Realizarea planului de investitii este prioritara pentru executia bugetului de stat pentru 2018, se arata intr-un comunicat de presa al Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).
"Cel mai relevant indicator de performanta economica trebuie sa fie gradul de realizare a investitiilor, pentru a transforma cresterea economica in bunastare, infrastructura moderna, administratie performanta si servicii publice de calitate pentru toti.
Mentinerea deficitului bugetar in limitele tintite s-a realizat in detrimentul investitiilor publice.
Procentul de realizare a acestora a fost doar de 67,7% din programul stabilit la inceputul anului 2017.
Investitiile publice au scazut in 2017 cu 9,6% fata de 2016, iar ponderea lor in PIB (3,2%) a reprezentat cel mai redus nivel din ultimii 12 ani", se arata in documentul remis, luni, AGERPRES.
Potrivit acestuia, pentru a sustine cresterea cu mult peste nivelul programat a cheltuielilor curente cu salariile din sectorul public si cu pensiile, au fost sacrificate investitiile planificate a fi realizate din bugetul national, gradul de realizare fiind de doar de 77,5% comparativ cu programul stabilit la inceputul lui 2017.
"Absorbtia fondurilor europene si investitiile planificate a fi finantate din aceste resurse au fost substantial sub tintele stabilite", mentioneaza sursa citata.
AmCham Romania considera ca realizarea planului de investitii este prioritara pentru executia bugetului de stat pentru 2018 si poate fi... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 17:04
Guvernul a elaborat o lista cu 115 proiecte de investitii publice prioritare pentru bugetul pe anul viitor, care in urmatorii ani necesita fonduri totale de peste 63 miliarde lei, unele dintre proiecte avand termene de finalizare mai mari fata de cele anuntate oficial
Din totalul celor 63 miliarde lei, necesarul de finantare pana in 2020, un total de 39,1 miliarde lei trebuie acoperit doar din bugetul de stat, transmite Mediafax.
Proiectele au fost propuse spre a fi introduse in proiectul de buget pe 2015 de Secretariatul General al Guvernului (73 de investitii), Ministerul Transporturilor (24), Ministerul Mediului (7), Ministerul Justitiei (3), Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei (cate doua), Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Educatiei si Serviciul de Protectie si Paza (cate unul), iar valoarea cumulata si actualizata a acestora depaseste, conform documentului obtinut de Mediafax, cifra de 114,5 miliarde lei.
Dintre acestea, 70 de proiecte (care mai necesita o finantare de 48,79 miliarde lei (77% din total), din care 33,58 miliarde lei din bugetul de stat) au un stadiu fizic de executie cuprins intre 0,01% si 99,9%, 25 de proiecte ( 482,2 milioane lei (0,76% din total), din care 458,1 milioane lei din buget) sunt finalizate integral, dar fara achitarea tuturor facturilor, iar 20 de proiecte (13,8 miliarde lei (21% din total), din care 5,1 miliarde lei din buget) nu sunt inca incepute.
Pentru proiectele inca neincepute... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:15
Guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investitiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018, masura care va contribui la sustinerea cresterii economice in Europa, a declarat joi ministrul de Finante Wolfgang Schauble, transmite Bloomberg.
"Voi propune guvernului de coalitie ca, la planificarea bugetului pentru 2016, sa alocam fonduri in valoare de 10 miliarde de euro pentru investitii suplimentare pana in 2018", a declarat Schauble intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.
Partenerii europeni si institutiile internationale exercita presiuni asupra cancelarului Angela Merkel sa creasca cheltuielile, pentru ca Germania sa contribuie mai mult la sustinerea economiei comunitare.
Schaeuble a spus ca masura a fost aprobata de Merkel, iar detaliile vor fi stabilite in timpul redactarii proiectului de buget pentru 2016.
Obiectivul este ca Germania sa contribuie astfel la un angajament al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investitii public-privat in valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimularii cresterii economice in Uniunea Europeana, aprobat de sefii de state si de guverne, a explicat el.
Fondurile din programul lui Juncker ar urma sa fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeana pentru Investitii si sectorul privat.
Schauble a dat asigurari ca cheltuielile suplimentare nu vor pune in pericol obiectivul echilibrarii finantelor publice... mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:55
Scaderea investitiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, daca s-a facut pe baza intaririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor neeraliste si a coruptiei, chiar daca afecteaza cresterea economica pe termen scurt, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Daca este vorba de mai multa disciplina in cheltuirea banului public (scaderea investitiilor - n.r.), chiar daca pe termen scurt nu inseamna crestere economica rapida, inseamna eliberari de fonduri mari care erau risipite in diverse forme, proiecte nerealiste, coruptie, si asa mai departe. Pe termen scurt, influenteaza cresterea economica. Stiti din ce e format PIB, are si componenta G, consum, plus investitii, plus cheltuieli guvernamentale, daca G ala e mai mic, cheltuielile guvernamentale, bineinteles ca si cresterea economica este mai mica. Pe termen lung insa, o disciplina bugetara si fiscala serioasa elibereaza fonduri enorme", a spus Isarescu, intrebat cum ar putea ajuta contructia viitorului buget o executie bugetara excedentara rezultata din scaderea abrupta a investitiilor publice, care au compensat cresterea cheltuielilor de personal si a pensiilor.
Seful bancii centrale a aratat ca o executie bugetara mai stransa pentru inflatie este "mana cereasca", ajuta la reducerea inflatiei.
"N-avem ce sa mai comentam aici. Mai ales ca noi ne asteptam, fiind an electoral, sa se intample invers. Ca in orice an electoral, nu de alta. Din punct de vedere al cresterii economice nu este... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:40
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania trebuie sa cheltuiasca, pana la sfarsitul anului 2014, o suma de peste trei miliarde de dolari pentru investitii publice, el aratand ca aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice.
"Am mers pe o cale, altfel corecta, aceea de a scadea in fiecare an deficitul public, de a ne duce spre tintele europene de deficit structural. Cred insa ca in acest an am mers un pic prea repede pe aceasta cale. Dupa 7 luni din anul 2014, Romania are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. In mod normal, pentru o economie puternica, consolidata, asta ar fi o veste buna. Pentru o economie ca cea romaneasca, care are nevoie de investitii, nu cred ca e o veste atat de buna", a spus Ponta, la o conferinta organizata de Ambasada SUA, AMCHAM si AMRO, precizeaza Mediafax.
Ponta a precizat ca procentul de 2% din PIB pe care Romania trebuie sa il cheltuiasca in continuare ca investitii publice pana la sfarsitul acestui an inseamna enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, si ca acest capital investit in economie se va rasfrange asupra intregii dezvoltari a tarii.
Ponta a aratat, pe de alta parte, ca o preocupare deosebita a Guvernului, dar si a mediului de afaceri, trebuie sa fie indreptata spre cauzele pentru care investitiile publice, desi au acoperire bugetara, se fac atat de greu.
"E vorba de proceduri lungi, despre o boala romaneasca a contestarii: nu exista... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:45
Noul regulament al Uniunii Europene privind aeroporturile se va inaspri de anul viitor, astfel incat cele care au un trafic de peste 3 milioane de persoane nu vor mai putea beneficia de investitii publice, a declarat avocatul Mihai Furtuna, la o conferinta de specialitate.
"Se inaspresc foarte mult regulile. Mare parte din investitiile in aeroporturile din Romania sunt finantate din fonduri publice. Acest lucru nu se va mai putea intampla de anul viitor la aeroporturile cu un trafic de peste 3 milioane de pasageri", a spus avocatul.
Va fi afectat in mod direct aeroportul Henri Coanda, care genereaza un trafic de aproape 7 milioane de persoane. Acesta nu va mai putea beneficia de niciun fel de investitie publica fara incalcarea reglementarilor Uniunii Europene.
Pentru aeroporturile cu un trafic mai mic de 1 milion de persoane ajutorul public va fi limitat la maxim 75%, iar la cele de peste 1 milion de persoane la cel mult 50%.
Prezent la conferinta, David Ciceo, presedintele Asociatiei Aeroporturilor din Romania, a declarat ca Romania a avut anul trecut peste 10 milioane de pasageri pe curse aeriene, fata de 2 milioane in 1996, iar aeroportul Henri Coanda Otopeni va inregistra peste 7 milioane pasageri.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a inregistrat in primele noua luni venituri totale de 488 milioane lei, in crestere cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un trafic total de 5,86 milioane pasageri, in crestere cu 1%.
Profitul brut al... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:06
Romania are cele mai mari cheltuieli pentru investitii publice din Europa ca pondere in PIB pe ultimii 10 ani, dar valoarea investitiilor nu este corelata cu performanta acestora si se impun politici sectoriale coerente, potrivit lui Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei BM in Romania.
"Romania cheltuieste destui bani in investitii publice, sunt cele mai mari din Europa in ultimii zece ani ca pondere in PIB, dar exista o lipsa de corelatii intre performanta si nivelul investitiilor. Putem obtine un raport mai bun intre rezultate si resurse in cheltuielile publice, trebuie sa avem politici publice coerente la nivel sectorial, sa avem indicatori de performanta pentru a aloca resursele in sectoarele prioritare", a declarat marti Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei Bancii Mondiale (BM) in Romania.
El a aratat ca o alta zona cu probleme o reprezinta gradul redus de confirmare in ceea ce priveste colectarea veniturilor, cu un nivel printre cele mai mici din Europa.
"E o problema de administrare, pentru ca am schimbat destul de mult taxarile in Romania, dar tot nu avem o colectare care sa semnaleze un grad inalt de conformare", a spus Pauna.
Economistul a precizat ca aceste doua zone ar putea contribui la potentialul de crestere economica, daca problemele ar fi rezolvate.
Pauna a afirmat ca Banca Mondiala isi pastreaza prognoza de crestere economica a Romania pentru acest an la 1,6%, generata de un avans usor al cererii interne. In... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 14:03
Premierul Emil Boc considera ca Romania dispune de doua motoare de crestere economica in acest an, respectiv investitiile publice si fondurile europene, iar daca nu va exista "o impulsionare" a cheltuirii banilor europeni Romania nu va fi capabila sa foloseasca resursele europene, transmite Mediafax.Boc a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca Guvernul a luat o serie de masuri privind absorbtia fondurilor europene, dar ca acum este randul administratiilor locale sa dovedeasca modul in care vor implementa proiectele.
"In 2011 avem doua motoare importante ale cresterii economice: investitiile publice si fondurile europene. Ele reprezinta sansa noastra ca, in conditiile in care, in Europa, lucrurile sunt inca destul de dificile, sa avem un avantaj in tara prin aceasta capacitate de a implementa fondurile europene.
Sunt astazi contracte de peste 10 miliarde de euro in implementare si depinde de noi ca acesti bani sa fie investiti in modernizarea tarii, sa genereze locuri de munca si mai multe resurse la bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, de aici inainte nu mai exista niciun fel de scuza ca e birocratie europeana, ca sunt dificultati in depunerea si evaluarea proiectelor, in semnarea lor. Faza aceasta a fost depasita si acum suntem la faza concreta de implementare, de la Guvern la primarii, de la ministere la consilii judetene, de la autoritati centrale la firme", a spus Emil Boc.
Potrivit acestuia, Guvernul a facut tot ce i-a stat in putinta pentru... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:33
"O reducere a fiscalitatii in anul 2011 ar fi binevenita tinand cont ca in tarile din jurul nostru precum Bulgaria, Ungaria impozitul pe profit a fost redus la o cota de 10%. Motorul principal al relansarii economiei sunt investitiile straine in Romania" a declarat Dan Radu Rusanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acesta mai spune ca Romania nu are suficienta forta financiara pentru a depasi aceasta criza prin forte proprii si catalogheaza investitiile publice din 2010 ca fiind "catastrofale".Cum va creste economia in 2011 si de unde va veni aceasta crestere?
In 2011, Romania nu va inregistra crestere economica, ci mai degraba vom inregistra “crestere economica 0”.
Nu exista nici un semnal in momentul de fata care sa sugereze o posibila crestere a economiei.
Un deficit bugetar de 4.4% din PIB este prea strans, prea optimist.
O scadere a acestuia cu 2,4 puncte procentuale fata de anul 2010, in conditiile actuale, nu este sustenabila.
Cat priveste sansele ca economia sa creasca, nici Guvernul Boc nu crede acest lucru, atata timp cat in Legea Bugetului de Stat pentru anul 2011, sumele prevazute a fi colectate din impozitul pe profit sunt mai mici decat in anul 2010.
Exporturile au mai multe sanse decat investitiile. Cum se pot face investitii private fara o reducere a fiscalitatii?
O reducere a fiscalitatii in anul 2011 ar fi binevenita tinand cont ca in tarile din jurul nostru precum Bulgaria, Ungaria impozitul pe profit a fost redus la o cota de 10%.... mai mult
Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:43