Romania si-a propus ca, pana la finele acestui an, sa atraga fonduri europene in valoare de 12,5 miliarde de euro, insemnand cu 4 miliarde de euro mai mult decat in prezent, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, intr-o intalnire cu presa.
"Tinta pentru 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro din fondurile europene structurale si de investitii. Aceasta inseamna investitii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investitii in infrastructura educationala, in sanatate, inseamna investitii la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale", a spus Plumb.
Potrivit acesteia, Romania a atras pana acum 8,5 miliarde de euro din actualul program, reprezentand 28% din totalul fondurilor alocate, nivel aproape egal cu cel al mediei UE, de 29%.
"Vreau sa multumesc beneficiarilor pentru proiectele de calitate pe care le-au depus si pentru modul cum gestioneaza implementarea proiectelor, precum si echipei mele de la MFE", a adaugat ministrul.
Tarile care au accesat cele mai multe fonduri din totalul alocarilor pentru fiecare in parte sunt Finlanda - 52%, Irlanda - 50%, Austria - 49%. La polul opus sunt Croatia - 21%, Malta - 22%, Italia - 23% si Spania - 24%.
Marea Britanie, Danemarca, Belgia si Polonia se afla la egalitate cu Romania, respectiv au atras 28% din totalul fondurilor alocate. mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:15
Viitorul Politicii de Coeziune dupa 2020 este cea mai importanta miza pe care Romania, impreuna cu alte state din Europa Centrala si de Est, o are in dezbaterea urmatorului cadru financiar multianual (MFF) pentru anii 2021-2027.
Aceasta dezbatere este in plina desfasurare in institutiile UE. Dincolo de viitorul fondurilor structurale exista si alte mize, mai cu seama viitorul finantarii Politicii Agricole Comune (PAC), dar Politica de coeziune are o semnificatie aparte.
Ajunge sa aruncam privirea in jurul nostru pentru a constata dezvoltarea care a avut loc in multe dintre orasele, judetele sau regiunile Romaniei. O buna parte din noile investitii in infrastructura, in diferitele modernizari ce au avut loc in Romania in cei 11 ani de dupa aderarea la UE, au fost finantate din fonduri structurale.
Sigur, trebuia mai mult si trebuia mai bine. Ar fi insa o greseala sa subestimam ceea ce avem. In Romania, stirile legate de Politica de Coeziune au o abordare preponderent cantitativa. Aceasta abordare unilaterala este o greseala.
Este important sa stim ca propunerea pentru MFF 2021-2027 a Comisiei Europene a fost construita pe premisa reducerii finantarii generale a Politicii de Coeziune cu 7 procente. Pe buna dreptate, avand in vedere nevoile lor de dezvoltare, nici Romania, nici celelalte state din Europa Centrala si de Est nu pot accepta o asemenea perspectiva.
A venit, apoi, stirea din partea Comisiei Europene care a anuntat ca Romania va beneficia de o... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 07:26
Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentand in medie anual 2,8% din PIB, in perioada 2007-2017, iar daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro reprezentand in medie anual 2,8% din PIB. Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE aferente cadrului financiar multianual 2007 - 2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in cadrul financiar multianual respectiv 2014 - 2020.
Ca valoarea neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.
Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti.
Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar".
Acesta a afirmat ca este convins de faptul... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:35
1O suma de 278 de miliarde de euro a intrat deja in economia reala a Europei prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE) publicat joi, care evidentiaza realizarile celor cinci fonduri ale UE de la inceputul perioadei de finantare, in conditiile in care punerea in aplicare a programelor din perioada 2014-2020 a atins in prezent 'viteza de croaziera', se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Pana in octombrie 2017, aproape jumatate din bugetul pentru perioada 2014-2020 al fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) era angajat pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2016, aproape 793.500 de intreprinderi au primit sprijin din partea fondurilor, ceea ce a condus la crearea de aproximativ 154.000 de noi locuri de munca.
7,8 milioane de persoane au beneficiat deja de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a-si dezvolta competentele si a fost imbunatatita biodiversitatea a 23,5 milioane de hectare de terenuri agricole. In total, pana la sfarsitul anului 2016 fusesera selectate doua milioane de proiecte finantate de UE, adica cu un milion mai multe decat in anul precedent.
''Fondurile structurale si de investitii europene joaca un rol crucial in consolidarea pietei noastre unice. Ele contribuie la cresterea economiilor noastre si stimuleaza crearea de locuri de munca si inovarea in Europa. Combinarea fondurilor structurale cu Fondul european... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:33
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, o ironizeaza, miercuri, pe Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, care a spus ca Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, declarandu-se ingrijorata de acest lucru.
"Ce informeaza Comisia Europeana si ce informeaza Facebook-ul doamnei Corina Cretu", scrie Ghinea pe Facebook, prezentand cifrele trimise de Comisia Europeana in mai in raportul catre Parlamentul European si Consiliul UE.
"In luna mai 2016, implementarea programelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate statelor membre in perioada 2014-2020 a inregistrat un nivel de absorbtie de 1,7%.
(...) Deci ratele oficiale de absorbtie la 31 mai, in informarea Comisiei erau (tari selectate, lista intreaga in foto atasata):
Bulgaria: 0,07%
Cipru: 0,23%
Spania: 1,87%,
Ungaria 0% (zero)
Italia 0,39%
Polonia 0,87%
Romania 0,18%", explica ministrul Ghinea, care sustine ca ...citeste mai departe despre "Cate fonduri europene a luat, de fapt, Romania? Ministrul Ghinea o ironizeaza pe Corina Cretu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 16:09
La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a adoptat primele doua programe operationale din exercitiul financiar 2014-2020 pentru Romania, in valoare de 1,83 miliarde de euro.
Programul Operational Asistenta Tehnica, de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a intari capacitatea administrativa a Romaniei de a coordona, desfasura si supraveghea Fondurile Europene Structurale si de Investitie.
Acesta va sprijini atat administratia implicata in managementul fondurilor europene, cat si pe beneficiarii acestora, prin intarirea capacitatii acestora de a pregati si de a implementa proiecte, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Programul Operational pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezinta o investitie de 1,58 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economiei.
O prima prioritate a programului o reprezinta investitiile in cercetare si dezvoltare (952,6 milioane de euro), gandite sa raspunda nevoilor mediului de ...citeste mai departe despre "1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor fi investiti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:52
Noul pachet de fonduri europene 2014-2020 le da mari sperante oamenilor de afaceri aflati in cautarea unor surse "ieftine" de dezvoltare a afacerilor. Totusi, pentru ca lucrurile sa functioneze mai bine decat in actualul exercitiu bugetar, oamenii de afaceri spera ca autoritatile sa simplifice "hatisul" birocratic cu care trebuie sa se "lupte" pentru a obtine finantarea.
"Daca se vor indeplinii modificarile introduse in noul pachet legislativ pentru perioada 2014-2020, atunci va fi un pas spre deblocarea fondurilor. Ele pana acum blocau accesarea fondurilor oricarei persoane care dorea sa dezvolte un proiect", a declarat Lucretia Voinescu.
In 2014 - 2020 Romania are alocata, pentru Politica de Coeziune, suma de 21,825 miliarde de euro, suma care va fi indexata cu inflatia de-a lungul celor sapte ani.
Solicitarile oamenilor din piata
Existenta unui tripartit intre Comunitatea Europeana, Ministerul Fondurilor Europene si sistemul bancar, ar usura foarte mult atragerea fondurilor europene.
"Este o procedura ingrozitoare care cade pe spatele celui care desfasoara toata activitatea. Ca si investitor nu poti sa faci fata hatisului de hartii. Daca s-ar gasi o forma in asa fel incat o serie de formalitatii sa fie simplificate pentru utilizator si el sa se concentreze numai pe derularea afacerii in sine, ar fi un pas foarte mare", sustine vicepresedintele UGIR.
Existenta unor acorduri intre Ministerul Fondurilor Europene si banci ar fi o alta solutie benefica... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:23
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat, marti, pe site-ul institutiei, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document care stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii.
Potrivit unui comunicat al MFE, documentul a fost transmis membrilor Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) in data de 27 septembrie, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o noua reuniune a Comitetului.
Dupa consultarea partenerilor de dialog in cadrul reuniunii CIAP, Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa transmita serviciilor Comisiei Europene, informal, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.
Documentul va fi transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate inca regulamentele care vor stabili modul in care vor fi implementate fondurile europene in viitoarea perioada de programare.
Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliaza cadrul institutional - Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.
In acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere.
Astfel, Ministerul Fondurilor Europene are... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 09:47
Forum Invest, in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei va organiza pe 25 si 26 mai 2010 cea de-a saptea editie a Forumului Financiar Central si Sud-Est European. Printre subiectele pe care economistul Nouriel Roubini le va aborda in cadrul Forumului se numara "Planul european de reforma a sistemului financiar versul american", "riscul de contagiune al crizei din Grecia pentru zona Euro" si "viitorul uniunii monetare europene". La Forumul Financiar din 25-26 mai vor participa unii dintre cei mai importanti bancheri din sistem: Dominic BRUYNSEELS - Presedintele Executiv BCR, Steven Van GRONINGEN - CEO al Raiffeisen Bank, Rasvan RADU - Presedinte al Unicredit Tiriac Bank, reprezentanti ai asociatiilor profesionale si organismelor de reglementare : Radu Gratian GHETEA, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Ovidiu NICOLESCU - Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Mircea OANCEA, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, specialisti in fonduri europene - Stefan CIOBANU - Director al Autoritatatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Vasile PUSCAS, Senior Adviser pentru Fonduri Europene in cadrul Bancii Transilvania. Ca in fiecare an, dezbaterile Forumului Financiar vor fi moderate de jurnalisti ai unor institutii de presa prestigioase din tara si din strainatate. Informatii actualizate despre editia din acest an a... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 14:28