Volumul investitiilor imobiliare in Romania va depasi 1,1 miliarde de euro, in 2020, peste 700 de milioane de euro din total reprezentand contracte deja semnate sau in proces de verificare (due dilligence), arata o analiza de specialitate, publicata miercuri.
La nivel comparativ, valoarea tranzactiilor imobiliare inregistrate in 2019, la nivel national, s-a ridicat la 683 de milioane de euro, sub estimarile initiale.
"In ultima perioada am reusit sa convingem tot mai multi investitori internationali sa se uite la Romania si acest lucru s-a materializat, pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzactii care au fost securizate deja si care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare. In total, tranzactii de peste 700 de milioane de euro sunt in faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul sa depaseasca 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor sase ani", a declarat Andrei Vacaru, sef al Capital Markets JLL Romania.
In acest context al dezvoltarii pietei imobiliare, birourile din Bucuresti vor reprezenta cele mai lichide active in 2020, sustin analistii. Potrivit acestora, Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investitii, fata de 48%, anul trecut.
"In 2020, cladirile de birouri vor reprezenta cea mai lichida clasa de active imobiliare. Mai mult, ne asteptam la o crestere a ponderii in total tranzactii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evolutia sectorului hotelier, care devine din ce in ce mai activ... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 11:32
Cladirile istorice din centrul Capitalei au devenit noua tinta pentru dezvoltatorii imobiliari, in contextul in care exista tot mai putine terenuri pentru constructii in aceasta zona, se precizeaza intr-o analiza de specialitate.
Avand in vedere cererea mare existenta pentru spatii de birouri si pentru hoteluri moderne in centrul orasului, potentialul segmentului de piata al cladirilor istorice este foarte mare, estimeaza sursa.
Potrivit analizei realizate de compania de management a investitiilor imobiliare JLL, interesul investitorilor pentru proiectele de dezvoltare a imobilelor istorice e motivat de faptul ca zona centrala este una dintre cele mai cautate din Bucuresti pentru sedii de firme, ceea ce se vede si in rata de neocupare, de sub 5%.
In 2018, in zona centrala a fost livrata o singura cladire de birouri, de 12.000 de metri patrati, in conditiile in care cererea bruta a fost de 72.176 metri patrati (22% din suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti), din care jumatate a reprezentat cerere neta, respectiv 25% din cererea neta al nivelul anului 2018 din Capitala.
"Din studiile pe care le-am facut pe acest segment de piata, am identificat mai multe zone din Bucuresti unde exista cladiri istorice care, prin investitii in modernizare si reabilitare, ar putea sa intre in circuitul imobiliar comercial. Printre acestea amintim Piata Universitatii, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei si zona Cismigiu", se precizeaza in analiza... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 12:44
Specialistii sunt circumspecti in ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare in anul 2019. Chiar si asa, domeniul imobiliar este unul profitabil daca investesti dupa o reteta bine pusa la punct.
In ultimii ani constructia de ansambluri rezidentiale noi a explodat in principalele orase din tara. Se contruiesc blocuri dupa blocuri si cartiere intregi de case la periferia oraselor mari sau in localitatile invecinate. Reteta acestor investitii imobiliare este una de succes, deoarece tot mai multe persoane cauta sa se stabileasca intr-un cartier linistit, dar care sa fie totusi in apropierea oras important.
Sfaturi investitii imobiliare in 2019
In cazul in care doresti sa efectuezi investitii imobiliare in anul 2019, fie ca o faci strict pentru folosinta proprie sau pentru a scoate un profit din asta (chirie, revanzare), trebuie sa ti cont de anumite aspecte.
- Verifica ofertele imobiliarelor online, pe site-uri specializate de anunturi precum Flatfy.ro.
- Cauta anunturi imobiliare si offline, in ziarele locale sau in alte surse.
- Apeleaza la cunostinte. Intreabaa persoanele din anturajul tau daca au cunostinta de vreo oferta de vanzare imobiliare.
- De preferat, evita sa contactezi agentiile imobiliare pentru ca acestea au un comision prorpiu din vanzare, astfel ca pretul total va fi mai mare decat daca ai negocia direct cu proprietarul locuintei.
In cazul in care doresti sa monetizezi investitia si sa oferi spre chirie locuinta cumparata, tine cont de... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 10:09
Cele mai profitabile investitii in 2018 vor fi cele care se disting de normalul constructiilor clasice, fie apartamente mari (90 mp - 120 mp), fie apartamente mici (28 mp - 42 mp), in timp ce casele au devenit tot mai solicitate de catre investitori, fiind considerate investitii oportune, care ofera un grad de confort sporit clientilor cumparatori, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanta imobiliara.
Profitabilitatea unor astfel de investitii este data de valoarea indicelui yield, un indice important de masurare a randamentului unei investitii in imobiliare. Randamentele acestor proprietati rezidentiale depind de mai multi factori precum amplasamentul, compartimentarea, dotarile sau finisajele aferente, transmite AGERPRES.
Analiza realizata de Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux arata ca apartamentele in cladiri cu regim mic de inaltime, situate in zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, scoli private, institutii medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesati sa investeasca. Randamentul pentru astfel de investitii, calculat in functie de pretul proprietatii si valoarea chiriei generata anual, va avea valori diferite in functie de particularitatile zonei si ale apartamentului.
"Piata de investitii imobilare a cunoscut in ultima perioada o evolutie dinamica marcata de nevoile tot mai specifice ale cumparatorilor interesati de investitii rentabile. In conditiile actuale, clientii sunt in cautare de oportunitati care... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 15:46
Sectorul dominant al celui de-al treilea trimestru al anului este cel al investitiilor, iar volumul celor din primele 3 trimestre ale anului este estimat la 809 milioane de euro, cea mai ridicata valoare din 2008 pana in prezent, un semn clar ca Romania este din nou in lumina reflectoarelor, se arata intr-un raport JLL.
In ciuda faptului ca activitatea tranzactionala din prima jumatate a anului 2014 s-a axat in principal pe sectorul de birouri, in T3, sectorul de retail a inceput sa atraga atentia investitorilor reprezentand 85% din intreaga activitate tranzactionala.
Dupa ce economia Romaniei a depasit asteptarile in 2013 cand a inregistrat o crestere a PIB de 3,5%. trendul pozitiv pe care tara se afla a continuat si in S1 2014, atunci cand PIB a crescut cu 2.6% fata de accesasi perioada din 2013. Totusi, in T2 2014, economia a dat primele semne de incetinire. In aceasta perioada PIB-ul s-a contractat cu 1% fata de trimestrul anterior, datorita nivelului scazut al investitiilor publice si urmand trendul crescator lent al celorlalte economii din Europa.
PIB-ul Romaniei este estimat sa creasca cu 2.3% in 2014, conform Oxford Economics (prognoza din octombrie 2014). In primele opt luni ale lui 2014, cresterea s-a datorat in principal comertului cu amanuntul, a carui cifra de afaceri a crescut cu 7.6% (11.3% la vanzarile de produse nealimentare) in perioada similara din 2013. In consecinta, in primele 8 luni din 2014 atat exporturile cat si importurile au crescut cu... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:16
1Investitiile pe piata imobiliara in Romania s-au cifrat la 402,4 milioane euro in primul semestru din 2014 si au insumat o suprafata tranzactionata de peste 692.000 mp, fiind in crestere cu 222% (de 3,22 ori) fata de prima jumatate a anului trecut si cu 17% fata de intregul an 2013, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE.
In total s-au inregistrat 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut. Conform studiului, a fost consemnata o mai mare diversitate cu privire la tipul si utilizarea proprietatilor vandute, precum si in ceea ce priveste profilul cumparatorilor.
Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii, segmentul de birouri detinand 58% din totalul volumului, tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).
Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime, precum Charles de Gaulle Plaza, la proprietati secundare, precum Auchan Pitesti Gavana, sau proprietati de tip 'distressed' (Pic Pitesti si Pic Oradea).
Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%. Restul randamentelor prime au ramas stabile.
Chiria prima a fost relativ stabila - 60... mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 13:15
Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca 2013 este anul perfect pentru achizitii pe piata locala. Optimismul companiei de consultanta nu este impartasit de actorii de pe piata imobiliara locala.
Daca in studiul LaSalle se mentioneaza ca anul acesta ar fi perfect pentru investitii imobiliare, intrucat "caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate", analistul imobiliar Radu Zilisteanu remarca un aspect cel putin intrigant.
"Ei spun ca 2013 este anul perfect pentru achizitii, dar printre randuri, inseamna ca 2014 nu ar fi", explica profesorul Zilisteanu, pentru Business24.
Oricum, in opinia sa, estimarea facuta de Jones Lang LaSalle este prea optimista, pentru ca nu este ancorata in realitate. Evolutia pietei imobiliare este dependenta in mod direct de evolutia economica si de mai multi factori, printre care se numara situatia creditarii, valoarea produsului intern brut si rata inflatiei.
"Piata imobiliara incepe sa isi revina intr-un interval de 6-12 luni numai dupa ce economia generala isi revine. Tinand cont de acest fapt, pentru 2013 nu vedem inca o revenire spectaculoasa, mai ales ca produsul intern brut a scazut", mentioneaza Zilisteanu.
Parerea sa este impartasita si de Dragos Dragoteanu, patronul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Romania, Euroest.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:10
Investitorii imobiliari au devenit mai circumspecti fata de planurile de achizitii din Romania ca urmare a celor mai recente evolutii din politica locala, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox, care intr-un scenariu optimist estimeaza un volum al tranzactiilor de 400-450 milioane euro in acest an.
"In lumina tulburarilor recente de pe scena politica, sesizam o crestere a circumspectiei marilor investitori fata de planurile de achizitii din Romania. Am observat o incetinire a discutiilor in curs, ca rezultat al dorintei investitorilor de a obtine confirmarea ca alegerile de anul acesta vor aduce stabilitate si potential de crestere economica", a declarat, intr-un comunicat, Cristian Ustinescu, investments director la DTZ Echinox.
"Estimarea noastra se bazeaza pe prezumtia ca bancile vor scoate pe piata garantiile imobiliare ale creditelor neperformante, in efortul de a se recapitaliza. Volumul creditelor neperformante a continuat sa creasca in 2011", se spune in comunicat.
Potrivit DTZ, in primele trei luni ale anului valoarea tranzactiilor cu active imobiliare a ajuns la 99 milioane de euro, in crestere cu 189% fata de ultimul trimestru din 2011, dar cu 50% sub intervalul corespunzator al anului trecut. In 2011, volumul total al investitiilor a atins 348 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent.
Randamentele de pe piata investitionala se situeaza la 8% pentru cladirile de birouri, 8,5% la centrele de retail prime si 10,5% la centre logistice. mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 15:53
Bucurestiul este mai atractiv pentru investitorii imobiliari decat Viena, Bruxelles, Praga sau Paris, potrivit unui top realizat de cotidianul britanic The Telegraph, care situeaza Capitala pe pozitia a 12-a in randul celor mai interesante 20 de orase europene pentru investitii.
Printre punctele forte ale pietei imobiliare din Bucuresti, publicatia britanica noteaza costurile reduse ale tranzactiilor si economia post-tranzitie solida. Randamentul moderat spre scazut al chiriilor, taxarea ridicata a veniturilor din inchiriere si tendinta de a proteja chiriasii reprezinta dezavantaje pentru capitala Romaniei.
Top zece al celor mai atractive destinatii pentru investitii imobiliare este dominat de Europa de Est, iar dintre orasele din vestul continentului doar Amsterdam, Roma si Berlin reusesc sa se plaseze in prima jumatate a clasamentului.
Budapesta ofera cele mai bune oportunitati investitorilor, urmata de Skopje (Macedonia), Amsterdam, Istanbul, Zagreb, Talin (Estonia), Berlin, Roma, Riga (Letonia) si Chisinau.
Pe pozitia 11, chiar inaintea Bucurestiului, se afla Varsovia, iar pozitiile urmatoare sunt ocupate de Bratislava, Liubliana si Viena. Ultimele cinci clasate sunt Bruxelles, Sofia, Praga, Helsinki si Paris. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 18:07