Alegerile reprezentantilor tarilor membre pentru Parlamentul European, programate a avea loc in data de 26 mai 2019 au o importanta majora, in primul rand in ceea ce priveste viitorul economic al Europei.
"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), urmareste cu interes dezbaterile care au loc in tarile membre UE si doreste sa lanseze public cateva teme economice de interes national si european asupra carora, cu ajutorul moderatorilor din media (TV, radio si online), sa se solicite punctul de vedere al candidatilor diferitelor partide", se arata intr-un comunicat AOAR remis Business24.
"Dezbaterea publica ar trebui sa vizeze, in primul rand, viitorul economic al UE, de care va depinde bunastarea tuturor cetatenilor europeni", se arata in documentul citat.
Mediul de afaceri este interesat sa afle opiniile candidatilor romani implicati in alegerile pentru Parlamentul European in legatura cu urmatoarele teme de interes general:
1. Ar fi mai degraba recomandabil ca UE sa sprijine prioritar "campioni economici nationali" sau sa orienteze eforturile conjugate spre dezvoltarea de produse pan-europene, dupa modelul Airbus?
2. Conceptul Schengen, care a facilitat o lunga perioada de timp mobilitatea persoanelor la nivelul UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne, va fi generalizat intre toate statele membre sau va fi utilizat ca instrument de sustinere a procesului de izolare, motivat fie de criterii noi ("statul de drept") sau urmare a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 13:32
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita autoritatilor abrogarea Ordonantei 114 din decembrie 2018 privind masurile fiscal bugetare, despre care afirma ca schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei.
Intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Viorica Dancila, CDR afirma ca inducerea unui soc nejustificat in energie, telecomunicatii, financiar-bancar sau piata de capital, sectoare care sustin modernizarea economiei, risca sa le impinga intr-o criza profunda.
"Ceea ce a contrariat in mod deosebit mediul de afaceri este ca OuG 114 schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicatiilor, sectorul financiar-bancar si piata de capital.
Inducerea unui soc nejustificat in aceste sectoare risca sa le impinga intr-o criza profunda.
Oamenii de afaceri pe care CDR ii reprezinta, romani si straini deopotriva, sunt uimiti de maniera antagonica in care necesitatea masurilor a fost prezentata si de sugestia ca mediul privat - in special companiile straine - este cauza esecurilor statului de a colecta taxe si impozite", se afirma in documentul citat.
Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, efectul cumulat al masurilor incluse in actul normativ poate accelera panta descendenta pe care intra economia Romaniei.
Astfel, CDR mentioneaza calculele Bancii Nationale a Romaniei care arata ca este... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 11:17
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a condamnat, miercuri, decizia Consiliul National al Audiovizualului (CNA) de a sanctiona postul Realitatea TV cu inchiderea emisiei si a exprimat ingrijarile comunitatii de afaceri din Romania fata de schimbarile din unele institutii publice.
"CCIR considera ca deciziile arbitrare ale CNA sunt profund daunatoare pentru piata media din Romania", mentioneaza comunicatul de presa citat.
Cu atat este mai nejustificata decizia CNA cu cat multiplele acte de violenta comise de unii jandarmi impotriva cetatenilor aflati la protest sunt inregistrate si sunt de necontestat de catre orice persoana de buna credinta, au mai sustinut reprezentantii Camerei de Comert.
"Consideram ca orice sanctiune arbitrara luata de CNA, ca si orice moment de inactiune in fata unor incalcari flagrante ale legii audiovizualului, sugereaza existenta unor standarde duble care vor tine departe de Romania investitori importanti in sectorul de radio si televiziune.
Atragem public atentia ca in randul comunitatii de afaceri din Romania exista o profunda ingrijorare legata de riscul transformarii unor institutii publice in anexe ale partidelor politice. Un astfel de fenomen, extrem de daunator prin efectele sale in plan economic, este un factor de risc luat in considerare la orice decizie majora de investitii", au mai afirmat reprezentantii CCIR.
Si presedintele Klaus Iohannis considera ca decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV, timp de 10... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 20:14
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila in care ii cere din nou sa nu permita adoptarea ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Oamenii de afaceri spun ca vor sa mearga la sedinta de guvern din aceasta seara pentru a demonstra ca ordonanta trebuie respinsa.
"Ne exprimam dorinta si disponibilitatea de a participa astazi in deschiderea sedintei de Guvern, cu specialistii nostri, pentru a sta la dispozitia decidentilor si pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o consideram corecta si anume respingerea acestui act normativ in forma actuala", se arata in scrisoarea CDR.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei atrage atentia ca OUG este o greseala si va avea consecinte deosebit de grave pentru economia Romaniei.
"Stimata doamna prim-ministru, Va scriem in numele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), intr-un ultim efort de a preintampina o decizie a Guvernului pe care il conduceti si care risca sa aiba consecinte deosebit de grave pentru economia Romaniei.
CDR reprezinta companii romanesti si straine, mici si mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul Romaniei si angajeaza peste 1,2 milioane de oameni. Credem ca vocea noastra merita ascultata", afirma CDR.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei subliniaza ca ordonanta a fost elaborata fara o analiza serioasa si fara o... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 15:30
Romania are, in mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care isi investesc banii in peste 600.000 de societati pe actiuni.
Expertii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, in dorinta de a realiza un portret al romanului care face afaceri in 2015, arata un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, cei mai multi oameni de afaceri din Romania, care detin calitatea de actionar la o societate si au minimum 25% din actiuni, sunt barbati (373.798) in timp ce femeile sunt 240.960.
Barbatii au varsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.
Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista
Unde investesc
In ce domenii investesc supravietuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei romanesti ramane, in continuare, comertul care, alaturi de servicii, atrage 207.033 actionari. In topul investitiilor urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (66.404 actionari), constructiile (57.760 ...citeste mai departe despre "Cine a supravietuit crizei si unde investesc oamenii de afaceri romani (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:41
Climatul economic pare sa fi redevenit prielnic pentru marii oameni de afaceri, in conditiile in care randamentul investitiilor a fost in crestere in ultima perioada.
Acest fapt i-a determinat pe trei sferturi din milionarii americani sa afirme ca sunt intr-o situatie mai buna sau la fel de buna fata de 2007, cand a fost inregistrat atat cel mai mare numar de milionari din SUA, dar si cea mai mare avere a acestora, se arata intr-o ancheta a companiei de investitii si consultanta financiara Northern Trust, conform CNBC.
Increderea oamenilor de afaceri ar putea sa implice, in curand, investitii atat in personal, cat si in tehnologie. Aproximativ 80% din afaceristi au declarat ca vor sa isi sporeasca personalul companiilor sau sa il mentina la acelasi nivel in urmatorii 1,5 - 2 ani, iar 20% din ei doresc sa investeasca in noi echipamente sau tehnologii pe parcursul aceleiasi perioade.
In plus, peste o treime din investitorii importanti si-au stabilit ca obiectiv principal cresterea averii, in timp ce un sfert se concentreaza pe o crestere a veniturilor, iar restul pe mentinerea capitalului.
Totusi, peste doua treimi din milionari considera ca SUA se afla intr-o situatie mai proasta decat in 2007, cauzele principale fiind cresterea datoriei tarii si mentinerea somajului la un nivel ridicat. Aproximativ o treime din acestia invinovatesc administratia Obama pentru situatie. mai mult
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 13:48
Mai multi exportatori si investitori din Romania vor merge in Africa, pana pe 27 noiembrie, pentru a identifica noi oportunitati de afaceri, avand in vedere ca in prezent comertul bilateral romano-african reprezinta sub 2% din relatiile de export-import ale Romaniei.
"Prin noua misiune economica africana, ca si prin viitoarele centre private de promovare a exporturilor romanesti in Rusia, China, Turcia, care se doreste a fi deschise anul viitor, tara noastra va putea sa-si mareasca substantial comertul extra-comunitar, ale carui ritmuri de crestere depasesc in ultimii trei ani cresterile din spatiul UE", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
Oamenii de afaceri vor vizita tari precum Senegal, Kenya, Congo, Niger, Ghana si Maroc pentru intalniri la nivel de sefi de stat, prim-ministri, ministri, reprezentanti ai mediului de afaceri local din domenii precum prospectiuni geologice, minerit, energie, agricultura, IT, infrastructura sau turism.
Expozitia permanenta generala a Romaniei in Orientul Mijlociu, deschisa in primavara anului trecut la Sharjah (Dubai), va fi reinnoita la inceputul lunii decembrie cu oferte noi ale firmelor romanesti din industria usoara, agro-alimentara, mobila, constructii de masini, electronica si electrotehnica. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 15:37
Cum gestionezi banii, in perioada de criza, in care orice decizie pripita te poate costa o avere si tehnicile traditionale pentru investitii nu mai au aceeasi importanta? Ai putea urma sfaturile expertilor care iti ofera cateva ponturi utile.
Cumpara si pastreza pe riscul propriu
In zilele acestea devine din ce in ce mai riscant sa cumperi actiuni si sa le pastrezi pana cand vei considera ca poti primi un profit suficient de mare. Prin urmare, in niciun caz sa nu te concentrezi pe o strategie de tipul "cumpara si pastreaza". Dimpotriva, trebuie sa fii pregatit sa vinzi actiunile si sa te reprofilezi pe alte companii, titreaza Forbes.
Un portofoliu diversificat nu te protejeaza
In timpul prabusirii bursiere petrecuta intre octombrie 2007 si martie 2009, indicele S&P 500 a pierdut 57%. Aproape niciun sector nu este imun. Chiar si miliardarul Warren Buffett sustinea ca un portofoliu diversificat de investitii "te protejeaza impotriva ignorantei", dar nu are foarte mult sens pentru cei investitorii amatori.
Taxele sunt o strategie de investitii
In conditiile in care expertii estimeaza o rata de profit in medie, de 6% pe an, taxele vor face o mare diferenta in veniturile finale, dupa plata impozitelor. Din aceasta cauza, trebuie sa fii flexibil si sa mentii un raport eficient intre impozite si venituri.
Invata sa profiti de pe urma volatilitatii
Volatilitatea ramane o constanta a pietelor si din aceasta cauza trebuie sa inveti sa profiti de pe urma ei.... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 09:30
Se spune ca cele mai avantajoase achizitii pe burse au fost facute in perioade de panica.Teoria arata ca investitorii ar trebui sa profite de "super oferte" atunci cand companiile sunt la pamant si nu se mai intrezareste nicio speranta pentru ele si sa cumpere actiuni la preturi de nimic, pentru ca apoi, cand isi revin, sa obtina profituri uriase.Insa nu este doar o teorie seaca, existand dovezi vii ale eficientei acestei metode. Asta fac miliardari ca John Paulson, Warren Buffet sau David Tepper.Iar marea agitatie cauzata de publicarea documentelor secrete de catre WikiLeaks si, mai ales a zvonurilor ca se pregateste spulberarea unor banci din categoria "prea mari ca sa se prabuseasca", creeaza conditiile optime pentru investitii.
Citeste stirea integral pe Ziare.com. mai mult
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 10:14