Romania ar putea utiliza o parte importanta din gazele din Marea Neagra pentru a produce ingrasaminte chimice, iar companiile care extrag gazele si autoritatile ar trebui sa colaboreze pentru a atrage investitori in noi combinate, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta de specialitate.
"Mi-am propus sa abordez o tema foarte importanta: Ce facem cu gazele pe care le vom extrage din Marea Neagra? De multa vreme exista o serie de voci care spun ca nu vor ajunge in Romania gazele din Marea Neagra. Nu o sa comentez aceste informatii cel putin ciudate. Nu este Romania cea mai apropiata piata de sursa respectiva si nu e aici cel mai usor sa vinzi? Situatia pe piata din Romania nu e la fel cu cea din tarile din jur? Ba da. Oare avem nevoie de gazele din Marea Neagra? Azi consumam 11,5 - 12 miliarde de metri cubi si producem 10,5 miliarde, restul importam. Iata ca avem nevoie de mai multe gaze!", a spus ministrul.
El s-a referit apoi la consumul de gaze al populatiei, amintind ca doar 30% dintre consumatorii casnici din Romania sunt racordati la sistemul de gaze.
"Acest lucru a tinut de istorie, de politica de dezvoltare avuta inainte si dupa 1990. Insa, e pacat ca Romania, a doua tara producatoare de gaze, dupa iesirea Marii Britanii din comunitatea europeana, sa aiba doar 30% din populatie racordata. Ar trebui sa facem ceva", a adaugat Anton.
Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va aproba in curand o metodologie in acest sens, astfel... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:35
Atragerea investitorilor straini e o prioritate pentru orice guvern. Banii atrasi inseamna locuri de munca, venituri la buget si crestere de PIB. Dar investitorul nu aduce cu el doar banii. Aduce mentalitatea si interesele statului din care vine, iar asta se poate dovedi foarte toxic.
Cel mai recent exemplu e Lukoil. Rusii au luat o rafinarie si au deschis un lant de benzinarii. Au creat in total in jur de 3500 de locuri de munca. N-au avut profit, dimpotriva, merg de 5 ani pe pierdere, ceea ce este foarte greu de explicat pentru tipul de afacere si comparand aceasta contraperformanta cu profiturile mari ale altor companii din domeniu, de exemplu, Petrom.
Investitia ruseasca nu a fost profitabila pentru economia romaneasca, dimpotriva, se pare ca a spoliat bugetul cu aproape un sfert de miliard de euro prin evaziune si spalare de bani, conform procurorilor.
Dar prin salariile anagajatilor, Lukoil s-a interconectat cu socialul romanesc. Asa cum s-au interconectat si rusii la ...citeste mai departe despre "Investitii otravite, armele Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 15:55
Romania va avea o crestere economica de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce si la o crestere a cererii de carburanti, desi consumatorii fac eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, sustine presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Ne asteptam ca in Romania sa fie o crestere economica, chiar daca nu este la nivelul de anul trecut, de 2% - 3% care, automat va creste cererea de carburanti. Aceste posibile cresteri credem ca vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienta energetica, pentru ca preturile, chiar daca scad sunt inca ridicate, si atunci raspunsul consumatorului este sa-si reduca factura. In aceste conditii, eforturile de eficienta energetica sa se regaseasca intr-o cerere stabila sau poate chiar in scadere pentru perioada urmatoare, de 3 - 5 ani", a precizat Mariana Gheorghe.
Ea a aratat ca in primele sase luni din acest an piata energetica a continuat sa scada pe toate produsele pe care compania Petrom le opereaza.
"La parte de retail carburanti, inca cu 2% (a scazut piata - n.r.) dupa cinci ani de scaderi, in partea de gaz cu 5%, in partea de electricitate, 2%. Aceste scaderi, daca ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar daca ne uitam la evolutia ultimilor cinci ani, in fiecare an am avut astfel de scaderi. Cand am venit in Romania, acum 8 ani, piata de gaze era in jur de 17 - 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc si in acest an cred ca ne vom duce sub acest nivel. Iata ca aceasta schimbare a... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 15:37
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa investeasca in Romania 600 milioane de euro (810 milioane de dolari) in 2014, dar este posibil sa ajunga la nivelul investit in acest an, pentru a sprijini industria energetica si cea bancara, transmite Bloomberg.
Anul trecut, BERD a investit in Romania 612 milioane de euro, ca parte a celor 6,4 miliarde de euro cheltuiti aici din anii '90, a declarat miercuri la Bucuresti directorul BERD Romania, James Hyslop.
Acesta a adaugat: "Am avut un an foarte important in Romania si inca avem cateva proiecte importante de finalizat. Preconizez ca, daca am avut 600 milioane de euro anul trecut, vom avea aceeasi suma anul acesta si ar trebui sa avem 400-500-600 milioane de euro anul viitor".
Romania este al patrulea mare beneficiar al fondurilor BERD, dupa Rusia, Polonia si Ucraina. In ultimii cinci ani, banca a imprumutat Romaniei trei miliarde de euro pentru a sprijini transformarea dintr-un stat fost comunist intr-o democratie cu o economie de piata, a declarat James Hyslop.
Acesta a apreciat ca BERD, care a achizitionat saptamana trecuta o participatie de 1,9% in Romgaz prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in Romania, ar putea participa si la alte vanzari de active planificate de Guvern.
Pana in iunie, Romania intentioneaza sa vanda 15% din actiunile Hidroelectrica SA si o participatie majoritara in Electrica SA. In 2004, BERD a achizitionat 2% din OMV Petrom SA.... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:05
Premierul Victor Ponta a anuntat marti, la inceputul sedintei de Guvern, ca va vizita, in timpul sarbatorilor pascale, una din platformele companiilor OMV Petrom si ExxonMobil.
"Vreau de fiecare data sa reiau investitia extrem de mare pe care ExxonMobil, Petrom si Romgaz o fac in exploatarile offshore si, de altfel, in timp ce restul veti sarbatori Pastele, eu sarbatoresc prin munca. Voi vizita una din platforme.
E important sa dam semnul ca Guvernul Romaniei sprijina in totalitate toate eforturile de a identifica noi resurse de energie si in special de gaz, pentru industria romaneasca - preturi mai mici la gaze si productie interna reprezinta singura sansa de supravietuire in competitia extrem de dura si vreau sa ma gandesc si la preturile pentru populatie iarna, dar mai ales la preturile pentru marii producatori", a afirmat Ponta, la Palatul Victoria.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie 2012 o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 17:40
Primul trimestru al anului a fost promitator pentru Romania, in conditiile in care pana acum au fost anuntate mai multe investitii straine majore, de peste doua miliarde de euro, in domenii precum agricultura, industria lemnului sau energie alternativa.
OMV - investitie de 150 de milioane de euro, la Suplacu de Barcau
OMV Petrom va investi pana in 2015 aproximativ 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, potrivit reprezenantilor companiei.
OMV Petrom suplimenteaza investitiile in Romania
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Holzindustrie Schweighofer (Austria) - investitie de 150 milioane de euro, in Covasna
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.
Austriecii contruiesc a cincea unitate de productie din Romania
Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va asigura locuri de munca pentru aproximativ 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:52
Necesarul de investitii al Romaniei in domeniul petrolului si gazelor naturale este estimat de guvern la 30 miliarde de euro, dar reprezentantii Petrom avertizeaza ca fara investitii de 60 miliarde de euro, Romania si-ar putea dubla dependenta de importuri. Cine are dreptate?
"Romania are nevoie de investitii in sectorul energetic, dar parca ne este tot mai greu sa identificam sursele. Strategia energetica spune ca este nevoie de 30 miliarde euro in tot sectorul energetic.
Mi se pare o estimare prudenta. Din analiza noastra, in sectorul de petrol si gaze, pentru ca Romania sa isi fructifice potentialul, este nevoie de investitii de 30-60 miliarde euro in petrol si gaze", a declarat Razvan Nicolescu, directorul Afaceri Publice si Reglementare OMV Petrom, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.
In plus, el a adaugat ca daca Romania nu va investi in energie, importurile din domeniu se vor dubla in 2030 fata de nivelul actual.
Ionut Purica, directorul Centrulului de Consiliere Energetica a declarat pentru Business24 ca astfel de estimari depind foarte mult de ipotezele luate in calcul.
"O estimare pe un astfel de orizont, de 15-20 de ani, tine foarte mult de orice tip de ipoteze iei in calcul. Strategia energetica facuta de guvern, probabil ca va conduce la un anumit tip de crestere economica.
In momentul in care vorbim despre estimari ale unor companii, bineinteles ca fiecare isi are niste valori de intrare, un input care sunt alese si puse... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 18:03
Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.
Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.
"In trecut, 60-70% din investitii au fost realizate in explorare si productie de petrol si gaze, 15-20% in rafinare si marketing si diferenta a fost in gaz si electricitate.
Asta inseamna ca ne-am concentrat pe ceea ce este corp-business-ul nostru, explorare si productie de petrol si gaze, si apoi ne-am uitat in midstream si downstream, astfel incat sa crestem valoarea acestor produse primare, petrolul si gazele, pe piete care sunt adiacente, cum ar fi rafinarea si marketingul, pentru titei, si electricitatea pentru gaze", a mai precizat aceasta intr-un interviu Agerpres.
CEO-ul Petrom a subliniat faptul ca in 2012, cea mai mare companie petroliera din Romania isi propune investitii de un miliard de euro, insa acest lucru trebuie aprobat de Adunarea Generala din luna aprilie. Banii pentru investitii vor fi directionati ca si in trecut, crescand mai mult ponderea de la E&P, fiindca a fost redusa cererea de investitii pe partea de electricitate si gaze.
"Pe E&P ce avem? Circa 70% din acest miliard de euro. Ne uitam la... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 13:15
Premierul Emil Boc sustine ca investitiile reprezinta singura solutie pentru a contracara criza. In opinia sa, acestea sunt cel mai "sanatos si mai important raspuns" la criza. Tocmai din aceasta cauza, prim-ministrul a cautat investitori dispusi sa ajute Romania si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii economice a statului roman.
"Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.
La inceputul lunii octombrie, premierul a declarat ca "investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si central".
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", spunea, la inceputul lunii octombrie, Emil Boc.
Acesta a mai adaugat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de responsabila si rationala.
Mai putini bani pentru investitii anul viitor... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:00