In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
Romanii au cumparat 220 de kg de aur in 2014, anunta Banca Comerciala Romana, care puncteaza ca barbatii romani sunt cel mai mult interesati de astfel de achizitii si ca acestia prefera monedele, mai degraba decat lingourile.
"Din datele pe care le avem reiese faptul ca barbatii cumpara de aproape doua ori mai mult aur decat femeile. In general, monedele sau lingouri mici sunt cumparate de barbati pentru a le darui femeilor sau copiilor cu diferite ocazii.
Din punct de vedere al alegerii monede sau lingouri, clientii au cumparat un numar ceva mai mare de monezi decat lingouri, greutatea de aur cumparat fiind mai mare pe zona lingourilor", explica aura Hexan, Sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
Monedele pentru evenimente, lingourile in loc de bijuterii
Romanii cumpara monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente (botezuri, nunti, aniversari), spune oficialul.
Dintre lingouri, Laura Hexan spune ca printre cele mai solicitate se numara cele "KINEGRAM" cu element de siguranta gravat (disponibile in greutati de 5 si 10 grame) si care are ca design faimosul lipitan al scolii spaniole de calarie din Viena (pozitia calaretului si a calului se schimba in functie de unghiul din care este privit lingoul).
"Acest lingou special este cumparat pentru a fi daruit la ocazii speciale si poate inlocui usor o bijuterie", explica Hexan.
Aurul austriac, de cea mai mare calitate
Aurul furnizat de catre Monetaria statului... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 15:39
Scaderea investitiilor nete in semestrul I 2013 fata de semestrul I 2012 cu 2,3% apare in exclusivitate din cauza reducerii lucrarilor de constructii noi cu 17%, relativ normala intr-o perioada postcriza, dar aceasta este neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%, precizeaza marti Cristian Socol, consilierul personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, intr-o declaratie pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, au crescut cu 15% in aceeasi perioada, iar la capitolul "Alte cheltuieli" cresterea este de 6%.
"Scaderea este una mica, neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%. Scaderea de lucrari de constructii noi in domeniul privat provine din faptul ca inca exista un stoc important de cladiri pentru care nu se gasesc cumparatori (un efect al crizei).
Pe partea de lucrari de constructii noi in sectorul public, inca din 2012, am spus stop investitiilor ineficiente in cladiri, (...) patinoarelor fara gheata, toaletelor de zeci de mii de euro in scoli fara elevi. (...)
Vaicarelile legate de taierile in cheltuielile de investitii publice sunt total nejustificate, mai ales in contextul in care vorbim de taieri la investitiile cu efecte de multiplicare aproape de zero sau negative. Din 2012 a inceput lupta cu risipa in domeniul investitiilor publice.
S-a stopat acordarea de bani pentru cele 45.000 de proiecte eterogene, multe dintre ele lipsite de o minima fundamentare... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 15:22
Citez din comunicatul oficial: "Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de minimum 10 miliarde euro in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat astazi (11 iulie curent) la Palatul Victoria. Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia."
Nu am intentia sa plictisesc cititorul cu reluarea unor pasaje din comunicatele oficiale, dar am vrut sa arat ce m-a determinat sa nu fac niciun comentariu public in cazul Planului de care se face vorbire. Am vrut ca si cititorul sa traiasca aceeasi stare de indiferenta pe care am trait-o si eu, desi un astfel de Plan ar trebui sa trezeasca interesul oricarui cetatean, fiind vorba de viitorul nostru, al tuturor.
Din pacate, nu merita interesul nostru deoarece nu este un Plan, ci o Fantezie. Este absurdul absolut, iar daca cineva este doritor de literatura absurda, cred ca ar fi mai castigat daca ar citi pe Eugen Ionescu sau pe Samuel Beckett.
Ceea ce isi propune guvernul pana la sfarsitul anului depaseste si minciuna si populismul neputand fi clasat decat in categoria absurd. Cum poate cineva sa-si propuna ca in cca cinci luni de zile sa aiba rezultate mai mult decat miraculoase daca nu ar fi adept al absurdului? Este indeajuns sa amintim de la ce plecam si sa precizam ca anul trecut, investitiile straine directe atrase... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 01:58
Primul trimestru al anului a fost promitator pentru Romania, in conditiile in care pana acum au fost anuntate mai multe investitii straine majore, de peste doua miliarde de euro, in domenii precum agricultura, industria lemnului sau energie alternativa.
OMV - investitie de 150 de milioane de euro, la Suplacu de Barcau
OMV Petrom va investi pana in 2015 aproximativ 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, potrivit reprezenantilor companiei.
OMV Petrom suplimenteaza investitiile in Romania
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Holzindustrie Schweighofer (Austria) - investitie de 150 milioane de euro, in Covasna
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.
Austriecii contruiesc a cincea unitate de productie din Romania
Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va asigura locuri de munca pentru aproximativ 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:52
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, joi seara, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.
Vosganian a spus, intr-o conferinta de presa, ca parcurile industriale sunt o componenta a strategiei de reindustrializare pe care a inceput-o la nivel conceptual.
"Pe 28 martie vom avea o prima discutie cu cei care vor alcatui aceasta strategie. Sunt reprezentanti ai industriilor, reprezentanti ai unor mari companii, reprezentanti ai bancilor, sefi de institute ale Academiei Romane, reprezentanti ai presei si cateva dintre figurile emblematice din economia Romaniei. Speram ca pana in septembrie sa elaboram o strategie concreta", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a subliniat ca o componenta o constituie parcurile industriale care au ca rol sa angajeze forta de munca, mai ales in zonele universitare, dar si sa atraga investitori care beneficiaza de anumite facilitati ce tin de utilitati, de proximitatea asezarilor urbane si centrelor de comunicatii.
El a spus ca la Suceava a fost identificat deja terenul, la Iasi, de asemenea, a fost identificat un teren din patrimoniul Fortus SA, la Brasov un teren din patrimoniul Rulmentul, la Bucuresti exista in lucru un astfel de spatiu si ca se discuta despre extinderi la Ploiesti si la Cluj-Napoca.
"Incercam sa cream o harta a parcurilor... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 09:44
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 11%, pana la 1,6 miliarde de euro, fata de 2011, cand strainii investisera aproximativ 1,8 miliarde de euro. Cine mai are incredere, totusi, in mediul economic romanesc?
Printre companiile care au avut curaj sa se aventureze pe piata locala se numara italienii de la De'Longhi si germanii de la Miele. Domeniul auto si cel al electrocasnicelor par marile favorite.
Investitii cu aroma de cafea la Jucu
De'Longhi, cu o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro, este unul dintre cei mai importanti producatori de aparatura electrocasnica din lume. Firma a cumparat o unitate de productie pe fosta platforma Nokia de la Jucu, in care a investit 30 de milioane de euro. La inceputul acestui an, producatorul de electrocasnice a inceput activitatea, concentrandu-se in principal pe automate de cafea.
Tot in judetul Cluj au ales sa investeasca si compania Konsalnet Security, o subsidiara locala a firmei poloneze Konsalnet Holding, firma care si-a extins activitatile pe piata din Romania. Luna trecuta, firma a deschis cel de-al doilea centru, dupa ce in ianuarie 2012 a intrat pentru prima data pe piata locala.
Servicii de transport international in parcul Tetarom III
De asemenea, in parcul industrial Tetarom III au investit si germanii de la Karl Heinz Dietrich International Exped, firma specializata in servicii de expeditie si transport international de marfuri. Compania va investi in total aproximativ 15... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 13:02
In 2013, brokerii contactati de Business24 mizeaza pe actiuni la SIF-uri, Fondul Proprietatea sau Petrom. De asemenea, ei apreciaza ca privatizarea companiilor de stat ar putea da un semnal pozitiv si ar putea mari numarul investitorilor pe Bursa.
Continuarea programului de privatizare ar aduce lichiditate pe piata si ar putea constituie bune exemple pentru companiile private, crede Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.
"Mi-as dori ca in 2013 sa vedem mai multi pasi facuti prin programul de privatizare al statului. In primul rand pentru ca operatiunile in sine sunt foarte interesante, cand se listeaza actiuni ale Romgaz sau Hidroelectrica, dar genereaza si alte efecte, pot constitui bune exemple pentru listarile unor companii private. Toate aceste listari pot atrage noi investitori si atunci poate creste lichiditatea si atunci toti investitorii au de beneficiat", a declarat Razvan Pasol pentru Business24.
Brokerul a precizat ca, si in acest an, mizeaza pe actiunile solide cum sunt cele de la SIF-uri, Petrom sau BRD.
"Actiunile mari, solide de la Bursa precum SIF sau Fondul Proprietatea sunt in continuare subevaluate. Actiunile Petrom, BRD au performat destul de bine chiar acum la inceput de an sau in ultimele luni din 2012. Pentru a gestiona in mod corespunzator riscurile cred ca investitia cea mai buna este in actiuni solide", a adaugat Pasol.
Presedintele Intercapital Invest crede insa ca dupa iesirea de pe piata locala de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 09:51
Anul viitor, economia Romaniei se va confrunta cu o tendinta inflationista, in conditiile in care salariile nu vor creste foarte mult, a declarat Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania, in cadrul Galei ZF.
"In 2012, economia Romaniei va stagna, dar e bine ca nu se duce in jos, asa cum ne-a surprins in trimestrul trei", a spus presedintele ING.
El a estimat o crestere economica de 1,6% pentru Romania in 2013, in conditiile in care puterea de cumparare va scadea, va fi un an inflationist, iar salariile nu vor creste foarte mult. In acelasi timp, a spus Negritoiu, consumul se va restrange.
"Anul 2013 va fi un an al datoriei externe, iar climatul de business va ramane incert", a declarat oficialul bancii.
El a spus ca nici anul viitor investitiile straine nu vor creste.
"Cash-ul la balanta de plati va fi mai degraba de la romanii care lucreaza in strainatate, decat de la companiile investitoare", a zis directorul ING.
In 2010, aproximativ 113.000 de romani au plecat la munca in strainatate prin intermediul ANOFM.
Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si bani cand nivelul s-a ridicat la 7 - 8 miliarde de euro.
La nivelul anului 2012, peste trei milioane de romani munceau in strainatate.
"Principala amenintare pentru economia Romaniei ramane structura datoriei externe a Romaniei, care este periculoasa pentru ca o mare parte din ea este pe... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:03