Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, construit in 1970 in statiunea Olimp si supranumit "Perla litoralului romanesc", a fost reabilitat cu 40 de milioane de euro si reinaugurat oficial pe 1 august 2020.
Cu o istorie de aproape 50 de ani, gloria litoralului comunist a fost una dintre cele mai frumoase, mai luxoase si mai cautate locatii de pe litoral de catre romani, insa in perioada comunista nomenclaturistii si turistii straini aveau prioritate.
Complexului i-a fost rezervata cea mai interesanta si frumoasa amplasare pe faleza, o portiune de plaja care formeaza un golf, cu lungime de 300 de metri si latime de 200 de metri, ceea ce a permis o solutie compozitionala cu o serie de terase ample, pentru fiecare camera.
"Perla litoralului romanesc" a fost prima constructie din Olimp, considerat pe atunci cartierul nordic al statiunii Neptun, si a intrat in circuitul turistic in anul 1972.
Proiectul a fost realizat de un grup de specialisti condusi de arhitectul Aron Grimberg Solari (decedat in 2019, la varsta de 91 de ani), omul care a realizat si "Palatul Primaverii" din Bucuresti, resedinta familiei Ceausescu, in perioada 1964-1965.
Dupa anii '90, Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere a inceput sa se degradeze.
Multi oameni controversati din turismul romanesc au dorit sa il cumpere, de la Puiu Popoviciu la George Copos, insa inainte de criza economica din 2008 a fost achizitionat, cu 10 milioane de euro, de hotelierul Josef Goschy.
Dupa... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 00:04
Majoritatea hotelurilor de pe litoralul romanesc au investit in ultimele luni, in echipamente si masuri impotriva Covid-19, intre 20.000 de euro si 60.000 de euro pe unitate, potrivit Organizatiei Patronale Mamaia Constanta (OPMCTA), care arata ca exista hoteluri unde, zilnic, se consuma dezinfectant de maini in valoare de circa 1.000 de euro.
"Majoritatea hotelurilor de pe litoralul romanesc au investit in ultimele luni, in echipamente si masuri impotriva Covid-19, intre 20.000 de euro si 60.000 de euro pe unitate, pentru ca turistii sa se simta in siguranta", potrivit Organizatiei Patronale Mamaia Constanta (OPMCTA).
Cheltuielile cresc de la o zi la alta, pe masura ce se apropie varful de sezon, existand hoteluri unde, zilnic, se consuma dezinfectant de maini in valoare de circa 1.000 de euro.
"Membrii organizatiei noastre au investit foarte mult in aceaste dispozitive si masuri de protectie impotriva Covid-19, fara niciun sprijin din partea guvernului. Din contra, nu stim nici acum daca autoritatile considera turismul o industrie prioritara, avand in vedere resursele naturale de care dispune tara noastra, sau nu. Avand in vedere ca, pana in momentul prezent, situatia a fost una dificila din punctul de vedere al rezervarilor pe litoralul noastru, ca peste tot de altfel, agentii economici din industria de turism si servicii conexe de pe litoral nu mai spera in prezent nici macar sa-si acopere cheltuielile de operare. Cu toate acestea, vor continua sa investeasca... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 14:02
Litoralul romanesc a fost, in ultima decada, subiectul criticilor pentru ca ofera servicii extrem de scumpe la o calitate precara in comparatie cu ale concurentilor directi din Bulgaria, Grecia sau Turcia.
In plus, operatorii de turism din Grecia si Turcia ofera servicii net superioare celor intalnite pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Cu toate acestea, cele trei tari, Bulgaria, Turcia si Grecia, sunt acuzate de fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, de faptul ca finanteaza masiv o campanie de presa vizand denigrarea litoralului romanesc.
In prezent, Nedea este director al Organizatiei Patronale Mamaia Constanta si impreuna cu fratele sau administreaza un hotel in Cap Aurora. Mai mult, familia detine si o cunoscuta platforma online de rezervari - litoralulromanesc.ro.
"Este foarte frustrant pentru un manager, antreprenor, consultant sa vada in continuare aversiunea pe care o avem fata de litoralul romanesc. Este la moda de foarte multi ani. Alte destinatii, cum sunt Bulgaria, Grecia si Turcia, finanteaza masiv presa de litoral si presa din Romania in general sa spuna lucruri bune despre ele si lucruri foarte rele despre propriul litoral. Am observat campania sustinuta impotriva litoralului romanesc", a spus Nedea, citata de Stirile Pro TV.
Desi acuzatiile sunt destul de grave la adresa celor trei tari, fosta sefa ANT nu a venit cu nici o proba in a-si sustine afirmatiile.
Potrivit ei, se afla in desfasurare o campanie... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 14:22
Vara lui 2015 a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe Litoral, anuntand un 2016 cu rezultate record in turism, transport si constructii, arata o analiza KeysFin, realizata pe baza datelor financiare ale firmelor din zona Dobrogea.
2015 a fost cel mai bun an pentru turismul de pe Litoral, arata datele hotelierilor, care au raportat un numar record de turisti. Au fost weekend-uri in care in statiunile de la Marea Neagra s-au aflat peste 400.000 de turisti, numar fara precedent in istoria Litoralului.
Rezultatele au fost influentate, desi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral. Iar un cuvant greu de spus in acest sens l-a avut sectorul constructiilor, care a adunat roadele investitiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor intreprinzatori.
Potrivit analizei Keysfin, Litoralul a atras in ultimii patru ani afaceri in constructii de peste 15,7 miliarde de lei, in crestere cu peste 50% fata de perioada precedenta.
Datele de la Institutul National de Statistica arata, de exemplu, ca in luna iulie 2015 erau obtinute autorizatii de constructie pentru 493 de cladiri cu destinatie rezidentiala (in principal hoteluri si pensiuni), intr-o crestere sensibila fata de cele 446 de autorizatii emise in perioada similara din 2014.
Interesul investitorilor in constructii pentru zona litorala este dovedit si de evolutia numarului de firme cu acest obiect de activitate. Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 2775 de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:46
Primul parc de aventura de pe litoralul romanesc, Paradis Land, construit in 2015 in padurea Comorova, de la Neptun, este una dintre noile investitii care, potrivit primarului municipiului Mangalia, Cristian Radu, va atrage turistii in statiunile din sudul litoralului.
Primarul Mangaliei a sustinut, intr-o conferinta de presa organizata cu prilejul deschiderii oficiale a parcului, ca investitorii opteaza tot mai mult pentru statiunile din sudul litoralului romanesc - Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus si Saturn, sase statiuni cu potential turistic in crestere datorita proiectelor de dezvoltare derulate de municipalitate, proiecte bazate in primul rand pe crearea de spatii verzi, parcuri si pe reabilitarea cladirilor existente.
"Mangalia are o padure foarte frumoasa, de peste 400 de hectare, avem lacuri, zece izvoare termale, plaja, avem potential, dar nu l-am pus in valoare. (...) Incercam sa dezvoltam aceasta zona care a fost uitata oarecum si de administratia centrala, ...citeste mai departe despre "Atractie inedita pe litoral: Parc de aventura in padure, la Neptun" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iunie 2015, ora 17:43
Zona de coasta a litoralului romanesc va beneficia de investitii de 27,33 milioane lei constand in lucrari de reabilitare a zonei costiere si in protejarea biodiversitatii marine, din care aproape 23 milioane lei sunt fonduri europene accesate prin Axa 5 a Programului Operational Sectorial, potrivit NewsIn."Uniunea Europeana finanteaza prin POS Mediu proiectul 'Asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte Axa prioritara 5 - Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc.
Domeniul major de interventie 2 - Reducerea eroziunii costiere' , proiect care se deruleaza pe o perioada de 21 luni, cu finalizare la 15 februarie 2012", potrivit unui comunicat emis joi de ABADL.
Beneficiarul contractului este Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral (ABADL).
Valoarea totala a proiectului este de 27,33 milioane lei cu TVA, in conformitate cu Ordinul nr. 642 din 23 aprilie 2010 al ministrului mediului si padurilor, din care valoarea eligibila este de 22,97 milioane lei (finantare nerambursabila din FC si buget de stat) si valoarea, alta decat cea eligibila (valoarea TVA aferenta valorii eligibile a Proiectului) este de 4,36 milioane lei.
"Prin implementarea proiectului, respectiv realizarea de lucrari de protectie si reabilitare costiera, se va proteja banda de plaja si faleza adiacenta liniei tarmului, in care ecosistemele de uscat si marine se intalnesc si interactioneaza.... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 18:38
Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral au anuntat ca au fost cumparate 273 de caiete de sarcini pentru licitatiile privind sectoarele de plaja ale Marii Negre, fiind depuse pana sambata 139 de oferte, transmite NewsIn."Majoritatea acestor oferte au fost depuse pentru plajele din Mamaia, Eforie si Vama Veche", a precizat responsabilul de comunicare al institutiei, Catalin Anton, care a mai spus ca deschiderea ofertelor va avea loc luni, 26 aprilie, la ora 11.00.
Agentii economici care vor castiga sectoare de plaja au posibilitatea sa le administreze pana pe data de 15 octombrie.
Acestia vor avea obligatia de a pune la dispozitie o suprafata de plaja necesara organizarii si desfasurarii serviciului de salvamar si a posturilor de prim ajutor.
Operatorii nu au voie sa perceapa taxe pentru accesul pe plaja si au obligatia sa intretina si sa igienizeze zilnic plaja. mai mult
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:48
Ministrul Turismului, Elena Udrea, il insoteste pe presedintele Traian Basescu, luni si marti, in cadrul unei vizite de stat in Franta, pentru a discuta cu oamenii de afaceri francezi despre realizarea unei partii de schi la Brasov si proiecte de investitii pe litoralul romanesc, potrivit MT, informeaza NewsIn. Ministrul Turismului se va intalni cu Presedintele Director General al Micoinvest, Olivier Meziere, care va prezenta proiectul de realizare a unei partii de schi in judetul Brasov, precum si proiecte de investitii ale companiei pe litoralul romanesc al Marii Negre, se arata in comunicatul remis luni de MT."Astfel, in cadrul intrevederii cu dl. Julian Marshall, Director General al Prodintour, va fi discutata posibilitatea de a introduce un charter Paris-Constanta, incepand cu vara anului 2011. Dl. Olivier Meziere, Presedinte Director General al Micoinvest, va prezenta ministrului Elena Udrea proiectul de realizare a unei partii de schi in judetul Brasov, precum si proiecte de investitii ale companiei pe litoralul romanesc al Marii Negre", se arata in comunicatul MT.De asemenea, Udrea va avea intalniri si cu Directorul General al Alsace International, agentia de expansiune economica a Consiliului General al regiunii Alsacia, care lucreaza in parteneriat cu Romania pentru dezvoltarea statiunilor de schi din zona Arges.Din delega?ia prezenta la Paris, alaturi de seful statului, mai fac parte si Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, Ministrul Economiei,... mai mult
Luni, 18 Mai 2009, ora 14:01
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata, la Olimp, ca noua lege a turismului va oferi facilitati investitorilor si ii va sanctiona pe cei care isi deschid hotelurile doar in varful de sezon, transmite corespondentul NewsIn.
Ministrul Turismului a mai spus ca ceea ce lipseste litoralului romanesc este agrementul si a subliniat nevoia de investitii in astfel de servicii. Udrea a subliniat ca initiativele de promovare pe care le-a avut de la inceputul mandatului s-au concretizat intr-o crestere cu 200% a numarului de turisti in perioada minivacantelor de Paste si de 1 Mai.
"In legislatia care dorim sa reglementeze turismul romanesc si in special turismul de pe litoral, la care lucram acum si pe care dorim sa o implementam din toamna acestui an, vom prevedea pe de o parte masuri de sprijinire a celor care depun efort, si financiar si uman, pentru promovarea si dezvoltarea turismului de litoral, dupa cum vom incerca sa gasim solutii de a-i determina pe ceilalti sa intre in acest parteneriat, mergand pana la a-i sanctiona pe cei care nu considera ca ar trebui sa-si creasca eforturile pentru a obtine de la turismul pe litoral ceea ce avem posibilitate sa obtinem, si anume cresterea numarului de turisti, nu numai turisti romani, ci si turisti straini, cresterea numarului si a volumului de investitii in turismul de pe litoral, turismul insemnand unitati de cazare, dar mai ales activitati de agrement", a precizat ministrul.
"Vom incerca sa le acordam facilitati,... mai mult
Luni, 18 Mai 2009, ora 09:50