O investitie in energia eoliana se amortizeaza in 9-10 ani, rata interna de rentabilitate (RIR) de maximum 11% fiind stabilita de catre autoritatile romane si aprobata de Comisia Europeana, precizeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).
Potrivit RWEA, acest nivel al RIR este monitorizat anual si tinut sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Totodata, reprezentantii Asociatiei atrag atentia ca modificarea schemei de sprijin in sensul amanarii unui certificat verde pentru mai multi ani va afecta grav veniturile lunare ale investitorilor, in masura in care veniturile prognozate nu vor mai arata ca cele proiectate in planul de afaceri.
Investitorii isi pierd increderea din cauza "schimbarii regulilor in timpul jocului"
"Din cauza incertitudinilor din aceasta piata care dureaza deja de sase luni, investitorii se confrunta cu un blocaj pe piata certificatelor verzi, fapt care ii pune in imposibilitatea de a achita ratele la bancile finantatoare. RWEA atrage atentia ca impactul negativ asupra sectorului bancar a inceput sa fie vizibil si va lua amploare odata cu noile modificari pe care Guvernul le are in vedere. In consecinta, schema de sprijin conceputa si agreata de statul roman impreuna cu institutiile europene este mai degraba amagitoare decat generoasa.
Dupa ce investitorii si-au facut planuri de afaceri bazate pe legislatia in domeniu, politicienii romani schimba din nou regulile in timpul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:18
Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii
Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.
Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.
"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00
Industria eoliana din Romania ar putea atrage mai multi investitori in acest an si in 2014, ca urmare a stimulentelor guvernamentale, potrivit Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania.
Monsson detine un portofoliu cu o capacitate totala de 2.400 MW, din care proiecte insumand 1.700 de MW au obtinut deja aprobarea operatorului national de transport de energie electrica, potrivit presedintelui grupului, Arne Osborg.
"Exista in prezent o oportunitate in industrie si cei care inca nu au investit sau nu s-au angajat in construirea acestor proiecte ar trebui sa o faca rapid", a recomandat Osborg.
Romania atrage investitori precum GDF Suez, CEZ si Enel datorita programului sau de stimulare a energiei regenerabile.
Capacitatea instalata a tarii s-ar putea dubla in urmatorii doi-trei ani de la 2 GW la sfarsitul anului 2012, estimeaza presedintele Monsson.
Citeste mai multe despre Investitiile in energia eoliana ar putea lua avant: De ce e Romania atractiva pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 12:10
Lukerg Renew, o companie formata de italienii de la ERG SpA si rusii de la OAO Lukoil, a achizionat un proiect de dezvoltare a unui parc eolian cu capacitate de 85 de mw in Romania, de la compania Santarelli Construzioni SpA, in valoare de 135 milioane de euro.
Lukerg Renew planuieste sa inceapa constructia in regiunea Tulcea, incepand cu anul viitor, iar operatiunile comerciale in 2014, potrivit Bloomberg.
Parcul este structurat in trei grupuri de turbine eoliene situate in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Compania planuieste sa finanteze proiectul printr-un imprumut obtinut de la BERD. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:20
Romania a ramas si in 2012 una dintre cele mai atractive tari din lume la investitiile in energia eoliana, iar capacitatea tarii noastre pe acest segment a crescut semnificativ in acest an, de la 623 MW instalati in septembrie 2011, la 1440 MW in septembrie 2012.
Astfel, Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana, depasind tari precum Italia, Brazilia, Japonia, Australia sau Olanda, potrivit clasamentului Renewable Energy Country Attractiveness publicat de Ernst & Young.
Mai mult, in tara noastra a intrat in functiune cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Acest proiect al investitorilor cehi de la CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati si o capacitate totala de 600 megawati.
Record in industria eoliana din Romania: Cel mai mare parc din Europa a intrat in functiune
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Din acest profit al grupului, aproximativ 27 de milioane au fost datorate cresterii productiei de energie eoliana.
Si Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, a anuntat constructia mai... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:01
Liderul industriei eoliene, Vestas Wind Systems, si liderul industriei grele din Japonia, Mitsubishi Heavy Industries, pun la cale un joint venture, pentru construirea celei mai puternice turbine eoliene offshore.
Zvonurile despre aceste discutii circula inca din august, insa abia saptamana trecuta, directorul financiar al companiei Vestas a dezvaluit ca turbina va avea o capacitate de productie de 8 MW, fiind astfel cu 30% mai puternica decat cea mai performanta eoliana construita pana in prezent.
"Un joint venture ar avea sens. Mitsubishi poate contribui cu expertiza industriala, forta financiara si acces la piata japoneza, iar Vestas vine cu tehnologie si experienta in acest sector", a declarat pentru Bloomberg Haakon Levy, analist al DNB Markets.
Mai mult, pentru castigarea unui avantaj in negocieri, Vestas a obtinut si finantare in valoare de 900 milioane de euro. Anuntul a crescut pretul actiunilor cu 21%, in cursul zilei de marti.
Cel mai temut competitor al Vestas este Siemens, care conduce deocamdata sectorul eolienelor offshore. Germanii testeaza o turbina de 6 MW, in contextul in care producatorii incearca sa diminueaze cheltuielile de mentenanta si instalare, prin dezvoltarea unor turbine cu capacitate mai mare. Mai mult, Siemens are in vedere proiectarea unei turbine de 10 MW in viitor.
Germania, Danemarca si Marea Britanie se numara printre tarile cu investitii in crestere in sectorul eolienelor plantate in apa, pe masura ce producerea energiei... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 12:38
Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si locul 13 in topul privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Topul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, ce cuprinde 40 de tari, precum SUA, China, Germania si Marea Britanie, a fost lansat joi de Ernst & Young.
In comparatie cu Romania, Polonia s-a plasat pe locul 8 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si pe locul 14 in cel privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:26
Investitiile in energie regenerabila au scazut in trimestrul trei al lui 2012 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 5% fata de trimestrul doi al acestui an.
Conform statisticilor Bloomberg New Energy Finance, este posibil ca 2012 sa fie primul an in care investitiile in energie regenerabila scad, de cand Bloomberg a inceput monitorizarea acestui sector in 2004.
Micsorarea investitiilor din trimestrul trei a fost cauzata de incetinirea cresterii acestui sector in India si Statele Unite, dar si de o finantare mai redusa a segmentului de energie eoliana, scrie Bloomberg.
Industria energiei regenerabila are de suferit pe fondul unui exces de productie, care a scazut pretul panourilor solare si al turbinelor eoliene, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii platesc mai putin pentru fiecare megawatt suplimentar provenit din energia regenerabila.
Trimestrul trei anunta o schimbare a localizarii principalelor investitii in "energie curata": "piete consacrate precum SUA, Europa si China incep sa iasa din lumina reflectoarelor, pe cand pietele noi din America de Sud, Asia si Africa iau avant", a afirmat Michael Liebreich, CEO New Energy Finance.
Cheltuielile SUA din acest domeniu au fost in trimestrul trei al acestui an de 7,3 miliarde de dolari, in scadere cu 28% fata de trimestrul doi, si cu 62% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in India investitiile trimestrului trei s-au redus cu 60% fata de perioada echivalenta a anului 2011.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:35
Propunerile de a reduce sprijinul pentru energia verde, esential pentru atragerea unor investitii de ordinul miliardelor de euro in domeniul energiei eoliene, asteapta inca acordul Comisiei Europene, relateaza Mediafax.Schimbarile propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului daca proiectul devine prea profitabil.Membrii industriei considera ca schimbarile sunt inca indepartate, iar perspectiva profiturilor ridicate se mentine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a modificat prevederea privind achizitia obligatorie de electricitate produsa ecologic, la preturi fixe, ridicate."Vor fi cazuri de proiecte abandonate in Bulgaria si de plecare a investitorilor, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene in Romania se mentine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.Ea a aratat ca incertitudinile legislative nu ajuta, dar investitorii sunt interesati de Romania, principala problema fiind finantarea.Alte schimbari propuse de Romania sunt reducerea numarului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, in timp ce accesul la reteaua de electricitate va fi garantat dar nu prioritar.
"In cazul energiei eoliene, numarul de certificate verzi ramane neschimbat. Credem ca toate celelalte probleme pot fi depasite", a declarat Adrian Borotea, director al CEZ in Romania.
CEZ, Enel, Iberdrola si Energias de Portugal sunt implicate in proiecte de energie eoliana in Romania.In Bulgaria, zeci de companii austriece, spaniole,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:16