Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, dar o poate creste cu 0,5 puncte procentuale daca firmele de profil investesc in contorizarea inteligenta a consumului.
"Modificarea va fi aplicata tuturor distribuitorilor de energie, lucram la ea din luna mai. Noile reglementari se vor aplica din acest an pe o perioada de cinci ani. Companiile care vor investi in (contoare inteligente - n.r.) vor putea primi in plus 0,5 puncte procentuale", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
Romania are obligatia, asumata fata de Comisia Europeana, sa introduca sistemul contorizarii inteligente in sectorul distributiei si furnizarii de energie pana in 2020.
Investitiile in retelele de distributie si cresterea calitatii serviciului, motivatiile principale pentru modificarea metodologiei
Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinata, in principal, de necesitatea efectuarii investitiilor pentru asigurarea fiabilitatii retelelor de distributie a energiei electrice si cresterii calitatii serviciului in conditii de eficienta energetica.
Tarifele de distributie se aplica tuturor utilizatorilor racordati la reteaua electrica de distributie a operatorului de distributie, in concordanta cu nivelul de tensiune la care este extrasa energia electrica.
"Metodologia aprobata astazi stabileste modul de determinare a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:10
Necesarul de investitii al Romaniei in domeniul petrolului si gazelor naturale este estimat de guvern la 30 miliarde de euro, dar reprezentantii Petrom avertizeaza ca fara investitii de 60 miliarde de euro, Romania si-ar putea dubla dependenta de importuri. Cine are dreptate?
"Romania are nevoie de investitii in sectorul energetic, dar parca ne este tot mai greu sa identificam sursele. Strategia energetica spune ca este nevoie de 30 miliarde euro in tot sectorul energetic.
Mi se pare o estimare prudenta. Din analiza noastra, in sectorul de petrol si gaze, pentru ca Romania sa isi fructifice potentialul, este nevoie de investitii de 30-60 miliarde euro in petrol si gaze", a declarat Razvan Nicolescu, directorul Afaceri Publice si Reglementare OMV Petrom, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.
In plus, el a adaugat ca daca Romania nu va investi in energie, importurile din domeniu se vor dubla in 2030 fata de nivelul actual.
Ionut Purica, directorul Centrulului de Consiliere Energetica a declarat pentru Business24 ca astfel de estimari depind foarte mult de ipotezele luate in calcul.
"O estimare pe un astfel de orizont, de 15-20 de ani, tine foarte mult de orice tip de ipoteze iei in calcul. Strategia energetica facuta de guvern, probabil ca va conduce la un anumit tip de crestere economica.
In momentul in care vorbim despre estimari ale unor companii, bineinteles ca fiecare isi are niste valori de intrare, un input care sunt alese si puse... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 18:03
Aurul a fost un jucator important pe piata in comparatie cu alte investii si se considera a fi o investitie de refugiu pentru majoritatea investitiilor. In timp ce alte investitii iti pot aduce pierderi pe timp de inflatie, investitiile in aur te pot proteja. Daca te-ai decis sa investesti in aur, iata care iti sunt optiunile:Cumpara metalul pretios:
O modalitate de a investi in aur este sa cumperi metalul in forma sa fizica. In timp ce unii oameni considera ca este cea mai buna modalitate de a investi in aur, altii o considera aproape imposibila si nesigura.
Insa, daca te numeri printre cei care tin bunurile "la ciorap" poti alege sa cumperi bijuterii, monede de aur sau chiar lingouri.
Monede de aur
Una din cele mai simple moduri de a investi in aur este sa cumperi monede mici disponibile pe piata.
Istoric vorbind, monezile tind sa isi pastreze cel mai bune valoare, deoarece la valoarea aurului se aduna si valoarea numismatica.
Exemple sunt: British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.
Cumpara lingouri de aur
De asemenea, poti achizitiona aur fizic in forma de lingouri mici de la un dealer privat de lingouri.
Lingourile de aur sunt de asemenea vandute de unele banci.
In momentul in care te decizi sa cumperi lingouri de aur, informeaza-te in legatura cu dealerul, vezi de cat timp e pe piata si care ii e reputatia.
Bijuteriile
Desi ai... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:10
Banca Comerciala Romana (BCR) va investi 23 milioane de euro intr-un proiect de energie eoliana, potrivit anuntului facut miercuri, dupa incheierea unui acord de finantare in valoare de 23 milioane euro cu grupul industrial multinational Martifer, anunta NewsIn.Grupul Martifer isi propune dezvoltarea unui proiect de energie eoliana de 42 MW in sud-estul Romaniei.
"Este o tranzactie de referinta pentru BCR. Proiectele de energie regenerabila contribuie direct la protectia mediului, sustin securitatea energetica si promoveaza dezvoltarea infrastructurii energetice.
Energia regenerabila are un potential imens pe care ne-am dori sa il finantam. Romania ar putea deveni lider regional in sectorul energiei, in special in energia regenerabila, a declarat Vicepresedinte Corporate al BCR, Wolfgang Schoiswohl.BCR a beneficiat de asistenta din partea DLA Piper, in calitate de consilier juridic pentru executarea finantarii. Bulboaca si Asociatii SCA a fost consilierul Martifer pentru aceasta tranzactie.Conform unui raport de cercetare realizat de Erste Group, potentialul de energie eoliana al Romaniei este cel mai ridicat din sud-estul Europei, fiind estimat la 14.000 MW capacitate instalata, echivalentul unei productii totale de 23 TWh. Studiile specializate pozitioneaza Moldova si Dobrogea printre regiunile cele mai potrivite pentru dezvoltari de parcuri eoliene, iar partea de sud-est a Dobrogei, in special, ocupa locul al doilea in Europa in ceea ce priveste potentialul de energie... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 12:31
A fi "eco" e la moda printre cei mai mari miliardari din lume, insa nu intotdeauna protejarea mediului inconjurator si averea "merg mana in mana". Cei 10 miliardari s-au implicat in furnizarea de energie solara si eoliana si cu ajutorul ei au ajuns foarte bogati. In realizarea acestei liste s-a luat in considerare valoarea neta a averii lor. Iata care sunt miliardarii care au "stors" bani din energie:Christy Walton
Vaduva lui John Walton este mostenitoarea imperiului WalMart, cel mai mare retailer din lume.
De asemenea, aceasta detine actiuni la compania First Solar, ultima investitie a sotului ei, companie la care actiunile au urcat cu 500% din 2006.
Compania conduce astazi sectorul energiei eoliene si are o capitalizare de piata de 12 miliarde de dolari.
Aloys Wobben
Inginerul german este fondatorul turbinei eoliene cu filtru Enercon din 1984.
In prezent are venituri de 4,3 miliarde de dolari si turbine instalate in 30 de tari.
Zhu Gongshan
Acesta a urcat in topul miliadarilor datorita companiei sale Poly Energy, listata la bursa din Hong Kong.
Actiunile companiei si-au dublat valoarea pe parcursul anului trecut.
Veniturile nete ale miliardarului au crescut de la 2,4 miliarde de dolari la mijlocul lunii februarie la 3,3 miliarde de dolari in prezent.
Zhu Gongshan detine o diploma in automatizare electrica la Scoala Profesionala de la Nanjing.
Wang Chuanfu
Presedinte al companiei de fabricare a bateriilor BYD, Chuanfu si-a primit "cardul verde" datorita... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 11:36
Dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima a trezit interesul tuturor tarilor care planificau sa investeasca in dezvoltarea centralelor nucleare. Expertii au ridicat problema rentabilitatii si sigurantei reactoarelor nucleare. Astfel, guvernele marilor puteri au luat decizia de a-si reevalua centralele nucleare pentru a preveni un dezastru similar celui din Japonia, potrivit CNN.com.Ne putem baza pe energia nucleara?
In SUA exista 104 reactoare nucleare, iar in Japonia erau 54 inainte de cutremur si tsunami.
20% din energia electrica din SUA este furnizata din energie nucleara, in timp ce in Japonia aceasta insumeaza 27%, potrivit Administratiei Informationale de Energie SUA.
Pentru tari precum Japonia, care nu dispun de resurse naturale de petrol si gaze, centralele nucleare pot fi o optiune atractiva.
Potrivit expertilor, o tara ar trebui sa aiba un portofoliu de surse de energie diverse pentru a putea asigura o acoperire constanta.
In opinia acestora, tarile ar trebui sa aiba o forma de generare a energiei electrice pe piata interna, fara a se baza in intregime pe importuri.
A te baza doar pe petrolul strain poate fi o mare problema in cazul in care tara exportatoare decide sa mareasca preturile sau sa reduca aprovizionarea.
In opinia expertilor, centralele nucleare asigura tarilor siguranta energetica de care acestea au nevoie.
Cu toate acestea, realizarea armelor nucleare poate deveni o problema de securitate.
Plutoniul din combustibilul folosit la... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 18:58
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania isi propune sa devina o importanta piata energetica pentru Europa de Sud-Est, iar investitiile in acest domeniu sunt o prioritate pentru Guvern, informeaza Mediafax.
"Daca privim la nevoile economiei romanesti, putem spune ca loc de investitii este in toate domeniile", a precizat Basescu, indicand insa "independenta energetica" drept unul dintre obiectivele majore ale Romaniei.
"Desi suntem o tara care isi produce in proportie de circa 80% titeiul de care are nevoie si gazul de care are nevoie, suntem inregimentati in politica energetica europeana, care cere cu stringenta diversificarea surselor de aprovizionare cu energie", a adaugat Basescu.
El a mai spus ca Romania are deseori excedent de energie electrica, pe care il exporta.
"Suntem o tara care adesea are excedent de energie electrica si o exporta si suntem o tara care isi propune sa devina o importanta piata energetica pentru Europa de Sud-Est.
De aceea, investitiile in acest domeniu sunt o prioritate pentru Guvernul Romaniei. Fie ca discutam despre proiectul unor hidrocentrale, fie ca discutam de constructia altor doua reactoare nucleare la centrala de la Cernavoda, fie ca discutam de retehnologizarea termocentralelor existente, toate acestea fac parte din pachetul de modernizare a sistemului energetic romanesc si de dobandire a solutiilor ca Romania sa fie un jucator important pe piata energiei in sud-estul Europei", a mai spus Basescu, la Forumul... mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 23:58
Comisia Europeana (CE) a autorizat schema de ajutor de stat privind "Sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de transport al energiei si gazelor naturale", bugetul al schemei fiind de 57,7 mil. euro, din care 88% sunt alocari din Fondul European de Dezvoltare Regionala, informeaza NewsIn.Aceasta schema a fost initiata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si a fost notificata autoritatilor europene de catre Consiliul Concurentei.
Ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare cat si din fonduri nationale, potrivit unui comunicat emis vineri de Consiliul Concurentei.
"Prin aceasta schema de ajutor de stat se urmareste sustinerea investitiilior in retelele de transport al energiei electrice si gazelor naturale, astfel incat sa se reduca pierderile, sa creasca securitatea in furnizare si sa se evite situatiile de criza si, binenteles, sa se atinga standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Potentialii beneficiari sunt operatorii de transport si de sistem al energiei electrice si gazelor naturale din Romania, respectiv Transelectrica si Transgaz.
Pentru a accesa schema, acestia trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Organismul Intermediar pentru energie, perioada de derulare a schemei fiind pana la sfarsitul anului 2013.
Aceasta... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 11:48
Miliardarul american George Soros a anuntat ca intentioneaza sa investeasca fonduri de un miliard de dolari in tehnologii din domeniul energiei regenerabile, pentru a contribui la eforturile de combatere a schimbarilor climatice."Incalzirea globala este o problema politica", a declarat Soros, in timpul unei intalniri cu presa la Copenhaga (Danemarca), unde liderii statelor din intreaga lume se vor intruni in decembrie pentru un nou acord asupra climei, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, semnat in 1997.Investitorul american, de origine ungara, a declarat ca va aloca cate zece milioane de dolari anual, in urmatorii zece ani, pentru a finanta initiative in domeniul schimbarilor climatice."Stiinta este clara. Mai putin clar este daca liderii mondiali vor demonstra vointa politica necesara rezolvarii acestei probleme", a spus Soros.Remarcile lui Soros survin dupa ce discutiile de la Bangkok, de la finele saptamanii trecute, s-au incheiat fara rezultat, nefiind stabilite sumele care ar urma sa le primeasca tarile sarace pentru a se adapta la schimbarile de clima si cotele de reducere a emisilor de gaze de catre statele bogate. mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 17:29