Sase din zece lideri financiari globali (60%) sustin ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala la fel cum ar avea in informatiile oferite de sistemele financiare traditionale, arata rezultatele studiului global privind procesul de raportare al companiilor, realizat de EY Financial Accounting Advisory Services (FAAS).
Potrivit cercetarii, majoritatea liderilor financiari (79%) spun ca detin, in prezent, datele necesare care pot oferi investitorilor informatiile pe care si le doresc in privinta culturii organizationale. In schimb, peste o treime (37%) dintre acestia declara ca au si raportat indicatori cheie de performanta (ICP) cuantificabili in acest domeniu.
Studiul releva, totodata, ca trei sferturi dintre liderii financiari intervievati au afirmat ca investitorii acorda mai multa atentie informatiilor nefinanciare.
In acelasi timp, 60% dintre directorii financiari au declarat ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala precum in cea a datelor oferite de sistemele financiare existente.
Principalele riscuri mentionate legate de transformarea datelor nefinanciare in informatii raportabile sunt: pastrarea confidentialitatii datelor (33%), securitatea datelor (29%) si absenta unor sisteme eficiente de management al datelor (21%) sau de control (17%), dedicate datelor nefinanciare.
In cadrul studiului intitulat "Este nevoie de un soc cultural in procesul de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:15
Cand in 1997 computerul Deep Blue l-a invins pe campionul mondial la sah, Garry Kasparov, parea ca inteligenta artificiala a ajuns intr-o etapa in care poate depasi omenirea.
Aceasta victorie, minimalizata de unii specialisti ai sahului pentru neobisnuit de slaba mutare a maestrului din deschiderea jocului 6, atesta dificultatea de a asocia inteligenta cu masinile.
In fapt era semnalul transformarii sociale care-si creste continuu viteza si influenta astazi.
Un avans al tehnologiei ce pune in discutie capacitatea procesarii de informatii si luarii de decizie a mintii umane.
Dincolo de progresele tehnologiei precum machine learning si deep learning ceea ce-i preocupa pe specialisti este impactul pe care deplina dezvoltare a inteligentei artificiale il poate avea asupra societatii. Deoarece zonele de impact sunt multiple merita mentionate principalele doua dintre acestea in functie de magnitudea fiecareia dintre ele.
Mediul de afaceri
Statisticile despre inteligenta artificiala in afaceri si tehnologie se schimba rapid. Fie ca este vorba de efectul inteligentei artificiale asupra startup-urilor sau investitiilor, fie de robotica, Big Data, asistenti virtuali, prezentarea pietei sau cautare si recunoastere vocala, statisticile ofera o mai buna intelegere a stadiului actual de dezvoltare a inteligentei artificiale si a domeniului sau de aplicare.
Asadar, pana in 2025 piata globala a inteligentei artificiale este estimata sa atinga 60 miliarde de dolari.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 11:15
Robotica si inteligenta artificiala reprezinta un business in care sunt investiti din ce in ce mai multi bani, a declarat, miercuri, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, la conferinta de deschidere a evenimentului European Robotics Forum de la Bucuresti.
"Tot ce facem la momentul actual depinde de tehnologie, iar conceptul de Internet of Things castiga tot mai mult teren. Robotica si inteligenta artificiala reprezinta un business in care sunt investiti din ce in ce mai multi bani. Trebuie sa cream o liga europeana a roboticii. Avem foarte mult de lucru. Numai impreuna putem sa construim afaceri noi, bazate pe dezvoltare tehnologica", a afirmat oficialul.
Ministrul Comunicatiilor a mentionat, totodata, ca, de la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Romania a reusit sa finalizeze o mare parte dintre dosarele din sectorul digital.
"Sunt atat de multe lucruri de spus despre tehnologie... Important este ca, astazi, Bucurestiul este capitala roboticii, pentru trei zile. Am organizat, pana nu demult, la Bucuresti, reuniunea informala ministeriala dedicata sectorului digital, unde am discutat despre reducerea decalajului pe acest segment intre tarile din Europa si cele din Asia sau de pe continentul american. Va pot spune ca Romania a inchis o mare parte dintre dosarele importante pe sectorul digital, in cele aproape trei luni de la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene", a spus Petrescu.
Peste 600 de... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:51
Inteligenta artificiala (IA) va avea un impact urias asupra economiei globale, iar PIB-ul global ar putea creste cu pana la 14% pana in 2030, drept rezultat al implementarii acesteia, conform raportului PwC Sizing the prize.
Acest procent de crestere este echivalent cu un plus de 15.700 de miliarde de dolari - facand din IA cea mai mare oportunitate comerciala din economia actuala aflata in continua schimbare. Din aceasta suma, 6.600 de miliarde sunt previzionate sa provina din cresterea de productivitate, in timp ce 9.100 de miliarde de dolari vor proveni din efectele de runda a doua la nivelul consumului.
Cresterea va fi stimulata de trei factori: castigurile de productivitate obtinute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea robotilor si a vehiculelor autonome); castigurile de productivitate obtinute prin dezvoltarea fortei de munca existente de catre companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligenta artificiala asistata de om si augmentata) si cerere de consum crescuta ca rezultat al disponibilitatii produselor si serviciilor personalizate si/ sau de o calitate superioara datorita imbunatatirilor aduse cu ajutorul IA, semnaleaza raportul.
"In ultimul deceniu, aproape toate aspectele legate de modul in care lucram sau traim - de la retail, la productie sau ingrijire personala - au devenit din ce in ce mai digitalizate. Internetul si tehnologiile mobile au adus primul val al transformarii digitale cunoscut drept Internet of People. In... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 17:13
Guvernul a adoptat, marti, un Memorandum prin care Romania va semna declaratiile propuse de catre Comisia Europeana privind cooperarea in domeniul inteligentei artificiale, lansarea radarului privind inovarea si dezvoltarea tehnologiei blockchain la nivel european.
"Romania este un sustinator activ al initiativelor lansate in contextul strategiei privind piata unica digitala, dat fiind ca acestea vor reduce barierele, vor imbunatati accesul la servicii pentru toti cetatenii si vor crea stimulente pentru investitii si inovare, nu numai in domeniul telecomunicatiilor, ci si in toate sectoarele economice si industriale.
Noile tehnologii abordate in declaratiile propuse pentru semnare se completeaza si genereaza efecte multiple in diverse sectoare, cum ar fi serviciile publice, in care se va folosi in viitor tehnologia blockchain. Inteligenta artificiala este esentiala pentru viitoarea crestere economica si a productivitatii europene, se estimeaza ca piata robotilor si a solutiilor de inteligenta artificiala va creste cu 142 miliarde de euro pana in 2020.
Domeniul inteligentei artificiale poate genera beneficii concrete in utilizarea eficienta a energiei, a apei, utilizarea redusa a pesticidelor in exploatarile agricole, cresterea nivelului de precizie in chirurgie sau oferirea de asistenta in situatii periculoase sau dezastre naturale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, dupa sedinta Executivului.
Pe 10 aprilie, 24 de state membre ale... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 16:34
Lista tarilor care vor beneficia de pe urma Inteligentei Artificiale este foarte scurta, sustine un cunoscut investitor din domeniul tehnologiei.
Potrivit lui Kai-fu Lee, fondator al Sinovation Ventures si fost presedinte al Google China, viitorul arata bine pentru doar doua tari: Statele Unite si China, care sunt in acest moment principalele concurente pentru pozitia de lider in industrie.
"Tarilor care au Inteligenta Artificiala le va fi mult mai bine. Ele creeaza si extrag valoare", a spus Lee intr-un interviu acordat publicatiei Edge.
Pe de alta parte, tarile care nu investesc in Inteligenta Artificiala, care nu au companii precum Google, Facebook si Amazon - sau variantele chinezesti Tencent, Baidu si Alibaba -, dar au in schimb o populatie numeroasa, au motive de ingrijorare.
"Daca o tara din Africa foloseste preponderent Facebook si Google, oamenii le vor da acestor companii datele lor, ajutandu-le sa faca mai multi bani, dar joburile lor vor fi inlocuite (de tehnologie) ", a explicat Lee.
Aceste tari risca sa ajunga in situatia in care sa nu poata face fata saraciei si nelinistilor sociale, iar consecintele pot fi grave. Lee vorbeste chiar de posibilitatea ca unele tari sa devina un fel de vasale ale Statelor Unite si Chinei: "Ai datele mele, voi face ce vrei, iar tu ma ajuti sa hranesc saracii".
Si locuitorii din SUA si China, unde companiile prospera de pe urma datelor utilizatorilor, vor ramane fara joburi ca urmare a progresului tehnologic,... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 17:30
China isi propune sa devina, in urmatorul deceniu, lider mondial in industria inteligentei artificiale, care va ajunge sa valoreze 150 de miliarde de dolari, potrivit unui document oficial al autoritatilor de la Beijing.
Consiliul de Stat al Chinei a publicat saptamana aceasta o foaie de parcurs in care sunt enuntate planurile privind dezvoltarea inteligentei artificiale si aplicarea ei in domenii care variaza de la cel militar la planificarea urbana, scrie CNBC.
Sunt vizate dezvoltarea de software si de hardware, robotica, vehiculele, realitatea virtuala si augmentata.
Inteligenta artificiala a devenit un nou motor al dezvoltarii economice, iar China trebuie sa preia initiativa pentru a-si crea un avantaj competitiv, se precizeaza in document.
China ar urma sa faca progrese majore in domeniu in urmatorii ani, culminand, pana in 2030, cu propulsarea tarii in pozitia de lider mondial in industria care va valora 1.000 de miliarde de yuani (aproape 148 de miliarde de dolari).
Planurile Guvernului de la Beijing se sprijina pe giganti chinezi precum Alibaba si Baidu, unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, care investesc deja substantial in inteligenta artificiala.
De exemplu, motorul de cautare online Baidu are un laborator de cercetare in Silicon Valley care exploreaza domenii ca masinile autonome, in timp ce divizia de cloud a companiei de comert electronic Alibaba se concentreaza intens asupra utilizarii inteligentei artificiale in... mai mult
Sambata, 22 Iulie 2017, ora 13:05
Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.
Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.
In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.
"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.
Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:42
Fundatia americana X Prize a promis suma de 5 milioane de dolari echipei de cercetatori care va demonstra cel mai bine ca inteligenta artificiala (AI) este "prietena" omenirii si nu dusmanul sau, in cadrul unui concurs lansat miercuri.
Peter Diamandis, fondator al X Prize, si David Kenny, responsabil in cadrul sistemului de inteligenta artificiala Watson, apartinand IBM, au anuntat acest concurs dotat cu un premiu de 5 milioane de dolari in cadrul unei conferinte desfasurate la Vancouver, transmite AFP.
"Personal, m-am saturat de conversatii distopice cu privire la inteligenta artificiala", a comentat Peter Diamandis.
Numeroase echipe de cercetatori si programatori lucreaza de mult timp pentru perfectionarea inteligentei artificiale, insa exista si numerosi sceptici care avertizeaza ca odata ce AI-ul ar putea dobandi constiinta de sine, robotii si masinariile inteligente s-ar intoarce impotriva creatorilor lor umani - scenariu exploatat de altfel intens de serii de filme ...citeste mai departe despre "Inteligenta artificiala va distruge omenirea sau o va ajuta? 5 milioane de dolari pentru ca robotii sa ne fie prieteni" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:14