Donald Trump a afirmat la editia din 2018 a Forumului Economic Mondial de la Davos ca America este un loc extraordinar pentru investitii, dar nu s-a dovedit asa, directorii de companii fiind nemultumiti de politicile presedintelui american, despre care considera ca vor afecta afacerile si investitiile.
Investitiile straine directe in Statele Unite au scazut in 2018, iar liderii de companii reuniti in acest an la Davos sunt ingrijorati ca razboiul comercial dintre Statele Unite si China va afecta in continuare economia mondiala si investitiile, transmite Reuters.
Una dintre plangerile exprimate in aceasta saptamana este ca firmele dependente de consumatorii din China au fost nevoite sa isi reduca estimarile de profit din cauza incetinirii cresterii celei de-a doua mari economii a lumii.
In SUA, administratia de la Casa Alba a redus taxele si reglementarile, pentru a trage investitii noi, dar precautia afecteaza acum multe sectoare industriale americane.
"Razboiul comercial a fost foarte daunator pentru economia agricola americana. Cu cat va continua mai mult, cu atat va fi mai rau", a declarat David MacLennan, director general al companiei agricole si producatoare de alimente Cargill.
Investitiile straine in Statele Unite, care includ fuziunile transfrontaliere si achizitiile si imprumuturile intre companii, au scazut cu circa 18% in 2018, fata de anul precedent, potrivit Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).
Declinul este... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 12:41
Economia Romaniei a ramas una dintre cele mai slabe din Europa din punct de vedere al competitivitatii, astfel ca autoritatile trebuie imperios sa adopte politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, arata American Chamber of Commerce in Romania (AmCham), care propune un set de recomandari in acest sens.
Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, potrivit Mediafax.
Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.
Masurile concrete ale AmCham pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti includ:
In domeniul fiscal
-revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal;
-reducerea obstacolelor birocratice;
-mentinerea unor taxe reduse atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, astfel incat Romania sa-si mentina avantajul comparativ.
In domeniul administratiei publice si guvernarii
-asigurarea transparentei in procesul decizional prin consultari adecvate cu sectorul... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:30
Michelin, al doilea mare producator de anvelope din lume, prezent si pe piata din Romania, vrea sa-si reduca si mai mult costurile, pe fondul declinului dramatic al vanzarilor auto in Europa.
"Nu excludem nimic. Trebuie sa ne gandim la evolutia pietei, sa estimam cat va dura situatia dificila", a declarat, pentru Les Echos, Florent Menegaux, director al diviziei de produse pentru automobile si camioane usoare, conform publicatiei franceze Les Echos, citata de Reuters.
Compania franceza Michelin are 63.000 de angajati in Europa. Reprezentantii companiei s-au intalnit in 7 martie cu reprezentantii sindicatelor pentru a discuta viitorul fabricilor Michelin din Franta, dar nu a fost facut nici un anunt.
In Franta, sindicatele CFE-CGC si CFDT au semnat in 13 martie un acord pe trei ani privind flexibilitatea fortei de munca, care are ca obiectiv adaptarea productiei si a angajatilor la perioadele in care cererea este mai scazuta.
In februarie, piata europeana pentru automobile si camioane usoare a inregistrat un declin de 13%, dupa o scadere de 14% in ianuarie, conform datelor Michelin.
Compania investeste masiv in SUA
Anul trecut, Michelin a anuntat ca va investi 750 de milioane de dolari pentru a construi o noua uzina in statul american Carolina de Sud, precum si pentru a extinde o alta facilitate de productie, urmand sa creeze 500 de noi locuri de munca.
Pete Selleck, presedintele Michelin North America, declara atunci ca firma ar fi putut decide sa... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 12:37
Companiile americane obtin profituri record, dar pastreaza tot mai multi bani offshore, astfel ca 60 dintre acestea, analizate de Wall Street Journal, au pus anul trecut deoparte offshore o suma cumulata de 166 miliarde de dolari, protejand astfel 40% din castiguri de fiscul american.
Cele 60 de companii au fost selectate pentru analiza intrucat in 2011 au pastrat fiecare in strainatate cel putin 5 miliarde de dolari.
Aceasta practica este rezultatul legislatiei americane potrivit careia companiile nu trebuie sa plateasca impozite pe profitul obtinut de subsidiarele din strainatate, daca banii nu sunt repatriati in Statele Unite.
Marile companii americane inregistreaza o parte mai mare din vanzari pe pietele externe cu ritm rapid de dezvoltare. Companiile transfera totodata o parte mai mare din profituri si prin atribuirea diviziilor externe a unor patente valoroase si a licentelor.
Neimpozitarea profiturilor din strainatate face obiectul unor dezbateri aprinse legate de politica si codul fiscal din Statele Unite.
Grupurile de afaceri sustin ca profiturile companiilor americane trebuie impozitate acolo unde sunt generate, asa cum procedeaza multe tari. Mai mult, aceste grupuri sustin ca impozitele din SUA sunt mai mari decat in alte tari, iar companiile americane sunt dezavantajate.
Altii sunt de parere ca sumele tot mai mari din strainatate ale companiilor sunt rezultatul unor manevre complicate ale acestora, de a raporta profitul in tari cu fiscalitate... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 18:20
La sfarsitul anului trecut, activau in Romania peste 2.700 de societati comerciale cu participare din SUA, care au generat in 2011 afaceri in valoare de peste 16,1 miliarde de lei.
Dintre acestea, 2.400 au capital majoritar american, potrivit datelor furnizate de catre Oficiul National al Registrului Comertului, pentru Business24.
Cate locuri de munca ofera companiile americane
Companiile cu actionariat american au oferit in 2011 locuri de munca pentru 43.541 de angajati, adica aproape 1% din din numarul total al angajatilor din Romania, in conditiile in care, la sfarsitul anului trecut, erau activi 5.035.463 de salariati.
Care sunt cele mai populare domenii
Dintre societatile cu capital majoritar american, cele mai multe (473) activeaza in domeniul "activitati profesionale, stiintifice si tehnice", potrivit codului CAEN. Urmatorul domeniu, in functie de criteriul amintit, este "comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor" (432), iar pe locul trei se afla domeniul "informatii si comunicatii" (239).
In ceea ce priveste numarul companiilor cu actionari minoritari din Statele Unite, domeniile cele mai "aglomerate" sunt "comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor" (531), "activitati profesionale, stiintifice si tehnice" (450) si "industria prelucratoare" (280).
Cine a generat cele mai mari vanzari
Cea mai mare cifra de afaceri, la nivelul anului 2011, a fost generata de catre... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 07:00
Rezultatele companiilor americane au scazut in al treilea trimestru, insa au fost, in ansamblu, peste asteptarile analistilor, in mare parte datorita reducerilor drastice de costuri si disponibilizarilor, arata o analiza a AFP."Rezultatele companiilor din cadrul indicelui Standard and Poor's (S&P) 500, ce cuprinde 500 dintre cele mai mari companii americane, au scazut, in medie, cu 4% in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut", chiar daca "s-au imbunatatit semnificativ" fata de al doilea trimestru, a precizat Alec Young, strateg bursier in cadrul S&P.
"Circa 80% din companii au publicat rezultate peste asteptari, ceea ce este remarcabil, avand in vedere ca nivelul este in general de 70%", a declarat Gregori Volohin, analist in cadrul Meeschaert New York. Acesta considera ca faptul se datoreaza in mare parte prognozelor foarte prudente realizate de companii si de analisti.
Cifrele publicate au beneficiat si de un efect de baza favorabil, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, criza financiara atingea apogeul. Insa companiile americane si-au sustinut rezultatele si prin programele de reduceri de costuri, ce au cuprins reducerea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare, dar si disponibilizari masive, a subliniat Volohin.
Aceasta se aplica in special in cazul Pfizer si al concurentului sau Johnson and Jonhson, doua grupuri ce au anuntat disponibilizari si au diminuat costurile.
Grupurile petroliere au afisat unele... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 21:49
Statele Unite transmit semnale de redresare, China isi continua dezvoltarea, in timp ce tarile europene par sa-si gaseasca echilibrul. China iese din recesiune, iar Statele Unite dau semne de redresare. Cu forte slabite si reforme in plina desfasurare, europenii vor profita prea putin de avantul americanilor, sunt de parere specialistii.
Zona euro va inregistra insa o crestere economica in primul semestru al anului 2010, chiar daca progresele vor fi modeste, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI).
La doi ani dupa declansarea crizei financiare, marile economii par sa fi gasit solutii pentru iesirea din impas. Drumul se arata insa mai anevoios pentru economiile in dezvoltare: Ungaria, Bulgaria si chiar Romania sunt inca departe de o redresare.
Analistii romani se asteapta la o toamna grea si nu prevad semne bune inainte de anul viitor.
SUA vede luminita din tunel
Economia mondiala isi va reveni in 2010, este de parere Nouriel Roubini, economistul care a prevazut criza financiara.
America se va intoarce pe crestere anul acesta, sustine Alan Greenspan, fostul sef al Fed, considerat unul dintre principalii vinovati pentru criza financiara.
El a recunoscut insa o problema nerezolvata e somajul.
Si Barack Obama a anuntat ca noile date aparute cu privire la evolutia produsului intern brut (PIB) al Statelor Unite indica faptul ca se inregistreaza progrese in rezolvarea problemelor economice ale tarii.
"Recesiunea pe care o aveam in fata in momentul in care... mai mult
Miercuri, 05 August 2009, ora 12:00