecare antreprenor sa se obtina intr-un timp cat mai scurt.
Intalnirea a fost extrem de utila pentru toate partile implicate si speram ca principiile discutate si clarificarile aduse sa contribuie la reglajul fin si la fluidizarea proceselor de analiza si aprobare.
Aducem in atentia publica, cateva dintre aspectele importante puse in discutie de catre finantatori asupra carora FNGCIMM doreste sa comunice public pozitie sa:
1. Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
In conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitati IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau in dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care,... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:52
Investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 21,055 miliarde de lei in cel de-al treilea trimestru din 2018, fiind in scadere cu 1,5%, comparativ cu perioada similara din 2017, pe fondul diminuarii inregistrate la lucrarile de constructii noi cu 14,3%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
De asemenea, in primele trei trimestre din 2018, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 54,596 miliarde de lei, fiind in crestere cu 2,7%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2017.
Conform INS, in trimestrul 3 din 2018, comparativ cu acelasi trimestru din 2017, investitiile nete realizate in economia nationala au coborat cu 1,5%, scadere inregistrata la lucrarile de constructii noi, cu 14,3%, si la alte cheltuieli, cu 7,6%. Crestere s-a inregistrat la elementul de structura utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,4%.
Datele INS arata ca, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2017, investitiile nete realizate in economia nationala au urcat cu 2,7%, crestere inregistrata la urmatoarele elemente de structura: alte cheltuieli - cu 31,3% si la utilaje (inclusiv mijloace de transport) - cu 8,8%.
Investitiile in lucrari de constructii noi au scazut de asemenea, cu 8,2%.
Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii in primele trei trimestre 2018 sunt: comert/servicii, cu 26% fata de 24% in perioada similara a... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 11:03
Noua lege a salarizarii ii nemultumeste pe investitorii autohtohi, tocmai cei despre care diversi lideri PSD au spus in ultima perioada ca trebuie protejati in detrimentul multinationalelor.
Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) arata intr-un comunicat de presa remis Bursa ca aceasta lege sfideaza atat realitatile economice, cat mai ales pe cei angajati in mediul privat, in mod deosebit pe cei din industria romaneasca, cu capital autohton.
Si asta in conditiile unor distorsiuni generate de maririle administrative, arbitrare, operate in anul 2016 si anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupationale, arata sursa citata.
"Nivelurile de salarizare deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza in aceasta perioda o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate.
Reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite in sectorul bugetar vor reduce incasarile la bugetul de stat", avertizeaza investitorii din PIAROM.
Citeste si Asociatia Oamenilor de Afaceri critica Legea salarizarii: Degeaba faci majorari, daca nu se imbunatatesc si serviciileLegea salarizarii: Cine va avea salarii de peste 10.000 de lei in 2022? Un curier va castiga peste 3.500 de lei
Acestia explica si ca salariile in sectoarele industriale sunt... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 14:17
Romania a reusit o consolidare fiscal/bugetara de amploare in ultimii ani, care a ajutat diminuarea dezechilibrelor externe si revenirea pe piete financiare la costuri de finantare comparabile cu cele pentru Cehia, Polonia, Ungaria.
Dar exista probleme vechi, de natura structurala, ce macina economia, societatea si care, in situatii tragice, revin in centrul discutiei publice prin implicatii.
In cele ce urmeaza ma refer la trei chestiuni care exprima provocari interrelationate pentru economie; este vorba de evaziunea fiscala, investitii si evitarea unui derapaj bugetar structural.
1. Combaterea evaziunii fiscale
Romania are intre cele mai mici venituri fiscale in UE - in jur de 27-28% din PIB. Avem de-a face nu atat cu taxe si impozite scazute, ci cu o masiva evaziune fiscala si evitare a platii taxelor si impozitelor (ceea ce unii numesc "optimizare fiscala").
Aceasta situatie denota institutii slabe, o activitate suboptima a unor functionari publici, dar si o coniventa ...citeste mai departe despre "Economia: Trei mari chestiuni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 08:50
Ambasadorul grec la Bucuresti, Grigorios Vassiloconstandakis, declara, intr-un interviu, ca o problema cu care se confrunta toti investitorii din Romania este lipsa de finantare, solutia fiind crearea unor structuri care sa-si asume sarcina cresterii absorbtiei fondurilor europene.
Grigorios Vassiloconstandakis sustine ca, in pofida crizei, firmele grecesti au continuat sa investeasca in Romania, deoarece aici gasesc "un mediu de afaceri favorabil". Una dintre problemele semnalate de toti investitorii este finantarea insuficienta, multe oportunitati de business negasind surse de finantare.
In opinia ambasadorului grec, solutia la aceasta problema consta in dezvoltarea unor structuri, atat in sectorul public, cat si in cel privat, care sa-si asume sarcina de a creste absorbtia fondurilor UE.
Vassiloconstandakis declara ca oamenii de afaceri greci si bancile grecesti care opereaza in Romania pot da o mana de ajutor in acest sens, ca urmare a experientei de succes de patru ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Greciei: Economia romaneasca nu are finantare suficienta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 12:39
Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca, a declarat, miercuri, la Roman, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investitie a companiei americane TRW.
"Vreau sa stiti ca nu candidez, nu sunt in campanie. Motivul pentru care am venit este ca fabrica dumneavoastra este model pentru ceea ce trebuie Romaniei. Multumesc si dumneavoastra si vicepresedintelui TRW, care a decis sa-si extinda afacerile in Romania. Deschiderea primariei a facut ca investitia sa aiba loc aici. Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. La nivel national, nu avem un somaj foarte mare comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Avem 7,3 - 7,4 la suta somaj, dar in randurile tinerilor este 24 la suta, Deci cei care contribuie cel mai mult la somaj, in ghilimele, sunt tinerii. Termina scolile si nu au o solutie, Aceasta investitie si-a atins obiectivul, media de varsta din fabrica este foarte mica', a declarat presedintele Traian Basescu.
Circa 770 de milioane de euro au fost puse la dispozitie investitorilor
Presedintele a adaugat ca guvernele din perioada 2008-2011 au pus la dispozitia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.
"De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne sa fie tocate. Dar investitia de aici este efect al unor politici din 2008 - 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite pana in 2016, 4,7... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:25
Investitiile nete realizate in economia Romaniei au scazut cu 9,3% in anul 2013, fata de 2012, pana la 67,86 miliarde lei, iar in trimestrul IV 2013 s-au redus cu 15,4% comparativ cu aceeasi perioada din 2012, totalizand 22,35 miliarde lei, potrivit datelor provizorii anuntate, miercuri, de Institutul National de Statistica.
Principalele scaderi in trimestrul IV 2013 s-au inregistrat in sectorul de utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 30,3% si in lucrarile de constructii noi cu 7,5%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o crestere cu 6,3%.
Comparativ cu trimestrul IV 2012, in trimestrul IV 2013 se constata o crestere a ponderii lucrarilor de constructii noi in total investitii nete cu 4,7 puncte procentuale si in alte cheltuieli cu 3,0 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut cu 7,7 puncte procentuale.
Cat au totalizat investitiile in lucrari de constructii noi
In anul 2013, investitiile in lucrari de constructii noi au totalizat 31,956 miliarde lei, reprezentand 47,1% din total, fata de 47,5% in 2012.
Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 28,774 miliarde lei, reprezentand 42,4% din total, fata de 43,4% cat au fost in anul 2012.
Cel mai mare volum de investitii nete au fost realizate in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor). mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 11:07
Consiliul Investitorilor Romani organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o conferinta nationala, la care au fost invitati sa participe antreprenori autohtoni, precum si reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei.
Principalele masuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se refera la revenirea TVA la 19 %, scaderea contributiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorarilor galopante a preturilor la energie si reluarea decontarilor accizei la motorina in agricultura.
Consiliul Investitorilor Romani, structura de reprezentare al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni", avertizeaza asupra cresterii fara precedent a evaziunii fiscale din Romania care conduce la concurenta neloiala si solicita autoritatilor masuri ferme pentru combaterea economiei subterane.
Investitorii autohtoni subliniaza ca, pe fondul fiscalitatii si birocratiei excesive, Romania se afla in topul tarilor cu cea mai scazuta colectare a taxelor si a impozitelor, in special la TVA si contributii sociale. Doar ca urmare a majorarii TVA de la 19 % la 24 %, dar si a ineficientei organelor de colectare si control, Romania colecteaza mai putin de 50 % din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde de euro.
"Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzand grave dificultati financiare. In acest context, Consiliul Investitorilor Romani supune dezbaterii publice un set de masuri menite sa duca la scaderea... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:29
Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro si cel mai bogat om din Romania, a initiat formarea, impreuna cu alti oameni de afaceri autohtoni, a unei ascociatii a antreprenorilor romani.
"Am observat de-a lungul anilor modul absolut unitar in care firmele straine, agentii economici straini au stiut sa se organizeze prin Consiliul Investitorilor Straini. Initiativele acestuia s-au soldat de cele mai multe ori cu succes, in sensul ca acte normative cu caracter economic si de alta natura au fost inspirate si din dorinta acestora, care au stiut sa isi sustina cauza. Din punctul meu de vedere este o treaba de laudat si nu de criticat!", a declarat omul de afaceri Ioan Niculae la emisiunea "O data in viata", difuzata la TVR.
"In acest sens am initiat formarea, impreuna cu alti oameni de afaceri romani a unei asociatii a antreprenorilor romani, care se va reuni, in premiera, pe 17 aprilie, orele 17.00, la Hotel Marriott", a precizat acesta.
Potrivit lui Niculae, antrenprenor roman inseamna toti cei care, in afara locurilor de munca pentru familie, reusesc sa creeze si cel putin alte 2-3 locuri de munca pentru altcineva din afara familiei.
"Sa constituim asadar, daca nu ceva in oglinda, ceva similar, un Consiliu al Investitorilor Romani, prin care sa spunem ceea ce ne dorim in privinta mediului economic. Noi, antreprenorii romani asiguram peste 50% din forta de munca din Romania si peste 30% din Produsul Intern Brut al tarii - si cred ca ar fi cazul ca in acest... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 15:29