Industria auto, mult timp un motor de crestere al Europei Centrale, va fi probabil unul dintre principalele obstacole in calea eforturilor regiunii de a se redresa anul acesta, in urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arata intr-o analiza Reuters.
Dupa caderea comunismului in urma cu trei decenii, producatorii auto straini au investit semnificativ in regiune, profitand de forta de munca ieftina si eficienta. Sectorul auto a devenit o importanta sursa de investitii straine, de locuri de munca si de crestere economica.
Dar productia auto a fost afectata in urma opririi fabricilor, in perioada masurilor de izolare impuse pentru a tine sub control raspandirea epidemiei, iar multe unitati inca nu lucreaza la capacitate maxima, astfel incat analistii se asteapta ca industria auto sa fie mai afectata de pandemie decat alte sectoare din Europa Centrala.
Acestea sunt vesti proaste pentru Cehia, Ungaria si Slovacia, care sunt in mod special dependente de industria auto.
"Proportional, ne asteptam ca acest sector sa inregistreze cel mai sever declin din sectorul manufacturier in regiune. Aici este domeniul in care redresarea va fi cea mai lenta, deci ar putea fi unul din principalele obstacole in redresarea economiei", a apreciat Peter Virovacz, economist la ING in Budapesta.
Intr-o scrisoare adresata altor state membre UE si institutii UE in aprilie, sefii asociatiilor industriei auto din Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia au informat ca in cele... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 10:35
Industria auto din Romania este, in prezent, printre cele mai afectate sectoare economice, avand in vedere ca productia de autovehicule a fost sistata de catre cei doi mari producatori din Romania imediat ce s-a instituit starea de urgenta, cauzata de pandemia de COVID-19.
In acelasi timp, producatorii de componente auto, aflati in relatii comerciale atat cu cei doi mari producatori auto din Romania, cat si cu producatori din afara tarii, au redus si chiar au inchis activitatea temporar.
Ce masuri sunt necesare pentru redresarea acestui sector cat mai rapid, avand in vedere importanta sa in economia nationala?
Automobile Dacia si Ford Romania, cei doi mari producatori auto locali, au anuntat inchiderea fabricilor in a doua jumatate a lunii martie, ceea ce cu siguranta se va reflecta in cifrele din lunile ce vor urma.
Productia locala de autoturisme capatase viteza in luna februarie 2020, cu o crestere anuala de aproape 8% fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa un avans de aproximativ 3% pe parcursul anului 2019.
Lunile viitoare, insa, cu siguranta vor diminua si poate chiar vor anula avantajul din primele doua luni ale anului.
In plus, avand in vedere si inchiderea fabricilor auto in cea mai mare parte a tarilor europene, este cert ca vom vedea scaderi semnificative si la nivelul producatorilor de componente auto.
Asociatia Europeana a Producatorilor Auto (ACEA) estimeaza ca, pana in acest moment, la nivel european, masurile luate in contextul... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:45
Romania este o tara in care industria auto reprezinta 14% din PIB si 26% din exporturi, iar pentru mine acest lucru inseamna o bijuterie a economiei romanesti, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Christophe Dridi, presedinte director general Dacia si director general Groupe Renault Romania.
"Multi dintre angajatii nostri au fost stagiarii nostri. In 2018 - 2019, un numar de 300 de studenti si masteranzi au ales sa cunoasca mediul de lucru, activitatea, procesele si au castigat o experienta importanta. Recent, Centrul de inovatie si cercetare Renault Bucharest Connected a intrat pe harta economiei cunoasterii. Romania este o tara in care industria auto reprezinta 14% din PIB si 26% din exporturi. Pentru mine, inseamna o bijuterie a economiei romanesti. Mediul economic nu poate creste in lipsa infrastructurii adecvate. Romania este o sursa de competenta", a mentionat Dridi.
Oficialul Dacia si Groupe Renault Romania a punctat, de asemenea, ca, pana in prezent, compania franceza a investit in aproape 9 milioane de ore de formare pentru dezvoltarea competentelor angajatilor.
"Romania se indreapta catre industria 4.0 si noi oferim mijloacele necesare. Facem investitii in cresterea capacitatii de productie, in proiecte noi si echipamente de testare si pentru a creste numarul de furnizori locali. Sunt investitii care, in 20 de ani de la privatizarea Dacia pana in prezent, au ajuns la 3 miliarde de euro. Noi oferim mijloacele necesare, dar, si mai... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 14:08
Nu este in interesul Germaniei sa slabeasca atat de mult industria auto - afectata de scandalul emisiilor - incat sa nu mai poata fi capabila sa investeasca in tehnologiile viitorului, a afirmat miercuri cancelarul Angela Merkel.
Oficialul german a cerut Europei sa sprijine dezvoltarea bateriilor si a tehnologiilor software necesare pentru ca automobilele electrice sa devina masinile viitorului, altfel continentul risca sa-si piarda capacitatile de productie in favoarea Asiei si Americii de Nord, transmite Reuters.
"Este responsabilitatea noastra sa spunem industriei: e de datoria voastra sa recastigati increderea pierduta", a afirmat Angela Merkel in Parlamentul Germaniei, pronuntandu-se impotriva cererilor de a spori povara asupra grupurilor auto obligandu-i sa adapteze vehiculele care produc emisii excesive.
In aprilie, ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a cerut producatorilor auto sa-l informeze in privinta modului in care intentioneaza sa finalizeze pana la sfarsitul anului actualizarea softului la motoarele diesel, pentru reducerea emisiilor.
"Solicit de urgenta producatorilor care au promis actualizarea softului la 5,3 milioane de masini sa faca intr-adevar aceasta operatiune pana la sfarsitul anului", afirma Scheuer, intr-un interviu acordat publicatiei Sueddeutsche Zeitung.
Acesta a adaugat: "Au fost rezolvate deja softurile a 2,5 milioane de masini Volkswagen. Pentru alte actualizari voluntare am informat producatorii ca trebuie... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:39
Cu doar cateva zile inainte de alegerile locale, sute de transportatori si angajati din industria auto protesteaza, joi, la Palatul Cotroceni.
Ei sunt nemultumiti ca marile proiecte de infrastructura sunt afectate de intarzieri uriase, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre Blocul National Sindical (BNS), care a organizat protestul.
BNS arata ca problemele din sectorul de transport afecteaza competitivitatea economiei si cresc riscurile de a pierde investitii si locuri de munca.
"Institutia-cheie in implementarea acestor proiecte, Ministerul Transporturilor, este profund alterata functional, corupta si suprapopulata cu personal care in marea sa majoritate nu are pregatirea necesara de profil", sustin reprezentantii BNS.
Ce nemultumiri au protestatarii
In consecinta, ei vor depune, in jurul orei 12:00, la Palatul Cotroceni, o scrisoare deschisa, in care cer ca presedintele Klaus Iohannis sa medieze o intalnire intre reprezentatii Guvernului si ...citeste mai departe despre "Inca un protest la Cotroceni: Transportatori si angajati din industria auto isi striga nemultumirile la poarta lui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 12:22
Industria auto isi revine, potrivit informatiilor oficiale care arata ca in primele luni din acest an cifra de afaceri a crescut cu 4%. Evolutia pozitiva se reflecta si in comenzile din ce in ce mai mari inregistrate de producatorii de piese auto prezenti in Romania, care se adapteaza si deschid noi fabrici pe plan local pentru onorarea clientilor.
Romania devine din ce in ce mai atragatoare pentru producatorii din industria componentelor auto, care si-au tinut promisiunile facute anii trecuti si au continuat in 2013, expansiunea pe piata locala, cu investitii de zeci de milioane de euro.
"Cand vine vorba de furnizorii pentru industria auto, orientata catre export, Romania devine din ce in ce mai importanta in Europa", spune Hans de Haas, CEO la Bianor, companie cu actionariat polonez si olandez si liderul in domeniul turnarii prin injectie e pieselor formate din materiale plastic.
Bianor a inaugurat recent o noua fabrica la Ploiesti, care a contribuit la inffintarea a 35 de de locuri de munca. Reprezentantii Bianor refuza sa dezvaluie valoarea investitiei facute, dar mentioneaza ca au in calcul extinderea pe piata din Romania, pe care o apreciaza.
Hans de Haas sustine ca a ales Ploiestiul datorita locatiei strategice pentru clientii companiei, multumita infrastructurii bune, dar si mediului de afaceri prietenos si suportului tehnic oferit de parcul industrial.
CEO-ul Bianor, Hans de Haas. Sursa foto: Plastech.pl.
"In mod suplimentar, materialelor... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 08:12
Grupul italian Fiat va investi peste 1 miliard de euro pentru producerea a doua modele de SUV-uri compacte la o fabrica din Italia, in cadrul unui program de crestere a utilizarii capacitatii de productie si de reducere a pierderilor in Europa, transmite Bloomberg.
"Nu este o strategie la intamplare. Am decis sa trecem de la productia de masa la cea destinata segmentului de varf al pietei", a declarat directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, la fabrica din Melfi, in sudul Italiei.
Marchionne vrea sa creasca productia de modele scumpe pentru a redresa operatiunile Fiat din Europa, pentru care sunt anticipate pierderi de 700 de milioane de euro in acest an.
Pana in 2016, Marchionne intentioneaza sa introduca 19 modele produse in Italia, intre care 9 Alfa Romeo si 6 Maserati.
Fiat urmeaza sa creasca productia de automobile Fiat si Chrysler in Europa la 2 milioane de unitati pe an, pana in 2016, de la 1,25 milioane de unitati in acest an.
Marchionne a declarat joi ca vrea ca pierderile din Europa sa fie eliminate in urmatorii trei-patru ani, iar operatiunile din Italia sa ajunga pana atunci la capacitate maxima.
Planul general pentru Italia, care prevede ca 15% din productie sa fie destinata exportului, ar putea costa circa 3 miliarde de euro pe an pana in 2014.
Unul dintre SUV-urile compacte va purta marca Fiat, iar celalalt va fi un model Jeep al diviziei americane Chrysler. Operatiunile de asamblare de la fabrica Melfi vor incepe in 2014.
Fiat... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 12:14
Companii din industria auto vor deschide in curand in Bulgaria 4-5 fabrici de componente, a declarat vineri directorul general al Agentiei bulgare pentru investitii, Borislav Stefanov, relateaza Novinite.
Stefanov a aratat ca agentia a lucrat in acest an la 10 proiecte destinate sectorului auto si cel putin 4-5 dintre acestea se vor materializa, deciziile urmand sa aiba loc in urmatoarele sase luni.
Seful institutiei anticipeaza o crestere de 20% a investitiilor in economia Bulgariei in acest an, fata de 2011, respectiv investitii straine directe de 1,7-2 miliarde de euro.
Stefanov a aratat ca o companie germana producatoare de componente si instalatii de aer conditionat destinate automobilelor de lux ar putea construi o fabrica cu 500 de angajati in Bulgaria, investitia fiind evaluata la 30 de milioane de euro.
"Sunt extrem de incantat ca, pe langa activitatile de productie, germanii vor sa externalizeze in Bulgaria si o parte din activitatile de cercetare, dupa ce au contactat universitati tehnice din Plovdiv si Sofia", a spus oficialul.
Alte doua companii din industria auto interesate de Bulgaria provin tot din Germania, iar Stefanov anticipeaza ca acestea ar putea crea circa 3.000 de locuri de munca.
Totodata, alte 4-5 companii din domenii precum productia de bauturi nealcoolice vor sa isi externalizeze unele activitati in Bulgaria. In plus, exista proiecte in industria chimica si turismul medical.
Stefanov a notat ca investitorii internationali nu... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 15:01
Peste 50 de milioane de euro se vor investi la Buzau intr-o fabrica de parbrize auto de catre Trakia Cam, divizia de sticla plana a corporatiei turcesti Sisecam si compania romaneasca Glass Corp. S.A.
Aceasta investitie este destinata pentru producerea a peste 750.000 de seturi complete de parbrize pentru automobilele produse in Romania de Ford si Dacia, dar si pentru diferitele marcile asamblate in Turcia, inclusiv BMW, Renault, Hyundai sau Fiat, relateaza Agerpres.
"Vor fi create in 2013 circa 200 de locuri de munca, la care se adauga cei 136 de angajati din acest moment, iar in anii urmatori numarul acestora ar putea creasca.Vrem sa facem la Buzau cea mai mare fabrica de parbrize din Europa de Est", a declarat joi in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la primaria Buzau directorul Glass Corp S.A. Marius Neagu.
La randul sau, primarul Constantin Boscodeala a declarat ca "inainte de 1989, Buzau a avut cea mai mare fabrica de geam tras din Europa de Sud-Est".
"Traditia geamului se reia la Buzau la scara si mai mare, administratia locala va sta la dispozitia investitorilor cu scutiri de taxe si impozite si crearea de utilitati pentru ca orasul nostru sa redevina un centru de excelenta in industria sticlei", a mai spus Constantin Boscodeala.
Compania turca Sisecam detine locul patru in Europa in producerea de sticla plana si locul sase in lume. mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 15:10