Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
Mai multe orase din tara pregatesc lucrari de infrastructura si reamenajare a spatiului public. Astfel, Autoritatile locale din Timisoara, Orsova sau Ramnicu Valcea vor sa atraga turisti, dar si sa creasca functionalitatea spatiilor publice in beneficiul locuitorilor, cu ajutorul fondurilor UE.
Orsova se inscrie pe lista perlelor Dunarii
Primaria municipiului Orsova va implementa un proiect in valoare de 1,6 milioane de euro, care vizeaza reamenajarea turistica a centrului civic al localitatii. Astfel, se va moderniza partea centrala a urbei, situata pe malurile Golfului Cerna, unde au fost deja investite, in modernizarea falezei si a portului fluvial, aproximativ zece milioane de euro.
"Este un proiect ambitios care va contribui la inscrierea orasului nostru in circuitul turistic dunarean european. Datorita acestuia vom pune in valoare si vor capata destinatie turistica biserica romano-catolica, piata agro-alimentara si Manastirea ortodoxa Sf.Ana", a precizat primarul Ion Manea.
Catedrala Romano-Catolica Orsova
Edilul Orsovei a mai aratat ca, in zona de promenada, vor fi amplasate mai multe fantani arteziene si tasnitori, iar zonele de agrement din partea de est a orasului vor fi reabilitate, trotuarele fiind pietruite cu granit, iar spatiile verzi impadurite cu arbusti ornamentali si statui.
"Odata cu finalizarea acestui proiect vom da o alta infatisare orasului, mai ales ca, in paralel, vom promova si un proiect in valoare de opt milioane lei... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 12:27
Impadurirea Romaniei in 2012 inseamna plantarea unei suprafete de 15.000 de hectare, din care peste 40% vor fi plantari efective, potrivit directorului general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Valerian Solovastru.
Fondurile alocate pentru programul de impadurire din 2012, pentru suprafetele din proprietatea statului si administrate de Romsilva depasesc 120 de milioane lei.
"Avem o suma de 120 de milioane de lei din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei din masa lemnoasa vanduta, bani care vor fi alocati impadurilor si lucrarilor de regenerare doar pentru suprafetele detinute de stat si administrate de Romsilva. Vom mai efectua lucrari pe alte o mie de de hectare, unde sunt proprietari persoane fizice, dar acestea le vom face cu fondurile proprietarilor", a declarat seful Romsilva.
Padurile Romaniei ocupa aproximativ 30% din suprafata tarii, respectiv 6,7 milioane hectare, in crestere fata de anii trecuti, cand procentul era de 26,8%. Romania se situeaza pe locul 12 printre tarile Europei in ceea ce priveste gradul de impadurire, dar este inca sub procentul mediu de 31% cat reprezinta padurile din suprafata totala a Europei.
Romsilva functioneaza din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3,3 milioane hectare de paduri proprietatea statului si aproape un milion de hectare de padure din proprietate privata. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 14:16
Silvicultura, adesea considerata ca o investitie sigura in vremuri nesigure, se dovedeste si in prezent o optiune excelenta pentru a face afaceri pe criza financiara.
Puterea de pe piata a pamanturilor impadurite este un lucru sigur, avand in vedere potentialul acestui tip de investitii, arata datele unor analisti de proprietate si consultanti britanici, scrie http://www.propgoluxury.com/EN/PropertyNews/United-Kingdom/2039-Timber-property-safe-investment.html.
Consultantii afirma ca, in ceea ce priveste investitiile pe termen mediu si lung, investitiile in terenuri impadurite prezinta riscuri scazute si in general nu sunt sensibile la fluctuatiile pe termen scurt.
In plus, este subliniat faptul ca economia stagnanta si criza continuua din zona euro sugereaza ca padurile vor continua sa prezinte un risc scazut in orice portofoliu de investitii, cel putin in perioada urmatoare.
In ceea ce priveste direct Marea Britanie, directorul in silvicultura de la UPM Tilhill, firma de consultanta in investitii in proprietati, George McRobbie, a declarat ca in decursul acestui an s-a observat o crestere impresionanta a valorii diferitelor tipuri de proprietati.
In plus, valoarea terenurilor impadurite a crescut cu aproximativ 4,650 lire pe hectar, cel mai mare nivel de crestere din ultimii ani. De asemenea, valoarea terenurilor a crescut cu mai mult de 30% fata de anul trecut.
Acesta a adaugat ca optimismul este puternic in ceea ce priveste acest segment, sustinut de... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 08:01
Romsilva, Regia Nationala a Padurilor, si-a planificat pentru acest an regenerarea unei suprafete de 14.232 hectare din fondul forestier al statului, lucrari pentru care se estimeaza a fi necesare fonduri de aproape 140 milioane lei, potrivit NewsIn. Din suprafata totala, 7.567 ha se vor regenera pe cale naturala, iar 6.665 ha pe cale artificiala. De asemenea, din totalul suprafetei prevazuta a se regenera in acest an, 378 ha sunt terenuri degradate inapte folosintelor agricole, care au fost preluate de Romsilva pentru a fi redate circuitului productiv prin impadurire, se arata in datele trimise de regie, la solicitarea Agentiei NewsIn.
"Pentru realizarea lucrarilor de regenerare, care reprezinta un complex de lucrari, cum ar fi: pregatirea terenului si a solului (3.635 ha), impaduriri (6.665 ha), completari si refaceri ale culturilor (6.866 ha), intretineri ale culturilor (9.2143 ha), ajutorarea regenerarii naturale (16.000) ha, in anul 2011 se estimeaza a fi necesare fonduri in valoare de 111 milioane lei pentru lucrari in fond forestier, la care se adauga circa 29 milioane lei alocati de la bugetul de stat pentru lucrarile executate in terenuri degradate preluate", spun oficialii Romsilva.
In anul 2010, in fondul forestier proprietate publica a statului fusese regenerata o suprafata de 15.209 ha, din care prin regenerari naturale 8.849 ha si prin regenerari artificiale - 6.360 ha, iar din acestea - 496 ha regenerari in teren degradat preluat. S-au executat de asemenea,... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 14:45