Locul unde ar putea fi construit cel de al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria ar trebui sa fie cunoscut in decursul urmatoarelor doua luni, a declarat joi directorul general al EKJ Bulgaria, Konstantin Zhiponov, transmite BTA.
EKJ Bulgaria este subsidiara bulgara a companiei daneze de consultanta in domeniul ingineriei EKJ. Aceasta companie este si partenerul firmei romanesti de consultanta Transproject 2001, care a derulat un studiu cu privire la posibila amplasare a celui de al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria. Studiul a fost realizat la cererea ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania.
Zhiponov a spus ca alegerea locului va tine cont de nivelul de dezvoltare a zonei respective, acesta fiind mai degraba un aspect socio-economic decat o chestiune tehnica. Cele patru posibile optiuni sunt Silistra/Calarasi, Ruse/Giurgiu (unde este amplasat deja unul din cele doua poduri existente), Nicopole/Turnu Magurele si Oryahovo/Bechet.
"Intentionam sa avem cel putin patru poduri in viitor pentru a rezolva aceasta discrepanta. Sarcina noastra este sa spunem care din cele patru posibile poduri ar trebui sa fie construit primul, pe baza studiului pe care il derulam cu colegii din Romania" a subliniat Zhiponov.
Zhiponov a precizat ca cel de al treilea pod, dupa cel de la Girgiu-Ruse si cel de la Calafat-Vidin, ar trebui sa indeplineasca doua cerinte importante. Ar trebui sa se ridice la o inaltime de cel putin... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 10:50
Podului Calafat-Vidin, denumit si "Noua Europa", a depasit toate asteptarile, scrie luni cotidianul sofiot Standart. In cele sase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule, a anuntat Vladimir Andreev, directorul executiv al companiei mixte romano-bulgare care administreaza podul.
Potrivit estimarilor Ministerului Transporturilor de la Sofia, in primul an de existenta podul urma sa fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede ca numarul lor va fi mai mare.
In anul 2013 a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din Bulgaria, a caruia constructie a durat destul de mult. Inaugurarea oficiala nu a pus insa capat problemelor, comenteaza ziarul, adaugand ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca podul sa fie cu adevarat eficient, comenteaza ziarul.
De la semnarea primului acord bilateral intre Romania si Bulgaria cu privire la construirea podului au trecut 13 ani, startul lucrarilor de constructie a intarziat sapte ani, iar acestea au durat inca sase. In sfarsit, la 14 iunie 2013, doi muncitori, un roman si un bulgar, au taiat panglica noului pod.
Traficul mare de pe podul Calafat-Vidin, o surpriza si pentru oficiali
Discursurile oficiale rostite cu aceasta ocazie au aratat ca nimeni nu s-a asteptat la o asemenea revitalizare in ambele directii. Premierul bulgar Plamen Oresarski s-a limitat numai la calificarea podului drept "un simbol al sperantei", iar omologul sau roman Victor Ponta a fost si... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:22
Podul Calafat-Vidin are aproximativ 20 de probleme serioase, releva o inspectie a Ministerului bulgar al Transporturilor, informeaza site-ul Novinite.com.
"Nu inteleg de ce presa a relatat doar despre o singura gaura in asfalt, pe podul Calafat-Vidin, cand de fapt sunt numeroase gropi si alte probleme", a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Danail Papazov, potrivit site-ului Novinite.com.
Podul a fost asfaltat in urma cu patru luni, dar presa a relatat ca exista deja o groapa mare pe sensul dinspre Romania spre Bulgaria.
Verificarile tehnice realizate de specialistii bulgari au evidentiat probleme cu scurgerea apei, care ajunge sa se infiltreze in asfalt.
"Daca acest lucru ne poate oferi vreo satisfactie, partea romana a podului este intr-o stare mai proasta", a adaugat Papazov.
In plus, pe pod exista si probleme cu iluminatul si chiar cu semafoarele pentru controlul traficului.
Constructorul FCC nu poate fi tras la raspundere
Ministrul bulgar al Transporturilor a declarat ca in contract nu exista nicio clauza prin care compania care a construit podul, FCC (Spania), sa fie obligata sa repare eventualele probleme aparute.
Podul Vidin-Calafat face parte din Coridorul paneuropean de transport IV. Valoarea totala a proiectului a fost de 282 milioane de euro, dintre care 106 milioane de euro au fost fonduri europene, restul sumei provenind din finantari la nivel national din cele doua tari vecine si investitii private. Proiectul a fost demarat... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 15:25
Taxa perceputa pentru traversarea noului pod de peste Dunare, la Calafat-Vidin, va fi cel mai probabil de 2 euro in cazul autoturismelor, iar pietonii si ciclistii vor trace gratuit.
Taxa pentru vehiculele cu masa intre 3,5 si 7,5 tone si maxim 23 locuri va fi de 12 euro, cele avand intre 7,5 si 12 tone vor plati 18 euro, camioanele de peste 12 tone cu maxim trei axe vor plati 25 euro, iar cele cu patru si mai multe axe - 37 euro, scrie joi cotidianul sofiot Sega, citand informatii publicate pe site-ul Agentiei de Infrastructura Rutiera din Bulgaria.
Taxele sunt comparabile cu cele percepute pentru traversarea podului Ruse-Giurgiu si de cateva ori mai mici fata de cele pentru traversarea Dunarii cu feribotul Calafat-Vidin care se ridicau pana la 92 euro, in cazul tirurilor.
Ziarul amintit mai scrie ca podul va fi inaugurat cel mai devreme la sfarsitul lunii mai. Miercuri, guvernul bulgar a adoptat o decizie prin care propune parlamentului sa ratifice acordul intre Romania si Bulgaria pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze noul pod.
Se asteapta ca propunerea sa fie una dintre primele votate de noul parlament bulgar care va rezulta din alegerile de pe 12 mai. Aceeasi procedura va trebui sa fie aplicata si in Romania.
Societatea mixta va avea sediul la Vidin si o filiala la Calafat. Veniturile din taxe vor fi impartite intre Bulgaria si Romania proportional in functie de investitiile facute de fiecare dintre doua tari. Bulgaria a... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 10:47
Bulgaria doreste ca veniturile provenite din incasarea taxelor percepute pentru traficul de pe podul Calafat - Vidin sa fie impartite proportional cu investitiile, ceea ce inseamna ca tara de la sud de Dunare ar castiga de cateva ori mai mult decat Romania.
Investitiile Bulgariei in acest proiect sunt de circa 230 milioane de euro, in timp ce investitiile facute de Romania - de circa 50 milioane de euro, sustine ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski, intr-un interviu publicat vineri de agentia Focus, potrivit Agerpres.
Parlamentul de la Sofia a adoptat joi demisia guvernului premierului Boiko Borisov, dar ministrii din actualul cabinet raman in functie pana alegerea unui nou executiv.
Moskovski afirma ca exista o intelegere intre partile romana si bulgara sa nu fie percepute taxe pentru traficul feroviar, in timp ce in cazul celui rutier taxele sa fie colectate pe teritoriul Romaniei, ceea ce nu inseamna insa ca toate veniturile vor fi incasate de aceasta tara.
In opinia oficialului, podul Calafat-Vidin este un proiect foarte complicat, atat din punct de vedere tehnic, cat si din cel politic. "Orice pas trebuie coordonat intre cele doua state, dar si sa corespunda legislatiei europene. Nu vreau sa ma intorc in trecut, dar problemele nerezolvate au fost numeroase. Orice s-ar intampla de acum inainte, cel mai important este ca podul sa fie inaugurat in mai 2013", adauga Moskovski, referindu-se la situatia politica complicata in Bulgaria. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:50
Podul dintre localitatile Calafat-Vidin, care va lega Romania de Bulgaria, va fi deschis in primavara anului viitor, dupa ce vor fi clarificate si detaliile legate de compania care va administra aceasta constructie, a anuntat premierul bulgar, Boiko Borisov.
Premierul Victor Ponta si cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, au traversat, miercuri, podul Calafat-Vidin, la eveniment fiind prezent si Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala, proiectul fiind finantat din fonduri ISPA.
La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Ponta a declarat ca Romania a finalizat lucrarile la podul Calafat-Vidin desi Bulgaria sustine contrariul pentru a justifica intarzierea executarii lucrarilor care ii revin, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca "este la moda sa dai vina pe altcineva".
Lucrarile partii romane finalizate in proportie de 95%
Guvernul de la Bucuresti sustine ca, in acest moment, lucrarile proiectului apartinand partii romane sunt finalizate in proportie de 95%, din luna septembrie 2011. Aceeasi sursa arata ca termenul initial de finalizare al lucrarilor a fost decembrie 2010, insa "ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgara pentru pod", diferit fata de studiul de fezabilitate elaborat initial de proiectantul partii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul partii romane.
Astfel, termenul de finalizare acceptat si de Comisia Europeana a fost septembrie 2011 pentru partea romana, iar pentru... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:45
Costurile constructiei podului de peste Dunare intre Calafat si Vidin vor creste cu inca 3,5 milioane de euro, din cauza prelungirii cu inca doi ani a termenului de finalizare a proiectului, au anuntat reprezentantii Ministerului bulgar al Dezvoltarii Regionale.
Obiectivul urmeaza sa fie gata pana la sfarsitul lunii noiembrie 2012 si se asteapta sa fie inaugurat oficial la inceputul anului viitor.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.
Pana in 2011, costul constructiei era estimat la circa 225 milioane de euro. In 2012, acesta a fost majorat cu 22,5 milioane de euro, printr-o anexa semnata intre guvernul bulgar si constructorul spaniol FCC.
O suma de 70 de milioane de euro din acest proiect este asigurata prin programul ISPA, iar alte 70 de milioane de euro sunt acordate de Banca Europeana de Investitii sub forma de imprumut.
Bugetul de stat al Bulgariei asigura 60 de milioane, la care se adauga doua suplimente de 22,5 milioane de euro si de 3,5 milioane de euro. Banca germana de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acorda doua milioane de euro sub forma de ajutor si 18 milioane sub forma de imprumut, iar Agentia Franceza de Dezvoltare - un ajutor de cinci milioane de euro.
Finantarea accesului de pe malul romanesc este asigurata de Uniunea Europeana... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 15:31
Bulgaria va aloca inca 25,7 milioane de euro pentru constructia celui de-al doilea pod care leaga Bulgaria de Romania. Podul Calafat-Vidin ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul lui noiembrie 2012, a anuntat vineri, intr-un comunicat, Ministerul bulgar al Transporturilor.
Totodata, Parlamentul de la Sofia a aprobat masurile luate de ministrul transporturilor Ivailo Moskovski in ultimii doi ani, pentru constructia podului.
Ministerul Transporturilor a amintit ca, in urma masurilor luate, in 1 august 2011 Comisia Europeana a prelungit validitatea memorandumului financiar pentru finantare UE pentru pod. Acelasi lucru se aplica in cazul a doua contracte de finantare cu Banca Europeana de Investitii, prelungite pana in 2012.
Proiectul este finantat prin programul de fonduri preaderare ISPA si ar fi trebuit finalizat inca din octombrie 2010, dar a fost amanat din cauza dificultatilor tehnice, relateaza Sofia News Agency.
Potrivit informatiilor oficiale, 63% din lucrarile de constructie la pod, care va facilita traficul din Europa Centrala catre Grecia, prin Romania si Bulgaria, ar fi finalizate.
De asemenea, 57% din infrastructura adiacenta podului ar fi construita, iar in total, pentru proiect s-ar fi platit 38 de milioane de euro.
Abia in luna aprilie, compania spaniola FCC, care a fost contractata pentru construirea podului, a primit un permis pentru extractia materialelor necesare, lipsa acestui permis fiind unul dintre motivele invocate pentru intarzieri. mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 18:00
Premierul Emil Boc a declarat vineri, dupa ce a vizitat santierul podului Calafat-Vidin, ca lucrarea trebuie finalizata pana in iunie 2011 si a avertizat ca persoanele responsabile care nu isi fac treaba vor fi sanctionate "financiar si politic", informeaza NewsIn.
"Ce am vazut aici nu imi place. Se pierd bani europeni. Anul viitor in iunie trebuie sa avem podul gata (...) Cine crede ca avem timp de pierdut se inseala. Cine nu isi face treaba va fi sanctionat financiar si politic", a declarat Boc.
Guvernele Romaniei si Bulgariei au adoptat vineri, la Sofia, o declaratie comuna prin care solicita CE prelungirea, pana la 31 decembrie 2011, a termenului de eligibilitate a cheltuielilor aferente tuturor proiectelor celor doua state, aprobate in perioada 2000-2006 prin programul ISPA.
In lipsa acestor fonduri, finalizarea unor proiecte ca reabilitarea sectorului Drobeta Turnu Severin-Lugoj, sectorul Craiova-Drobeta Turnu Severin sau investitiile din zona Deltei Dunarii sau a litoralului Marii Negre ar putea fi intarziata.
"Contam pe un raspuns pozitiv din partea UE pentru ca asta inseamna sa utilizam eficient resursele pe care UE le pune la dispozitie", a spus Boc.
mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 15:41